Roemenië met kinderen

Rondreis Roemenië met kinderen – een fantastisch avontuur

Een rondreis met kinderen maken door Roemenië komt niet bij veel mensen op. Wij hebben vorige zomer in elk geval maar weinig mensen ontmoet die een rondreis door Roemenië maakten met hun kids. Vreemd eigenlijk, of vooral jammer, want Roemenië is fantastisch met kinderen. Als er één bestemming is die perfect is om met kinderen te bezoeken, dan is het Roemenië. Ga je wel die kant op, dan kies je voor een licht avontuurlijke rondreis in een bijzonder gastvrij en relaxt land met volop ongerepte natuur en leuke activiteiten. Ik neem je mee en vertel je waarom je juist met kinderen naar Roemenië moet afreizen.

Rondreis Roemenië met kinderen met eigen vervoer of…?

Wie een rondreis door Roemenië met kinderen maakt heeft de keus om te vliegen en ter plaatse een auto te huren, of om vanuit huis een grote rondreis met eigen vervoer te maken. Wij zijn vanuit Nederland met onze auto naar Roemenië gereden, via Wenen en terug via Praag. Voor een dergelijke rondreis heb je minimaal een maand nodig, aangezien je veel kilometers aflegt. Blijf zeker drie nachten in elk van de steden, om de lange reis op te breken. Voor onze kinderen van vier en zes was het op deze manier prima te doen. De heen- en de terugreis worden zo opgebroken met een toffe stad, waar veel te beleven is. In Roemenië zelf kun je makkelijk veel stops onderweg inplannen, waardoor de langere reisdagen nooit echt lang voelen. Bovendien is het landschap vaak zo afwisselend en mooi, dat je jezelf zeker niet hoeft te vervelen, ook niet op de achterbank.

rondreis Roemenië met kinderenOnderweg door Roemenië met kinderen – er is genoeg moois te zien

Voordeel van een reis met eigen vervoer is dat je in Roemenië een grotere ronde kunt maken, omdat je geen rondje vanuit een bepaalde stad hoeft te maken. Onze route door Roemenië ging bij Timisoara het land in en na ruim drie weken verlieten we het land in het uiterste Noordwesten weer. Daarmee hebben we veel verschillende regio’s in Roemenië kunnen bezoeken. Heb je minder dan een maand te besteden, dan is het een beter idee om naar Roemenië te vliegen en vanuit één stad een bepaalde regio te verkennen. In Transsylvanië is heel veel te doen en te zien dat kinderen ook interesseert. Voor een eerste rondreis door Roemenië is dat een prima plek voor een rondreis door Roemenië met kinderen.

Roemenië is gastvrij en kindvriendelijk

Ondanks dat er vaak anders gedacht wordt in het Westen van Europa, zijn Roemenen een gastvrij en vriendelijk volkje. In de dorpjes zijn we veelvuldig bij de mensen thuis uitgenodigd, zelfs om mee te eten. Ook als de mensen zelf weinig hebben, zullen ze alles met je willen delen. Onze kinderen zijn er enorm verwend met cadeautjes zoals fruit, bloemen en groenten uit de eigen tuin, of zelf gebakken pannenkoeken en koekjes. Het belangrijkste wat onze kinderen er gekregen hebben, is echter aandacht. Zo zijn ze meegenomen naar de stal, om de kippen en koeien te bekijken, hebben ze mogen proberen om zelf wol te spinnen en is er met ze gespeeld. Als er één land is dat kindvriendelijk is, dan is het Roemenië wel. Wie Roemenië met kinderen bezoekt hoeft zich geen zorgen te maken dat de kids zich zullen vervelen. Er is altijd wel wat te doen of te beleven, zelfs in de kleinste dorpjes.

gastvrij en kindvriendelijk RoemeniëRoemenië is kindvriendelijk en gastvrij

De meest indrukwekkende kastelen en weerkerken in Roemenië

Roemenië heeft geen onuitputtelijke waslijst aan bezienswaardigheden speciaal voor kinderen. Wat je er wel vindt, is een verzameling indrukwekkende kastelen. Ze zijn er in soorten en maten, met ophaalbruggen, vierkante of ronde torens, ontelbare trappen en grote ridderzalen. Hier kunnen kinderen zich echte ridders en jonkvrouwen voelen. De meeste kastelen vind je in Transsylvanië. Kastelen die je zeker niet mag missen zijn het Corvin kasteel in Hunedoara, het Dracula kasteel in Bran en de kastelen van Sinaia en Rasnov. Daarnaast staan er verspreid over Transsylvanië ook nog honderden weerkerken. Dit zijn versterkte dorpjes uit de tijd van de Zevenburger Saksen. Deze dorpjes zijn vaak minstens zo indrukwekkend als een kasteel. Sommigen zijn tegenwoordig als museum ingericht, zodat je kunt ervaren hoe het leven er vroeger uit heeft gezien.

Corvin kasteel HunedoaraHet Corvin kasteel in Hunedoara

Niet te missen activiteiten in Roemenië met kinderen

Behalve de kastelen en weerkerken heeft Roemenië nog een aantal andere toffe uitjes en dagtips voor als je het land met kinderen bezoekt. De voormalige zoutmijn van Salina Turda is er één van. Hier vind je, diep onder de grond, een bijzonder pretpark. Je kunt er een ristje maken in een reuzenrad, bootje varen op een ondergronds meer en bowlen, schilderen of tafeltennissen. Dit is ook een populair uitje voor Roemeense gezinnen, dus probeer buiten het weekend te gaan, als het wat rustiger is.

Verder zijn er op verschillende plekken in Roemenië klimparken. Deze vrij nieuwe en moderne parken hebben parcoursen voor kinderen vanaf vier jaar en zijn een heel stuk voordeliger dan de klimparken in Nederland. Heb je dit altijd al eens met je kinderen willen proberen, maar is het er nog niet van gekomen? Dan is dit je kans. Je vindt onder andere klimparken in Brasov, Gura Humorului en Baia Mare. Ook hier geldt: vermijd het weekend, of ga heel erg vroeg, liefst een half uur voor openingstijd. De klimparken hebben een maximum capaciteit die in het weekend snel bereikt is.

Salina Turda TranssylvaniëSalina Turda is een magische plek, of je Roemenië met of zonder kinderen bezoekt

De stoomtrein van Maramures is een avontuur voor kinderen

Een absolute highlight tijdens onze eigen rondreis door Roemenië met kinderen, was de rit met de stoomtrein vanuit Viseu de Sus, in Maramures. De ouderwetse Mocacita stoomtrein rijdt op een traject dat nog altijd gebruikt wordt voor de houtkap in dit Noordelijke deel van Roemenië. Je deelt de rails dus met de houthakkers, die elke ochtend nog op pad gaan, om met een trein vol boomstammen weer huiswaarts te keren in de middag.

Nadat de houthakkers vertrokken zijn (wie heel vroeg opstaat kan ze zien vertrekken en misschien wel meerijden), worden de oude stoomtreinen het station binnen gereden. Het is een echte toeristentrein, maar dat mag de pret niet drukken. Er komen enorme stoomwolken vrij uit de schoorsteen, elke keer dat de snerpende fluit zich laat horen. De landschappen waar de trein doorheen rijdt zijn heuvelachtig en groen. In vele bochten volgt de trein de rivier. Uiteindelijk stopt hij bij een klein stationnetje, midden in het bos. Terwijl je van een Roemeense barbecue in de buitenlucht geniet, wordt op het houten podium een traditionele dansvoorstelling gegeven.

met de stoomtrein in MaramuresZo leuk voor de kinderen:”met de stoomtrein mee in Maramures

Paardrijden en op de paardenkar door idyllische landschappen

Roemenië bestaat voor het overgrote deel uit platteland. Het is op veel plekken nog altijd gebruikelijk om met paard- en wagen op pad te gaan. Hoe leuk is het dan om een ronde door de omgeving te maken met zo’n paardenkar. Op verschillende plekken in Roemenië is dit mogelijk. Als je de tijd hebt, kun je dit werkelijk overal zelf regelen, maar op meer toeristische plekken wordt het ook aangeboden. Zo is Viscri in Transsylvanië een prima plek voor een uitje met de paardenkar, of Breb in Maramures.

Onderweg zie je dorpjes met eeuwenoude kerken, die volledig uit hout zijn opgetrokken en de boeren die overal aan het werk zijn op hun kleinschalige akkers. Met een beetje mazzel zie je zelfs wilde dieren. Paardrijden is wat lastiger te regelen, omdat lang niet alle paarden geschikt zijn om te berijden. Valea Verde in Cund is een stal waar dit wel mogelijk is. De dieren worden goed verzorgd en afhankelijk van de ervaring van de kinderen kunnen ze zelf rijden, of worden ze aan de teugel meegenomen, het heuvelachtige landschap in.

op de paardenkar Roemenië verkennenOp de paardenkar het platteland van Roemenië verkennen

Interessante ambachten van dichtbij ervaren

Oude ambachten, die we in West-Europa al lang niet meer kennen, worden in Roemenië nog volop uitgeoefend. Reis je met kinderen door Roemenië, dan zul je er zeker een heel aantal vanzelf tegenkomen. Er valt wat dat betreft in Roemenië genoeg te leren. In Maramures zijn er overal houtbewerkers, die de mooiste houten poorten met de hand maken. Zelfs hele kerken en inrichtingen worden hier geproduceerd. Op het platteland zie je dames wol spinnen en truien breien op hun veranda, of gezellig samen in een bushokje. Ook wordt er op veel plaatsen nog geweven. Met de hand worden leren schoentjes gemaakt en van twijgen worden manden gevlochten. Wil je op echt bijzondere plekken komen, die je zelf niet zo snel vindt, of bij de mensen thuis kijken? Dan is een goede gids voor een dag of twee een aanrader.

Een bezoek aan de herders

In de zomermaanden trekken herders met hun kuddes vee de hele dag vanuit hun hoog gelegen hutten rond. De dieren en hun eigenaars slapen ’s nachts steeds op dezelfde plek, maar trekken elke ochtend van daaruit naar daar waar het gras het groenst is. Als je met het gezin gaat wandelen in de bergen zul je ze misschien tegenkomen, maar blijf op afstand. De herdershonden zijn namelijk niet gewend aan bezoekers en zijn onvoorspelbaar in hun gedrag. Met een gids kun je de herders wel bezoeken en kun je zelfs vragen stellen over het leven dat ze leiden. Zelf gingen we in de late namiddag op pad vanuit Breb. Onze kinderen vonden het geweldig. Na een wandeling van een dik half uur kregen we de eenvoudige herdershut in zicht. Het uitzicht was enorm weids en schitterend in het gouden, late namiddaglicht. De vrouw des huizes maakte een lekkere goulash klaar boven het houtvuur, terwijl de herders en de enorme kudde vee dichterbij kwamen. Na het eten werden de geiten en schapen gemolken en konden we nog net voor het donker terug naar beneden lopen.

ambachten en herdersOude ambachten en herders zijn reuze interessant voor de kids

Accommodatie Roemenië met kinderen

Wij hebben er tijdens onze rondreis door Roemenië bewust voor gekozen om in appartementen en homestays te overnachten. Lekker veel ruimte voor de kinderen buiten en een eigen kookgelegenheid, wel zo praktisch. Uit eten in Roemenië is overigens heel betaalbaar, dus als je dat wel een keer wilt doen, kan dat ook prima. Wij hebben meestal zelf gekookt. Onze favoriete accommodatie voor Roemenië met kinderen is die in de dorpse homestays, zoals een hele mooi vlakbij Sighisoara. De paardenkarren ratelen er voor je deur langs en bij een ommetje wordt je overal enthousiast welkom geheten en overladen met lekkere, zelf gemaakte hapjes en vers fruit uit de tuin. De sfeer is gewoon zo heerlijk, op het Roemeense platteland.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

18 reacties op “Rondreis Roemenië met kinderen – een fantastisch avontuur

  1. Petra Bijman zegt:

    Hoi Yvonne,

    Wij willen deze zomer met onze jongens van 11 en 12 jaar vier weken naar Roemenië met de 4×4. naast het platteland, kastelen, natuur willen ze uiteraard ook water. Wat zijn de mogelijkheden qua zwemmen; meertjes, zwembaden(badjes)? Het zou fijn zijn wanneer ze na een dag cultuur ook even kunnen afkoelen. We zouden graag ook naar de zwarte zee willen, maar wellicht blijkt dit uiteindelijk toch te ver qua afstand, dat moeten we gaan zien.
    Hoe hebben jullie het gedaan met de accommodaties? Alles van te voren geboekt, of op de bonnefooi (wat onze voorkeur heeft). Is het mogelijk om bv iets een dag/paar dagen van te voren te boeken, of is het al erg druk in de zomervakantie?
    Ik hoop dat je tijd hebt om onze vragen te beantwoorden. Ik hoor graag van je.

    • Yvonne zegt:

      In de meeste grotere steden zijn “public swimmingpools”. Stel je niks spectaculairs voor, maar een rechthoekige bak met water. Onverwarmd, dus meestal ijskoud. Onze meiden vonden het prima. Verder hier en daar meertjes en beken. Wij hebben alles vooraf geboekt. Ik heb geen idee of je nog op de (semi) bonnefooi kunt. Roemenië is de afgelopen jaren populairder geworden. Ik denk van wel.

  2. kool-family zegt:

    Dat is nu ook eens een avontuur dat me zou aanspreken. Wij gingen nog maar één keer met de wagen op reis, naar Zuid-Frankrijk en vond dat geweldig, zeker omdat ik geniet van zodra ik in de auto zit. Mijn man iets minder, hij kreeg wel wat stress in het verkeer.
    Ik laat hem deze post alvast eens lezen…

    • Yvonne zegt:

      Dat is precies wat ik ook zo fijn vind aan reizen met de eigen auto: je bent direct op vakantie en kunt meteen genieten. Heerlijk. Ik hoop dat we dat snel weer kunnen doen.

  3. Jenny zegt:

    Heel mooi!

    Ik had een vaag plan om volgend jaar met de auto naar Roemenië of de Balkan te reizen. Waarschijnlijk moet dat even wachten, het lijkt me waarschijnlijk dat ik mijn vliegreis naar Indonesië moet omboeken naar volgend jaar.

  4. bestemmingpuravida zegt:

    Het klinkt inderdaad als een fantastisch avontuur. Wat een verrassingen zijn jullie onderweg tegengekomen. Het was wel slingeren op sommige delen van de route zie ik, er is hopelijk niemand wagenziek geworden. Wat leuk dat jullie kinderen zoveel enthousiaste aandacht hebben gekregen. Mooi dat ze dat zo meekrijgen.

    • Yvonne zegt:

      Gelukkig zijn de kinderen (nu niet meer) snel wagenziek. Vroeger was de jongste nog wel eens de pineut, maar gelukkig inmiddels overheen gegroeid. 🙂

    • Yvonne zegt:

      Dat is inderdaad precies wat reizen voor ons zo fijn maakt. Als we straks weer kunnen reizen zullen we zeker nog eens vaker deze kant op gaan.

  5. Linda zegt:

    Ik vind het altijd leuk om je artikelen over Roemenië te lezen, het is er zoveel leuker, mooie en diverser dan ik had verwacht. Deze activiteiten klinken leuk, ook als je niet met kinderen reist. Die kastelen zijn voor mij vooral een reden om Roemenië te bezoeken. Slim om onderweg te stoppen in Wenen en Praag, heb je gelijk twee leuke steden bezocht en hoef je niet te vliegen!

    • Yvonne zegt:

      Dank je wel, zo leuk om te horen. En ja, Roemenië is prachtig. De meeste mensen zijn daar lastig van te overtuigen, dus het land is ook nog eens heerlijk authentiek. En dat maakte het voor ons extra bijzonder.

  6. Cindy | Backpackfever zegt:

    Sinds ik onlangs een video voorbij zag komen over Roemenië heeft het land mijn interesse. Leuk om te lezen dat jullie ruim de tijd hebben genomen om het land te verkennen. Mijn aandacht werd vooral getrokken door de prachtige natuur en magische kastelen. Volgens mij hebben jullie er één grote geschiedenisles voor jullie kinderen van gemaakt, met stoomtreinen, paarden, karren en kastelen. Ik ga de tips onthouden!

  7. Lizette zegt:

    Roemenië staat op ons lijstje voor de komende jaren ergens. Alleen we hebben geen maand de tijd, omdat we liever meerdere keren per jaar weg gaan. Daarom is het idee om er dan heen te vliegen en een auto te huren. Zodat we alsnog wel een ronde kunnen maken en op verschillende plekken zullen verblijven. Als ik het zo zie met de stoomtrein en de kastelen (super mooi!) dan denk ik dat ik liever wacht tot Mats een jaar of vier is. Hij zal dit geweldig vinden! (Ik dus ook!) Wat een ontzettend lieve foto van dat oude vrouwtje met haar arm om je dochter.

    • Yvonne zegt:

      De kastelen en de stoomtrein liggen niet heel dicht bij elkaar, dus als je niet heel erg lang de tijd hebt even goed naar je route kijken en handig plannen! En onze jongste was net vijf en vond de trein inderdaad geweldig. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *