Ruhrgebied industrieel erfgoed

Ruhrgebied – Industrieel erfgoed om van te smullen

Het Ruhrgebied heeft de laatste jaren een steeds grotere aantrekkingskracht op mij gekregen, niet in de laatste plaats vanwege haar fantastische industriële erfgoed. Wij hebben het geluk om op slechts net iets meer dan een uur afstand van het Ruhrgebied te wonen en toch is het blijkbaar nodig om een bezoek aan deze regio daadwerkelijk te plannen. Anders komt ’t er gewoonweg niet van. Door een willekeurig weekend in september te blokken kwamen we er een paar jaar terug voor het eerst. Sinds toen wil ik terug voor meer en afgelopen september was het opnieuw zo ver. In een zonovergoten weekend zijn we we wederom die kant op geweest, om meer van het geweldige industrieel erfgoed te bewonderen, onder andere in Dortmund.

Eerste bezoek Ruhrgebied – Landschaftspark Duisburg

Nadat ik op die willekeurige zaterdag in september, een paar jaar geleden, gewoon “Landschaftspark Duisburg-Nord” in de agenda geschreven had, kwam de datum gestaag dichterbij. Toen het eenmaal zover was, bleek het ook nog eens heerlijk weer te zijn en met een picknicktas vol lekkers, een volle camerabatterij en een leeg geheugenkaartje paraat vertrokken we richting Ruhrgebied. Het bleek nog beter dan ik had verwacht.

kleurrijke details in landschaftspark Duisburg-Nordkleurrijke details in landschaftspark Duisburg-Nord

Als fotograaf smul ik altijd van verlaten, roestige oude gebouwen en machines en laat het Landschaftspark daar nou net vol mee staan. De camera maakt dus overuren. De combinatie tussen het industrieel erfgoed en de oprukkende natuur is wat dit park extra de moeite van het fotograferen maakt, net als een beklimming van hoogoven nummer 5. De lijnen van de stalen constructie en het magnifieke uitzicht zijn geweldig. Uiteindelijk blijven we, vanwege de leeftijd van onze kids, niet tot de avond. Dat had ik graag gedaan, omdat de verlichting de gebouwen dan een extra dimensie geeft. Dat zal moeten wachten tot de volgende keer.

Heb je niet zoveel met fotograferen? In het Landschaftspark kan je ook duiken, klimmen, fietsen, picknicken of een hapje eten of een drankje doen in één van de horecagelegenheden. Afhankelijk van je keuzes kan je jezelf hier een dagdeel of zelfs een hele dag prima vermaken.

lijnen en natuur in industrieel erfgoed landschaftspark Duisburg-NordDe combinatie tussen industrieel erfgoed en oprukkende natuur

Meer industrieel erfgoed tijdens ons nieuwe bezoek

Onze eerste kennismaking met het industrieel erfgoed van het Ruhrgebied smaakt zeker naar meer. Toch duurt het sinds die ene dag Landschaftspark meer dan drie jaar voor we opnieuw naar het Ruhrgebied afreizen. Een nieuw kruisje in de agenda, zorgt ervoor dat we wederom in september naar het Oosten afreizen. Dit keer staat Zeche Zollverein op het programma, het hoogtepunt van de Industiekultur. Voor de ontdekking van de voormalige mijn én de nabijgelegen cokesoven, hebben we al bijna een compleet dagdeel nodig, aangezien mijn camera overuren draait. Het bezoekerscentrum en de musea die je in Zeche Zollverein vindt, hebben we, vanwege het mooie weer, eerst overgeslagen. Daar gaan we zeker nog eens voor terug. We hebben nu té veel zin om ook een stukje natuur en een aantal van de halden te verkennen, die we op deze site gevonden hebben.

Een halde is een steenberg, zoals je er veel ziet in het Ruhrgebied. Ooit zijn hier tonnen aan verbrandingsafval van de steenkoolfabrieken gestort. De halden zijn inmiddels begroeid met gras, struiken en bomen. Op verschillende van de halden tref je bovendien een interessant kunstwerk aan en de uitzichten zijn vaak fantastisch.

Ruhrgebied industrieel erfgoed Zeche ZollvereinZeche Zollverein alleen al is de moeite van een bezoek aan het Ruhrgebied

Fietsen om meer te kunnen zien

Voor en na ons bezoek aan Zeche Zollverein rijden we met de auto langs twee halden. Een veel leuker idee is om dat fietsend te doen. Aangezien er nog genoeg halden zijn die we niet bezocht hebben, wil ik in combinatie ons toekomstige bezoek aan de musea en het bezoekerscentrum van Zeche Zollverein zeker naar een aantal halden fietsen. Net als hij het Landschaftspark kan dat hier bij Revierrad, waar ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn. Via fietspaden en langs veel groen en het Rhein-Hernekanaal wil ik naar de Halde Beckstrasse fietsen, om op de terugweg een stop bij de Schurenbachhalde te maken.

Bovenop Halde Beckstrasse staat een bijzonder uitkijkpunt, de Tetraeder. Deze toren is gebaseerd op een wiskundig viervlak en met haar lijnen lijkt het me een geweldig object om te fotograferen. Bovendien moet het uitzicht over het Ruhrgebied super zijn. Je kan bijvoorbeeld Kokerij Prosper zien liggen. Dat is meteen een mooi kijkje in het verleden, toen dit hele gebied er zo uitzag. De Schurenbachhalde is boven op het plateau kaal, op een metalen kunstwerk na. Ook hier heb je echter een geweldig uitzicht op de omgeving.

Ruhrgebied industrieel erfgoed - HaldenOp verschillende plekken zijn kunstwerken op de Halden geplaatst

Van industrieel erfgoed naar vrijetijdsbestemming

Dit keer zijn we echter gegaan voor de snelheid om zoveel mogelijk in één dag te kunnen zien en zoveel mogelijk tijd bij de halden te hebben. Onze eerste stop is Halde Haniel. Rond deze steenhoop is een groot natuurpark, waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt hier gewoon echt vergeten dat je jezelf bovenop een stukje industrieel erfgoed bevindt. Onderweg naar het bovenste puntje van deze steenberg leer je op verschillende plekken meer over de geschiedenis van deze plek. Het landschap bovenop de berg doet, in combinatie met het kleurrijke kunstwerk, surrealistisch aan en het uitzicht op de wijde omgeving is echt super.

Het natuurgebied rond de Heinrich Hildebrand Höhe is kleinschaliger dan rond Halde Haniel. Doordat er zoveel fabrieken in de directe omgeving staan ervaar je hier veel meer dat je jezelf in een omgeving met industrieel erfgoed bevindt. In een korte wandeling loop je vanaf de voet van de heuvel naar de top. Het kunstwerk dat je daar aantreft, is echter onwijs gaaf. De Tiger & Turtle heeft wel wat weg van een achtbaan. Onze kinderen denken dat ze Konrad Koen’s kleefpasta nodig zullen hebben om het hele rondje te kunnen lopen. Het is voor hen een lichte teleurstelling, dat je door een hekje niet de hele looping kunt doen. 🙂

Ruhrgebied haldenNatuur, cultuur en industrieel erfgoed komen samen op de halden

RUHR.TOPCARD

Na dat tweede bezoek aan het cultureel erfgoed bij onze Oosterburen, hebben we een week later nog een ritje naar het Ruhrgebied gemaakt. In dat weekend hebben we nog veel meer toffe plekken bezocht, opnieuw allemaal in de buitenlucht. Het weer was gewoon té lekker om die musea in te duiken. Toch zijn we dat van plan op korte termijn alsnog te gaan doen. Wie weet, kunnen we komende winter nog één of twee tripjes naar het Ruhrgebied maken. Er is nog zoveel meer te doen en te zien! Je zou met gemak een week vakantie kunnen vieren hier en je geen dag vervelen. Wellicht moeten we de aanschaf van een RUHR.TOPCARD overwegen. Met deze kaart bezoek je veel van de erfgoederen gratis, net als een heleboel andere attracties in het Ruhrgebied. Meer dan 90 dierentuinen, musea en zelfs aquaparken zijn gratis te bezoeken. Voor anderen geldt een korting van 50%. Na een korte pauze, zal deze kaart in 2021 weer verkrijgbaar zijn.

Ben jij al eens in het Ruhrgebied geweest om het industrieel erfgoed met eigen ogen te zien? In een dag of weekend kun je al best een aantal mooie plekken zien, maar wil je het echt goed doen, ga dan lekker een weekje op vakantie in het Ruhrgebied.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

18 reacties op “Ruhrgebied – Industrieel erfgoed om van te smullen

 1. Marcella zegt:

  Misschien ben ik als kind wel eens in het Ruhrgebied gebied geweest, maar de laatste 15 jaar zeker niet. De contrasten in jouw foto’s zijn fascinerend! Leuk om weer eens een heel ander stukje Duitsland te ontdekken!

 2. Esther zegt:

  Wat een verrassende plek. Dit is niet direct waar ik aan denk bij het Ruhrgebied. Of ik er zelf naartoe zou gaan, weet ik niet. Wellicht als ik eens in de buurt ben.

 3. Kelly zegt:

  Ik was er jaren geleden met een fotografiecursus en had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Het leek mij zo grauw en grijs, maar ik vond het echt heel erg leuk. Weer eens iets anders en ik wil zeker nog een keer terug.

  • Yvonne zegt:

   Lijkt me inderdaad de perfecte plek voor een fotografie cursus. Ik heb er ook uren gefotografeerd en kijk er al weer naar uit om terug te gaan en meer plekken te ontdekken in de regio.

  • Yvonne zegt:

   Het Landschaftspark is echt heel tof om te fotograferen. In het donker, met de verlichting aan lijkt me heel tof ook. Dat hebben wij dus nog niet gezien.

  • Yvonne zegt:

   Er is juist genoeg te zien en beleven! Wij zouden er echt veel vaker naartoe willen, want het is helemaal niet ver voor ons, maar het komt er vaak gewoon niet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *