rondreis Egypte routes en tips

Rondreis Egypte routes en tips voor 1 tot 3 weken

Een rondreis door Egypte is een reis terug in de tijd, welke route je ook volgt. Van de Middeleeuwse moskeeën en medressa’s van Caïro reis je via de piramides uit de tijd van de Farao’s naar de zuidelijke Nijl. Hier varen tijdloze feloeka’s, zeilboten, naar eilandjes vol schatten of gewoon naar de overkant. Alle indrukken van je rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden van Egypte kun je laten bezinken tijdens een paar relaxte dagen aan het strand van de Rode Zee. Ik deel routes en tips voor een rondreis door Egypte voor 1 tot 3 weken. Mijn persoonlijke favoriet is de langste rondreis, omdat je dan ook tijd hebt om het vriendelijke, Nubische zuiden te bezoeken. Ook geef ik een extra tip, om toch naar het uiterste zuiden af te reizen, als je minder tijd te besteden hebt.

Begin van je rondreis Egypte in Caïro

Tenzij je een strandvakantie in één van de resortplaatsen aan de Rode Zee hebt geboekt als basis voor je reis, is de kans groot dat je rondreis door Egypte begint in Caïro. Ik vond de hectiek van deze stad heerlijk. Het verkeer lijkt op een eeuwigdurende, vredige chaos en al die oude bouwwerken staan daar zo onbewogen midden tussen. Zodra de oproep van het eerste gebed begint, na je landing, heb je direct helemaal het Midden-Oosten gevoel. Waar je jezelf ook bevindt in de stad, uit minimaal vijf minaretten tegelijk klinkt dit geluid dat voor mij onlosmakelijk met dit werelddeel verbonden is. Heerlijk. Na een dagje in de drukte van de stad is het heerlijk om jezelf terug te trekken in een rustig en kleinschalig hotel. Tegen alle adviezen in, sliepen we trouwens zelf in het centrum van het oudere deel van Caïro, lekker midden in alle hustle and bustle, maar wel in een heel prettig hostel.

rondreis Egypte start met hoogtepunten CaïroJe rondreis Egypte start met de hoogtepunten van Caïro

De belangrijkste bezienswaardigheden van Caïro kun je in twee dagen makkelijk bekijken. Heb je slechts een week de tijd voor je rondreis, dan kun je in één dag ook al het Grand Egyptian museum en de piramides van Giza bezoeken. Heb je een dag meer te besteden, dan is Islamitisch Caïro met haar moskeeën en medressa’s, een aanrader en kun je ook de minder bekende piramides van Dashur en Saqqara met een bezoekje vereren. Heb je nog een derde dag de tijd, dan zijn de Northern Cemetery, het Coptische deel van Caïro en de Ibn Tulun moskee zeker de moeite.

Rondreis Egypte route voor 1 week

Een week in Egypte is kort. Toch kun je een goed eerste indruk van het land krijgen en behalve de oudheden te bezoeken ook nog ontspannen aan de Rode Zee. De dagplanning voor een rondreis door Egypte van 1 week zou er dan zo uit kunnen zien: dag 1 en 2 Caïro, dag 3 t/m 5 Luxor, dag 6 en 7 Hurghada. Tussen Caïro en Luxor reis je met de nachttrein, waardoor je op beide plekken toch volle dagen te besteden hebt. Op de zesde dag reis je in een uur of vier met de bus naar Hurghada. Aan het eind van dag 7, of vroeg in de ochtend op dag 8 ga je dan terug naar Caïro, waar je vlucht weer vertrekt.

Luxor - Karnak tempelHoogtepunt in Luxor én van je hele Egypte rondreis – de Karnak Tempel

In Luxor kun je met drie volle dagen in elk geval een volle dag besteden aan de Vallei der Koningen, de Kolossen van Memnon en het enorme Karnak tempelcomplex. Op de tweede dag kun je dan de Luxortempel, de Tempel van Ramses III en het Luxor museum bezoeken, met tenslotte nog een stop in het mummificatiemuseum. Op dag drie zou je dan een excursie naar de indrukwekkende tempel van Edfu kunnen combineren met een feluka tocht op de Nijl. Het varen in zo’n traditionele zeilboot is echt een ervaring die je niet mag missen, als je een rondreis door Egypte maakt. Eindig je vakantie in Hurghada om alle opgedane indrukken te laten bezinken aan het strand, of je rondreis actief af te sluiten door te gaan duiken of snorkelen.

Rondreis Egypte route voor 2 weken

Een rondreis Egypte voor 2 weken ziet er precies zo uit als de route van 1 week, maar in plaats van de nachttrein van Caïro naar Luxor reis je via de Westelijke woestijn naar het zuiden. Moeder natuur heeft hier, in de Zwarte- en de Witte Woestijn, wonderlijke creaties voor je gemaakt. Door jarenlange erosie is het zachte gesteende uitgesleten tot prachtige formaties. Je kunt een stukje op de kameel door de woestijn hobbelen en de bedoeïnen ontmoeten. Beiden een unieke ervaring die je zeker niet mag missen.
Na je dagen in Luxor kun je een Nijlcruise maken naar Aswan, met stops in Edfu en Kom Ombo. In twee weken tijd blijft er erg weinig tijd over om ook naar Abu Simbel door te reizen, maar je zou een dagtrip kunnen maken, waarbij je om vier uur ’s nachts vertrekt. Naar mijn idee doe je daarmee Abu Simbel geen recht en reis je hier alleen naartoe als je er ook een nacht kunt blijven slapen.

bedoeïnen ontmoeten in de woestijnBedoeïnen ontmoeten in de woestijn is een unieke kans als je door Egypte reist

Van dag tot dag ziet je rondreis door Egypte in 2 weken er dan zo uit:

  • Dag 1 en 2 Caïro
  • Dag 3 en 4 Westelijke Woestijn
  • Dag 5 t/m 7 Luxor
  • Dag 8 t/m 12 Nijlcruise en Aswan
  • Dag 13 en 14 Marsa Allam

Vanuit Marsa Allam neem je dan een binnenlandse vlucht terug naar Caïro. Heb je net een paar dagen meer te besteden, dan zou je ook via Hurghada naar Caïro kunnen reizen, zonder te vliegen.

Heb je minder dan 3 weken de tijd, maar wil je toch vanuit Aswan Abu Simbel bezoeken? Vlieg dan op Luxor in plaats van Caïro en besteed je stranddagen in Marsa Allam. In tien dagen zou je dan Luxor, Aswan, Abu Simbel en Marsa Allam kunnen combineren in een rondje.

Abu Simbel rondreis EgyptePlan als het even kan een overnachting in Abu Simbel in je rondreis Egypte

Rondreis Egypte route voor 3 weken

De route van je drieweekse rondreis door Egypte begint precies net als de route voor 2 weken, maar dan neem je iets meer tijd voor Caïro en Aswan. Vanuit Aswan reis je vervolgens met de bus door naar Abu Simbel, waar je een nacht blijft slapen, om in alle rust de fantastische Ramsestempel te bekijken.

Hierna neem je een binnenlandse vlucht van Aswan naar Sharm El Sheikh, vanwaar je doorreist naar het super relaxte Dahab. Hier combineer je relaxen aan de Rode Zee met excursies naar Mount Sinaï, het Santa Catalinaklooster en de Gekleurde Woestijn. Je zult zien dat deze er weer heel anders uitziet dan de Zwarte- en Witte Woestijn en zelf vond ik Mount Sinaï letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van onze hele rondreis door Egypte. Een erg leuk alternatief voor de Rode zee is een paar dagen in het relatief onbekende Marsa Matrouh. Je kunt daar niet snorkelen of duiken, maar wel zwemmen in een intens blauwe zee.

Mount Sinaï excursie vanuit DahabMount Sinaï – nog zo’n hoogtepunt van onze rondreis door Egypte

Het dagschema van de route voor 3 weken ziet er dan zo uit:

  • Dag 1 t/m 3 Caïro
  • Dag 4 en 5 Westelijke Woestijn
  • Dag 6 t/m 8 Luxor
  • Dag 9 t/m 14 Nijlcruise en Aswan
  • Dag 15 en 16 Aswan en Abu Simbel
  • Dag 16 t/m 20 Dahab en omgeving
  • Dag 21 terug naar Caïro, bezoek souk

Net als wij geen zin in een Nijlcruise? Dan kun je de tempels van Edfu en Kom Ombo ook met een dagtour bezoeken. Je reist dan per minibus van Luxor naar Aswan of vice versa en stopt onderweg om deze tempels te zien. Twee vliegen in één klap: vervoer en bezichtigen van de tempels in één.

Kom Ombo en Edfu rondreis EgypteKom Ombo en Edfu stops op je rondreis Egypte tussen Luxor en Aswan

Aankomst in Egypte en visum

Om aan je rondreis door Egypte te kunnen beginnen, heb je een visum nodig. Dit visum kun je bij aankomst op de luchthaven regelen. Dat visum kost in principe 25 Dollar. Houd er wel rekening mee dat daar, zoals bij alles in Egypte, baksheesh bij kan komen. Baksheesh is een ander woord voor fooi, maar ook voor het corrupte geld dat ervoor zorgt dat je iets gedaan krijgt. In Egypte, maar ook in bijvoorbeeld India, wordt de economie door baksheesh draaiende gehouden. Ook zijn de bordjes bij aankomst in Egypte niet even duidelijk, deels omdat sommige teksten in het Arabisch zijn.

Heb je geen zin in het betalen van een extra bedrag, regel dan je visum voor vertrek online. De meeste nationaliteiten kunnen tegenwoordig namelijk ook met een elektronisch visum Egypte bezoeken. Daarvoor hoef je alleen vanuit je luie stoel de aanvraag te doen en het visum uit te printen en mee te nemen. Mocht je dat liever doen, kun je er ook nog altijd voor kiezen om zelf naar de ambassade van Egypte te gaan in Den Haag en daar je visum aan te vragen. Dit is echter een heel gedoe, zeker omdat je gebonden bent aan de beperkte openingstijden van 10-12 op werkdagen.

visum Egypte - onduidelijke bordjesBordjes zijn in Egypte niet altijd even duidelijk voor ons

Beste reistijd rondreis Egypte

Het hangt er een beetje vanaf welke gebieden je bezoekt in Egypte, maar als je een rondreis door heel het land maakt zijn het vroege voorjaar en het late najaar de beste reistijd. In die periode is de temperatuur overdag niet meer zo enorm heet en zijn de nachten nog niet te koud. In december en januari zijn de nachttemperaturen in grote delen van het land echt heel laag. In die maanden wil je echt niet buiten slapen in de Westelijke Woestijn bijvoorbeeld.

Overnachten in Egypte

Accommodatie in Egypte is al beschikbaar vanaf een paar euro per nacht. Luxe is er heel goed betaalbaar. In Caïro, Luxor en Aswan liggen de prijzen wat lager dan aan de Rode Zee. Reken op tien tot twintig euro per nacht voor een goede, schone tweepersoonskamer met eigen sanitair in een eenvoudig hotel. Een driesterren hotel met eventueel een zwembad kost je tussen de twintig en veertig euro per nacht. Net als in Europa is aan de bovenkant van het budget de sky the limit. Tegenwoordig kun je via de bekende boekingssites ook appartementen huren in Egypte, wat een verblijf met kinderen erg fijn maakt.

rondreizen door EgypteMet de bus en de jeep rondreizen door Egypte

Extra tips rondreis Egypte

In Egypte is afdingen onderdeel van de cultuur. Niet alleen voor souvenirs, maar ook voor taxiritjes en andere diensten moet je elke keer weer onderhandelen over de prijs. Vind je dat lastig? Zie het als een spel. Kom na elk bod met een tegenbod en probeer elkaar ergens in het midden tegen te komen. Blijf vriendelijk, zodat het een spel met twee winnaars wordt en schaam je niet om af te dingen. Iedereen doet het en ze zullen verbaasd staan te kijken als je in één keer akkoord bent met de gevraagde prijs.

Het inkomen in Egypte is laag. Een fooi wordt niet alleen enorm gewaardeerd, maar is ook broodnodig voor heel veel mensen om rond te komen. Ook dit wordt baksheesh genoemd en soms wordt er om gevraagd. Zorg voor genoeg kleingeld, om degene die je tas naar je kamer draagt een kleinigheid te geven, net als de bediening in het restaurant en vriendelijke man met de sleutel van een moskee of afgesloten deel van een bezienswaardigheid.

Aswan elephantine islandOndanks de fleurige muren, is ook in Aswan de levensstandaard van velen laag

Verkopen is voor de Egyptenaren een tweede natuur. Ze zullen alles uit de kast halen om jou, de rijke Westerse toerist, een dienst of product te verkopen. Nergens op de wereld hebben wij de verkooptechnieken zo intimiderend ervaren als in Egypte. Marrakesh en India zijn er kinderspel bij. Blijf in je achterhoofd houden dat ’t voor hen hoognodige broodwinning is en probeer niet boos te worden. Het is tenslotte vakantie.

Egyptenaren houden er niet van om gefotografeerd te worden. In het Nubische zuiden ligt dat wat anders en vinden mensen dit minder een probleem. Vraag altijd vooraf of het okee is dat je een foto maakt en accepteer als er “nee” wordt gezegd. Je bent tenslotte te gast.

Ondanks dat toeristen uit de lokale bussen geweerd worden, kun je er vaak wel gewoon gebruik van maken. Ga naar het busstation en informeer bij de chauffeur. Soms is er een beperkt aantal toeristen op een lokale bus toegestaan, zoals op de bus van Aswan naar Abu Simbel. Tussen de bekende toeristische trekpleisters rijden ook toeristenbussen. Afhankelijk van de veiligheidssituatie in Egypte op dat moment, moeten deze bussen soms in convooi en onder politiebegeleiding rijden.

Egypte is de perfecte bestemming voor wie zon en échte warmte wil in de winter. Lijkt een rondreis door Egypte jou ook wel wat?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Rondreis Egypte routes en tips voor 1 tot 3 weken

  1. Sabine Evrard zegt:

    Hallo,

    Deed je alle boekingen etc. zelf of via een reisbureau? Mijn echtgenoot maakt zich zorgen over de veiligheid als we zelfstandig zouden reizen.

    • Yvonne zegt:

      Wij hebben de eerste nachten in Caïro vooraf online geboekt en verder op de bonnefooi gereisd. Gezien de huidige situatie qua veiligheid zou ik dat zeker nog wel weer doen, maar alleen de plekken langs de Nijl en de Rode Zee. Ik zou me goed verdiepen in de situatie in de woestijn. Inderdaad daarvoor excursies ter plekke regelen. Maar realiseer je dat ook dan onverwachte dingen kunnen gebeuren in gebieden die niet veilig zijn.

    • Yvonne zegt:

      dag Paul, ik denk dat je bedoelt qua kosten? Dat is echt heel erg persoonlijk en afhankelijk van of je een budgetreis of meer luxe reis maakt. Wij zijn zelf budgetreizigers en hebben in anderhalve maand Egypte slechts 2500 euro uitgegeven (zonder vluchten), maar dat is ook alweer een aantal jaar geleden.

  2. Michelle zegt:

    Hallo Yvonne,
    Leuke site heb je!
    Wij zijn een gezin van 4 (incl. 2 pubers), sinds kort maken we meer rondreizen om wat meer van de wereld te zien. Ik boek graag alles zelf, dan kunnen we ons eigen tempo bepalen.
    Maar voor Egypte kom ik er niet helemaal uit of ik beter alles vooruit kan boeken (dagtrips en bezichtigingen) of is dat net zo makkelijk / goedkoper om dit ter plekke te doen?
    Wellicht kun je me de goede richting uit wijzen! 🙂
    Groetjes, Michelle

    • Yvonne zegt:

      hey Michelle, wat leuk! Egypte is prachtig. Goed om je in te stellen op opdringerige(!) verkopers en taxichauffeurs wel. Eigenlijk is ter plekke zelf regelen prima te doen en een stuk goedkoper dan het vooraf te boeken. Als je vooraf boekt, is er altijd een 3e partij die eraan moet verdienen. Veel plezier in Egypte!

  3. DutchieontheRoad zegt:

    Vroeger wil ik zo graag naar Egypte om de piramides te zien. Dat vond ik zo fascinerend als kind zijnde. Toch zakte Egypte op mijn wishlist door de vele verhalen van bekenden…de mensen zouden er niet zo vriendelijk zijn. Ik kan ook niet zo goed tegen die harde verkooptechnieken. Ik snap het wel, maar prettig is anders. Toch wil ik nog steeds heel graag de piramides een keer zien dus wie weet.

    • Yvonne zegt:

      Klopt, ook wij vonden de mensen niet erg leuk in Egypte. Terwijl we echt wel wat gewend zijn, ook qua verkooptechniek, uit India. We vonden de Egyptenaren heel heftig reageren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *