rondreis Namibië route tips kosten

rondreis Namibië route – tips en kosten

Een rondreis door Namibië stond al een hele tijd op onze wensenlijst. Sinds we in Zuid-Afrika hebben ervaren hoe gaaf het is om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, wilden we terug naar Afrika. De foto’s van de landschappen in Namibië, die ik geregeld ergens voorbij zie komen, zijn altijd even prachtig. Weer zo’n gave rondreis maken, door een nieuw land, leek me fantastisch. Afrika is alleen niet bepaald een budgetbestemming.

En dus keek ik de afgelopen jaren telkens weer naar ticketprijzen en accommodatie, om te zien of een rondreis naar Namibië haalbaar zou zijn. Mijn conclusie was meestal dat reizen door Namibië met een gezin al gauw in de papieren loopt, zeker als je dat wil doen in een 4×4 met daktent. In mijn hoofd had ik al vaak de mooiste route door Namibië uitgestippeld en ik had er zelfs al ooit één van mijn beroemde excel-sheets met reisplannen aan gewijd. Toch lukte het me pas vorige week om echt een betaalbare reis samen te stellen. Ik vertel je graag hoe me dat gelukt is en ik deel onze route door Namibië.

Kruger Park Zuid-AfrikaDie eerste reis naar Zuid-Afrika en ons bezoek aan Kruger smaakte naar meer

Het begon met die tickets naar Namibië

Voor de lol vergelijk ik vaak een beetje ticketprijzen. Ik weet ‘t, een rare hobby. De één tuiniert graag, de ander kijkt elke avond naar Netflix en ik hop van Madagascar (“wow, fantastisch, maar helaas weer geen betaalbare tickets”) naar Mozambique (“vanuit Johannesburg, misschien wel in combinatie met Lesotho”), naar Namibië. En ja hoor, vorige week zie ik ineens wel heel erg gunstig geprijsde tickets voorbij komen en ook nog voor directe vluchten. Ik hou ervan om een kans te grijpen als ik er één zie, maar durfde nog niet te boeken. Ik wist dat het zoeken van een betaalbare combinatie van accommodatie en vervoer in Namibië een opgaaf zou zijn. Ga je kamperen, dan zit je aan een dure 4×4 auto vast en kies je goedkoper vervoer zonder kampeeruitrusting, dan heb je vooral keus uit behoorlijk dure lodges. Zeker voor 4 personen met de nodige wensen tikt dat aan. Ik bekeek daarom eerst alle mogelijkheden en vergeleek auto’s met daktenten, gewone 4×4’s en campsites en lodges.

Met een beetje creativiteit kom je een heel eind en zo vond ik uiteindelijk een paar erg leuke vakantieboerderijen en appartementen, ter compensatie van dure lodges in dezelfde omgeving. Na het lezen van heel veel reisverhalen van anderen kwam ik tot de conclusie dat je op de meeste plekken die ik graag zou willen zien ook met een gewone huurauto kan komen. Al met al bleken er best alternatieven voor de relatief prijzige manieren van rondreizen die in Namibië zo populair zijn. Ik durfde het aan en boekte de goedkope tickets van Eurowings, het budget-zusje van Lufthansa. Dat was nog lastiger dan het klinkt, want de tickets leken ineens magisch verdwenen, waren toen toch weer zichtbaar, maar alleen direct via Lufthansa te boeken. Uiteindelijk lukte het me, maar alleen als we 2 dagen langer zouden gaan dan de reis die ik oorspronkelijk gezien had. Er zijn ergere offers natuurlijk, dus die tickets waren binnen. 😉 Met 4 personen naar Namibië en terug, op een rechtstreekse vlucht, voor 1850 euro.

naar NamibiëYes! Begin rondreis Namibië is geboekt.

Accommodatie zoeken voor onze rondreis Namibië

Waar ik in eerste instantie alleen vluchtig wat accommodaties had bekeken en vergeleken, toen ik de vliegtickets nog niet geboekt had, was dat het eerstvolgende waar ik serieus mee aan de slag ging. Natuurlijk is ’t wel handig als je dan al een beetje weet welke route je rondreis door Namibië gaat volgen. Daarom heb ik eerst een grove reisplanning gemaakt met alle plekken die ik zeker op onze route wilde hebben. Ondanks dat 26 dagen best lang is, kwam ik erachter dat helaas niet al mijn wensen in één reis gingen passen. Het spookdorp Kolmanskop, dat me super vet lijkt om te fotograferen, maar ook de indrukwekkende Fish River Canyon in het zuiden en het kokerbomenbos op weg daar naartoe, vielen af. Te ver uit de richting voor nu, dus wie weet.. voor een volgende reis.

Dat slapen in de wildparken én binnen het hek rond Sossusvlei, dé highlight van Namibië, niet bepaald in onze prijsrange vallen, dat had ik al gezien. Gelukkig zijn er rond nationaal Park Etosha een aantal zeer betaalbare opties om een half uur buiten de poort te logeren en aangezien ons dit bij het Kruger Park in Zuid-Afrika ook prima bevallen is, was die keus snel gemaakt. Rond Sossusvlei is online niet ontzettend veel accommodatie te vinden, dus toen ik een betaalbaalbare lodge met compleet ingerichte familie-safaritenten zag drukte ik opnieuw snel op “boeken”.

accommodatie rondreis NamibiëZomaar een greep uit de accommodatie tijdens onze rondreis Namibië

Voor de rest van de route zocht ik zowel op booking als op Airbnb met behulp van de kaart naar de beste deals in de omgeving waar ik één of meer nachten wilde slapen. Op de ene plek was het vrij eenvoudig om wat passends te vinden, op een andere plek haast onmogelijk. Met passend bedoel ik dan minimaal 2 slaapkamers, het liefst een appartement, voor minder dan 100 euro per nacht. Op de “lastige” plekken heb ik in google accommodatie gevonden, die ik rechtstreeks benaderd heb. Uiteindelijk heb ik nu voor alle 26 nachten accommodatie geboekt, voor gemiddeld nog geen 70 euro per nacht.

De route tot in detail uitzoeken en vastleggen

Nadat ik de meeste slaapplaatsen had vastgelegd, ben ik verder gaan uitzoeken of in de omgeving voldoende te doen en zien is voor het aantal nachten dat ik geboekt had. Hier en daar bleek ik me verkeken te hebben op de reisafstand en annuleerde ik een nacht, om nog een nachtje op een andere plek te reserveren. En dit is ‘m dan geworden, onze complete rondreis Namibië – met route en tips voor activiteiten in de omgeving:

route Namibië rondreis kaartRoute Namibië rondreis op de kaart

Windhoek 2 nachten De eerste 2 nachten komen we bij van de reis in een appartement in Windhoek. Overigens komen we vroeg in de ochtend aan, dus die eerste nacht is eigenlijk al voorbij, maar om zeker te zijn dat we direct in ons appartement terecht kunnen, heb ik toch 2 nachten geboekt.

Windhoek -> 20 km van Bullsport: 250 km, 4 uur rijden

Naukluft 2 nachten We slapen 2 nachten op een enorme schapenboerderij, in een apart gastenverblijf met 4 slaapkamers. De accommodatie is 100 jaar oud, maar recent gerenoveerd. Op de boerderij kan je paardrijden, een kijkje nemen bij de schapen en zwemmen in het zwembad. Op 30 km afstand is het Naufluft Mountain Zebra Park dat we willen bezoeken.

Bullsport -> omgeving Sesriem, via Solitaire: 120 km, 2 uur rijden

Sesriem/Solitaire 2 nachten Opnieuw 2 nachten, nu in een ingerichte safaritent met koelkast en braai. Voor de meiden is er een zwembad. Van hieruit gaan we Sossusvlei bezoeken, met Deadvlei, Big Daddy en Dune 45 op de must-visit en Sesriem Canyon op de reservelijst.

Sossusvlei NamibiëEen hoogtepunt in elke Namibië route – Sossusvlei

omgeving Sesriem -> Swakopmund: 300 km, 4 en een half uur rijden

Swakopmund 5 nachten Een rustplek tijdens onze rondreis: 5 nachten blijven we hier in een appartement met 2 slaapkamers. Er is veel te doen in de omgeving. We willen in elk geval een dagtrip maken naar Spitzkoppe, een plek die niet standaard in elke Namibië route zit. Geen idee waarom, want de foto’s die ik ervan zie zijn onaards mooi. Ook willen we de enorme robbenkolonie bij Cape Cross bezoeken en de flamingo’s in Walvisbaai. Moon Valley en Dune 7 staan ook op het programma, net als een excursie op het water. Zo kan je hier kayakken tussen de zeehonden of met een boottocht mee op zoek naar dolfijnen.

Swakopmund NamibiëEen kleine week aan de kust bij Swakopmund

Swakopmund -> Omangambo: 240 km, 4 uur rijden

Omangambo 2 nachten We verblijven 2 nachten op een familieboerderijtje in een ieniemienie dorpje niet ver van Brandberg. Er zijn kippen, varkens en ander klein vee en je kan een tochtje met de ezelkar maken, of de dorpsbewoners ontmoeten. Velen van hen behoren tot de Herero, van die dames met die schitterende, kleurrijke kleding. In de omgeving zie je met wat geluk de eerste woestijnolifanten en ander wild.

Omangambo -> Kamanjab via Twyfelfontein: 320 km, 5 tot 6 uur rijden

Kamanjab 1 nacht Twyfelfontein bevindt zich op de helft van deze lange, ietwat onlogische route richting Noord Namibië. We willen daar een paar uurtjes stoppen om de bizarre rotsformaties en de rotstekeningen van de San (bosjesmannen) te bezoeken. Ook willen we het Living Museum van de Damara bevolking bezoeken, om te zien hoe zij hier vroeger leefden. In Kamanjab blijven we maar 1 nacht in een vakantieboerderij met 4 slaapkamers.

Namibië San en HimbaDe San en de Himba in het noorden van Namibië

Kamanjab -> Opuwo via Warmquelle: 350 km, 6 tot 7 uur rijden

Opuwo 2 nachten Ook deze lange reisdag onderbreken we op de helft. Dit keer bij de warmwaterbronnen bij Warmquelle, om lekker een paar uurtjes te zwemmen. In Opuwo blijven we 2 nachten, onder andere om de Himba-cultuur te leren kennen. In de omgeving zijn verschillende Himba-dorpjes (we plannen dit niet, maar laten het aan ’t toeval over of en hoe we de Himba bezoeken). Er is ook een Living museum van de Himba, dat erg goede reviews krijgt. Slapen doen we in 2 tweepersoonskamers met eenvoudig keukentje, in een guesthouse dat verschillende lokale projecten ondersteunt. Zo is er een school voor wezen en kinderen met weinig kansen. Ook wordt voorlichting gegeven op andere scholen over o.a. het voorkomen van Aids.

Opuwo -> Epupa falls: 180 km, 3 uur rijden

Epupo 1 nacht Ten noorden van Opuwo houdt ’t zo’n beetje allemaal op.. schijnt. Er is nog maar weinig verkeer en we slapen in een kamp vlakbij de grens met Angola. De natuur is hier compleet anders dan in de rest van Namibië. Het is hier groen, er zijn fantastische, eeuwenoude bomen en er is een indrukwekkende waterval. Geen idee hoe indrukwekkend die in het droge winterseizoen is trouwens, maar we gaan het zien. Slapen doen we hier 1 nacht, in 2 tweepersoons iglotenten, met bedden. Het bordje “pas op voor krokodillen”, naast één van de tenten ziet er spannend uit, maar in de praktijk schijnen er niet heel veel krokodillen meer te zijn. We gaan ze wel zoeken, de volgende dag, in de kano. Ook nijlpaarden schijn je soms te kunnen zien. Als we eerder nog geen Himbadorpje hebben kunnen bezoeken, hebben we hier nog een kans om met een excursie mee te gaan.

nijplaarden en krokodillennijplaarden en krokodillen in Upupa

Epuwa Falls -> Opuwo: 180 km, 3 uur rijden

Opuwo 1 nacht Omdat we de hele dag nog in Epuwa blijven, komen we pas ’s avonds weer in Opuwo aan, waar we alleen in dezelfde kamers zullen overnachten, om de volgende ochtend vroeg verder te reizen.

Opuwo -> Kamanjab via Etosha: ongeveer 350 km, 8 uur rijden

Kamanjab 1 nacht Zo’n 2 uur ten zuiden van Opuwo gaan we voor de eerste keer Etosha binnen, bij de Galton Gate. We rijden een klein rondje door het uiterste westen van het park en hopen ons eerste wild te spotten. Aan deze kant zijn geen picknickplekken, maar we kunnen bij Dolomite Lodge lunchen, mochten we daar zin in hebben. Uiterlijk met zonsondergang verlaten we het park om de laatste 3 kwartier naar onze accommodatie te rijden. In Kamanjab slapen we wederom slechts 1 nacht.

Kamanjab -> net buiten Von Lindequist Gate: 400 km, 8 tot 9 uur rijden

omgeving Etosha 3 nachten We gaan 3 nachten in een privébungalow met 2 slaapkamers overnachten, op een 3 kwartier buiten Etosha. De reis van Kamanjab naar hier doen we via Etosha (Anderson Gate), zodat we wellicht onderweg wild kunnen spotten. Onderweg maken we 2 lange stops bij de picknickplaatsen die we passeren. In de 2 resterende dagen dat we op de vakantieboerderij logeren gaan we steeds een ander stukje van Etosha verkennen. We hopen tijdens onze safari in Etosha net zoveel wild tegen te komen als collegablogger Kim.

Etosha NamibiëSpeuren naar wild in Etosha National Park

Etosha -> Okahandja: 400 km, 5 tot 6 uur rijden

Okahandja 2 nachten Na een laatste lange reisdag slapen we wederom 2 nachten in een appartement met 2 slaapkamers. Hier hebben we een zwembad, waar we een dag kunnen ontspannen, en nog wat natuur om ons heen om af te kicken.

Okahandja -> Windhoek: 80 km, 1 uur rijden

Windhoek 2 nachten De laatste 2 nachten slapen we weer in hetzelfde appartement in Windhoek. Wellicht hebben we nog puf om wat meer van de stad te zien, een tour te doen of souvenirs te kopen.

En dan de huurauto

In eerste instantie hadden we gedacht om bovenstaande route door Namibië met een gewone (wat ruimere) huurauto te gaan doen. Ik had er uitgebreid over gelezen op veel verschillende fora en blogs en zag dat alle plekken die we willen zien en alles wat we willen doen in principe bereikbaar is met een normale auto, een 2×4. We hebben geen ervaring met rijden in een 4×4, ik had de indruk dat dit schrikbarend duur zou zijn en verschillende mensen noemden het een milieubelasting die eigenlijk overbodig zou zijn. In Zuid-Afrika en Swaziland hebben we in onze huurauto ook op wegen gereden die door de één wel en door de ander niet begaanbaar werd genoemd voor een 2×4 auto. We hebben daar op geen enkele weg problemen ervaren en nooit het idee gehad dat het niet veilig zou zijn.

rondreis NamibiëOnderweg in Namibië kom je elke wegkwaliteit tegen, maar de onderste is zeldzaam

Op ons idee om Namibië zonder 4×4 te doen kwamen echter zoveel reacties en tips binnen, dat ik toch ben gaan kijken naar een 4×4. De prijzen bleken heel erg mee te vallen, “slechts” 550 euro meer dan onze andere auto voor de gehele huurperiode. Het feit dat we in Namibië bijna alleen maar gravelwegen tegen gaan komen en in Zuid-Afrika en Swaziland toch het grootste deel van de wegen verhard is, gaf dan toch de doorslag om deze extra uitgave te doen. Onze 4×4 kost voor 26 dagen iets minder dan 1400 euro, inclusief een gratis extra bestuurder, onbeperkte kilometers, 0 euro eigen risico en een gunstig brandstofbeleid.

Of je nou een 4×4 huurt in Namibië, of toch voor een gewone huurauto gaat, het is een goed idee om te zorgen dat je geen enkel risico loopt bij eventuele schade. Met het all-in concept van Sunnycars heb je een eigen risico van 0 euro, altijd een gunstig brandstofbeleid en geen gedoe ter plaatse. Wij waren er elders al erg tevreden over.

rondreis Namibië totale kosten

Het heeft me het nodige puzzelwerk gekost om een mooie route samen te stellen door Namibië, die ook nog betaalbaar is. Een route waarbij de highlights van het land zien, maar ook wat minder bekende plekjes meepakken en kunnen genieten van het echte Namibië. Ik vind dat erg leuk leuk om te doen en ben tevreden met de route en de uiteindelijke kosten van deze Namibië rondreis. Mijn tip als je ook een dergelijke reis wilt maken: zet voor jezelf op een rijtje wat echt belangrijk is en vergelijk op internet zowel Nederlandse als Engelstalige websites. Een beetje vooronderzoek loont echt en online is tegenwoordig zoveel te vinden! Tenslotte nog even alle kosten van onze Namibië rondreis op een rijtje, voor het totaaloverzicht. Hier komen benzine, entreegelden en excursies nog bij, maar dat zijn in Namibië geen extreem hoge bedragen.

Vliegtickets
Frankfurt – Windhoek rechtstreeks retour
€1850,-
Accommodatie 26 nachten €1725,-
Huurauto 4×4 Sunnycars €1380,-
Totaal €4955,-

Wil je graag exact weten waar we slapen? Na onze rondreis door Namibië volgt een uitgebreid blog over de accommodatie, met linkjes erbij. We gaan ze eerst allemaal even voor je uittesten!

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

20 reacties op “rondreis Namibië route – tips en kosten

 1. Con van der Niet zegt:

  Spitskoppe is geweldig!!!
  Helemaal niets, alleen een paar heel grote rotsen waartussen de campssites gesitueerd zijn met eigen wc en douche (’s morgens een emmer water met sproeikop in een boom takelen zodat je je na een gamedrive af kunt spoelen).
  Maar wat een natuurschoon en die avonden voor onze camper naar het firmament kijken waar je ieder moment wel een ” vallende ster” ziet vergeten we nooit meer.
  Wel een jasje aan want het kan er koud zijn!
  Het kamp wordt door vrouwen gerund dus neem wat suiker en sanitaire spulletjes voor ze mee, zijn heel dankbaar voor.
  Je dient ruim voldoende water mee te nemen want dat is daar zeer schaars.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor de tips. Helaas hebben we onze reis naar Namibië voor nu moeten annuleren. Wellicht een volgende keer weer. 🙂

 2. kathleen zegt:

  Hoi Yvonne, met veel belangstelling las ik je blog over je voorbereiding naar Namibië. Ben eigenlijk wel benieuwd naar de logies die je hebt gevonden. Vooral de logies in Omangambo (familieboerderijtje in een ieniemienie dorpje niet ver van Brandberg. Er zijn kippen, varkens en ander klein vee en je kan een tochtje met de ezelkar maken, of de dorpsbewoners ontmoeten). Bedankt voor je reactie! Per mail mag ook, zie hieronder.

  • Yvonne zegt:

   Ik wil de accommodaties altijd zelf eerst even uitproberen, voordat ik ze hier promoot. Stel dat het een enorme tegenvaller zou zijn. Nu hebben we net onze complete reis geannuleerd voor deze zomer, dus dat gaat ‘m eerst niet worden. Mocht je toch willen weten welke accommodatie het is, stuur me dan even een privébericht!

 3. Haleh zegt:

  Ik ben zo blij dat je je reisverhalen met andere deelt, voordat we iets kiezen kijk ik altijd naar je site voor inspiraties.
  We zijn ook een gezien van 4, 2 kids 10+16.
  Op dit moment als ik naar tickets kijken kom ik boven +/- 1100 p.p.
  klopt dit? heb je tips waar te zoeken?
  Ik kijk meestal bij tix.nl

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. Ik heb de tickets al in augustus geboekt! Via een tussenpersoon. Die hebben vaak prijzen als eerste online, want ze speculeren met de prijzen die normaal ongeveer 11 maanden voor vertrek bij de maatschappijen bekend zijn. Ik denk dat je de komende paar weken de meeste kans maakt om nog betaalbare tickets te vinden. Daarna niet meer.. voor volgend jaar dan eerder kijken denk ik. Hopelijk gaat het nog lukken!

 4. Christiaan zegt:

  Gave reis in het vooruitzicht! Zelf ook in Namibië geweest en absoluut de moeite waard. Vanuit eigen ervaring geef ik je nog wel mee dat je windhoek niks aan is en niet de moeite waard is om te verblijven, zeker niet meerdere dagen. Tip is dan ook waterberg nog mee te maken of te verblijven in het Erindi park. Vanuit die plekken bereik je het vliegveld ook prima

  • Yvonne zegt:

   We hebben ook niet de intentie echt iets te gaan bekijken in Windhoek. Het is alleen om te acclimatiseren na de lange reis. In Pretoria, ZA, hebben we destijds ook helemaal niks gezien, maar wel 2 nachtjes verbleven voor ons avontuur startte.

  • Yvonne zegt:

   Ik reken erop dat we daarvoor net wat meer kwijt zullen zijn dan thuis. Wij koken zelf en de supermarkten schijnen er net wat prijziger te zijn.

 5. Maya zegt:

  Klinkt als een prachtige route en dat dan nog voor zo’n betaalbare prijs! Super! Veel voorpret alvast!
  Ik ben ook iemand die graag tickets zoekt (hoewel ik er ook nerveus van word als ik iets goeds vind en niet onmiddellijk kan boeken haha). Meeste mensen vinden het idd een vreemde hobby 😉
  Tickets naar Windhoek had ik vorig jaar ook bijna geboekt maar vond toen geen betaalbare auto en accommodaties. Top dat het jou gelukt is!

  • Yvonne zegt:

   Het is ook dat we geen daktent nemen, anders zou ik zeker geen betaalbare optie gevonden hebben, maar op deze manier genieten wij minstens net zoveel.. ik weet zelfs niet of wij wel heel blij zouden worden van kamperen met zo’n daktent.. zeker niet in de winterperiode daar. Het kan dan ’s nachts toch best koud worden.

 6. Celina zegt:

  Wow, dat heb je goed gedaan. Een mooie reis, voor een prima prijs! Mag ik vragen in welke tijd je gaat? Mijn streven is namelijk ook altijd met het hele gezin onder de 2000 euro blijven voor tickets, maar helaas is mijn man timmerman (bouwvak), werk ik in het onderwijs (vaste vakanties) en is onze oudste nu leerplichtig. Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen!

  • Yvonne zegt:

   Wij gaan in juli / augustus, de bouwvak valt geheel in onze (bijna) 4 weken Namibië. Het valt niet mee om voor die periode betaalbare tickets te vinden hè?!

 7. Désirée zegt:

  WAUWWW een reis die ook bij ons op het lijstje staat…ga je zeker volgen!!! BTW: Sunnycars ook al verschillende keren geboekt, fijne leasemaatschappij….ik wens jullie nu alvast een heel veel voor-pret…en succes met uitwerken….

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Ik was het meest blij met Sunnycars toen ik op Malta aan de balie stond en ze me zeiden “nee hoor, u heeft voor volgende week geboekt”.. kon ter plekke nog kosteloos annuleren! (en gauw wat anders zoeken)

 8. Manon zegt:

  Wat een goede prijs voor die tickets! Tickets zoeken is ook een hobby van mij :). En ik heb. nog een ander gebrek. Zodra ik een vliegtuig hoor (in Friesland is dat nog niet zo vaak het geval) dan kijk ik op flightradar waar hij heen gaat of waar hij vandaan komt. Mijn familie vind dat soms een beetje gestoord….. Veel plezier met de voorbereidingen en ik kijk uit naar de reisverslagen.

  • Yvonne zegt:

   Hahaha, die afwijking heb ik ook! Sterker nog: ik weet van sommige (grote) vliegtuigen zelfs al zonder te kijken “ah, dat is de 20.15 Nairobi”.. erg hè?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *