Een rondreis door Roemenië geeft je zomaar het gevoel heel ver van huis te zijn. En dat terwijl je er niet eens voor in het vliegtuig hoeft te stappen. Gewoon met onze eigen auto rijden wij er naartoe. We tuffen via midden Europa naar dit Oost-Europese land vol schitterende natuur en indrukwekkende kastelen. Roemenië is een land waar nog op veel plekken de tijd lijkt stil te staan, iets wat ons altijd trekt. Ook de cultuur van de kleurrijke Roma, die hun roots in India hebben, spreekt ons erg aan. Welke route we in Roemenië hebben gevolgd en welke plekken we op onze route door Roemenië hebben aangedaan, vertel ik je in dit blog.
Route Roemenië vanuit Nederland
Wij hebben een maand de tijd voor onze Roemenië rondreis en gebruiken een dikke week voor de heen- en de terugreis, via Wenen en Praag. Op die manier houden we ruim 3 weken over om de route in Roemenië zelf af te leggen. Zowel in Wenen als in Praag hebben we zo een stop-over van 4 of 5 dagen, die onze lange reis breekt en waarin we een gave stad kunnen verkennen.
Wat me vooral aanspreekt in Roemenië zijn de sfeer op het platteland, de ongerepte natuur en de manier waarop de mensen (zeker ook de Roma) er leven. Daarom slaan we bewust de hoofdstad Boekarest over tijdens deze reis. Daarvoor gaan we wel een keer apart die kant op. Het grootste deel van onze rondreis brengen we door in het plattelandse Transsylvanië, de meest Noordwestelijke regio van Roemenië. Op de kaart ziet dat er ongeveer zo uit:
Route Roemenië rondreis 2 tot 4 weken, het groene ballonnetje is de eerste stop in Roemenië
Mocht je minder tijd hebben voor je Roemenië rondreis, dan zou je kunnen vliegen op Timisoara of Cluj-Napoca. Je tijd in de omgeving van Sighisoara en Brasov zou je dan met 2 nachten kunnen inkorten en eventueel kan je Bucovina overslaan.
Eerste nacht Roemenië: Corvin kasteel (Hunedoara)
Vanuit Wenen is het een dikke 7 uur rijden naar het schitterende Middeleeuwse Ravenkasteel van Hunedoara. De afmetingen van dit kasteel en de indrukwekkende toegangsbrug lijken me geweldig om met eigen ogen te zien. We slapen in een fijn appartement op loopafstand van het kasteel, dus kunnen we er direct na aankomst nog even naartoe hobbelen. De volgende ochtend gaan we dan terug om het kasteel uitgebreid te verkennen, ook van de binnenkant. Verder is er in de omgeving niet zo veel te beleven, dus na één nacht reizen we verder, om te zien wat de rest van de route door Roemenië ons brengt.
start Roemenië rondreis in Hunedoara
5 nachten op het platteland van Roemenië
De volgende dag doorkruisen we het midden van Transsylvanië en maken we halverwege onze reis van tweeëneenhalf uur een stop in het charmante stadje Sibiu. Daarna door naar het authentieke dorpje Curciu, op het echte platteland van Roemenië. Ons verblijf in een oude boerderij, met een lief dametje als gastvrouw, is echt super. Een schaapskooi en bijenstal zijn vlakbij. En overal in het dorp worden we even gastvrij ontvangen.
In de omgeving gaan we op pad met de Roma. Je kunt bijvoorbeeld samen paddenstoelen of vruchten plukken, een rit met paard en wagen maken of luisteren naar hun prachtige muziek. Wij gaan uiteindelijk thuis eten bij de Gabor Roma, de kleermakers. Ook doen we een rondleiding in een dorpje waar de mandenmakers wonen. En natuurlijk slaan we de standaard bezienswaardigheden niet over in dit deel van Roemenië: Sighisoara en omgeving – highlight in Transsylvanië, de weerkerk van Biertan, en de historische dorpjes Medias en Alma Vii. Een bezoek aan een lokaal pretpark binnenin de oude zoutmijn Salina Turda is net zo bizar als het klink en verder gaan we paardrijden en zwemmen in de omgeving van onze accommodatie.
Sighisoara en haar prachtige omgeving in het centrum van Roemenië
De Transfagarasan met 1 overnachting
Dan is het tijd om de bergen in te gaan. De Transfagarasan is één van de mooiste bergwegen van heel Europa en de foto’s die ik ervan zie doen me sterk denken aan de Trollstigen in Noorwegen. In 4 uur tijd zou je naar onze volgende accommodatie kunnen rijden, aan de Zuidkant van deze fantastische weg, maar wij doen er uiteraard veel langer over. Niet erg, want we zien onderweg zelfs een beer! Halverwege de Transfagarasan maken we een korte wandeling bij het Balea-meer en de gelijknamige waterval. Slapen doen we in een pension vlakbij Arefu. Dit is het meest zuidelijke deel van onze Roemenië rondreis.
Mocht je 4 weken de tijd hebben, dan kan je deze route door Roemenië na de Transfagarasan nog uitbreiden met een paar dagen Boekarest, en eventueel een paar dagen aan de Zwarte Zeekust of Donau Delta. Wij hebben die tijd niet, maar willen ons ook echt focussen op het platteland van Roemenië deze rondreis.
Highlight van een rondreis door Roemenië is de Transfagarasan highway
7 Nachten Kastelen en romantische stadjes rond Brasov
De volgende ochtend volgen we een andere mooie bergroute, die ons in een kleine 4 uur naar Brasov brengt. Hier blijven we 5 nachten in een fijn appartement en 2 nachten thuis bij de Roma, omdat er zo veel in de omgeving te doen en te zien is. Natuurlijk bezoeken we het beroemde Dracula kasteel van Bran, maar ook de Rasnov, Rupea, Sinaia en Peles kastelen en de weerkerken van Harman en Viscri. De geplande dagtrip naar de surrealistische moddervulkanen Vulcanii Noroiosi blijkt helaas een beetje te veel voor onze planning. In plaats daarvan gaan we een dag lekker zwemmen en wandelen we in de imposante natuur rond Brasov.
Via een mooie bergroute verder naar de kastelen rond Brasov
Via Bicaz Canyon naar Bucovina (3 nachten plus 1 Viseu de Sus)
De langste reisdag is de dag die ons via de schitterende natuur van Bicaz Canyon naar Bucovina brengt. In 6 uur rijden we, via deze indrukwekkende kloof, naar een klein, maar fijn stadje midden in Bucovina. Daar blijven we 3 nachten in een eenvoudig appartement, om te wandelen en de fantastisch beschilderde kerken van deze regio te bewonderen. Onze laatste dag vertrekken we heel vroeg, om 3 uurtjes Westwaarts te rijden. In Viseu de Sus stappen we dan in de ouderwetse stoomtrein Mocanita, om mee te rijden tot vlak bij de grens met Oekraïne. ‘s Middags gaan we dan weer terug naar ons startpunt. Daar overnachten we in Viseu de Sus. De volgende morgen rijden we nog een kleine 2 uur door, naar een minuscuul dorpje in Maramures.
5 nachten Terug in de tijd in Maramures
Slapen in Maramures doen we in een eenvoudige homestay, op het Roemeense platteland, in de omgeving van Baia Mare. Hier ervaren we opnieuw het echte plattelandsleven. We wandelen, bezoeken de lokale (vee-)markten en zien de beroemde houten kerken van Maramures. Dit is het laatste stukje van onze Roemenië rondreis en na 5 nachten reizen we, via Praag, terug naar huis.
Het meest noordelijke deel van onze Roemenië rondreis
Roemenië rondreis in rustig tempo
Zoals je ziet hebben we gekozen voor een Roemenië rondreis in rustig tempo. Op verschillende plekken blijven we 5 tot 7 nachten, waardoor we meer rust kunnen pakken. Dat kan in Roemenië ook prima, want er is op die plekken genoeg te doen om ons voor die periode bezig te houden. Tegelijkertijd zijn er weinig echte highlights, zodat je op het moment zelf makkelijk kunt besluiten om nóg rustiger aan te doen en een extra dagje “niks” te doen. Ons is dat niet gelukt, want “niks” wordt dan toch vaak nog best actief. 😉
Wij hebben enorm genoten van onze rondreis door Roemenië. Ben jij al eens in Roemenië geweest en heb je nog tips voor een route door Roemenië voor een volgende keer? Dan hoor ik ze graag!
Meer weten? Lees De Zevenburger Saksen en hun geschiedenis.
http://www.zevenburgersaksen.nl
Wat een mooie aanvulling, Theo! Ik zal de link straks even IN het artikel zetten waar ik ook over de Zevenburger Saksen schrijf.
Hoi Yvonne, supermooie foto’s in al je artikelen over Roemenië! Zo dichtbij en zo onbekend! Wij gaan volgend jaar in augustus drie weken naar Roemenië en we hebben er al zin in! Ik heb je artikelen dan ook verslonden 🙂
Nu heb ik wel een paar praktische vragen: op het internet kom je weinig tegen over toerisme in Roemenië. Wij willen ook een dagje uittrekken voor Viscri en omgeving en vroegen ons af of je de tour met paard en kar ter plekke had geregeld. Ook vroegen we ons af of je de tours in Maramures ter plekke had geregeld? We willen ook graag de herders bezoeken en we willen erg graag de lokale ambachten en kunsten zien. De website van het Village Hotel werkt niet meer, dus heb jij tips voor het tourtje in Viscri en de tourtjes in Maramures? Alvast bedankt, Chris
hallo Chris, wat leuk om te horen. Jullie gaan het vast geweldig vinden. Ik had alles wat we gedaan hebben al op voorhand geregeld, vanuit NL. Veel uitzoekwerk en mailtjes over en weer. De website van het Village Hotel doet het nu wel gewoon, dus je zou contact kunnen opnemen om te vragen of ze jullie kan meenemen (in principe is het alleen voor gasten). De tour in Viscri heeft een lokale reisagente voor ons geregeld, maar als je contact opneemt met 1 van de bekendere homestays kunnen ze het zeker wel voor je regelen, en anders ter plekke nog wel!
Beste Yvonne,
Wij maken ook deze zomer ongeveer dezelfde reis, maar dan in omgekeerde richting. Ik heb er erg veel zin in: het schitterende ongerepte landschap in combinatie met Oud-Europees cultureel erfgoed. Wij bezoeken ongeveer dezelfde plaatsen, wie weet komen we elkaar tegen, als we nog nieuwe tips krijgen laat ik het je weten.
Wij gaan wel naar Boekarest i.v.m. de vlucht. Zelf rijden vonden wij namelijk erg ver. We hebben het wel overwogen, met een tussenstop in het mooie Slowakije, we hebben daar namelijk een eigen vakantiehuisje (Villapark Vlasky, ong. 6 uur van Baja Mara). Maar dan hadden we meer tijd moeten hebben. Misschien wel iets voor jullie i.p.v. Praag of Wenen: relaxed maar goed doorrijden via Silezië (Zuid-Polen) en O-Duitsland en overnachten in een mooi kasteel (aanrader!). …. Ach, misschien een andere keer!
Veel plezier!
Ah, wat leuk! Wie weet komen we elkaar inderdaad nog ergens tegen. Ik had inderdaad gezien dat er nog veel meer mooie opties zijn voor een tussenstop op de heen- en terugweg en Slowakije was een serieuze optie. Voor nu iets anders gekozen, maar misschien inderdaad een volgende keer. Veel plezier alvast van de zomer!
Ik ben er al meer dan 30 x geweest. Vaak in combinatie met Hongarije, Servië of Oekraïne . Het blijft elke x weer een bijzondere vakantie/verblijf. Verwacht geen luxe in pensions. Vaak oude ledikanten die ze bijeen verzameld hebben bij familie, kennissen en rommelmarkt. De plaatselijke bevolking in alle windstreken zijn gastvrij en behulpzaam. Je kan overal heerlijk eten, hoewel je aan de buitenkant vaak niet kan zien dat er een restaurant is gevestigd. De wegen zijn behoorlijk slecht en verwacht niet dat je lange routes kan rijden op 1 dag. Sinds 4 jaar moet je ook een wegenvignet kopen. Dit kan bij de grens of grotere tankstations. Pas goed op met geld wisselen. Soms wordt je genept. Soms moet je 10% commissie betalen. Lang niet overal kan je pinnen. Mensen zijn trots wanneer je samen met hen op de foto gaat. Zeker op het platteland. Wanneer ze denken, dat je de weg niet weet dan zijn ze ijverig om je te helpen. Ze roepen iedereen er bij voor vertaling enz enz. Politie geeft je graag een bekeuring zonder reçu. Dan stoppen ze het geld in,,,,,
Regelmatig krijg je een lekke band. Geen probleem, want het stik er van bandenplakken-bedrijven. (Vulcanisator).
Succes. Heb je vragen, mail maar.
Wow, meer dan 30x.. dan moet je ‘t er wel geweldig vinden! Luxe hebben wij niet nodig en ik heb al appartementen gereserveerd om te overnachten. Gaan ook 2 nachten bij de Roma thuis doorbrengen en met ze op pad met paard en wagen.. paddenstoelen zoeken, maaltijd samen maken en eten. Ben heel benieuwd! Van dat wegenvignet wist ik niet, dank je wel voor de info. We kijken erg uit naar deze reis, het lijkt me zo’n heerlijk land.
Ik vind Boekarest erg leuk, maar ik zie dat je dat overslaat. Ik ben benieuwd naar de rest.
Klopt, dat bewaren we liever voor een volgende keer. Met de eigen auto ook minder praktisch denk ik.. en zeker een bestemming op zichzelf.
In 2005 en 2006 hebben wij een rondreis gemaakt door Roemenië. Het eerste jaar kregen wij autopech en zijn we een week opgevangen door een localgezin. Tevens was dat jaar overstromingen in het gebied Moldova en dus niet te bereiken. Wij kregen toen ook vaak de opmerking wat moeten jonge twintigers nu in Roemenië. Er waren toen ook nog maar weinig reisgidsen in het Nederlands, inmiddels zie ik zelfs al Roemeniereizen bij de Lidl. Tips zijn de houten kerken in de streek Maramures, het “Vrolijke” kerkhof in Săpânţa, Kürtoskalacs eten of nog leuker zelf maken, Sighisoara is zeker ook mooi, het draculakasteel in Brasov is erg toeristisch rustiger is de ruïne van zijn echte kasteel bij Arefu, de beschilderde kloosters in Moldova, Moddervulkanen bij Berca Policiori, de Transfagarasan route, Donaudelta is erg mooi maar moet je wel de tijd voor nemen. Goed dat je Boekarest overslaat, dat is 1 van het minst mooie van Roemenië. Zorg dat je altijd snoep of kleine kadootjes bij je hebt voor de Romakinderen, geef ze vooral geen geld want daar kopen de ouders alleen maar drank voor. We hij hadden grote partij knuffels mee van een winkelspaaractie, maar zagen de Roma deze later zelfs proberen te verkopen. Ik ben benieuwd hoe het er nu is. in een jaartijd zagen wij al heel veel ontwikkelingen in het land.
Wat een super avontuur en ervaring zal dat geweest zijn, met dat lokale gezin dat jullie heeft opgevangen. Dank je wel voor alle tips.. veel staat al op de planning. Ik had geen idee dat de Lidl ook al Roemenië reizen aanbiedt, mooi voor de Roemenen dat er meer toeristen komen. Ik ben zelf geen voorstander van snoep meenemen en uitdelen. De kinderen gaan vaak niet naar de tandarts en poetsen ook niet altijd de tanden. Straks hebben ze kiespijn. Ik wil ook geen bedelgedrag in de hand werken. Ik hou het dus op “aandacht” om uit te delen en gezellig spelen met onze eigen kids, maar het wordt vast een geweldige reis. We hebben er al erg veel zin in.
Ik ben nog nooit in Roemenië geweest. Ik lees er ook heel weinig over, zonde… Het lijkt me een prachtige bestemming, gezien de mooie natuur en prachtige kastelen. Prachtige foto’s heb je gemaakt!
Ja, wij zijn ook heel benieuwd naar die kastelen en de natuur, maar ook naar de mensen. We zijn er zelf nog niet geweest, dus dit zijn niet mijn eigen foto’s. 😉
Wat een heerlijk vooruitzicht Yvonne. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben er zelf nog niet uit wat we volgend jaar gaan doen. Wilde naar Thailand, maar heb de goedkope tickets net gemist. Nu is alles weer open. Griekenland, Macedonië (of een combinatie), Polen/Slowakije, Noord-Spanje/Portugal. Ik weet het niet… Tips? 😉
Wat balen dat je te laat was voor de goedkope tickets.. in januari zijn er ook nog weleens goede deals te vinden.. wie weet! Ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt.
Heel gaaf, ik kijk nu al uit naar jullie ervaringen!
Wij zijn ook erg benieuwd. 🙂