Riga bezienswaardigheden

Riga bezienswaardigheden die je moet zien

In het centrum van Riga bezienswaardigheden missen is bijna niet mogelijk. Het centrum is namelijk erg compact en de echte bezienswaardigheden zijn op 1 hand te tellen. Okee, iets meer dan 1 hand zeker als je niet alleen de standaard highlights bezoekt. De Letse hoofdstad heeft namelijk meer te bieden dan de kinderkopjes, kerken en statige, oude gebouwen. Ik vertel je welke bezienswaardigheden je in Riga niet mag missen, zowel de bekende in het oude centrum als de minder bekende daar net buiten. En wist je al dat het gehele centrum van Riga sinds 1997 op de lijst van Unesco werelderfgoederen staat?

Stadhuisplein en Livi Laukums

Riga heeft, net als de meeste hoofdsteden, een aantal mooie pleinen die worden omgeven door prachtige gebouwen. Aan het Stadhuisplein steelt het beroemdste gebouw van de stad, het House of the Blackheads, de show. Samen met het beeld van Ridder Roland en het in oude staat herstelde stadhuis maakt dit monument dit tot het bijna sfeervolste plein van Riga. Die eer gaat echter naar Livi Laukums, het plein dat behalve een aantal schitterende Middeleeuwse gebouwen ook de fijnste terrasjes van de Letse hoofdstad heeft. Overigens vind je ook heerlijke terrasjes aan het plein bij de Sint Pieterskerk. In het voorjaar kan je daar bij een eerste lentezonnetje al heerlijk zitten, en gezellig ook met de fleurige perkjes en de gekleurde huisjes die het plein omringen.

pleinen RigaHet oude centrum is niet heel groot, maar de stad heeft een aantal erg gezellige pleinen

De kerken van Riga

Aan de Dom van Riga lijkt iets niet te kloppen. Dat komt waarschijnlijk door de mengeling van bouwstijlen, doordat hij verschillende keren deels herbouwd is. De andere grote kerk van de stad is de Sint Pieterskerk, met haar beeld van de Bremer stadsmuzikanten ernaast. Dit beeld kreeg de stad ooit cadeau van zusterstad Bremen en wordt dagelijks door vele toeristenhanden glimmend gepoetst. 😉

Net buiten het echte centrum staat nog een derde kerk die de moeite waard is om te bezoeken. De geboorte-van-Christus-kathedraal heeft vanwege haar streepjesjasje en koepels een bijzonder uiterlijk aan de buitenkant, maar van binnen is zo’n Orthodox Christelijke kerk ook bijzonder om te zien.

Let op! Hoe mooi en bijzonder ook, binnen in deze kerk mag je niet fotograferen. Dat geldt ook voor de kerk van het Sergius klooster die een stukje verderop genoemd wordt.

kerken RigaWaar je ook in Riga bent, er is altijd wel ergens een mooie kerk te zien

Zie Riga eens anders

Bekijk Riga bijvoorbeeld eens van bovenaf. Als je toch de Sint Pieterskerk bezoekt, neem dan ook de lift, die je omhoog brengt in de toren. Van daaruit heb je een magnifiek 360 graden uitzicht over Riga. Een kaartje is best prijzig voor 9 euro, zeker als je hier met een gezin bent. In dat geval is er nog een andere optie om de stad van boven te zien, vanuit de Academy of Sience. Dit gebouw, ook wel Stalins birthday cake genoemd, brengt je voor 5 euro omhoog. Je bent hier wel net iets verder uit het centrum.

Of bekijk Riga vanaf het water en ga bootje varen over de stadsgracht en de Daugava rivier. Er zijn verschillende plekken in de stad waar je in een boot kan stappen, bijvoorbeeld in het stadspark, naast het vrijheidsbeeld.

Riga vanuit de lucht of vanaf het waterRiga vanuit de lucht of vanaf het water

Art Nouveau walhalla

Houd je van Art Nouveau, dan zit je in Riga wel goed. De hele stad staat vol met schitterende Art Nouveau gebouwen, maar de concentratie is het hoogst aan de Elizabetes Iela en de Alberta Iela, maar eigenlijk kom je in het hele centrum en ver daarbuiten de mooiste panden tegen.

Centrale Markt van Riga

Eén van de meest levendige plekken in Riga is het gebied rondom de oude zeppelin hangars, die tegenwoordig als centrale markt dienst doen. Niet alleen IN de hallen kopen veel inwoners van de Letse hoofdstad dagelijks haar verse producten, ook het gebied er om heen staat vol marktkraampjes in de open lucht. Loop ook eens naar achteren aan de kant van de oude, opgeknapte pakhuizen van Spikeri om te zien dat de markt nóg veel groter is. En wil je even genieten van een kopje thee en een relaxte vibe? Hippe barretjes, winkels en kunstgaleries wisselen elkaar af in Spikeri, dus in deze omgeving kan je jezelf zeker een ochtend of een middag vermaken.

Riga Central MarketDe Central Market is door haar vorm al van verre zichtbaar

Riga bezienswaardigheden met een nare geschiedenis

De geschiedenis van Riga is een turbulente. Na bezettingen door Zweden, Polen en Duitsland verdween Letland achter het ijzeren gordijn tijdens de bezetting door Rusland. Sinds 1991 is Riga onafhankelijk en langzaam krabbelt het land op.

In het bezettingsmuseum kan je alles leren over de donkere tijd van de Duitse en Russische bezetting. Over het lot van de onschuldige mensen die werden afgevoerd naar Siberische strafkampen hoor je indrukwekkende verhalen en je krijgt een idee van het leven in Riga in die tijd. De verschillende exposities hebben wisselende openingstijden, dus check de website van het museum vooraf.

Ook het Riga Ghetto and Latvian Holocaust museum is de moeite van een bezoek waard. Meer ellendige verhalen en een huis dat in het geheel uit het Riga ghetto is overgeplaatst naar hier en er nog net zo uit ziet als toen.

Het KGB House, ook wel “the Corner house”, is bijzonder aangrijpend. Jarenlang was dit het hoofdkwartier van de KGB in Riga en de verhalen die de gids vertelt zijn heftig. Wees daarop voorbereid als je een bezoek aan dit museum wilt brengen. De openingstijden variëren per dag, dus check de website.

Entree hoef je voor alle 3 de bovenstaande musea niet te betalen, maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld en is zeker nodig om deze musea in stand te houden.

Riga roerige geschiedenisRiga kent een roerige geschiedenis, zoals een aantal aangrijpende musea laten zien

Deze bezienswaardigheden in Riga kende je vast nog niet

En dan is er heeft Riga nog een heel aantal wijken waar je misschien niet meteen zou gaan kijken, maar waar je zeker ook mooie bezienswaardigheden kan vinden. Ze staan in geen enkele reisgids, maar zijn juist daarom vaak de moeite waard. Zo vind je op het randje van de wijken Grizinkalns en Brasa het Sergius klooster, met een schitterende kerk die zeker niet onder doet voor de bekendere Geboorte-van-Christus-kathedraal.

Een compleet andere bezienswaardigheid van Riga, die ook niet bijzonder veel bezoekers trekt, is de streetart van de stad. Helaas zijn de kunstwerken nogal verspreid over verschillende wijken van Riga, maar je leest er meer over in mijn artikel over het echte Riga.

Riga praktisch

Verschillende lowcost airlines vliegen in een uur of 2 vanuit Nederland, België of Duitsland naar Riga, als je een beetje goed rondkijkt kan je al voor een paar tientjes retour vliegen naar deze leuke stad. Zelf vlogen we vanuit Keulen. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kan je voor een paar cent met bus 22 naar het centrum (je vind ‘m achter P1, als je de terminal op de 2de verdieping verlaat), maar reken erop dat je minstens een half uur onderweg bent. Met de taxi sta je in een kwartier in het centrum van Riga en je bent maar 11 tot 14 euro armer.

Kaartjes voor AL het openbaar vervoer, inclusief de Airport bus, kosten 2 euro bij de chauffeur, of €1,15 in de voorverkoop. Je vindt speciale loketjes om tickets te kopen overal in de stad, zelfs meteen op de luchthaven. Ook zijn dagkaarten voor 5 euro te krijgen. Kijk op de site van Rigas Satiksme voor meer info. Bovenaan staat een knop met For Riga guests die erg handig is.

Riga Art NouveauDe tram en de bus zijn erg handig als je alle Art Nouveau wilt bekijken

Het oude centrum is makkelijk beloopbaar en zelfs sommige van de buitenwijken zijn prima te voet te doen. Maar waarom lopen als je met de tram en de bus echt overal kan komen voor bijna niks?

Overnachten in Riga

Wil je slapen in het centrum van Riga, dichtbij alle actie, maar toch het comfort van een appartement? Dan is deze waarschijnlijk perfect voor jou en zeker niet duur. Huur je net als wij een paar dagen een auto om Letland te verkennen, dan kan je deze hier ook nog eens gratis parkeren. Slaap je toch liever in een hotel, dan is het Boutique Hotel Monte Kristo een fijne optie midden in het centrum, of het Mosaïc hotel een super budgetoptie in de Art Nouveau wijk.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

16 reacties op “Riga bezienswaardigheden die je moet zien

 1. Ann zegt:

  Hoi Yvonne, Ik ga samen met mijn beste vriendin, kennen elkaar meer dan 25 jaar… naar Riga. Wij hebben elkaar ontmoet in de reiswereld. Heb al een tijdje lopen met het idee gelopen om deze stad vol geschiedenis te gaan bezoeken. En nu gaan wij met z’n duetjes erheen. Heel leuk om je verhaal te lezen en gaan zeker je tips volgen.

 2. Pascal zegt:

  Ik wil eigenlijk ook wel eens een keer daar gaan kijken met mijn vrouw. Lijkt me erg leuk. Leuk om je “reisverslag” te lezen trouwens, je hebt mijn reislust nu flink aangewakkerd…..

 3. Eva zegt:

  Vriendlief kwam deze week thuis met de mededeling dat hét jaarlijkse congres van zijn werk, in 2018 in Riga plaats zal vinden. Leuk! en als ik de foto’s en je artikel bekijk helemaal. Ik hoop dat ik het net zo leuk zal vinden als Vilnius, want daar was ik erg gecharmeerd van. Was jij daar al eens?

  • Yvonne zegt:

   Het KGB house paste niet meer erg makkelijk in het schema en het was zulk lekker weer dat ik wat meer tijd voor de streetart genomen heb. 🙂 In het Holocaust en gettho museum kreeg ik al een indruk genoeg van het vreselijke verleden, dus ik heb ’t erbij gelaten.

 4. Jenny - ikreis.net zegt:

  Ik ben de afgelopen jaren drie keer in Riga geweest. Vooral de eerste keer Riga, in de winter, was magisch.

  De stad verandert snel. Ik zou echt nog een keer heen willen gaan – vooral voor de minder bekende plekken en de street art.

 5. Carolien zegt:

  Riga lijkt me erg mooi met die gekleurde gebouwen in pasteltinten. Ik wist niet dat er zoveel oorlogsmusea zijn in Riga. Deze zou ik zeker ook bezoeken. Een stad gaat voor mij pas leven als ik iets meer van de geschiedenis weet.

 6. Dasja zegt:

  Leuk artikel over Riga! Ik wil er ook heel graag naar toe. Wie weet volgend jaar 😉 Grappig dat de dom niet lijkt te kloppen door de verschillende bouwstijlen. De musea over de oorlog klinken interessant. Ik heb je pagina opgeslagen bij mijn favorieten zodat ik het als het zo ver is je tips er bij kan pakken.

  • Yvonne zegt:

   Wacht niet te lang! Zoals Jenny al zegt verandert de stad snel en juist die leuke ouderwetse plekjes vond ik zo bijzonder. 🙂

 7. Marlieke zegt:

  Wat is Riga toch een prachtige stad! Wij waren er een jaar of 4 geleden een kleine week en hebben toen ook ontzettend veel gezien. Je neemt me weer helemaal terug naar deze fijne stad met dit artikel. Wij bezochten ook nog een piepklein museum aan de overkant van de rivier: Zanis Lipke museum. Dat vonden wij ontzettend indrukwekkend. De omgeving rond de Zappelinhallen vond ik ook heel gaaf. Alsof je in Rusland loopt.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie er ook wat langer zijn geweest! Veel mensen gaan maar 2 of 3 dagen en dat vind ik eigenlijk echt te kort. Wij hadden makkelijk nog langer kunnen blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *