rondreis Thailand

Rondreis Thailand zelf organiseren of laten doen

Thailand is het land waar onze liefde voor Azië echt begon. Waar we in eerste instantie dachten aan een maand genoeg te hebben om dit land te ontdekken, zijn we er datzelfde jaar nog twee keer terug geweest om onze rondreis af te maken. En eigenlijk hebben we nog steeds niet alles gezien. We houden nou eenmaal van langzaam reizen en bezoeken, naast de highlights, in elke regio ook de onontdekte parels. Bovendien maken we graag contact met de lokale bevolking. Stiekem denken we na over een nieuwe rondreis door Thailand, dit keer om nog meer onbekende plekjes te gaan verkennen. Dat we die rondreis opnieuw zelf zullen organiseren staat vast, maar ik kan me ook heel goed verplaatsen in al die mensen die ervoor kiezen om dit te laten doen.

Wensen doorgeven of bestaande rondreis uitzoeken en genieten

Een rondreis organiseren kost veel tijd. Ik verzamelde eerder al eens de fijnste plekjes in Thailand off the beaten track, deels om tijdens onze volgende rondreis te bezoeken. Daar moet dan een logische route van gemaakt worden. Tenslotte kies ik daar accommodatie en vliegtickets bij. Met het zoeken naar de juiste tickets en de beste accommodaties ben ik al gauw een paar dagen verder. Die accommodatie moet namelijk wel een beetje op strategische plekken zijn, om van daaruit de gewenste uitstapjes te kunnen maken.

Khao Yai Thailand zonder toeristenKhao Yai bezochten we tijdens onze eerste rondreis Thailand

Makkelijker en relaxter is het om een keus te maken uit het uitgebreide aanbod rondreizen door Thailand van een ervaren reisorganisatie. Zo wordt alles helemaal voor je geregeld en weet je zeker dat je niks vergeet en de dingen tip top geregeld zijn. Bovendien kun je ook nog kiezen of je met een groep mee gaat, onder begeleiding van een enthousiaste reisleider, of liever individueel rondreist. Zo kom je op de mooiste plekken, eet je in de fijnste restaurants en slaap je in heerlijke accommodatie, zonder dat je zelf enig uitzoekwerk hoeft te doen. In het programma zijn er vaak enkele dagen ter vrije besteding. Extra excursies kun je altijd ter plekke nog bijboeken. Zo blijf je ook onderweg flexibel.

Toch zelf onze rondreis Thailand organiseren

Ondanks dat zo’n relaxte rondreis me af en toe erg aantrekkelijk lijkt, vooral als ik weer eens tot de late uurtjes aan het puzzelen ben, doe ik toch het liefst alles zelf. Het gevoel van vrijheid, om alles helemaal zelf in te vullen, is gewoon heerlijk. En voor mij is het uitzoekwerk ook deel van de voorpret. Tijdens onze volgende rondreis naar Thailand wil ik, naast enkele plekken die ik in het Off the Beaten Track blog verzamelde, ook eindelijk de Isaan induiken. Deze nauwelijks ontdekte regio trekt me al jaren en ik denk dat je hier nog overal het echte Thailand kunt vinden. Het Thailand van voordat de grote massa haar weg naar dit prachtige, Aziatische land vond. Ook wil ik proberen om het aantal overnachtingsplekken te beperken, omdat ik heb gemerkt dat dit met een gezin toch het prettigst reist. Gewoon vanaf één plek de regio verkennen. In het zoeken naar de juiste, strategische thuishonken zal dus zeker weer het nodige uitzoekwerk gaan zitten.

Accommodatie rondreis ThailandZomaar één van de accommodaties die ik dan zelf vindt

Rondreizen met zo min mogelijk verplaatsingen

Tijdens onze eerdere reizen naar Thailand waren we nog met twee en was de boel oppakken en verplaatsen niet zo’n punt. Hoewel veel verkassen op den duur erg vermoeiend is, zie je zo wel heel veel. Toch kwam ik erachter dat dit helemaal niet persé nodig is en dat het erg fijn is om vanuit een thuisbasis een deel van het land te ontdekken. Zo kun je jezelf in en rond Chiang Mai minimaal een week vermaken, met alles wat er te doen is. Chiang Rai is een andere prima plek om wat langer te verblijven, ook al wordt deze hoek van Thailand nog vaak overgeslagen. Hier is het dan echter niet de stad zelf, maar de omgeving vol schitterende natuur en enkele culturele bezienswaardigheden, waar je dag na dag op verkenning kunt. Dat je in Ayutthaya de eeuwenoude tempelruïnes kunt bezoeken, dat weten de meeste mensen wel. Dat het ook de perfecte basis is voor uitstapjes in de omgeving is minder bekend. In een uur ben je in Lopburi, met haar markt en interessante tempels. Kao Yai National Park en diverse leuke dorpjes in de omgeving zijn de moeite. En je kunt zelfs, in gemiddeld anderhalf uur, met de trein naar Bangkok. Hoewel die laatste natuurlijk ook een mooie verblijfplaats voor minstens een week kan zijn.

Chiang Rai ThailandVanuit Chiang Rai de toffe omgeving verkennen

Hoe onze reis door de Isaan er dan uit zou kunnen zien

Afhankelijk van de periode waarin we volgende keer naar Thailand reizen, zal ik de accommodaties misschien helemaal niet vooraf allemaal al vastleggen. Zijn we er tijdens onze zomermaanden, of rond de Kerst, dan is boeken waarschijnlijk wel slim. Hoe dan ook zullen de slaapplekken waarschijnlijk rond Nakhon Ratchasima en Ubon Ratchathani zijn. Vanuit die eerste zijn dagtrips naar Phanom Rung en Phimai historical Parks (min Angkor) makkelijk te regelen, net als naar de indrukwekkende Wat Banrai. Ubon Ratchathani is vooral een mooie uitvalsbasis in juli, tijdens het Candle Festival dat dan hier plaatsvindt. Bovendien kun je uitstapjes maken naar Pha Taem National Park en Wat phra maha chedi kaew, oftewel de Bierflesjestempel. Via de Phra Maha Chedi Chai Mongkhon kun je naar het noorden van de Isaan reizen, waar Udon Thani een laatste uitvalsbasis van deze rondreis kan zijn. In de wintermaanden is de Red Lotus Sea hier een plaatje en gedurende het hele jaar is een dagtrip naar Nong Khai en het bizarre Sala Keoku Sculpture Park de moeite. Than Thipp Waterfall Forest Park en Wat Thung Setthi zijn net wat verder weg, maar wel in een dagtrip te doen.

Je eigen rondreis door Thailand

De dingen die ons aantrekken en de wensen die we hebben zijn heel specifiek. Zo slapen we liever niet in familiekamers, maar kiezen we voor homestays met minimaal twee aparte slaapkamers, of een eigen appartement. Dat is het mooie aan reizen tegenwoordig: er is zoveel aanbod en voor elk wat wils. Of je nou kiest voor een compleet verzorgde rondreis Thailand, of je zoekt helemaal zelf elk detail uit, ik wens je een fijne reis toe. Het is een prachtig land!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

5 reacties op “Rondreis Thailand zelf organiseren of laten doen

 1. Kelly zegt:

  Ik wissel groepsreizen af met zelfstandige reizen…afhankelijk van de bestemming en hoeveel tijd ik heb. Met twee banen is mijn vrije tijd zeer beperkt dus dan is het ook prettig dat ik niet alles zelf hoef uit te zoeken (terwijl ik dat wel leuk vind). Alles heeft zijn voor- en nadelen. Ik vind groepsreizen persoonlijk erg gezellig en heb er ook leuke contacten aan overgehouden, maar het heeft ook zeker nadelen. Je kunt niet gaan en staan waar je wilt en het is natuurlijk duurder. Thailand heb ik overigens wel zelfstandig gedaan en dat was ook prima te doen…wel minder gezellig vond ik persoonlijk. Het is kinderlijk eenvoudig om zelfstandig door Thailand te reizen. Als ik niet alleen zou zijn, zou de keus voor mij makkelijk zijn…alles zelf regelen.

  • Yvonne zegt:

   Ik ook hoor, maar kan me ook voorstellen dat andere mensen dat anders zien. Ik vind het ook gewoon TE leuk om alles vooraf uit te zoeken en te plannen.

 2. Diana zegt:

  Zelf ben ik in 2015 alleen zonder groepsreis door Thailand getrokken en eigenlijk zou ik niks anders meer willen. Ik vond de vrijheid van het zelf per dag plannen erg fijn. Wel had ik een aantal activiteiten die ik op een specifieke datum wilde doen maar daar hield ik dan rekening meer. Thailand is wel echt een heel tof land en het eten mis ik nog elke dag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *