Rome is niet de goedkoopste stad van Europa. Het valt dan ook niet mee om Rome met een klein budget te bezoeken. De stad is één van de populairste bestemmingen voor een stedentrip in Europa en daar hangt een prijskaartje aan. Overigens is die populariteit niet voor niks. Ik heb Rome 2 keer bezocht en beide keren een aantal heerlijke dagen gehad, tussen al die indrukwekkende, eeuwenoude bezienswaardigheden. In dit blog vertel ik je hoe jij ook naar Rome kunt, zonder bankroet thuis te komen.
Budget accommodatie Rome
De prijs van je accommodatie bepaalt voor een groot deel de totale kosten van je stedentrip. Daarom heb ik twee keer voor een voordelige accommodatie gekozen. De laatste keer hebben we gekampeerd, met een eigen tent, omdat we toch op kampeerrondreis door Italië waren. Op deze camping, die ook een zwembad heeft én een gratis shuttle busje naar het treinstation (2 km) heeft, zijn ook chalets te huur. Als je niet wilt kamperen en graag eigen sanitair hebt, slaap je zo al voor 60 euro per nacht met een heel gezin.
Rome met klein budget – kamperen en wandelen langs oudheden
Slaap je liever niet op een camping en wat dichter bij het centrum bovendien? Dan is dit prima appartement wel heel lekker geprijsd voor wat je krijgt en ook nog eens héél dicht bij het Vaticaan. Voor net 75 euro per nacht is dit ideaal als je met een gezin Rome met een klein budget wilt ontdekken. Door zelf te koken in de nieuwe keuken, wordt je stedentrip naar Rome nóg voordeliger. Vergeet alleen niet om de lekkere pizza’s en pasta’s van Rome te proeven; je bent tenslotte in de hoofdstad van Italië! Slaap je liever nóg dichter bij het centrum, dan ziet dit nette en schone appartement er superfijn uit, op echt 50 meter afstand van de Trevi Fontein. Als je het echte Rome wilt ervaren, slaap je hier.
Welke accommodatie je ook kiest in Rome, in het laagseizoen is alles goedkoper. Dat laagseizoen is in de laatste 3 weken van november en van half januari tot begin maart. Niet de mooiste maanden qua weer, maar zeker budget vriendelijk en rustiger dan de rest van het jaar.
Rome in het laagseizoen is een stuk voordeliger, bezienswaardigheden zijn even mooi
Bezienswaardigheden Rome met een klein budget
Veel van de bezienswaardigheden van Rome zijn van de buitenkant al indrukwekkend. De stad is net één groot openluchtmuseum. De vele indrukwekkende pleinen, zoals Piazza del Popolo en Piazza di Spagna, zijn vrij te bezoeken, net als de Spaanse trappen, het Pantheon en de Trevi Fontein. Het Colosseum en de Engelenburcht zijn ook van de buitenkant fantastisch om te zien en een wandeling langs de Tiber kost je niks. Het Sint Pietersplein en de Sint Pieterskerk zijn ten slotte ook helemaal gratis te bezoeken. Met bovenstaande opties kun je zo een volle dag vullen, als je Rome met een klein budget bezoekt.
Uiteraard wil je ook wat musea en bezienswaardigheden van binnen bekijken. Als je jouw budget stedentrip naar Rome plant rond de eerste zondag van de maand, heb je op die dag gratis entree bij tal van bezienswaardigheden. Deze toffe actie geldt trouwens door heel Italië, voor heel veel bezienswaardigheden door het hele land. Het Colosseum, het Forum Romanum, de Engelenburcht, het nationaal museum én Galleria Borghese zijn allemaal gratis die eerste zondag van de maand, net als verschillende andere musea. Voor Galleria Borghese reserveer je het best vooraf je gratis entree, bij de andere bezienswaardigheden is het een kwestie van vroeg genoeg in de rij gaan staan.
Wie Rome met een klein budget bezoekt heeft keus uit veel gratis bezienswaardigheden
Ben je nou niet die eerste zondag van de maand in Rome, maar wel de laatste? Dan zijn de musea in het Vaticaan vrij toegankelijk. Ze sluiten dan wel net na de middag, dus kom op tijd. Het best reserveer je vooraf je gratis tickets hier, anders sta je misschien tot sluitingstijd in de rij. Je moet dan wel ook een tour (niet gratis) boeken. Wil je dat niet, kom dan gewoon vroeg, echt vroeg! De vrije zondagen zijn, uiteraard, nogal populair.
Eten en drinken in Rome met een klein budget
Deze tip heb je misschien al eens eerder gehoord, want het is een vrij bekende. Voor de zekerheid toch nog maar even: ga niet op een terras zitten en als je het wel doet, niet te ver van de ingang van het café. Hoe verder je jezelf van de bar bevindt, hoe hoger de prijs van je drankje is. Dit is de reden dat de locals altijd aan de bar staan. Een milieuvriendelijk en gratis alternatief voor een terrasje is trouwens om je Dopper te vullen met drinkwater bij één van de fonteinen in Rome. Het water van de grote, bekende fonteinen kun je niet drinken, maar door de hele stad staan van die kleine drinkfonteintjes. Op deze kaart zie je waar ze staan.
Het water van deze fonteinen is niet drinkbaar, zoek de nasoni op
Net als in andere Europese hoofdsteden is het niet slim om te eten in de directe omgeving van de toeristische highlights als je Rome met een klein budget bezoekt. Kies een restaurantje wat verder buiten het centrum, of in elk geval niet in het zicht van de bezienswaardigheden. Bestel pas wat te drinken nadat je de kaart bekeken hebt en weet wat de prijs is van wat je bestelt. Soms kan de rekening schokkend hoog uitvallen, als je bent ingegaan op de vriendelijke vraag van de ober wat je wilt drinken zonder de kaart gezien te hebben. Tenslotte: ga voor de huiswijn bij je pizza. Deze kost een fractie van de flessen wijn en is vaak net zo lekker.
Een leuke, gratis activiteit die een voordelige lunch als beloning heeft, is een bezoek aan de Testaccio markt. Geregeld is er ook nog live muziek, wat dit echt een gezellige plek maakt met een inkijkje in het lokale leven in Rome.
Eten in de omgeving van bekende bezienswaardigheden in Rome is niet budgetvriendelijk
Wandelen is gratis
De bezienswaardigheden van Rome liggen vrijwel allemaal op loopafstand van elkaar. Plan vooraf een beetje handig een route en je hebt geen taxi of OV nodig, in elk geval niet zodra je in het centrum bent. Heb je voor grotere afstanden, of om in het centrum te komen vanuit je accommodatie toch OV nodig? Een kaartje kost slechts €1,50 en daarvoor kun je 75 minuten reizen, inclusief een overstap. Een busticket vanaf de luchthaven naar het centraal station van Rome kost je €6,50 en is, afhankelijk van het aantal personen en de plek van je accommodatie, in de meeste gevallen goedkoper dan met de taxi.
Net als in veel andere steden, is er in Rome ook een Free Walking Tour. Een lokale gids neemt je dan in twee uurtjes gratis mee naar de leukste plekjes van de stad. Achteraf geef je een fooi die jij de tour waard vond. Ideaal voor een eerste kennismaking met Rome, zodat je daarna zelf nog op pad kunt.
Heb jij nog andere tips voor Rome met een klein budget? Ik hoor ze graag, want onze meiden hebben Rome op de wishlist gezet. Zij zijn er nog nooit geweest.
Rome is zo mooi, dat je de musea niet in heft voor ene gave reis (al ben ik al vaak in Rome geweest en krijg ik geen genoeg van de musea). Alleen al de kerken bezoeken, en fonteinen ontdekken, daar kun je een reis mee vullen.
Rome is prachtig, vooral de ‘arena’ noem ik het maar even was bijzonder om door heen te lopen. Prachtig hoe zie in die tijd al mooie gebouwen en andere beelden enz konden maken. Ik zou nog zeker eens terug gaan naar Rome.
Rome is mijn favoriete Europese stad en ben er al twee keer geweest. Inderdaad geen goedkope stad, maar er zijn inderdaad mogelijkheden. Ik heb ook gebruik gemaakt van gratis entree op de eerste zondag van de maand. Was puur toeval maar het kwam wel goed uit. Ik verbleef om de hoek van de Trevifontein, maar kon door de locatie veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Heb amper gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.
Wat fijn, om zo centraal te slapen bij de Trevifontein. Dan kun je inderdaad vrijwel alles lopend doen, ideaal.
Rome is inderdaad 1 groot openluchtmuseum. Zelfs als je nergens naar binnen gaat kun je zóveel zien! Wat mijn dochter qua bezienswaardigheden het allerleukst vond was katten kijken bij Largo di Torre Argentina. Gewoon gratis.
Met veeletende tieners is het bovendien slim om af en toe ergens een pizzapunt (al taglio) te halen ipv uit eten te gaan. Wel moet je opletten waar je ‘m opeet, want op de Spaanse trappen is het verboden. Doe je het toch dan kan het alsnog een heeeel duur tripje Rome worden.
Oh, dat is wel goed om op te letten inderdaad. Er staan wel borden, hoop ik?