Cappadocië is een veel bezochte plek in Turkije. En terecht! Er is in Cappadocië echter meer te zien en te doen dan een ballonvaart boven het bizarre rotslandschap van Göreme. Ook in de omgeving is de natuur adembenemend en enorm afwisselend. En je vindt er verschillende steden en dorpen die een bezoek meer dan waard zijn, juist omdat ze niet in hoofdletters in alle reisgidsen worden vermeld.
Met de bus op weg richting Cappadocië
Het busreizen is iets waar we maar niet aan kunnen wennen in Turkije. In vergelijking met de tot de graat versleten barrels met natuurlijke airco van Zuid-Oost Azië zijn de bussen hier ware ruimteschepen. De stoelen zijn voorzien van in hoogte verstelbare rugleuningen, voetensteunen en voorgevormde zitvlakken. Er is speciaal een steward (met vlinderstrik!) aan boord om je elk uur van een natje en een droogje te voorzien en de wegen zijn met een gladgestreken soort asfalt bedekt waar ze in Kyrgyzstan alleen maar van kunnen dromen.
Toch stappen we ook vandaag in Afyon, ongeveer halverwege tussen Istanbul en Cappadocië, weer uit met hoofdpijn en dikke enkels. Zijn we de afgelopen maanden allergisch geworden voor luxe, of zijn de voorgevormde stoelen toch niet helemaal orthopedisch verantwoord voor ons? We weten het niet, maar we missen ze wel… de rokende, toeterende, soms-niet-meer-harder-dan-40-kunnende fossielen die ze in de rest van Azië bus noemen. Ook de medereizigers met hun halve huishouden aan bagage EN hun hele veestapel, die dan overal gestopt wordt waar nog maar een gaatje te vinden is missen we. En waarom is alles hier zo netjes, schoon en saai aan de kant van de weg? Waar zijn de geurende bakjes eten, waarvan je geen idee hebt wat het precies is, die door het raam onder je neus worden gedrukt? Of zouden ze daarmee gestopt zijn omdat het raam niet open kan vanwege de airco? Al met al is het een beetje een saai geheel, dat busreizen in Turkije.
In Cappadocië en de rest van Turkije kom je dit niet tegen
Aankomst in Afyonkarahisar of kortgezegd: Afyon
De afwisselende landschappen tussen Istanbul en Afyon weten onze verveling toch enigszins te verdrijven. Zodra we verder van de Marmara zee komen is het elk kwartier weer heel anders wat we zien. Gele heuvels met pas geoogst graan worden afgewisseld met rotsachtige bergen en witte kalkgrond. Ook zien we her en der al wat van de grillige punten, waar Cappadocië om bekend staat. Bebouwing is er in dit deel van het land haast niet.
Om half 7 komen we in het goudkleurige laatste zonlicht in Afyon aan, waar we aangenaam verrast worden door het enthousiasme van de mensen, die blijkbaar nog niet vaak buitenlandse toeristen hebben gezien. Toch kennen de meesten wel een standaard zinnetje Engels en dus hebben we aan het eind van onze eerste straat al zo’n 6 keer verteld dat we uit Hollanda komen. Ook de man van het tentje waar we gaan eten vertelt trots dat hij Engels kan. Hij legt uit, in vloeiend Turks, dat we 4 gerechten mogen kiezen voor 4 Lira en ondersteunt zijn Engels zin met 4 vingers in de lucht: “Eins, zwei, drei, fünf”.
Gave landschappen op weg naar Cappadocië
Ontoeristisch Afyon
Dat de rijkdom van Istanbul hier nog niet is doorgedrongen en het toeristische Cappadocië toch nog een eindje weg is zien we aan de sjofele kleding van de oude mannetjes die voort schuifelen over de stoep en de families die tussen het afval zoeken naar bruikbare spullen. Ook zijn er veel mensen die met een zelfgemaakt kraampje wat proberen te verdienen: sieraden, vis en kleding; alles is op straat te koop.
Al vroeg is het weer zonnig en warm, de lucht nog altijd strakblauw. We lopen wat rond in de wijk onderaan de 200 meter hoge, bizarre, kale rots met het Middeleeuwse kasteel, Karahisar kalesi, er bovenop. Deze wijk is de oudste van de stad, met Ottomaanse huizen van hout en klei gemaakt. Sommigen zijn in een vergevorderd stadium van verval, maar veel van hen zien er nog prachtig uit en ze zijn in mooie kleuren geschilderd. Kinderen spelen er in de deuropening en moeders hangen de was aan een lijntje aan de voorgevel. Mannen van elke leeftijd zitten in de ochtendzon op hekjes te praten.
Afyon tussen Istanbul en Cappadocië
Imaret Camii en Karahisar kalesi in Afyon
We besluiten om met de beklimming van Karahisar kalesi te wachten tot het in de late namiddag wat koeler wordt en nemen eerst een kijkje bij de 15de eeuwse Imaret Camii, de oudste moskee van de stad met een eigen badhuis. Pas om half 6 is de temperatuur genoeg gezakt om ons aan de klim van 700 treden naar het kasteel te wagen. In de volkswijk, aan de voet van de heuvel, komen de kinderen ook weer naar buiten om te spelen en Yvonne maakt een paar foto’s van één van hen. Om het meisje op haar gemak te stellen en om te proberen iets van een lachje op het serieuze gezicht te brengen praat ze tegen haar, uiteraard als altijd bij kinderen en oude mensen, gewoon in het Nederlands. Het gewenste effect blijft uit, op de foto gaan is hier nog een serieuze zaak, misschien voor jonge kinderen zelfs een beetje eng. Een grotere jongen roept behulpzaam: “she no English”. Nou, dat valt ons wel een beetje tegen van een 5-jarige.
Dan moeten we er toch aan geloven en al zwetend beginnen we aan de klim. Het is best een pittige inspanning en een half uur later naderen we uitgeput de top. Het uitzicht delen we met enkele Turkse families die ook naar boven geklommen zijn en is echt geweldig. We kijken 360 graden uit over de hele stad en de weide omtrek. Van het originele kasteel is niet veel meer over, van dichtbij is duidelijk te zien dat vrijwel alles kort geleden opnieuw opgebouwd is. Wel zien we waar de bouwmaterialen voor het oorspronkelijke verdedigingswerk uit de rots gehouwen zijn en enkele kleine stukjes van de oude muur staan nog overeind. Voor de zon onder gaat dalen we weer af naar de stad, de heuvel is namelijk niet verlicht ’s avonds.
Imaret Camii en Karahisar Kalesi in Afyon
Verder naar Nigde
We slapen uit, want pas om 12.15 uur gaat de eerste bus in de richting die wij uit willen, de bus op de onchristelijke (of onislamitische?) vertrektijd van 6.00 uur niet meegerekend. Onze bus heeft ook nog wat vertraging, dus om 12.30 uur rijden we eindelijk Afyon uit. We worden verrast met een aangenaam Eau de Cologne geurtje uit een flesje, waar de steward mee langs komt lopen en waarmee je geacht wordt je handen uitgebreid in te smeren. Turken blijken namelijk een uitgesproken voorliefde te hebben voor geurtjes. Zo hangt er in het internetcafé een soort van Brise-elk-half-uur-een-nieuw-stinkje-apparaat en wordt er in de bus regelmatig een flinke hoeveelheid spray in de airco gespoten. Mannen ruiken vaak behoorlijk naar aftershave en vrouwen naar parfum. Er gaat niets boven een flinke dosis geur uit een flesje of spuitbus hier.
De landschappen zijn plat en saai en soms echt woestijnachtig. Dorpjes worden steeds eenvoudiger en de huizen zijn vaak niet meer dan kleien hutjes met een dak van riet en leem.
Aan het eind van de middag stappen we over en precies om 19.30 uur stappen we uit op het busstation van Nigde. We zijn blij dat het busstation van deze stad geen kilometers buiten de stad ligt en dat we gewoon, lekker makkelijk, naar het dichtstbijzijnde hotel kunnen lopen. Dit hotel is meteen ook het duurste van de stad, maar we besluiten onszelf even een keer te verwennen. Turkije is een groot land en de reistijden zijn niet gering, dus af en toe een beetje luxe kan geen kwaad.
Kennismaking met Cappadocië met de rotskerk van Gümüsler
In de relatieve koelte van de ochtend bezoeken we de rotskerk van Gümüsler, een prima plek om in de sfeer van de grot- en rotslandschappen van Cappadocië te komen. Bijzonder om te zien dat de Christenen hier voor hun geloof uren in de rotsen hebben staan hakken. Behalve een kerk met verschillende losse ruimtes zijn ook een complete ondergrondse stad en een heel stel bovengrondse woningen uitgehouwen. Het is een indrukwekkend geheel, waar we in alle rust van kunnen genieten, want van andere toeristen is hier weer eens geen spoor.
Gümüsler rotskerk in Nigde Cappadocië
Nigde
Als we terug zijn in de stad bekijken we nog de moskee en het fort op de heuvel en een andere moskee in het centrum. Dan wordt het weer erg heet en we brengen de middag in onze kamer door.
Zo stiekempjes-aan begint het hier toch weer wat op Azië te lijken. “Müzé?” (museum) Grote glimlach, “go straight and … ehm… left”, met een hand enthousiast naar rechts zwaaiend. Bordjes staan er natuurlijk niet, of toch wel, een hele ouwe… wijzend naar de verkeerde straat. Uiteindelijk loopt een man een blokje met ons mee om ons het juiste gebouw te wijzen. Aan de buitenkant zou je ook totaal niet zeggen dat dit een museum is, maar binnen worden we aangenaam verrast door de interessante voorwerpen van de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. Het meest indrukwekkend zijn 5 nog erg goed in tact zijnde mummies, waar zelfs de wimpers en leerachtige huid nog op zitten.
Naar Göreme, het hart van Cappadocië
Na het museumbezoek checken we uit in ons hotel en nemen we de bus naar Göreme, onze volgende bestemming, waar we eindelijk het echte Cappadocië gaan zien. Na een overstap en nog een half uurtje bussen zien we plotseling de vallei met de honderden rotsige punten voor ons liggen, een onvergetelijk gezicht. We zijn er en we begrijpen in die ene, allereerste seconde meteen waarom Cappadocië zoveel bezoekers trekt.
Het is heet en als we een paar keer te horen hebben gekregen dat de private rooms vol zitten proberen we een pension bij mensen aan huis. Zij hebben nog plek zat en de kamer is schoon en netjes. Ook mooi meegenomen is dat we nu de helft betalen van de drukke, lawaaiige guesthouses die wél in de Lonely Planet staan.
Die eerste blik op Göreme in Cappadocië is onvergetelijk
Cappadocië
Even na zevenen worden we wakker van een vreemd geluid. Er vliegen luchtballonnen over ons huis. De rotsachtige punten van Cappadocië schijnen er vanuit de lucht heel erg mooi uit te zien en elke ochtend gaan tientallen mensen in een ballon de lucht in. Peter heeft hoogtevrees en dus blijven wij met beide benen op de grond. We wandelen naar het Göreme openlucht museum, een verzameling kerken en kloosters in de rotsen, waarvan sommige nog uitzonderlijk mooie fresco’s hebben. Uren dwalen we rond door het aparte landschap. Ook collega blogger Jacomijn bezoekt deze unieke kerkjes en houdt enorm van wandelen in Cappadocië. Met Göreme als uitvalsbasis maakt zij een aantal schitterende wandelingen.
’s Middags nemen we de bus naar Uçhisar, waar ze naast een groot aantal rotswoningen ook een enorm kasteel uit het steen hebben uitgehakt. Het gevaarte torent overal bovenuit en is een ware gatenkaas, waar je via een serie trappen bovenop kunt komen. Zo zien we Cappadocië toch nog van bovenaf, ook al is het dan niet vanuit een luchtballon. Van boven heb je zicht op heel Cappadocië en in de verte zien we Göreme liggen, een prachtig plaatje.
We dalen weer af, omdat we het kasteel net iets te hoog vinden om alles goed te zien en lopend door het maanlandschap dat Cappadocië heet gaan we terug naar ons pension, terwijl de zon steeds lager zakt en de schaduwen weer langer worden. Wat een sprookjesachtige omgeving is dit toch.
Ben jij wel eens in Cappadocië geweest?
28 comments
Ziet er supermooi uit! En zo’n busreis in Turkije lijkt me heerlijk…heerlijk rustig, ik hou ervan, hahahaha
Wat een bijzonder mooi gebied. Leuk dat je jullie avonturen zo gedetailleerd hebt beschreven!
Jaaaa, hier wil ik zo graag naartoe! Het lijkt prachtig. Wie weet komend jaar. 🙂
Als ik aan Turkije denk, denk ik niet zo snel aan deze regio.. Cappadocië ziet er wel prachtig uit! Ik zet ‘m op mijn travel-wishlist 😀
Cappadocië lijkt me prachtig! Ik hou wel van bijzondere omgevingen en dit past wel in dit rijtje. Leuk dat je ook de omgeving zo hebt bekeken, weer heel mooi geschreven 🙂
Mooi artikel en foto’s Yvonne. Ik ben er zelf al eens geweest, toen ik nog een puber was. Tja, destijds kon het me nauwelijks boeien. Ik vond het echt niets aan, bleef zelfs bij sommige stops in de bus zitten. Echt super kansloos van mij. Wil daarom heel graag nog eens terig om het beter in me op te nemen. En waarschijnlijk krijg ik aankomend jaar de kans om dit te doen. Samen met mijn moeder, zij is echt een Turkije-fan is, ga ik 1,5 week op pad en zullen we een deel van Cappadocië bezoeken. Zo kan ik de gemiste kans van jaren terug hopelijk alsnog een beetje inhalen 🙂
Ik las net dat je daadwerkelijk geboekt hebt. Super! En samen met je moeder? Hartstikke leuk dat je dit nu samen kan doen. Alvast veel plezier!!
Dankje wel Yvonne! 🙂
Wat tof dat je hier een beetje van de gebaande paden bent gegaan! Is toch best wel spannend, zo in het oosten van Turkije.. Een vriendinnetje was er vorige zomer en ze zei dat de sfeer in het oosten wel heeeel anders was dan in het westen, zo tegen de grens met Syrië aan. Maar het ziet er inderdaad prachtig uit!
Cappadocië is in het midden van Turkije, maar inderdaad: als je verder naar het Oosten gaat is de sfeer zeker anders. Daar heb ik me ook, als enige, onveilig gevoeld tijdens onze lange reis van 18 maanden. Hoewel de mensen (de Koerden die er wonen) echt super waren, kunnen de smalle steegjes in Diyarbakir ook heel benauwend zijn. Maar het echt onveilige gevoel kwam door de leger-wegblokkades, die er toen al waren, en de sfeer als je daar dan langs rijdt… en nu is het in het Oosten echt niet veilig. Maar Cappadocië is prima hoor!!
Ik wil al zo lang een keer die kant op. Jaaaaren geleden ging mijn eerste reis buiten Europa naar Turkije en we haden een rondreis waar Cappadocië ook in zat. Helaas ging die toen niet door. We maakten een geweldige reis, maaf dit staat dus nog steeds op mijn bucketlist. Frank ging jaren geleden zelf met de bus die kant op, echt een avonturierenwerk in die tijd.
Wat jammer, dat het de vorige keer niet door ging. Gelukkig verandert het landschap er niet supersnel, dus gewoon alsnog een keertje gaan!
Cappadocië lijkt me zo ontzettend mooi! Iedereen denkt bij Turkije vaak alleen maar aan zon, zee en strand, maar er is zoveel meer! Ik wil zo graag die bekende ballonvaart maken. Lijkt me echt geweldig!
Ja, gek is dat hè… terwijl Turkije zo groot is en er zoveel meer te zien valt! Als wij nog eens die kant op gaan zou ik ook zeker die ballonvaart willen maken… geen idee of het daar mag met kids, hier in Nederland niet.
Als ik aan Turkije denk, dan denk ik niet gelijk aan zo´n prachtige omgeving. Ik ken het wel van de ballonvaarten inderdaad! Het is lastig als je elke keer zulke leuke blogs blijft plaatsen 😛 Mijn bucketlist wordt alleen maar langer in plaats van korter 😉
Graag gedaan hoor! 😉
Wat prachtig. Ik ben nog nooit in Turkije geweest maar ben wel heel benieuwd. Heel lang wilde ik niet gaan omdat ik enkel de mega populaire toeristenplekken kende (van naam). Inmiddels heb ik al een aantal plekken op het oog die ik graag wil ontdekken.
Ik probeer dat soort toeristenplekken juist altijd te vermijden, haha. En aangezien de meeste ervan aan de kust liggen zijn we lekker door het binnenland gaan reizen. Zo’n andere wereld!
Ik heb ooit een week gewandeld in Cappadocië en omgeving. Zo geweldig, ik zou het zo weer willen doen!
De bizarre landschappen en de oude cultuur vind ik fenomenaal. Jammer dat sommige dorpen platgelopen zijn door toeristen.
Ja, dat is zeker jammer. Wij waren er in een relatief rustige periode, dus dat was wel fijn. En ook een boel plekken ontdekt waar we echt de enigen waren.
Mooi zo’n reportage zeg. Ik ken het inderdaad van de ballonvaarten, maar dat lijkt me ook heel tof!
Die ballonvaart was destijds echt boven ons budget, omdat we 18 maanden op reis waren en het geld er niet voor wilden missen. Gaan we nog een keer terug dan zou ik dit zeker ook willen doen.
Elke keer als ik over deze plek lees of prachtige foto’s van dit bizarre landschap tegenkom denk ik, daar wil ik ook heen! Leuk om te zien dat er naast de bekende luchtballon tour zoveel meer te zien is. Turkije trekt mij eigenlijk niet zo, maar voor Cappadocië maak ik graag een uitzondering.
Turkije trok mij ook niet echt, in ieder geval niet de stranden aan de zuidkust. Maar het binnenland en het oosten vond ik wel super!
Wat een mooi stukje is Cappadocie. Wel in Turkije geweest maar niet daar. Een mix van een ongerept stukje Turkije, het (eenvoudige) plattelandsleven en mooie bouwwerken.
Ja, absoluut! En als je een beetje weg gaat bij de highlights is het nog heerlijk ongerept.
Ja, daar wil ik nou zó graag naartoe! Het lijkt me zo sprookjesachtig mooi. Ik heb er al heel vaak naar gekeken en uiteindelijk lukt het steeds net niet. Zonder auto is het niet handig toch? Ik begreep dat er niet echt openbaar vervoer is als je daar ook echt verschillende dingen wil zien of op bepaalde tijden op bepaalde plekken wil zijn.
Soms zie ik reizen vanuit Nederland, maar die zijn dan 8 dagen en ik kan net niet makkelijk 8 dagen weg, maar bijna altijd maar max 5 en dan ook nog specifieke dagen.
En het is helemaal niet ver. Ook heel prima met het openbaar vervoer te doen hoor, maar misschien je dan beperken tot een kleiner gebied dan in dit verhaal als je maar 5 dagen hebt. In de winter schijnt het ook mooi te zijn, als het gesneeuwd heeft (gebeurt daar best vaak!)