route Marokko rondreis kiezen

Route Marokko rondreis kiezen

Het lijkt zo simpel, een route bepalen voor je Marokko rondreis. Ik heb er normaal gesproken weinig moeite mee om een mooie route samen te stellen, maar het valt niet mee om te bedenken welke route Marokko het best laat zien. Het land is zo divers en ook best groot.. Het hangt er maar net vanaf wat je precies wilt van je reis. En in welk seizoen je er bent. Wij waren twee keer midden in de winter in Marokko en hebben dit jaar voor het eerst in de herfst een Marokko rondreis gemaakt. Bovendien had ik ooit al eens een vierde route voor een Marokko rondreis uitgeplozen. In dit blog vertel ik je precies waar je op moet letten en hoe jij ook de beste route bepaalt voor je Marokko rondreis. En het leuke.. al deze routes zijn ook heel goed te doen als je Marokko met kinderen bezoekt.

route Marokko in de winter

Ga je in de winter naar Marokko, dan is dat vast onder andere omdat je de winterzon gaat opzoeken. Uiteraard is de temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn in het zuiden van Marokko het hoogst. Er is echter nog iets om rekening mee te houden als je gaat plannen welke route Marokko van haar zonnigste kant laat zien. Een aanzienlijk deel van het land bestaat namelijk uit bergen. De hoge Atlas heeft pieken tot ruim 4000 meter, waardoor winterse neerslag iets is om serieus rekening mee te houden. De verschillende passen kunnen vanwege sneeuwval worden afgesloten, voor een dag of soms langer, waardoor je route ineens een enorm obstakel lijkt te bevatten.

route Marokko rondreis - Hoge AtlasRoute Marokko in de winter over de Atlas? Check het weer!

Onze eerste Marokko rondreis in de winter had dus wel heel anders kunnen verlopen. Vanuit Marrakesh reden we over de Tizi N’Tichka pas over naar de woestijn rond Zagora, om via Taroudant de Tizi N’Test pas terug te nemen naar Marrakesh. Een perfecte route voor een week, waarbij we dé highlight qua steden mixten met bergen en woestijn en dus mazzel hadden wat het weer betreft. De kans dat jij die mazzel ook hebt is eigenlijk ook verreweg het grootste, maar zorg in elk geval voor een plan-B, voor als je minder geluk hebt en probeer zo mogelijk flexibel te annuleren accommodatie te boeken, of de accommodatie pas ter plekke te regelen.

Misschien ook handig om te weten dat wij niet in de Atlas hebben overnacht. Dat had me in deze periode erg fris geleken. Bovenstaande route is ook heel prima te doen in het voor- of najaar, globaal van oktober tot mei. Buiten die maanden is het, op de dag door de Atlas heen na, erg heet voor deze route en zou ik zelf eerder de volgende route kiezen.

route Marokko rondreis - kies jouw manierKies jouw manier van reizen voor je Marokko rondreis

route Marokko van (vroeg) voor- tot (laat) najaar

Een route die wij zelf ook midden in de winter hebben gedaan, maar die beter net wat eerder of juist iets later had gekund, maar zelfs hartje zomer, is die door de Anti Atlas en langs de zuidelijke stranden. Vanwege de hoogteligging en onze vijf nachten in de Anti Atlas, waar het ’s nachts toch behoorlijk afkoelde én de aanzienlijke kans op bewolking of neerslag in het meest zuidelijke deel van de Atlas kan je beter op safe spelen en tussen december en februari voor een andere route kiezen. Wij hadden echter weer ontzettend veel geluk en hebben alleen zonovergoten dagen gehad. Wel hebben we het bij een aantal uitstapjes naar hoger gelegen gebieden echt fris gehad. Dat is dan ook juist de reden dat deze route zelfs in de zomer ideaal is. Vermijd je het midden van de dag dan zijn de hooggelegen uitstapjes ook dan prima te doen en bijvoorbeeld de palmenoase Aït Mansour heeft meer dan genoeg schaduw. Aan de kust waait vaak een verkoelend briesje, waardoor het ook daar erg aangenaam is.

route Marokko rondreis - strand en bergenOnze route door de Anti Atlas – Een mooie combi van bergen en woestijn en eindigen bij ‘t strand

Bovenstaande routes zijn ideaal voor 1 tot anderhalve week. Ze zijn echter ook prima aan elkaar te koppelen tot een uitgebreide route Marokko voor lente en herfst van 2 tot 3 weken.

route Marokko laat voorjaar OF vroeg najaar

Het noorden van Marokko is in de winter en zelfs daar omheen niet heel warm en relatief nat. In de zomer zijn de koningssteden in deze regio echt heet. Daarmee blijven alleen het late voorjaar en het vroege najaar over als ideale reistijd. Zelf hebben we volgende route in oktober afgelegd. Uiteindelijk hebben we best wat pech gehad met het weer. Zo hadden we één hele dag stromende regen en slechts 12 graden (!), waardoor we echt niet naar buiten konden. Volgens de locals was dit een uitzonderlijk natte en koude week, dus de kans dat je dit hebt is erg klein. We begonnen in Rabat, om daarna Meknes en Fez te bekijken. Deze dagen waren qua weer prima: tussen de 20 en 25 graden en half bewolkt. Van hieruit reden we, met tussenstop in Moulay Idriss en Volubilis, Noordwaarts door fantastische landschappen naar Chefchaouen, de blauwe stad. Via Asila, een leuk havenstadje met een heel fijn strand daar net buiten, reden we terug naar Rabat. Wederom een route van ongeveer anderhalve week, die wij zelf in hebben gekort naar een week. We verlaten Rabat dan, helaas, ook zonder de stad gezien te hebben en komen daarvoor een andere keer terug. Ergens een beetje jammer, maar een Marokko rondreis in een week is nou eenmaal keuzes maken.

route Marokko rondreis - het noordenChefchaouen doe je het best tijdens een rondreis in het late voorjaar of vroege najaar

En nog één voor de lente, de herfst of zelfs de winter

Wie na bovenstaande route Marokko nog verder wil ontdekken, om vooral de fantastische natuur in en om de woestijn te zien, kan nog eenzelfde tijdsduur aan de rondreis vastplakken om vanuit Fez naar het zuiden af te buigen. Via Midelt kan je doorrijden naar de echte zandduinen bij Merzouga en met een beetje handig plannen kan je de weekmarkt in Rissani of Erfoud meepakken. Dan verder naar de Dadèskloof en de Todra kloof, voordat je terugkeert naar het Noorden. Deze route is ook heel goed te combineren met de allereerste route. Als je Taroudant uit de route haalt heb je een perfect rondje met de 2 indrukwekkendste steden, Fez en Marrakesh, de fantastische berglandschappen van de Atlas, de kloven én de prachtige kasbahs. Wat mij betreft de meest complete route die je in 3 weken kan maken. Ga je in het vroege voorjaar, dan krijg je er de bloeiende amandelbomen ook nog eens gratis bij, zo mooi om te zien!

route Marokko rondreis keuzeKruiden en cactussen zijn er altijd, maar de amandelbomen bloeien meestal alleen in februari

De Dadèskloof en Todrakloof zijn in de winter zonnig, maar het kan in de nachten enorm afkoelen en het vriest er zelfs af en toe. Houdt daar rekening mee en neem een lekker dik vest mee en dichte schoenen.

Krijg jij ook nog licht de kriebels van zelf met een auto rondrijden in een land als Marokko? Er zijn genoeg aanbieders die jouw rondreis willen verzorgen op zo’n manier dat je niks anders hoeft te doen dan instappen en gaan!

Citytrip Marokko kan ook

Heb je slechts een dag of 4/5 de tijd om wat van Marokko te zien dan kan een citytrip naar Fez of Marrakesh, eventueel met 1 of 2 uitstapjes in de omgeving een goed idee zijn. In de buurt van Fez vind je verschillende uitjes die de moeite waard zijn, zoals Meknès en Moulay Idriss / Volubilis. Vanuit Marrakesh zou je een (georganiseerde) trip naar het Atlasgebergte kunnen maken. Houd je niet van de drukte van steden als het om overnachten gaat? Kies dan voor het redelijk relaxte Meknès, ongeveer halverwege Fez en Rabat, waardoor je centraal genoeg zit om vanuit 1 punt 3 steden te verkennen.

Rondreis Marokko route - stedentripOok een bijzondere citytrip is mogelijk in Marokko

route Marokko voor een week of een maand

Je ziet, in Marokko kan je alle kanten op. Of je nou een route voor een week of voor een maand zoekt, beiden lukt net zo makkelijk en zelfs voor een bijzondere citytrip kan je er erg goed terecht. Het is vooral even handig om rekening te houden met de hoge temperaturen op veel plekken in de zomer en de sneeuw in de Atlas in de winter, maar verder.. the sky is the limit! Waar wacht je nog op?! 🙂

Heb jij weleens door Marokko gereisd en wat is jouw favoriete route? Mocht je nog niet geweest zijn: een te gekke, maar niet al te spannende roadtrip buiten Europa is in Marokko heel goed mogelijk.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

33 reacties op “Route Marokko rondreis kiezen

 1. Peter zegt:

  Geweldig land om te reizen! Wij hebben al 3x rondgereden in verschillende gebieden. Onze mooiste (hoewel ik twijfel…) was eind Januari, begin Februari met alle amandelbomen in bloei. De route Agadir, Tafraout, Icht, Tata (daar door Geocaching enorm vreemde druipsteen rotsen gevonden), Foum Zguid, Quarzazate (film), Taroudant, Agadir. 14 dagen is genoeg, je hebt alle tijd. Vooral het eerste deel door de anti-Atlas was geweldig.

  • Yvonne zegt:

   Die route klinkt inderdaad geweldig, inderdaad.. dat eerste deel door de Anti-Atlas: zo mooi! Ik vind Marokko echt een heerlijk reisland. We gaan er zeker nog een vijfde keer naartoe. 🙂

 2. Edith Stevens zegt:

  Beste Yvonne, leuk om je verhalen over Marokko te lezen. Wij gaan er binnenkort met het gezin voor het eerst heen. We hebben al een leuke planning gemaakt. We verblijven eerst twee dagen in Fez, dan twee dagen in Meknes, vervolgens 3 dagen in Marrakech en de eindigen met een week in Essaouira. Kun je aangeven wat de beste/mooiste route is om (per auto) van Meknes naar Marrakech te rijden? Google Maps adviseert een route via Rabat en Casablanca. Maar ik zie ook een route via de R712 en de N8. Omdat die meer door het land voert, lijkt mij dat een mooiere weg (is wel wat langer). Maar ik hoor het graag van jou.

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben zelf geen enkele weg van Meknes naar Marrakech gereden, dus ik zou het je niet kunnen vertellen. Ik zou er gewoon eentje kiezen, mijn ervaring is dat de meeste wegen in Marokko mooie landschappen passeren. 🙂

 3. es zegt:

  Hoi Yvonne, wat een leuke site en leuke schrijfstijl! Ik ga 20-2 met mijn 2 kids en een vriendin voor 7 dagen naar Marokko. We willen graag veel wandelen maar ook genoeg vertier hebben voor de jongens (9 en 11) Heb je nog tips voor mij?

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie naar Marokko gaan! Op welke stad vliegen jullie? Marokko is groot en 7 dagen niet enorm lang, dus als ik weet waar jullie landen kan ik gerichter suggesties doen.

  • Yvonne zegt:

   Het valt reuze mee hoe avontuurlijk dat is hoor.. en als je met 2 of meer gaat is het nog een stukje makkelijker denk ik. Gewoon eens proberen!

 4. Carolien zegt:

  Nee ik heb nog nooit door Marokko gereisd, maar ik denk dat het er nog wel eens van gaat komen. Aan de prachtige landschappen zal het niet liggen. Handige tips geef je, toch goed om te weten dat het op sommige plekken nog behoorlijk fris kan worden. Als we gaan, kom ik deze post weer opzoeken om een mooie route te plannen. Heerlijk dat jullie in de herfst gaan.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, veel mensen vergissen zich in de temperaturen in de winter en lopen dan in een t-shirt rond terwijl je echt minstens een vest nodig hebt. Ik ben nogal een koukleum, dus had het vooraf goed bekeken op de weersites, haha.

 5. Siska zegt:

  Waaw,

  Prachtige trip en herkenbare foto’s.
  Wij hebben in april 2017 twee weken rondgetrokken met huurauto in Marokko. Heerlijke temperaturen , maar niet te warm (+/- 30°C)
  Onze route was:
  1. Ouzoud met z’n schitterende watervallen: overdag de watervallen vermijden wegens de massa’s dagjestoeristen vanuit Marrakech, maar ‘s avonds komen de apen uit de bosjes om je te vermaken met hun kunstjes.
  2. Aït Ben Haddou met een prachtige Ksar (oude kasbah). Ook weer voornamelijk ‘s avonds en in de vroege ochtend heerlijk rustig.
  3. – de woestijn in. In april is alles nog rustig en zijn nog niet alle woestijnkampen open.
  4. Telouet – met een juweeltje verborgen in de Skar. Een oude harem, nog volledig in tact. Je voelde je in 1001 nacht.
  5. Marrakech – onze kinderen wilden dadelijk weg. De riad waarin we sliepen was rustig, maar de drukte in de stad was te veel na de rust van de woestijsteden.
  6. Essaouira – uitwaaien op het strand en rustig kuieren door de straten.
  7. Via de kustweg ongelooflijke pareltjes van dorpjes en stranden tegengekomen. Wat een prachtige natuur. Om dan ‘s avonds aan te komen in El Jadida: de Portugese site is wel mooi, maar in de stad zelf is er weinig tot niks te zien.

  • Yvonne zegt:

   Excuus voor de late reactie, jouw bericht was in de spam terecht gekomen. Jullie rondreis klinkt ook als een hele fijne route zeg! Jullie gaan vast nog wel een keer terug denk ik?!

 6. Marcel zegt:

  Erg handig artikel! In december hebben we lang getwijfeld om naar Marokko te gaan. Uiteindelijk kozen we voor een rondreis door het Midden-Oosten. Een rondreis Marokko staat zeker nog op de planning, en dan heeft de Anti Atlas route mijn voorkeur. Maar ook een stedentrip Fez of Marrakesh behoort tot de mogelijkheden. Absoluut een blog om te onthouden!

  • Yvonne zegt:

   In het Midden-Oosten ligt de temperatuur wel beduidend hoger dan in Marokko in december.. zeker iets om rekening mee te houden als jullie het voor een volgende keer overwegen. En in Fez kan het best veel regenen zelfs in de winter! Wellicht meer geschikt voor voor- en najaar.

  • Desiree zegt:

   Fijne informatie allemaal Yvonne. Ik heb een vlucht geboekt voor eind januari. Willen heel graag een paar dagen door het atlasgebergte rijden en fotograferen. Begrijp van je dat het weer parten kan spelen. Waarschijnlijk is het dan het slimste om daar ter plekke te bekijken wat het weer doet en waar we gaan overnachten. Of is het zo vol, dat we wel moeten reserveren van te voren? Zat namelijk te denken vanuit Marrakech het rondje met de 2 spectaculaire bergpassen. Of raad je andere routes aan als je geintresseerd bent in natuur, landschap fotografie?

  • Yvonne zegt:

   Ik had het idee dat er overal nog genoeg plek was, toen wij in december / januari in de Anti Atlas waren. Ook dat is een fantastisch gebied om te fotograferen en bizarre natuur: grillige rotsen en groene oases. De hoge Atlas is ook schitterend, maar inderdaad kan het daar zelfs sneeuwen als je pech hebt. Ik zou het ter plekke bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *