route Myanmar langs highlights en onontdekte parels

Route Myanmar langs highlights en onontdekte parels

Myanmar is het minder bereisde buurland van Thailand, dat langzaam maar zeker door steeds meer mensen ontdekt wordt. Welke route Myanmar van haar mooiste kant laat zien is afhankelijk van jouw voorkeuren, maar het zou zonde zijn om alleen highlights te kiezen. Doordat de meeste mensen hun route door Myanmar vooral langs de bekende bezienswaardigheden laten gaan, wordt het bij die highlights steeds drukker. Toch zijn er in dit schitterende land ook nog prachtige, onontdekte parels te vinden. Zo zonde als je die niet in je Myanmar route opneemt. Juist daar zie je het echte land, ervaar je hoe de bevolking leeft en doe je de mooiste ervaringen op. Ik deel onze eigen route, een combinatie van highlights en onontdekte parels.

Aankomst in Myanmar

Jaren lang kon je alleen via Bangkok naar Yangon vliegen, als je een rondreis door Myanmar wilde maken. Tegenwoordig vlieg je ook vanuit Europa via Singapore, Kuala Lumpur en verschillende andere luchthavens in China naar Yangon. In de wintermaanden kan je met Condor zelfs rechtstreeks vliegen vanuit Frankfurt.

route Myanmar - Shwedagon Pagode YangonNa aankomst Myanmar meteen één van de highlights zien: Shwedagon Pagode Yangon

Ben je al in Thailand, dan kan je ook via één van de landsgrenzen oversteken naar Myanmar. Er zijn een aantal grenzen open voor buitenlandse reizigers. De overgang van Maesot in Thailand naar Myawaddy in Myanmar is de meest makkelijke. Van daaruit reis je gemakkelijk verder naar Hpa An. De andere grenzen die open zijn voor buitenlanders zijn , Mae Sai – Tachileik, Ranong – Kawthaeng en Phunaron – Htee Khee. Vanuit Tachileik is het niet toegestaan zonder permits en gids verder Myanmar in te reizen en zul je dus alsnog moeten vliegen om er weg te komen.

Tegenwoordig kan je vooraf een e-visum aanvragen voor Myanmar als je per vliegtuig het land in reist, of via Mae Sot – Myawaddy, Mae Sai – Tachileik, Ranong – Kawthaeng. Bij de grensovergang Phunaron – Htee Khee is inreizen met een e-visum niet mogelijk.

Wij vonden Yangon een prima plek om te “landen”, maar zeker niet de moeite om erg lang te blijven hangen. Uiteraard mag je de Shwedagon Pagode niet missen, maar verder waren we niet onder de indruk van de bezienswaardigheden van de stad.

route Myanmar kaartOnze route door Myanmar op de kaart

Route Myanmar noordwaarts vanuit Yangon

het eerste deel van je route door Myanmar is meteen een bijzondere. Er zijn maar weinig reizigers die vanuit yangon noordwaarts reizen naar Pyay. Toch is Pyay zeer de moeite waard. Nergens anders ter wereld vind je namelijk een bebrilde Boeddha. Ook de Shwesandaw pagode en de andere grote tempel in het dorp zijn mooi om te bezoeken. Reken op veel bekijks en aanspraak van de Birmezen. Neem ook de tijd om terug in de tijd te reizen in Thayekhittaya of Sri Ksetra. Hier kan je een rondrit met de ossenkar maken tussen eeuwenoude tempels en stoepa’s. Onderweg zie je het lokale dorpsleven van Myanmar.

route Myanmar - PyayEen tocht in een ossenkar en een bebrilde Boeddha in Pyay

Vanuit Pyay reis je met de bus verder naar het noorden. Je hebt de keus om de onbekende hoofdstad Naypyidaw te bezoeken, met haar bizarre, verlaten 10-baans snelweg en haar Uppatasanti Pagode. Je kan ook kiezen voor een stop in Magwe, dat iets oostelijker ligt. Wij deden dat laatste en troffen een sfeervol stadje, met haar indrukwekkende Myathalun Pagode. Helaas hadden we de pech dat er een congres gaande was, waardoor werkelijk alle accommodatie helemaal vol zat. Uiteindelijk hebben we zo weinig kunnen genieten van de relaxte sfeer, de eeuwenoude bomen en de schitterende pagode. We hadden het te druk om te zorgen dat we niet op straat hoefden te slapen. Kom je op een willekeurige andere dag, dan is dit zeker een fijne stop, onderweg naar Bagan.

Bagan – hoogtepunt van Myanmar

Een rondreis door Myanmar is natuurlijk niet compleet zonder Bagan gezien te hebben. Zorg dat je hier in elk geval 2 volle dagen te besteden hebt, want Bagan is enorm. Heb je tijd over, dan is een bezoekje aan de ochtendmarkt in het stadje zelf erg leuk om te zien. Wij hebben geen ballonvaart boven Bagan gemaakt, maar een volgende keer zou ik dat zeker ook willen doen. Hoe bijzonder is dat en hoe vaak krijg je die kans nou! Overigens was de tocht met paard- en wagen ook zeker een aanrader. Heerlijk om in relaxt tempo tussen de prachtige stupa’s rond te hobbelen en zo nu en dan af te stappen voor een fotostop. Een e-bike is een andere manier om jezelf op een relaxte manier tussen de tempels te verplaatsen.

route Myanmar - Bagan paard en wagenRoute Myanmar – niet compleet zonder Bagan

Plan genoeg tijd in Mandalay

Nog zo’n highlight van Myanmar. En toch ook weer volop mogelijkheden om onontdekte parels te vinden. Mandalay is een historische stad met een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Toch ben je op Mandalay Hill, het Shwe In Bin Kyaung klooster en de teakhouten U Bein brug, net buiten de stad, in een dag wel uitgekeken. De lokale “produce market”, waar de inwoners van Mandalay massaal hun inkopen doen en de boottocht naar Mingun zijn ook een fijne combinatie voor een dag.

Houd daarnaast nog minstens 2 dagen vrij voor een verkenning van de omgeving van Mandalay. Als er één deel van je route Myanmar van haar meest veelzijdige kant laat zien, dan is het hier wel. Op korte afstand vind je hier tal van highlights en onontdekte parels. Zo kan je in Sagaing verschillende grottempels bezoeken, of een nonnenklooster. Ook de klim naar één van de vele hooggelegen stupa’s rond dit stadje is een must. Wat een uitzicht heb je hier. In paleik is een slangentempel en daar vlak naast een enorme verzameling stupa’s, die je zeker gezien moet hebben. Langs de wegen tussen Sagaing en Inwa staan eeuwenoude, gigantisch dikke bomen en de eenvoudige hutten van nomaden. Het contrast met de redelijk welvarende stad vlakbij kon niet groter zijn.

route Myanmar - Mandalay MingunHet zijn juist de bezienswaardigheden buiten Mandalay die de moeite zijn

Hsipaw, een uithoek op je route

Hsipaw is een beetje een uithoek in je route door Myanmar. Toch zou ik Hsipaw zeker niet overslaan. Niet als je voor de minder bezochte parels komt. Hsipaw is zeker niet onontdekt meer en de memorabele treinrit van Mandalay naar Hsipaw (en verder naar Lashio) prijkt op genoeg reisroutes. Inderdaad is het stukje van deze rit over het fantastische Gokteik viaduct naar Hsipaw prachtig, zoals ik op veel foto’s zie.

Zelf kiezen we, vanwege de reistijd, voor de bus. We zijn namelijk pas in dit deel van Myanmar aangekomen tegen de tijd dat ons visum bijna verloopt en willen daarom onze tijd in Hsipaw zelf optimaal benutten. De omgeving van dit dorpje is werkelijk adembenemend. Ga zeker een dag hiken, maar kies liever nog voor een hike met overnachting, waarbij je echt de meest authentieke Shan dorpjes bezoekt en in een eenvoudige homestay overnacht.

route Myanmar - Hsipaw trekkingHsipaw: Een trekking mag eigenlijk niet ontbreken in je Myanmar route

Overweeg een stop in Kalaw, Pindawa en Inle Lake

Vanuit Mandalay reis je in een uur of 4 naar Kalaw. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor, maar je kan er wel een driedaagse trekking maken naar het bekende Inle Lake, voor velen een hoogtepunt van hun Myanmar rondreis. Op ruim een uur van Kalaw ligt bovendien Pindaya, in een schitterende omgeving. De meest bijzondere bezienswaardigheid ligt hier echter onder de grond: in een grottencomplex met zo’n 6000 Boeddhabeelden. Zelf hadden we helaas geen tijd mee om deze hoek van Myanmar te bezoeken, maar het had me zeker de moeite waard geleken.

Ben jij in Myanmar geweest? Heb je nog aanvullingen voor mijn Myanmar route?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

7 reacties op “Route Myanmar langs highlights en onontdekte parels

 1. Robert zegt:

  Ik vond Myanmar een prachtig en vooral zeer aangenaam land. Wij hebben naast highlights ook enkele uitstapjes naar minder bekende plekken gemaakt. Ik weet zeker dat we er nog eens naar terug gaan.

 2. feliceveenman zegt:

  gezien de gebuertenissen in Myanmar vraag ik me af of ik daar heen wil : waarom de economie spekken van een land dat bezig is met genocide? Er zijn toch ook prachtige landen die dat niet doen?

  • Yvonne zegt:

   We hebben er niemand ontmoet die zich bezig houdt met genocide.. moet de bevolking van een land lijden voor wat een ander doet? Als je lpkaal eet, reist en slaapt spek je amper iets anders dan de lokale portemonnee.

 3. Janet zegt:

  Wat lijkt me dit een prachtig land zeg. Tijdens onze rondreis door Thailand hebben we overwogen om via land naar Myanmar te gaan maar uiteindelijk hebben we toch besloten om dat niet te doen. Ik wil er nog wel graag een keertje heen!

  • Yvonne zegt:

   In Thailand kan je jezelf ook echt maanden vermaken. Ik kan me voorstellen dat het misschien een beetje veel werd om er nog een land “bij te doen”. Zeker eens terug gaan voor alleen Myanmar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *