“Een route door Turkije door het binnenland? Is daar nog wat te zien dan, behalve Cappadocië?” Als we vertellen dat we tijdens onze rondreis door Turkije slechts een paar dagen aan het begin en aan het eind doorgebracht hebben aan de kust, is menigeen verbaasd. Juist deze route door Turkije off the beaten track, is één van de tofste reizen die we in de regio gemaakt hebben. De veelzijdigheid van het land, de overload aan cultuur, toffe bezienswaardigheden qua natuur en de bijzondere steden maken het tot een hele gave bestemming voor een rondreis dwars door het binnenland. Istanbul kennen we inmiddels allemaal wel, maar heb jij weleens van Diyarbakir of Sanliurfa gehoord?
Start je route door Turkije off the beaten track in Istanbul (2N)
In Istanbul valt enorm veel te zien. Bovendien zijn er veel betaalbare vliegtickets te vinden naar Istanbul, de stad waar oost en west elkaar ontmoeten. Heb je de stad nog niet eerder bezocht, dan is het de moeite om ook een paar dagen Istanbul aan het begin van je route op te nemen. Was je al eerder in Istanbul, laat dan de bekende bezienswaardigheden van de stad voor wat ze zijn en kijk eens rond in het Aziatische deel van de stad. Zo begin je de route door Turkije off the beaten track, net als de rest van de route. De promenade langs het water en de bruisende markten zijn zeker een plek om te bezoeken.
Bezoek in Istanbul de markten aan de Aziatische kant van de stad
Let op de markten aan de Aziatische kant van Istanbul goed op je portemonnee en let op met slimme wisseltrucs. Waar we in de rest van Turkije alleen ongelooflijk gastvrije mensen zijn tegengekomen, hebben we in dit deel van Istanbul ook andere ervaringen opgedaan.
Echte start van je route door Turkije in Afyonkarahisar (2N)
Afyonkarahisar, of in het kort Afyon, ligt ongeveer halverwege tussen Istanbul en Cappadocië. Deze eerste etappe van onze route door Turkije is direct al super. De reis zelf is minstens even mooi als de bestemming. Gele heuvels met pas geoogst graan worden afgewisseld met rotsachtige bergen en witte kalkgrond. Ook zien we her en der al wat van de grillige punten, waar Cappadocië om bekend staat. Bebouwing is er in dit deel van het land haast niet. En dan Afyon zelf: die enorme rots, waar de stad pal tegenaan gebouwd is, maakt direct indruk. Ook het enthousiasme van de mensen is geweldig om mee te maken. Het is wel duidelijk dat ze niet vaak toeristen zien hier. Relatief dichtbij Istanbul reizen we direct al door Turkije off the beaten track.
Afyon op de route halverwege tussen Istanbul en Cappadocië
de wijk onderaan de 200 meter hoge, bizarre, kale rots met het Middeleeuwse kasteel, Karahisar kalesi, er bovenop. Deze wijk is de oudste van de stad, met Ottomaanse huizen van hout en klei gemaakt. Sommigen zijn in een vergevorderd stadium van verval, maar veel van hen zien er nog prachtig uit en ze zijn in mooie kleuren geschilderd. Kinderen spelen er in de deuropening en moeders hangen de was aan een lijntje aan de voorgevel. Mannen van elke leeftijd zitten in de ochtendzon op hekjes te praten. Met de beklimming van de heuvel, om het oude kasteel van dichtbij te zien, wacht je het beste tot de zon een flink eind gezakt is. Zeker als je hier tussen mei en september bent is het zelfs aan het eind van de dag nog een pittige klim. Het uitzicht is echter onbetaalbaar, zeker omdat je het hoogstwaarschijnlijk slechts met een handjevol Turkse families hoeft te delen.
Zeker geen Turkije off the beaten track, maar must visit: Cappadocië (3N)
Veel bekender dan Cappadocië wordt het in Turkije niet. De bestemming is dan ook verre van off the beaten track. Om 2 redenen moet je toch echt in Cappadocië stoppen. De belangrijkste reden is dat het gewoon een sprookje is, zo mooi. De tweede reden is dat Cappadocië heel handig halverwege Afyon en Malatya ligt. Zoek je toch de wat minder bekende kant van Cappadocië, dan kan ik je aanbevelen om in Nigde te beginnen. De rotskerk van Gümüsler, daar vlakbij, wordt door vrijwel geen enkele toerist bezocht. En dat terwijl de complete ondergrondse stad die je erbij krijgt, een indrukwekkend geheel vormt.
Cappadocië kan in een route door Turkije off the beaten track met de juiste keuzes
In Nigde zelf zijn de sprookjesachtige Allaedin moskee en het fort op de heuvel nog de moeite van een bezoek, én het museum! Aan de buitenkant zou je ook totaal niet zeggen dat dit een museum is, maar binnen worden we aangenaam verrast door de interessante voorwerpen van de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Het meest indrukwekkend zijn 5 nog erg goed in tact zijnde mummies, waar zelfs de wimpers en leerachtige huid nog op zitten.
Natuurlijk moet je het hart van Cappadocië ook even bezoeken: Göreme en Uçhisar zijn niet voor niks zo druk bezocht. Göreme is één groot openluchtmuseum, met schitterende fresco’s binnen in de grotwoningen.
Stop zeker in gastvrij Malatya (1N)
Doe ons maar een echte stad, het echte leven. Een echte stad is Malatya, en wat voor één. Spectaculaire bezienswaardigheden zijn er niet, maar de vriendelijkheid van haar inwoners is ongekend. Een verkenningstocht over de markt van de stad en naar de dorpjes Yesilyurt en Gündüzbey is een perfecte dagtrip om meer van de stad en haar omgeving te zien. Wij stoppen vooral in Malatya, omdat we de reis naar Diyarbakir te lang vinden vanuit Cappadocië. Toch hadden we Malatya niet willen missen. Waar anders krijg je gratis taxiritjes, liters thee en kilo’s vers fruit aangeboden?!
Gastvrije Turken in Malatya maken je route door Turkije nóg beter
Vervolg je route via Elazig naar Diyarbakir (3 N)
In Elazig zijn het Harput kasteel en de oude Armeense kerk er vlakbij de moeite van een stop waard. Vervolg daarom je route door Turkije oostwaarts zeker via Elazig. Of je er een nachtje blijft, hangt een beetje van de busverbinding af en of je de sfeervolle stad zelf nog even wilt bezoeken. Heb je de Armeense kerk in Elazig gemist, dan kun je in Diyarbakir zeker een mooie, oude ontdekken. In de wirwar van steegjes in het oude centrum valt het niet mee om hem te vinden en de grote groepen schreeuwende kinderen helpen ook niet erg mee. De beloning is echter de moeite waard als het lukt. Laat je door die kinderen niet afschrikken trouwens. Ze roepen veel en zijn geen buitenlandse toeristen gewend, maar zullen je geen kwaad doen. Ook Diyarbakir is voor Europese bezoekers echt Turkije off the beaten track.
De bijna 6 km lange, dikke stadsmuur met wachttorens van Diyarbakir op zichzelf is al een reden om je route door Turkije zeker langs deze stad te laten voeren. Er is echter nog zoveel meer te zien in deze antieke stad. Turken, Koerden, Armeniërs, Assyriërs, Joden en Arabieren hebben hier jarenlang gewoond en de stad ademt geschiedenis. Dat voel je gewoon als je door de stad zwerft en de vele moskeeën, Armeense en Assyrische kerken en een synagoge in de smalle straatjes ontdekt.
De Armeense kerk in Diyarbakir, één van de vele indrukwekkende sites
Een stukje terug naar het zuidwesten voor Sanliurfa en Harran (3N)
Ondanks dat deze rondreis door Turkije vooral van west naar oost gaat, reis je na Diyarbakir een stukje terug naar het westen. Een paar uurtjes ten zuidwesten van Diyarbakir ligt de stad Sanliurfa, vol oude geschiedenis. Zo vind je er een vijver vol karpers, waar Abraham van de berg gesprongen zou zijn en een beroemde grot die als zijn geboortegrot bekend staat. Abraham is een profeet voor de Moslims, maar ook één van de belangrijkste mensen uit de geschiedenis van het Jodendom en het Christendom. Toch trekt de stad voornamelijk Islamitische bedevaartgangers. De hooggelegen citadel met twee Romeinse zuilen behoort tot de meer recente geschiedenis en is zeker ook een struintocht waard.
Een dagtrip naar Harran, vanuit Sanliurfa, betekent een reis terug in de tijd. Harran wordt in de Hebreeuwse Bijbel al genoemd. Deze stad was destijds een belangrijke handelsplaats, wat je terug kunt zien in de restanten van bouwwerken uit die tijd. Verspreid over een groot gebied liggen brokstukken van rijk bewerkte, oude zuilen en andere resten. Nog altijd is Harran op en top Midden-Oosten. Heel gaaf om te zien zijn de huizen in de vorm van een bijenkorf. Nog altijd wonen mensen in deze huizen en paard- en wagen zijn er veel gebruikelijkere vervoermiddelen dan auto’s.
Off the beaten track en op en top Midden_oosten: Harran
Meer antieke geschiedenis in Mardin en Midyat (2N)
Onze route door Turkije gaat opnieuw naar het oosten, waar de bijzondere architectuur van Mardin lang geleden is opgebouwd bovenop de rotsen van een vulkaan. De uitzichten over het omringende laagland zijn fenomenaal, vooral vanaf het dak van de Kasimiye Medressa. Hier ligt Mesopothamië. Ooit leered ik op school dat hier de eerste mensen woonden. Hoe gaaf, om er dan zelf te staan. Ook een bezoek aan het Morgabrië klooster mag je hier niet overslaan. Ook Midyat is een antieke stad, waar het heerlijk struinen langs oudheden is. In een middag heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien. Dat geldt trouwens ook voor Mardin.
Vanuit Mardin was tot een aantal jaren terug een dagtrip naar Hasankeyf een must do. De antieke stad is inmiddels helaas onder water verdwenen door de bouw van een stuwdam. Een aantal bouwwerken is verplaatst naar de nieuwe stad, maar dat voelt toch lang niet hetzelfde. De eenvoudige woningen van de historische stad missen.
Zo zag Hasankeyf eruit tijdens ons bezoek, inmiddels helaas niet meer
Bitlis en Van in het uiterste oosten van Turkije (3N)
Vanuit Midyat kun je in een lange dag via Bitlis naar Van reizen. Een stop in Bitlis is vooral tof vanwege de authentieke markt en de eeuwenoude Şerefiye Camii, met een toegangspoort met bijzonder knap uit steen gehakte motieven. In Van is het hooggelegen kasteel een must, net als de monumentale moskeeën en ruïnes in de vlakte daar omheen. Op de kleine akkertjes werken boeren op dezelfde manier waarop ze dat 100 of 200 jaar geleden deden.
Eindpunt route door Turkije off the beaten track in Dogubayazit (1N)
Niet ver van het drielandenpunt met Armenië en Iran is het meest oostelijke punt van deze route door Turkije off the beaten track. De laatste kilometers naar Dogubayazit hebben wij het idee in een ander land terecht te zijn gekomen. Nomaden trekken met grote groepen geiten rond en hebben verspreid in het woestijnachtige rotslandschap hun bruine tenten opgezet. Het landschap is desolaat en Mount Ararat stijgt zo’n 5000 meter boven het maaiveld uit. Alleen al de zonsondergang boven deze vulkanische steenklomp zien is de moeite van de extra kilometers naar het verre oosten van Turkije waard.
Op je route door Turkije mogen Van en Dogubayazit niet ontbreken
Het Ishak Pasha paleis is de andere reden om de reis verder te vervolgen naar Dogubayazit. Dit grootste Ottomaanse monumentale bouwwerk van de regio is grotendeels ingestort, maar deels gerestaureerd. Alsnog zijn wij onder de indruk van de schoonheid van deze plek. De ligging van het paleis is dan ook super, uitkijkend over het laagland en de stad.
Extra tips voor een rondreis door Turkije off the beaten track
Achter de verschillende bestemmingen in deze rondreis door Turkije staat het aantal nachten tussen haakjes vermeld. Je komt dan op een reis van 3 weken uit. Dat is echt een absoluut minimum. Je kunt op vrijwel elke plek minstens een nacht langer blijven, zonder je te vervelen. Mocht je de tijd hebben, dan is dat zeker aan te bevelen. Mocht je nóg meer tijd hebben, dan kun je ook weer over land westwaarts reizen. Haal Diyarbakir dan uit het midden van de “heen-route” en maak daar een stop na Dogubayazit. Van daaruit kun je via Mount Nemrut en Adana naar de kust reizen en daar een paar stops in de minder bekende badplaatsen maken.
Een route door Turkije staat garant voor afwisseling en vriendelijke gezichten
Heb je minder lang vakantie? Hak dan deze route door Turkije juist in een aantal delen en doe telkens een deel. Je kunt vliegen op Istanbul of Ankara en van daaruit verder met de bus of trein. Binnenlandse vluchten zijn er ook genoeg. Maak je de reis wel in één keer, dan kun je vanuit Van, met een tussenstop in Istanbul of Ankara, terugvliegen naar Nederland.
Deze route door Turkije off the beaten track op de kaart
Busstations zijn in Turkije vaak een eind buiten het centrum van de stad. In de meeste gevallen kun je er met de stadsbus naartoe reizen, maar als je bagage bij je hebt is de taxi vaak prettiger. Een taxirit is in de niet-toeristische delen van Turkije verrassend betaalbaar. Reizen met de trein in Turkije is trouwens ook heel relaxt. Er is een groot spoorwegnet en er zijn verschillende passen om voor een bepaalde tijd onbeperkt door het land te reizen.
We gaan met 4 “man” 2 1/2 week motorrijden door Turkije vanaf 1 november 2022. Start via Thessaloniki. Erg mooie site met enthousiaste verhalen en prachtige foto’s heb je!.
Dat wordt vast een trip om nooit meer te vergeten. Het is daar zo mooi! Veel plezier gewenst. Happy travels!
Leuk Yvonne, we zitten in Turkije en wilden het binnenland in. Jouw tips komen goed van pas!
Hartelijke groet, Hansje
Wat leuk om te horen! Veel plezier verder in Turkije, het is een prachtig en boeiend land.
Hoi Yvonne, hoe heb je je accomodaties geregeld. Groetjes Trudy
Gewoon na aankomst enkele bezocht en een passende accommodatie uitgekozen.
Hoi Yvonne wanneer heb je deze turkije reis gedaan? Zou deze in aankomende april – mei te doen zijn?
Deze reis hebben we al wat jaren terug gemaakt. Bedoel je of deze te doen is qua Corona toestand tegen die tijd? Ik zou je er geen goed antwoord op kunnen geven. Kun je wellicht in een Facebook groep iemand vinden die er vandaan komt of daar woont? Dan heb je accuratere info! Hopelijk kun je gaan, het is een prachtige regio!
Supermooie trip! Ik hoop nog steeds dat onze reis in augustus naar Turkije door kan gaan…
Inmiddels heb je Griekenland in plaats van Turkije volgens mij? Ik duim voor jullie dat dat gaat lukken!!