rondreis Cambodja route 2 weken

Rondreis Cambodja route 2 weken langs highlights en onontdekte parels

Onze eigen rondreis door Cambodja maken we tijdens een lange reis door Zuidoost Azië. We hebben er dan al een paar maanden reizen op zitten. De volgorde en totale duur van onze Cambodja route zijn daardoor minder passend voor een rondreis direct vanuit Europa. Ik heb daarom de route van onze Cambodja rondreis wat aangepast, zodat deze perfect is voor 2 weken highlights en onontdekte parels in dit vriendelijke land in Zuidoost Azië.

Cambodja route 2 weken is een absoluut minimum

Een Cambodja route van 2 weken samenstellen is niet moeilijk, want het land is niet enorm groot. Toch is er zoveel te zien in het land dat je bij 2 weken keuzes moet maken. Heb je net wat meer tijd te besteden, dan kun je een paar nachten extra in Siem Reap blijven, waardoor je rustiger kunt rondkijken in Angkor. Daardoor kun je meer verschillende tempels zien en wordt je rondreis door Cambodja net wat relaxter. Ook zou je het minder bezochte noorden van Cambodja dan nog aan je rondreis kunnen toevoegen, of een paar extra stranddagen. Aangezien de meeste mensen maximaal een week of 3 vakantie hebben én je waarschijnlijk via Thailand reist, heb ik er toch voor gekozen om het bij een Cambodja route van 2 weken te houden.

zoveel variatie in AngkorZoveel te zien in Angkor Wat, een paar dagen extra is een goed idee

Siem Reap – highlight van je rondreis Cambodja (3N)

Start je rondreis door Cambodja in Siem Reap, niet alleen omdat Siem Reap niet te missen is, maar ook omdat het makkelijk bereikbaar is vanuit bijvoorbeeld buurland Thailand. In de meeste gevallen zul je toch via Thailand naar Cambodja reizen en een enkeltje vanuit Bangkok is fijn geprijsd en duurt slechts een dik uur. Overigens kun je met iets meer geduld ook met het OV van Bangkok naar Siem Reap reizen, maar kijk uit voor de zogenaamde Scam-bus. Je wordt dan gelokt met lage prijzen, maar wordt onderweg alsnog een poot uitgedraaid. Kies liever voor een wat duurder ticket als je voor een organisatie gaat, of reis onafhankelijk en lekker lokaal.

Een dag om de tempels van Angkor te bekijken is echt niet genoeg. Ik zou zeggen dat 2 dagen ideaal is, omdat na 2 dagen de tempelmoeheid wel een beetje toeslaat, maar je zo toch meer ziet dan in slechts 1 dag. Helaas heb je alleen keus uit een eendaagse of driedaagse pas, maar door je ticket om 17.00 uur te kopen kun je wel die eerste dag de zonsondergang boven Angkor Wat zien en is je eendaagse kaartje ook heel de volgende dag nog geldig. Door er een hele lange dag van te maken kun je zo toch het maximale uit je trip halen. Bovendien heb je nog tijd over om de resterende dag in Siem Reap op excursie te gaan naar Kampong Phluk. Dit vissersdorp op palen is een deel van het jaar alleen met een bootje bereikbaar.

Kampong Phhluk droge seizoenKampong Phhluk is een vissersdorpje waar je het lokale leven van de vissers van dichtbij meemaakt

Het échte Cambodja vind je in Battambang (2N)

Battambang is één van de leukste plekken van het land en mag daarom zeker niet ontbreken in je Cambodja route. In Battambang vind je het echte Cambodja. Je hebt er eerder het gevoel in een derderangs cowboystadje beland te zijn dan in de tweede stad van het land. Er zijn een aantal bezienswaardigheden in en rond de stad die de moeite van het bekijken waard zijn, maar eigenlijk is het vooral de kneuterigheid en het dagelijks leven dat deze stad mooi maakt. De ijscoman die met kleurstof en brokjes ijs verrassingen maakt voor de kinderen, de stoffige wegen waarlangs lokale loempiafabriekjes gevestigd zijn en vissers die hun bootjes repareren aan een meertje zijn super om even te bekijken. Huur dan ook zeker een scootertje om rond te rijden, ook al kost het enige moeite er eentje te vinden.

Weer een highlight in je Cambodja route – Phnom Penh (3N)

Na provinciestad Battambang is het tijd voor een nieuwe highlight in je Cambodja route. Je rondreis is natuurlijk niet compleet zonder de hoofdstad aan te doen. Phnom Penh voelt wellicht aan als een chaotische, vieze stad als je net aankomt uit Battambang, maar nadat wij er even geacclimatiseerd zijn, hebben we de stad leren waarderen. We zijn er zelf dan ook 2 weken gebleven en hebben er vrijwilligerswerk gedaan. In 2 volle dagen kun je de highlights van de stad bezoeken. Een aantal daarvan zijn best heftig.

Battambang plattelandNa Battambang voelt Phnom Penh als een wereldstad

Het Tuol Sleng museum, de voormalige S-21 gevangenis van de Rode Khmer, is een must see in de hoofdstad van Cambodja. Het is zeker geen museum voor gevoelige tiepjes en ook wij zijn onder de indruk van de sadistische manier waarop hier duizenden mensen zijn gemarteld en vermoord, onder wie ook kinderen. En Choeung Ek, ook wel de killing fields genoemd, is nou ook niet bepaald een plek om van op te vrolijken. Je wordt er stil van als je beseft hoe enorm veel leed hier geleden is, van hoeveel mensen de resten hier nog altijd liggen. Nog steeds worden er stukken bot gevonden en flarden van half vergane kledingstukken liggen verspreid over het terrein. Gelukkig heeft Phnom Penh ook echt mooie bezienswaardigheden, zoals het koninklijk paleis en het nationaal museum met onder andere Khmer-kunst.

Relaxen en het échte Cambodjaanse leven in Kampot (2N)

De volgende stop tijdens je rondreis door Cambodja is verder naar het zuiden. Kampot staat vol koloniale gebouwen, soms nog in prima staat, maar vaak net even een tikkie vervallen. Ook heeft het stadje zo’n heerlijk relaxte sfeer met een authentieke Aziatische markt en brede boulevards, waar je uren kunt struinen. Bovendien ligt Kampot aan de Praek Tuek Chhu rivier, wat garant staat voor extra fijne vibes. Net buiten de stad kun je er zelfs prima in zwemmen. Slaap in één van die gave hutjes aan de rivier, huur een fiets, of een scootertje en je kunt ook de omgeving verkennen. Tijdens je rondreis door Cambodja is dit een fijne plek om het land echt te ervaren.

rondreis Cambodja route Kampot en Phnom PenhEen wereld van verschil tijdens je rondreis Cambodja – Kampot en Phnom Penh

Strand aan het eind van je rondreis Cambodja (3N)

Sluit je Cambodja route af aan het strand, om na te genieten van alle indrukken. Zelf hebben we een aantal nachten in Sihanoukville doorgebracht, een grote vergissing. Bijna hadden we direct het land weer verlaten, zonder de rest van onze Cambodja rondreis af te maken. Sihanoukville is geen fijne plek, tenminste zo hebben wij dat ervaren. Steek liever over naar Koh Rong of beter nog Koh Rong Sanloem, waarover we wel goede verhalen horen. Pik zie foto’s van paradijselijke stranden met van dat écht hagelwitte zand en knalblauw water van vrienden die Koh Rong Sanloem bezoeken en wil daar zeker onze volgende Cambodja rondreis afsluiten in een fijne bungalow aan het strand.

rondreis Cambodja route kaartRondreis Cambodja route voor 2 weken op de kaart

Beste reistijd rondreis Cambodja

Net als verschillende andere Aziatische landen kent Cambodja een hete, vochtige periode en een koelere, droge periode. Die laatste vind ik zelf het meest aangenaam om er rond te reizen en valt van ongeveer november tot februari. Maart is ook nog goed te doen, maar daarna wordt het echt heet en volgen de moessonregens. Voordeel van de moessonperiode is dat het dan wel heerlijk rustig reizen is. Prijzen van accommodatie zijn dan vaak (nog) lager, waardoor je lekker luxe of juist heel goedkoop kunt rondreizen.

Heb jij ooit een rondreis door Cambodja gemaakt en nog aanvullende tips voor deze route? Ik hoor ze graag!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »