Een rondreis met baby en peuter maken vergt enige flexibiliteit en wat planning. Het is een manier van vakantie vieren waar niet iedereen enthousiast van wordt, maar zelf vind ik het echt heerlijk om samen een nieuw land te ontdekken en daarbij zoveel mogelijk van dat land te zien en te ervaren. Waar ik vroeger de leukste bezienswaardigheden aan elkaar plakte tot een soort van logische route en gewoon op pad ging, doe ik nu alleen even iets meer research om er voor iedereen weer een leuke vakantie van te maken. De afgelopen jaren gingen we een aantal keren op rondreis met baby en peuter. De handigste tips daarvoor heb ik hier verzameld. Of je nou met de auto vanaf huis vertrekt voor een roadtrip door Europa met je kroost, of dat je een fly & drive of backpackreis op de planning hebt staan, met deze tips doe je zeker je voordeel.
Inhoud van dit blog:
Wat voor rondreis met baby en peuter kies je?
Rondreizen met de auto betekent dat je veel vrijheid hebt en je geen zorgen hoeft te maken over gesleep met bagage. Je hoeft niet erg selectief te zijn en kan gewoon alle kleding en vermaak voor je baby of peuter inpakken, want vrijwel alles kan mee. De kinderen hebben een eigen, vertrouwde plek in de auto, waarmee je overal zo naartoe kan rijden. Je zou haast denken dat dit de ideale manier is om een rondreis met baby en peuter te maken.
Wie een rondreis met baby en peuter maakt kiest voor de auto voor vrijheid en geen gedoe met bagage
Toch reis ik zelf in sommige landen heel graag met het openbaar vervoer rond. Lekker avontuurlijk, maar afhankelijk van de dienstregeling en met alle ongemakken van dien, zoals de zin van een Aziatische buschauffeur om wel of niet voor jouw neus te stoppen. Het grote voordeel vind ik dat je jezelf bij deze manier van rondreizen midden tussen de mensen bevindt en niet, zoals bij rondreizen met een auto, vanuit je eigen “bubble” naar de wereld kijkt, waar je doorheen rijdt. Wie een rondreis met baby en peuter maakt met het openbaar vervoer zal wel een stuk beter moeten nadenken over wat wel en wat niet mee kan in de rugzak en dat betekent dat je soms concessies moet doen.
Welke manier van reizen het beste bij jou en je gezin past kan ik niet bepalen. Waarschijnlijk hangt het ook van het land af voor welke optie je kiest. Of je maakt er een combinatie van, zoals wij in India en Sri Lanka gedaan hebben en in Georgië ook weer zullen gaan doen. Overigens was onze jongste daar inmiddels al een dreumes en geen hele kleine baby meer.
Kies strategische overnachtingsplekken
Zoek strategische overnachtingsplekken vanwaar je een aantal dagtrips kan maken, zodat je niet steeds hoeft te verplaatsen. Dat geeft rust. Als je een paar dagen op eenzelfde plek blijft hoef je minder vaak alles in- en uit te pakken, waardoor je een boel tijd overhoudt voor leuke dingen. Bovendien is het erg fijn als iedereen op den duur een beetje weet waar welke spullen zijn en dat je weet waar je het lekkerste brood haalt.
Probeer steeds een paar bezienswaardigheden in een regio bij elkaar te zetten en kies voor een accommodatie die daar ongeveer in het midden ligt. Dit hoeft niet direct de plek te zijn waar ook 1 van die bezienswaardigheden is. Zo sliepen we in Zuid-Afrika een week in Hazyview: hartstikke centraal voor verschillende mooi highlights, maar in het plaatsje zelf was weinig te beleven. Daarom hadden we dan wel weer een heel fijn appartement gekozen, met een eigen zwembad, voor als we eens een middag wilden relaxen. Ook in Dambulla, Sri Lanka, bleven we een week. Hier weer hetzelfde verhaal: erg centraal gelegen, maar in de plaats zelf ben je in een ochtend wel uitgekeken. Perfect om betaalbare accommodatie te vinden, op een rustige plek, bijvoorbeeld een leuke homestay.
Kies comfortabele accommodatie op strategische plekken voor een relaxte rondreis
Vertrek een uur voor slaaptijd als je met de auto reist
Maak je een autorondreis? Vertrek een uur voordat je kindje normaal zijn of haar (eerste) slaapje doet, zo kan het nog even rustig spelen of een boekje lezen en daarna in slaap vallen. Zorg dat er, voordat je vertrekt, genoeg ruimte en tijd is geweest voor de nodig beweging, terwijl één van jullie de auto inpakt. Als je kindje wat moe wordt hoef je hem of haar er alleen nog maar in te zetten en te gaan. Misschien nog even een boekje lezen, of wat spelen in het autostoeltje en slapen maar. Zo ben je al minstens 2 tot 3 uur onderweg als hij of zij klaar is met slapen. Dat schiet lekker op. Wij hebben met onze oudste een autorondreis door Noorwegen gemaakt en door handig te plannen rond de slaapjes behoorlijke afstanden met de auto moeiteloos kunnen overbruggen.
Bonustip Wil je zeker weten dat je kindje een goed autostoeltje heeft als je met een huurauto op pad gaat? Neem dan je eigen stoeltje mee! Je weet van te voren nooit of je bij een verhuurmaatschappij wel krijgt wat je gereserveerd hebt.
Wordt je kindje wakker? Dan is het bij kleine baby’s fijn om zo snel mogelijk te stoppen voor een voeding en schone luier, misschien even wat spelen. Daarna kan je het laatste stukje nog rijden. Bij iets grotere baby’s of peuters kan je het stoppen, zeker als je er toch bijna bent, nog heel even rekken door een flesje drinken of wat te snacken te geven, zoals rozijntjes of wat fruit.
Laat ze voor vertrek flink spelen, vertrek een uurtje voor slaapjestijd en ze zijn zo vertrokken
Zorg voor een paar interessante speeltjes
Als je een rondreis met baby en peuter maakt ligt het aan je vervoer hoeveel speelgoed je kan meenemen. Neem in elk geval 2 of 3 helemaal nieuwe speeltjes mee, zodat er wat vermaak is op lastige momenten en langere reisdagen. Maak je niet te druk als je weinig speelgoed mee kan nemen, kinderen kunnen zich overal mee vermaken. Een pan en een pollepel zijn al gauw een drumstel en buiten blaadjes of steentjes zoeken kan zo voor een uur vermaak zorgen. Desnoods koop je tegen het eind van je reis, als de hoeveelheid luiers wat is uitgedund, nog wat leuks in het land waar je rondreist.
Maak niet te lange reisdagen
Zorg voor maximaal 3 tot 4 uur reistijd op een dag, als je met een auto reist opgesplitst met een lunch- of snackpauze. Mocht je kindje dan net slapen rijd je natuurlijk door, eventueel kan je van bestuurder wisselen als dat nodig is. Ook als je een rondreis met baby of peuter met het openbaar vervoer maakt is een uur of 3 tot 4 een mooie reistijd voor één dag. Mocht het echt niet anders gaan en reis je langer dan een uur of 4? Probeer dan voor de trein te kiezen, daar is een stuk meer bewegingsvrijheid voor kinderen en bovendien genoeg afleiding in de vorm van medepassagiers, een restauratiewagen of de conducteur of snackverkoper die langskomt. Heb je een lange reisdag met de auto? Dan geldt weer: vertrek een uurtje voor het (eerste) slaapje, maar maak dan na dat slaapje een lange stop met flink wat beweging, zodat je kindje bij het tweede stuk van de route misschien weer in slaap valt. Bewaar ook de nieuwe speeltjes die je mee hebt genomen voor deze reisdag(-en), zodat er wat afleiding is tegen het einde van de rit.
De trein is ideaal voor een rondreis met baby en peuter, zeker voor langere afstanden
Zorg voor genoeg drinken en wat snacks
Zorg dat je drinken en wat te eten paraat hebt, wat je kindje op de plek waar het zit kan eten of drinken op momenten dat je niet kan stoppen. Denk er bij het drinken aan dat een rijdende auto, bus of zelfs trein behoorlijk kan hobbelen, dus zo’n dichte, hardplastic beker met een rietje erin vond ik zelf een uitkomst. Hier kunnen ze vanaf ongeveer 9 maanden al uit drinken. Wat eten betreft zijn kleine, gezonde snacks handig om bij je te hebben. Denk aan rijstwafels, stukjes (eventueel gedroogd) fruit, rozijntjes (in heel veel landen te koop) of soepstengels. Als je rond etenstijd onderweg bent is het goed om van te voren alvast te bedenken hoe en waar je het eten geeft en hoe je een eventueel potje eten warm gaat maken.
Wat neem je mee op rondreis met baby en peuter?
Best een heleboel dingen om bij stil te staan als je een rondreis met baby en peuter wilt maken dus. Eenmaal onderweg valt alles reuze mee en in veel dingen wordt je steeds handiger. Een goede reden om veel te oefenen dus. 🙂 Ben je op zoek naar tips over wat je zoal moet meenemen op reis met baby en peuter? Dan lees je het beste dit artikel even.
Heb jij weleens een rondreis met baby en peuter gemaakt?
Leuk handige tips. Heb je ook al voorbeeld routes voor landen in Europa?
Op mijn blog staan heel wat voorbeeldroutes in Europa. 🙂
Wat een handige tips. Zelf reis ik inderdaad het liefst met de auto. Ik hou zo van die flexibiliteit. En je hebt gelijk met Hayzview. Een super fijne plek om lekker even tot rust te komen en van de omgeving te genieten.
Dat slapen werkte bij ons niet helemaal zo hoor. De oudste hield de jongste altijd wakker. Of beet in haar vinger… 😀
Daarom hebben wij de kinderen niet bij elkaar in een kamer gehad tot de oudste nu inmiddels 2 en een half is. De laatste keer sliepen ze in 1 kamer en dat ging nu ook prima. Daarvoor altijd minimaal 3 slaapkamers en anders 1 van ons elk met een kind op de kamer.
Haha, Yvonne, dat was in de auto :-D. En inderdaad, verder graag aparte kamers! Maar tegenwoordig slapen we ook vaak met zijn vieren in hotelkamers.
Ow, oeps! Dat kan ook nog natuurlijk… zo had ik t niet gelezen. Dat zal een schreeuw gegeven hebben. 🙂 Ik kan me voorstellen dat je, als ze groter worden, makkelijker een 4-persoonskamer neemt!
Wij reizen met onze kinderen meestal met de auto. Toen ze wat kleiner waren planden we dit zoveel mogelijk rond hun slaapjes en vond ik het eigenlijk makkelijker. Nu ze groter zijn slapen ze (bijna) niet meer in de auto en begint het zeuren wat eerder, haha. Maar daarom zorgen we altijd voor genoeg afleiding, met spelletjes voor onderweg, boekjes en lekkere snacks. En genoeg stops onderweg natuurlijk.
Wij merken dat nu al inderdaad, dat de oudste er sneller klaar mee is. Ben toen begonnen met allerlei taalspelletjes doen en inmiddels kan ze, mede daardoor, lezen. Als je idd genoeg afleiding hebt (of verzint) komt het altijd wel goed. 🙂
Dit is ook precies zoals wij het doen! Tijdens nap time rijden zodat je lekker opschiet. Met alleen Roan als baby en daarna dreumes zetten wij hem ook vast in de kinderstoel tijdens het inpakken. Dan speelde hij wat en keek toe, dus dan schoot het inpakken wat meer op (met een caravan komt er nog best wat bij kijken). Binnenkort met baby en peuter op rondreis, ben erg benieuwd hoe het zal gaan!
Volgens mij was onze oudste niet zo’n beweeglijke baby, dus in die tijd lieten we haar lekker haar gang gaan… als dreumes ook nog wel volgens mij. Nu met 2 kids om ons heen duurt het wel een stukkie langer. Gaan jullie vast ook nog ervaren. 🙂 Ze liep in elk geval niet weg of zo. Kan me voorstellen dat het met een caravan nog wat meer werk is ja!
Mee eens!! Ik geef ook de voorkeur aan het openbaar vervoer. Vanuit een auto beleef je een land zo anders. Het grappige is wel dat ik herken wat je zegt. Als je dan toch een auto hebt, ben je minder kieskeurig met inpakken. Zo hadden we (vergeleken met normaal) veel meer bagage mee naar Amerika. Toen hadden we toch een auto. Overigens kochten we daar een auto zitje. We waren toch aan een nieuwe toe :).
Backpackend door Thailand met de kleine, ging weer anders. We hadden alleen 2 backpacks een mini rugzakje en een dagrugzak mee. Dus dan ben je veel scherper in wat je wel of niet meeneemt. Logisch, want je moet alles tenslotte sjouwen.
Toen mijn zoon nog een baby was, hadden we maximale ritten van 5 uur (met de auto in Amerika) gepland. In Thailiand maakten we echter met gemak busritten van 10 uur met onze dreumes. Ik denk dat het erg verschilt per kind wat hij/zij wel/niet kan hebben. En dat het vooral belangrijk is om daar op te letten en gewoon bereid zijn om je aan te passen als iets toch niet werkt.
Wow, wat fijn dat je zelfs “gewoon” 10 uur in de bus kan met jullie dreumes! Ik geloof niet dat ik onze kids daar een plezier mee zou doen, maar een uur of 3-4 gaat prima. 🙂
Fijne tips! Wij hebben (nog) geen kinderen, maar ik wil zeker doorgaan met reizen ook als er kinderen zijn. Vind het altijd een verademing om bij jou te lezen dat het wel kan 🙂
Ik kan het echt van harte aanraden, het is superleuk om met de kinderen te reizen. En helemaal nu de oudste wat groter wordt… ze krijgt al zoveel mee en legt makkelijk verbanden tussen dingen die ze al eerder gezien heeft. 🙂
Wat een handige tips weer, Yvonne. Wij hebben (nog) geen kinderen maar ik ben niet van plan te stoppen met reizen en de wereld te ontdekken. Natuurlijk wordt het wel anders 😉 Maar ik ben altijd blij in je blogs te lezen dat het wél kan, ook naar verre bestemmingen. De meeste gezinnen met jonge kinderen blijven oud en vertrouwd dichtbij of in Nederland.