route door Slovenië

route door Slovenië – roadtrip langs de mooiste plekken

Onze route door Slovenië is een roadtrip langs de mooiste plekken van het land. Wij beginnen onze Slovenië roadtrip in het Zuiden, omdat we vanuit Kroatië komen. Na een weekje in de mooiste dorpen van Istrië en af en toe lekker chillen aan het strand, zijn we snel op onze eerste bestemming in Slovenië. Je kunt deze route ook gewoon andersom volgen, als je vanuit het Noorden komt. Je kunt dan relaxed aan het strand in Kroatië afsluiten, of natuurlijk bij één van de stranden van Slovenië zelf. Tijdens onze roadtrip door Slovenië maken we handig gebruik van onze reisdagen, om extra bezienswaardigheden onderweg te bezoeken. Slovenië is een compact land. Met accommodatie op 3 of 4 strategische plekken, kun je de meeste bezienswaardigheden van het land bezoeken.

Meest zuidelijke deel van de route door Slovenië

De Grotten van Škocjan oftewel de Škocjan Caves zijn de eerste bestemming die wij bezoeken in Slovenië. Komend vanuit Poreč in Istrië zijn we in ruim een uur bij de eerste bezienswaardigheid op onze route door Slovenië. De meeste mensen bezoeken de Postojna grotten en het Predjama kasteel. Na grondig onderzoek online vooraf, ben ik tot de conclusie gekomen dat die plek voor ons veel te toeristisch is. De Postojna grotten lijken me indrukwekkend, vanwege de gave formaties van stalactieten en stalagmieten. Het toeristentreintje waarmee grote hoeveelheden toeristen in en uit worden gereden, de gekleurde verlichting en de gehypte naam van de grot staan ons tegen. Veel mensen die Slovenië met kinderen bezoeken, kiezen juist vanwege de kleuren en dat treintje wél voor Postojna, wat ik me kan voorstellen!

Škocjan grot met kinderen in SloveniëDe Škocjan grotten vinden onze kinderen ook heel tof

We zijn blij om uiteindelijke gekozen te hebben de Grotten van Škocjan te bezoeken in plaats van de veel bekendere Postojna grotten. Bij Škocjan ligt de nadruk op de bijzondere, natuurlijke vorming van de grotten in het landschap. Er is alleen wit licht. Ik vind de diepte van de riviergrot indrukwekkend. Het is alsof je een filmset met een donkere onderwereld binnen bent gegaan. Ook de Škocjan Grotten zijn een toeristische trekpleister, maar dat zijn andere plekken in onze route door Slovenië ook. We hebben daarom een heel enkele keer een plek overgeslagen, zoals Postojna, maar vaak ook de keus gemaakt een plek aan het begin of eind van de dag te bezoeken. Slovenië is nou eenmaal een populaire bestemming en na onze rondreis snappen we heel goed waarom.

Na een stop van ongeveer 2 uur bij de Grotten van Škocjan vervolgen we onze Slovenië roadtrip verder Noordelijk, tot de Tolmin Gorge. Ook deze plek wordt drukbezocht. Koop je toegangstickets daarom vooraf online en ga een beetje aan het eind van de middag. Dan zijn de meeste toeristen alweer vertrokken en kun je deze spectaculaire kloof in relatieve rust bezoeken. Vanuit Škocjan is de Tolmin kloof een kleine anderhalf uur rijden, als je niet te veel stops onderweg maakt. Dat laatste is heel verleidelijk, want het landschap wordt zo aan de poort naar Triglav nationaal park steeds bergachtiger, groener en mooier. De Soča rivier stroomt als een lang, turquoise lint door het landschap.

Tolmin Gorge Triglav nationaal parkDe Tolmin Gorge mag niet ontbreken in een route door Slovenië

Eerste stop en accommodatie van deze Slovenië roadtrip

Wij rijden na een bezoek aan de Tolmin kloof nog een kwartier verder naar het Noorden. Kobarid en Bovec zijn beiden prima plekken om een paar nachtjes te blijven, om van daaruit de Soča rivier en het Westelijke en Noordelijke deel van Triglav nationaal park te verkennen. Wij maken eerste nog een korte wandeling door een landschap dat wel wat weg heeft van de Oostenrijkse Alpen, om een duik te nemen in het ijskoude water bij de schitterende Kozjak waterval. Daarna volgen we een smal, bochtig bergweggetje voor 10 minuten bergopwaarts naar het prachtige Dreznica. Vanaf het moment van het eerste zicht op dit bergdorpje, in de groene bergweiden, omringd door kale, ruige bergtoppen, zijn we verliefd. Dit is een veel rustigere en ongelooflijk mooie, natuurlijke plek om een paar dagen van je Slovenië roadtrip door te brengen. Wij hebben direct spijt, dat we maar 1 nacht blijven! Zowel het kleine appartement met fijne zitplek buiten als het veel luxere en grotere appartement even verderop zijn prima verblijfplekken voor een paar dagen.

Vervolg route door Slovenië – Triglav nationaal park en over de Vršič-pas

Verschillende van de plekken die je perfect vanuit bovenstaande accommodatie zou kunnen bezoeken, doen wij aan op het vervolg van onze route door Slovenië. Zo maken we een stop bij Napoleon brug, bij de Boka waterval en de Virje waterfall, die beiden met een korte wandeling te bewonderen zijn. Iets verderop aan de weg richting Vršič-pas stoppen we bij Velika Korita oftewel The Great Soča Gorge. Hier vind je één van de mooiste stukjes van de Soča rivier, die zichzelf hier door een smalle kloof perst. Ook de Mala Korita oftewel The Small Soča Gorge is even verderop een kijkje meer dan waard.

Mala Korita Small Soča GorgeMala Korita, Small Soča Gorge – fijne stop in Slovenië roadtrip

Heb je enkele dagen te besteden in dit deel van Slovenië, dan is een tocht naar Mangart Saddle het ultieme avontuur om je Slovenië roadtrip compleet te maken. De uitzichten op weg naar boven zijn al subliem, maar vanaf de pas is het pas echt indrukwekkend.

Tweede stop van onze rondreis

Omdat de weergoden ons niet erg gunstig gezind zijn, rijden wij de Vršič-pas maar liefst 3 keer over! We hadden eigenlijk gepland om hem alleen van West naar Oost te rijden, op weg naar onze volgende stop langs deze route door Slovenië. Omdat het op dat moment giet en het zicht amper 25 meter is, rijden we een andere dag nog een keer heen en weer, bepaald geen straf met alle vergezichten over ruige berglandschappen. Onze thuisbasis voor de volgende 5 nachten is de omgeving van het meer van Bohinj.

suppen meer van BohinjLekker suppen op het meer van Bohinj – fijne rustplek

Aan de westkant van Triglav en op steenworp afstand van het meer van Bohinj (nog geen 10 minuten) en het meer van Bled (20 minuten) is een fijn, comfortabel huis met 3 appartementen. Wij hebben in dit mooie appartement geslapen, op loopafstand van de winkels in het centrum. Dit appartement is nog ruimer, met maar liefst 3 slaapkamers en wordt ook erg goed beoordeeld. Heb je een wat ruimer budget? Dan is één van bovenstaande sprookjeshuisjes op droomlocatie met bergzicht natuurlijk ook fantastisch! Verblijf je liever midden in de natuur die het land zo bijzonder maakt, kies dan een toffe glamping in Slovenië uit.

Bohinj en Bled echt rustpunt in de route door Slovenië

Vanuit dit fijne rustpunt in onze route door Slovenië verkennen we het Oostelijke deel van het Triglav nationaal park. We maken wandelingen op verschillende plekken rond het meer van Bohinj en gaan suppen. We nemen de kabelbaan naar hooggelegen berggebied Vogel en genieten van de vergezichten. We wandelen rond het meer van Bled en zoeken de mooiste uitzichtpunten op het meer en het spectaculair gelegen kasteel. We wandelen door de beroemde Vintgar kloof. Bovenal laten we ons verrassen door hoe mooi deze omgeving is. Onze 4 volle dagen hier zijn eigenlijk te kort.

kasteel en eiland meer van BledHet beroemde kasteel en het eiland in het meer van Bled

Uitstapje naar Kranjska Gora of extra overnachtingen

Vanuit het meer van Bohinj maken we ook een uitstap naar Kranjska Gora. Zodra we in de avond weer terug rijden vragen we ons af waarom we niet ook een paar nachten hier zijn gaan slapen. Wat een fantastische berglandschappen, meren en natuurgebieden. Jasna Lake is gezellig, met haar restaurantjes, maar ongelooflijk mooi tegelijk, met dat spiegelgladde wateroppervlak en die ruige bergen erachter. Het Zelenci nature reserve met haar bizar gekleurde, heldere meer en moerasgebied, rijk aan flora en fauna is een andere aantrekkingskracht in Kranjska Gora. Ook de Martuljek Gorge en haar watervallen móet je eigenlijk gezien hebben. Wij spenderen hier slechts één dag, maar dit hadden er gemakkelijk meer kunnen zijn.

Via Radovlicija en Skofja Loka naar het Oosten van Slovenië

Om de doorgaande weg naar Ljubljana op te pikken, rijd je al langs Radovlicija. Je bent dan ook al bijna bij kasteel Kamen. Met een kleine omweg van nog geen 10 minuutjes sta je bij dit eeuwenoude verdedigingswerk. Het kasteel ligt op een heuvel in een dal dat wordt omsloten door hogere heuvels. Zodra je in de toren staat, besef je waarom dit ooit zo’n belangrijke, strategische plek was. Het centrum van Radovlicija is schilderachtig, met haar schattige peperkoekmuseum als centraal punt. Naast dit museum hebben ook een aantal andere Middeleeuwse gebouwen in Radovlicija hun deuren geopend voor bezoekers. De dikke stadsmuur is indrukwekkend.

Radovlicija roadtrip SloveniëMaak zeker een korte stop in Radovlicija tijdens je roadtrip Slovenië

Een half uurtje zuidelijker ligt een ander fotogeniek stadje. Skofja Loka is een verzameling straatjes met kinderkopjes en Middeleeuwse huizen, aan de Sora rivier. Je kunt hier heerlijk dwalen en je vergapen aan gevelstenen, fresco’s en ouderwetse uithangborden. Wij moeten nog een eindje rijden, naar het Oosten van Slovenië, dus na een ijsje aan het water gaan we verder. Heb je hier meer tijd te besteden, loop dan zeker even binnen bij de plaatselijke Tourist Info. Ze hebben hier heel veel info, ook over andere mooie plekken in de regio.

Er zijn mensen die Ljubljana een leuke stop vinden in hun route door Slovenië. Wij voelen ons niet aangetrokken door de Sloveense hoofdstad en rijden er voorbij. Binnen een dag kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zien. Dat kan ook vanuit Bohinj of Bled.

kaart route SloveniëOnze route door Slovenië op de kaart

Laatste stop Slovenië roadtrip in Ptuj

Slovenië is echt een heel compact en makkelijk te bereizen land. In minder dan 2 uur rijden we van Skofja Loka in het Westen helemaal naar Ptuj in het Oosten. Het onbekende Oosten van Slovenië wordt door veel mensen overgeslagen bij een rondreis door Slovenië. Dat is voor ons reden om er maar liefst 5 nachten te blijven. Vanuit een heerlijk appartement in Ptuj verkennen we de intens groene natuur in en rond het heuvelachtige Pohorje, het stadje Celje met haar imposante kasteel, het Middeleeuwse Žiče Charterhouse, midden in het bos én Ptuj zelf.

Ik had vooraf nooit gedacht dat dit stadje zo schilderachtig zou zijn. De knusse pleintjes met kleurrijke, historische gebouwen en de smalle straatjes vol kinderkopjes doen me een beetje denken aan sprookjesachtig Tallinn. Voor onze meiden is het waterpark net buiten de oude stad de leukste plek zo aan het einde van onze roadtrip.

route door Slovenië PtujTrek je route door Slovenië zeker door naar het Oosten: Ptuj is prachtig

Slovenië combineren

Wij hebben slechts 12 dagen in Slovenië doorgebracht. Op verschillende plekken hadden we zeker langer kunnen blijven. Een paar dagen aan het strand in Piran is ook nog wel lekker, maar wij hadden in Istrië al stranden genoeg gezien. Wie Ljubljana wil ontdekken, kan zich daar ook nog een paar dagen goed vermaken. Wij willen graag nog een paar weken in Slowakije doorbrengen en reizen vanuit Ptuj Noordwaarts. Een andere goede combinatie met een roadtrip door Slovenië is een weekje in Salzburgerland in Oostenrijk of in de Italiaanse Dolomieten. Het mooie aan Slovenië is dat het zo centraal is en dat je het met veel landen kunt combineren. Wij verwachten er de komende jaren zeker wel weer eens doorheen te reizen. We zijn vast van plan om dan plekken te gaan verkennen die we nu bewust hebben overgeslagen, of door minder mooi weer niet gezien hebben.

Ben jij al in Slovenië geweest? Dan heb je vast ook een deel van deze route afgelegd. Wat vond jij er de mooiste plekken?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “route door Slovenië – roadtrip langs de mooiste plekken

 1. Laura zegt:

  Prachtige blog weer! Heb al zoveel tips uit meerdere blogs van je gehaald, zo leuk!!
  Ik zit in twijfel om deze zomer of naar Slovenië te gaan of naar Albanië.
  Je schijft Slovenië is een compact land. Met accommodatie op 3 of 4 strategische plekken, kun je de meeste bezienswaardigheden van het land bezoeken.
  Welke 3/4 plaatsen zou jij aanraden om dan aan te doen?
  Het is overigens mijn bedoeling om te vliegen naar slovenie en daar een auto te huren.

 2. Chayenne Huntjens zegt:

  Ik ben zelf nog nooit in Slovenië geweest, maar het lijkt me een prachtig land.
  Het lijkt me ook qua prijs een stuk goedkoper dan Oostenrijk bijvoorbeeld, klopt dat?
  Bohinj en Bled zie ik regelmatig op instagram voorbijkomen. Ziet er prachtig uit.

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Hmm.. ik vond Slovenië behoorlijk prijzig. Ik heb het idee dat het weinig verschil maakte met Oostenrijk eigenlijk. Ooit was dat anders, maar het is tegenwoordig gewoon een heel populaire vakantiebestemming.

 3. Janet zegt:

  Veel van deze plekken heb ik ook bezocht tijdens een roadtrip door Slovenië en ik vond het echt fantastisch. De natuur vond ik echt indrukwekkend (vooral in Triglav regio idd) en ook Ptuj vond ik leuk. Wij hebben Piran wel meegepakt en is een leuke toevoeging.

 4. Anne - Ditisanne.nl zegt:

  Wij zijn nog nooit in Slovenië geweest, af en toe komt het wel als idee voorbij maar denk dat de afstand ons een beetje tegenhoudt, en we dan liever naar Oostenrijk of de Dolomieten gaan. Maar de foto’s doen mij gek genoeg ook een beetje aan Slowakije denken of vond jij die landen niet op elkaar lijken?

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Toevallig waren we deze zomer in Slovenië EN Slowakije, maar de landen voelen toch wel heel anders. Slovenië voelt veel meer Oostenrijks, Slowakije toch wel Oost-Europees ook. Het was een leuke combi.😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *