Roadtrip Marokko mooi weer route in de winter

Rondreis Marokko mooi weer route in de winter

Zuid-Europa en Noord-Afrika zijn fijne vakantiebestemmingen voor het late najaar en vroege voorjaar. Op veel plaatsen heb je hier, met een beetje mazzel, ook in de winter best aangenaam weer, relatief dichtbij huis. Er zijn echter een aantal plaatsen waar je meer mooi-weer-garantie hebt dan andere. Het zuiden van Marokko is zo’n plek waar het bijna altijd zonnig en aangenaam warm is. Je moet in dit deel van Marokko wel heel veel pech hebben als jouw week vakantie in de winter niet minstens een aantal zonnige dagen van rond de 20 graden heeft.

Start je rondreis Marokko in Marrakesh

Marrakesh is, net als andere plaatsen in Marokko en de rest van Noord-Afrika, met een gemiddelde dagtemperatuur van 18 of 19 graden, bepaald geen bestemming voor een winterzon-vakantie met bikiniweer. Daarvoor zal je echt verder moeten vliegen. Wel is Marrakesh een erg boeiende plaats voor een citytrip in een compleet andere wereld dan thuis en meestal schijnt hier, ook in de winter, dan een lekker zonnetje bij. Er is genoeg te doen en te zien om jezelf een paar dagen te vermaken en van hieruit kun je dan perfect een roadtrip ondernemen naar nóg warmere plaatsen met nóg meer zonne-uren per dag. Collegablogger Jacomijn zag trouwens ook genoeg zon, tijdens haar korte reis naar Marokko in 4 dagen en 3 nachten.

kaart Autorondreis Marokko
kaart Roadtrip Zuid Marokko

Over de Tizi n’Tichka pas naar Ouarzazate

Marrakesh – Ouarzazate via Aït Benhaddou * 216 km, 4 uur reistijd zonder stops

Voor het eerste stukje van de zuidelijke route moeten de weergoden je een beetje goed gezind zijn. De rit over de Tizi n’Tichka pas is adembenemend en een absolute must-see in Zuid Marokko, maar het wil er nog weleens sneeuwen tussen december en februari. Say What?! Sneeuwen ja. In Marokko. De pas wordt daarom soms voor enkele uren afgesloten om hem weer sneeuwvrij te maken en in heel erg ongunstige gevallen is hij weleens een paar dagen dicht. Bereid jezelf dus goed voor en bekijk in ieder geval het weerbericht voor je op pad gaat.

Mocht je, net als wij, de mazzel hebben dat je de Tizi n’Tichka op een onbewolkte dag over gaat, dan weet je werkelijk niet wat je ziet. Deze weg is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Besneeuwde bergtoppen, enkele eeuwenoude gehuchtjes en vooral heel veel fenomenale uitzichten.

De hoge Atlas oversteken is een hoogtepunt van een rondreis MarokkoDe hoge Atlas oversteken is een hoogtepunt van een rondreis Marokko

De eeuwenoude caravanserai van Aït Benhaddou is wat mij betreft de kleine detour zeker waard. Dit dorpje ligt een paar kilometer vanaf de doorgaande route die je eigenlijk volgt, maar de perfect bewaard gebleven kasbah is echt zo mooi, vooral in het gouden namiddaglicht. Als je maar tijd hebt om 1 kasbah te zien, ga dan voor deze. Heb je meer tijd? Rij dan vooral even door naar Tamdaght en stop ook even in Tiffoultoute.

Stops onderweg: geregeld een paar minuten tot een kwartier op mooie uitzichtpunten langs de bergweg over de Tizi n’Tichka, een uurtje of 2 om Aït Benhaddou te verkennen en Tamdaght dat een paar kilometer verderop ligt, een half uurtje om de kasbah van Tiffoultoute te bekijken, vlak voor Ouarzazate. Reken in totaal 3 tot 4 uur voor de stops.

Ait Benhaddou en TamdaghtEen kleine omweg en een stop in Ait Benhaddou en Tamdaght is zeker de moeite

Naar zonnig Zagora

Ouarzazate – Zagora * 163 km, 3 uur reistijd zonder stops

Net ten zuiden van Ouarzazate vind je de tweede pas van deze fijne rondreis Marokko: de Tizi n’Tinififft. Het landschap in de omgeving van de pas is desolaat en doet haast een beetje onwerelds aan. Vlak na de pas kom je, ongeveer halverwege de route van vandaag, een volgende kasbah tegen: Tamnougelt. Dit dorpje is voor het opnemen van verschillende films gebruikt en we vonden het best bijzonder om dat even met eigen ogen te zien. Aan de rand van het dorp hangen meestal een aantal mannen rond die je als gids willen rondleiden. Wij zijn normaal niet zo gecharmeerd van dit soort types, maar hier leek het allemaal vrij ongedwongen te gaan en onze gids wist echt veel te vertellen over het Joodse en het Moslim deel van de wijk en de filmset van Babel. Wij vonden hem zijn Dirhams, die omgerekend een paar euro in totaal waren en die we duidelijk van te voren hadden afgesproken, wel waard.

 Tamnougelt en omgeving, Zuid MarokkoIn Tamnougelt en omgeving waan je jezelf in een andere wereld

Iets verder naar het zuiden moet je om de kasbah van N’Kob te zien een behoorlijk stukje omrijden. Wij waren erg teleurgesteld door dit dorpje en mijn advies is dan ook: sla deze even over. Mocht je na deze tocht van vandaag nog wat puf hebben is een wandeling door het dorpje Amezrou, vlakbij Zagora nog erg leuk om te doen. Dit is echt een niet-toeristisch woestijndorpje met vriendelijke mensen. Tamegroute, net ten zuiden van Zagora, met z’n 13de eeuwse Koran vonden wij een tourist trap en een hele vervelende ook, met erg opdringerige, onaardige mannetjes.

Stops onderweg: Af en toe een paar minuten voor een fotostop en een uurtje voor de kasbah van Tamnougelt, in totaal anderhalf tot 2 uur.

Naar klein Marrakesh

Zagora – Taroudant via Agdz *385 km, 6 uur reistijd zonder stops

Dit is de langste reisdag van deze mooi weer route, dus vertrek op tijd. Het landschap is niet enorm spectaculair, dus heel erg veel stops zul je waarschijnlijk niet maken. Na een uurtje of 2 weer noordwaarts rijden kom je in Agdz. Probeer, als het kan, te zorgen dat je op donderdag in dit drukke marktstadje bent, zodat je de weekmarkt kunt meemaken. Dit was één van de hoogtepunten van onze reis. Mocht je er niet op donderdag kunnen zijn, zoek dan uit in welke van de andere stadjes in de Draa Vallei er op jouw dag markt is, dit is echt een geweldige kans om het leven van alledag te zien. Na Agdz kom je niet veel grotere plaatsen tegen, dus zorg voor genoeg proviand.

Stops onderweg: Een paar keer een kwartiertje onderweg en 1 tot 2 uur voor de weekmarkt van Agdz of één van de andere plaatsen in de regio, in totaal zo’n 2 uur.

De weekmarkt in AgdzProbeer je rondreis Marokko zo te plannen dat je op donderdag naar de weekmarkt in Agdz kunt

Taroudant

Taroudant wordt weleens klein-Marrakesh genoemd en inderdaad kun je hier prima mooie spullen kopen op de niet toeristische bazaar. Houd er rekening mee dat je flink zult moeten onderhandelen om tot een mooie prijs te komen. Een nacht in deze plaats zorgt ervoor dat je net wat meer ziet van bijvoorbeeld de Middeleeuwse stadsmuren én een paar souveniers kunt kopen.

Taroudant, Zuid MarokkoDe bazaar van Taroudant is één van de beste plaatsen om souveniers te kopen in Zuid Marokko

Terug naar Marrakesh over de bergen

Taroudant – Marrakesh via Tizi n’Test *227 km, 4,5 uur zonder stops

De Tizi n’Test pas is schitterend, maar alleen met mooi weer te doen. Hij is minder eng dan de reisgidsen en sommige websites je doen geloven, maar de weg is behoorlijk bochtig en steil en de afgronden diep. Mochten de weersvoorspellingen slecht zijn, is er het alternatief van de snelweg. Ietsje verder in kilometers, maar wel plat en een uurtje sneller.

Onderweg rijd je eerst tussen de Arganplantages door, waar de Argannoten worden geplukt voor het maken van Arganolie, daarna stijgt de steeds slechtere weg om de pas over te gaan. Je rijdt niet echt stapvoets, maar op sommige stukken wel erg langzaam.

Aan de andere kant van de pas zijn het dorpje Tin Mal, met z’n indrukwekkende moskee en Asni, waar op zaterdag een drukke weekmarkt is de moeite van het stoppen waard. De markt in Asni trekt berbers uit de hele wijde omgeving aan en is echt een happening die je niet wilt missen als je in de buurt bent.

Stops onderweg: Een kwartiertje of wat op de argan (noten)plantages, een half uurtje voor een kop muntthee en wat lekkers bij het restaurantje op de pas zelf, een half uur tot een uur voor de eeuwenoude moskee en het dorpje Tin Mal en 1 tot 2 uur voor de weekmarkt in Asni, in totaal ongeveer drie uur.

Tizi-n-TestAls het weer het toelaat is de Tizi n’Tesy een geweldige afsluiting van je Marokko roadtrip

Tips voor deze rondreis Marokko mét (meestal) mooi weer

Het gebied rondom de Tizi n Tinififft wordt regelmatig aangemerkt als minder veilig i.v.m. bendes en rovers die het op de bagage van toeristen of je auto voorzien hebben. Ook zijn er verhalen over nep-lifters, die uiteindelijk een tour willen slijten bij een broer of vriend. Dezelfde lifters die met je willen meerijden en dan bij een winkel of restaurantje van familie stoppen om wat te eten zijn befaamd.

Mensen in dit deel van Marokko houden er niet van om gefotografeerd te worden. Wil je toch graag mensenfoto’s maken? Op de markt heb je de meeste kans. Vooral als je eerst iets koopt zijn mensen nogal eens welwillend.

Kijk voordat je begint aan de tocht over de Tizi n’Tichka pas naar het weerbericht en pas je plan aan als het weer erg slecht lijkt.

Informeer voor je de Tizi n’Test over gaat altijd bij een local naar bijzonderheden. Denk aan een wegafsluiting, weersomstandigheden e.d

Probeer het zo te plannen dat je op donderdag in Agdz bent en op zaterdag in Asni om de lokale weekmarkten mee te maken. Dit is echt een belevenis.

Overnachten hoeft de kosten van je Marokko roadtrip niet heel erg op te drijven en in elke plaats waar wij verbleven tijdens deze rondreis zijn voldoende hotels. Op de gebruikelijke websites is aanbod genoeg.

Een huurauto is in Marokko niet heel goedkoop. Wij kwamen bij een lokaal bedrijfje terecht, maar wat een gedoe om het kantoortje überhaupt te vinden! Bovendien was de auto ook allesbehalve nieuw. Kies liever een goede en betrouwbare verhuurder, zodat je een iets relaxtere start van je rondreis hebt.

Deze reis begon en eindigde in Marrakesh, een magische plek. Mijn fotoverslag Marrakesh spreekt wel voor zich. Ben je op zoek naar de beste route in het juiste jaargetijde? Lees dan zeker mijn blog over het kiezen van een route door Marokko.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige routes door Marokko en andere landen? Volg mij dan op Facebook.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »