reizen vanuit huis tijdens Corona perikelen

Reizen vanuit huis – tips om de Corona tijd mee door te komen

leestijd: 7 minuten

Corona, het begon als een ver-van-m’n-bed-show, maar is nu onze realiteit. Voor velen staat de wereld in één keer op z’n kop. BAM! Van de ene op de andere dag heeft ook het woord reizen een compleet andere inhoud gekregen. Daar moest ik, op z’n zachtst gezegd, even aan wennen. Elke dag in de afgelopen twintig jaar ben ik met reizen bezig geweest. De laatste jaren reisden we twee tot drie volle maanden per jaar. Op de momenten dat we thuis waren, schreef ik reisverhalen en blogs vol tips en inspiratie over de afgelopen reizen, of ik bereidde alweer een volgende reis voor. De reisagenda was nooit leeg. Nu waarschijnlijk wel. In één klap. Dat onze meivakantie kan doorgaan, een roadtrip naar Frankrijk en Spanje, lijkt me erg onwaarschijnlijk. Ook onze terugkeer naar Afrika komende zomer is onzeker. Ik houd er rekening mee dat we de Big 5 ook dit jaar niet gaan zien. Het plan in uitvoering, voor een andere grote reis, staat voorlopig in de koelkast.

Reizen vanuit huis – tips om de Corona tijd mee door te komen

Ben ik dan totaal niet meer met reizen bezig? In eerste instantie was ik de motivatie voor het schrijven van nieuwe blogs even kwijt, zeker nadat de bezoekersaantallen zijn gedaald naar nog maar 20% van een maand geleden. Ik had ook totaal geen puf, om me bezig te houden met het online zoeken naar leuke plekken om in de toekomst te bezoeken. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus keek ik deze week twee films met reizen als thema én keek ik even virtueel rond in één van de musea die we eerder dit jaar bezochten. En zie daar, de inspiratie voor een nieuw blog is er weer: over reizen vanuit huis, met tips om de Corona tijd mee door te komen. Om je bezig te houden tot we straks weer echt kunnen reizen.

Rijksmuseum met kinderenBegin dit jaar liepen we nog in het Rijksmuseum, nu is alleen een virtuele tour mogelijk

Wil je straks weer kunnen reizen, zodra deze hele Corona toestand voorbij is? Probeer dan nu je reis uit te stellen naar een later moment, in plaats van die volledig te annuleren. Zo help je mee om voor alle betrokken ondernemers in Nederland én op de plaats van bestemming om deze ramp enigszins te beperken.

Bekende en minder bekende films met reizen als thema

Zelf reisde ik eerder deze week naar India, met een film die al lange tijd op mijn wensenlijstje stond, maar waar ik nog niet aan toe kwam: LION. Een Indiaas jochie van vijf belandt in een lege trein, die helemaal naar de andere kant van het land wordt getransporteerd. Het vermiste kind komt, na zijn tijd in een kindertehuis en een pleeggezin in Australië, als volwassene tóch nog in zijn geboortedorp terug. Mooi, waargebeurd verhaal, maar qua film vond ik Slumdog Millionaire beter. Ook deze film, met dezelfde hoofdrol speler, neemt je mee naar het India van de armsten van de samenleving. Vooral erg genieten van de Bollywood elementen, die je echt even meenemen naar India. Ben je net zo fan van India als ik, dan is The best Exotic Marigold Hotel ook nog een aanrader.

eerste keer India - highlightsDankzij bovenstaande films even naar India terug

Andere bekende reisfilms die je echt gezien moet hebben zijn Lost in Translation (Japan), Seven years in Tibet (Tibet), Eat, Pray, Love (Italië, India, Bali), The Beach (Thailand), Tracks (Australië) en Wild (Amerika). Minder bekend, maar minstens evenzeer de moeite waard: The Lighthouse for the Orcas (Patagonië), City of God (Brazilië), Zabardast (vooral vanwege de prachtige besneeuwde beelden uit de Himalaya in Pakistan), Given (voor avontuurlijke gezinnen) en The Painted Veil (China).

Reizen vanuit huis naar musea wereldwijd

Veel musea op de wereld zijn momenteel gesloten, maar een aantal hele mooie hebben de mogelijkheid om ze virtueel te bezoeken. Op deze manier kun je, zonder de gebruikelijke drommen mensen, bijvoorbeeld de Egyptische vleugel van het Louvre vanaf je bank bekijken. Ook het Hermitagemuseum in Sint Petersburg heeft een royale Egyptische vleugel en veel meer indrukwekkende schatten. Zelf waren wij vrij snel weer buiten toen we het Rijksmuseum bezochten. Onze kinderen hadden op dat moment weinig interesse in iets anders dan De Nachtwacht zelf. Nu kunnen we vanaf onze woonkamer dwalen door het museum met Google Street View en zelfs de Eregalerij op ons gemak bekijken. En dacht je dat Italië een no go was op dit moment? Mis! Je kunt zelfs een virtuele tour doen door het Uffizi, één van de belangrijkste musea ter wereld, in Florence.

Louvre - Parijs met kinderenEen jaar geleden waren we nog in het Louvre, nu is alleen een online bezoek mogelijk

Webcams

Wil je even live kijken op jouw favoriete vakantiebestemming? Tegenwoordig is er van bijna alle plekken een webcam, met live beelden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe bizar leeg het San Marco Plein in Venetië er op dit moment bij ligt. Het water in de Trevi Fontein in Rome stroomt net als anders, maar er staan nu geen bezoekers en souvenirverkopers voor, zodat je de Fontein in al haar pracht kunt zien. Houd je meer van zonsondergangen aan het strand? Aan één van de drukste stranden van Tenerife is nu helemaal niemand, net als aan de droomstranden in Midden- en Zuid-Amerika, bijvoorbeeld in Mexico. Persoonlijk word ik een beetje verdrietig van al die levenloze webcams, dus ik pas voor deze optie.

Leer een vreemde taal, voor je volgende reis

Ook al ben ik de afgelopen jaren “slechts” twee tot drie maanden daadwerkelijk op pad geweest, er is geen dag geweest dat ik niet met reizen bezig ben geweest. Thuis bereidde ik me onder andere voor op toekomstige reizen en hoe kun je dat nou beter doen dan een taal te leren. Zo voel je jezelf tóch een beetje in het buitenland. Heb je tijdens deze Corona periode meer tijd dan anders? Nu is je kans om eindelijk Spaans te leren, of Thais, of eh.. Chinees. 😉 Onze jongste gaf tijdens deze eerste week thuisschool aan dat ze wilde leren klokkijken en beter Engels wilde leren. Een echte reiziger dus, want op onze volgende reis kan ze zelf zien of we nog wel op tijd zijn voor onze vlucht of trein. Haar eigen eten en drinken bestellen in het vliegtuig doet ze al een tijdje in het Engels, maar elke dag leert ze er woordjes en zinnen bij. Dat doet ze door spontaan in het Engels tegen ons te praten, maar er zijn ook genoeg filmpjes op Youtube, educatieve spelletjes om Engels te leren en zelfs cursussen voor kinderen. Sowieso hoeven kids zich deze periode niet te vervelen, er is nog genoeg te doen voor kinderen nu de scholen dicht zijn.

taal leren tijdens Corona virusLeer een nieuwe taal tijdens de Corona “huisarrest” periode

Lekkere recepten van over de hele wereld

Lekker uitgebreid koken is een erg fijne manier om je weekend samen thuis mee te vullen. Met recepten van over de hele wereld en de bijbehorende geuren, sta je in een mum van tijd op een andere plek op de aardbol. Als je er ook nog passende muziek bij aanzet is de sfeer helemaal compleet. Nou ja, als je de verwarming ook wat hoger zet dan, in de meeste gevallen. Wie weet heb je ooit een kookworkshop gevolgd en kun je het geleerde nu thuis toepassen. Leef je uit en maak de lekkerste wereldgerechten.

Maak op je volgende reis betere foto’s, door nu te oefenen

Heb je altijd al beter willen leren fotograferen, om volgende keer ook met fantastische vakantiefoto’s thuis te komen? De foto’s houden je vakantieherinneringen levend. Gebruik de tijd die je nu niet op reis kunt om je fotografie skills te verbeteren dichtbij huis. Ik schreef veel blogs met tips, die je ook heel prima in je eigen omgeving kunt oefenen. Zo gaf ik 10 tips voor betere portretfotografie en ook deelde ik de kunst van binnen reisfoto’s maken met je. Heb je weinig inspiratie, omdat je liever fotografeert op reis dan thuis? Dat herken ik wel, maar je zult merken dat het je creativiteit vergoot als je weinig mogelijkheden hebt. Probeer eens uit hoe je met kleuren je compositie kunt versterken en je foto daarmee een bepaalde sfeer kunt geven, of onderwerpen kunt uitlichten. En speel met je diafragma, om te ontdekken wat ’t effect is. Of bezoek de websites van inspirerende reisfotografen, om ideeën op te doen voor foto’s tijdens je toekomstige reizen.

fotografie skills ontwikkelen kan ook dichtbij huisfotografie skills ontwikkelen kan ook dichtbij huis – handig voor een volgende reis

Reisboeken en -tijdschriften

Mijn eigen boekenkast staat vol reisboeken. Ik heb ze allemaal al eens gelezen, dus als iemand Holy Cow (een boek vol herkenning voor iedereen die ooit in India is geweest), Shantaram (de India Bijbel) of één van de vele andere titels wil lenen, dan mag je ze komen ophalen. Naast reisverhalen heb ik ook genoeg boeken met reisinspiratie, zoals Floortjes 365 dagen onderweg. Een boek dat ik niet uitleen en lekker voor mezelf houd is The TRAVEL book van Lonely Planet, die ik een paar jaar terug voor m’n verjaardag kreeg. Fantastische foto’s staan erin, van elk land ter wereld. Ideaal om een flinke dosis reisinspiratie voor de toekomst op te doen. Ook oude Columbus Magazines zijn fijn om even weer door te bladeren.

Maar echt leuk is het natuurlijk om weg te dromen bij een geheel nieuw Reismagazine. Speciaal voor gezinnen is er het Kleine Globetrotter Magazine, boordevol tips en inspirerende verhalen van andere reizende ouders. De tweede editie van het Kleine Globetrotter Magazine is net uit en inmiddels naar abonnees verzonden. Je leest daarin onder andere over kamperen langs de kust van Wales in een tipi, over de highlights van sprookjesachtig Sintra en over alleenstaande ouders die met hun kinderen mooie reizen maken. Deel één en twee zijn nog los na te bestellen via de webshop en vanaf nu ook als speciaal quarantaine pakket samen voor €13,50. Wil jij bovendien kans maken om een proefabonnement op het Kleine Globetrotter Magazine te winnen en de volgende twee nummers gratis te ontvangen? Vertel dan in een reactie onder deze blogpost over welke bestemming jij hoopt dat er in elk geval een artikel in één van die volgende edities zal staan. Meedoen kon tot zondag 5 april en daarmee is deze actie inmiddels beëindigd.

reizen vanuit huis kleine Globetrotter MagazineReizen vanuit huis met Kleine Globetrotter Magazine

Meer tips om de tijd van Corona en niet reizen door te komen

Heb jij meer tips, om de komende Corona periode door te komen? Dan hoor ik dat graag. Vanaf komende week zal ik nog meer fotografietips delen en ook tips en foto’s om bij weg te dromen, zoals je van me gewend bent.

Update: Inmiddels zijn we een half jaar verder en konden we eerst een heleboel meer, voordat we, nu de herfst haar intrede doet, weer langzaam steeds minder opties overhouden. Ik hoop maar dat we straks in de Kerstvakantie nog op reis kunnen gaan, nog een reis annuleren vanwege Corona is niet erg aanlokkelijk. Net zo min als nóg meer tijd in huis doorbrengen. Hoewel we ons geen seconde verveeld hebben afgelopen jaar.

Category: Persoonlijk

Tags:

Reageer!


26 comments

 1. Bij toeval kwam ik deze mooie website tegen. Leuk om in deze periode dat er niet gereisd kan worden de reisverhalen en tips te lezen en foto’s te bekijken natuurlijk. Ik reis ook veel zonder te reizen, vind het heerlijk om (veel te veel) toekomstige reizen uit te stippelen. Of onze reis in juni naar Maleisië met een stopover in Dubai doorgaat beslissen we binnenkort, anders wordt het een voucher van de luchtvaartmaatschappij een jaar later. Hopelijk waait het Coronoavirus snel over en kunnen we in het najaar misschien nog een korte trip maken naar Jordanië of Oman. Tot die tijd vermaak ik me wel met lezen over reizen en kijk nog maar eens naar de foto’s van gemaakte reizen.

  1. Jordanië en Oman zijn beiden erg toffe bestemmingen voor een kortere reis. Ik denk dat ik de natuur in Oman meer bijzonder vond. Maar laten we hopen dat het snel weer mogelijk is om te reizen en dat voor jullie Maleisië / Dubai gewoon door kan gaan.

 2. Kwam bij toeval deze website tegen, veel informatie dus kan ik weer wat wijzer worden. Ik reis ook graag zonder reizen, stippel graag (veel te veel) reizen uit. Of onze reis dit jaar naar Maleisië met een stopover in Dubai doorgaat beslissen we binnenkort (vertrek begin juni). Vliegtickets kunnen omgezet worden in een voucher, dus kunnen deze reis eventueel uitstellen tot volgend jaar. In het najaar kunnen we misschien, als het virus hopelijk wat uitgedoofd is, nog een korte reis maken naar Jordanië of Oman.

  1. Wat jammer, deze reactie is in de prullenbak terecht gekomen en daardoor heb ik hem nooit gezien. Nu dan ineens toch, bij het opschonen van de prullenbak. Ik denk dat je reis naar Maleisië helaas niet is door gegaan? Wij hebben Namibië ook moeten annuleren en vertrekken morgen voor een rondreis door Europa.

 3. Ik ben in deze periode ook nog druk aan het werk, dus ik kom de dag wel door! Reisboeken en tijdschriften lezen vind ik erg leuk om te doen.. ook leuk dat je virtueel musea kunt bezoeken!

  1. Wij vervelen ons zeker ook niet, maar inmiddels mis ik het echte reizen en onbezorgd op pad gaan wel. Daar kan een reisboek of -film dan toch niet aan tippen.. hopelijk wordt de situatie snel weer beter.

 4. Leuke tips en dagelijks lees ik wat oude blogs van jou om even op te laden in deze bijzondere tijd. We hebben het plan naar Indonesië te gaan. Het lijkt mij leuk hier een artikel over te lezen.

  1. Indonesië is een prachtig land. Ik zou er graag nog veel meer van willen zien, maar na de aardbeving die we er meemaakten waren we wel even genezen. Wie weet gaan we over een aantal jaar weer eens die kant op.

 5. Zou dit weekend op een terrasje in Lyon zitten, eind april met mijn zonen als verjaarscadeau naar Istanbul en in de zomer naar Nepal. Na tijden weer eens een exotische verre reis. Maar of die kan doorgaan…..ik heb zo mijn twijfels. En bovendien maak ik echt zorgen over landen als India, Nepal en Afrika. Mijn familie woont in Senegal/Gambia en dat gaat echt een ramp worden al s het corona doorbreekt. Maar goed , ook ik probeer me niet de hele dag met het nieuws hierover bezig te houden, dus de films zijn echt top tips voor mij. Ook koken doe ik nu met meer tijd eraan besteden en lekker van alles uitproberen. Waar ik graag nog meer over zou willen lezen zijn de meer onontdekte plekken binnen Europa, zonder dat massa toerisme. Veel Oost Europa denk ik: Oekraine bijvoorbeeld of wit Rusland.

  1. Wat een boel mooie reisplannen had je zeg! jammer dat dit allemaal niet door kan gaan en deels nog in twijfel is. Oost-Europa trekt mij ook. We hebben zo genoten van onze rondreis door Roemenië afgelopen zomer!

 6. Leuke tips! Ik ga zelf aan de slag met mijn fotoboek van mijn laatste reis, maar ik wil ook wel eens op pad naar een rustige plek om nog extra te oefenen met fotograferen

 7. The best Exotic Marigold Hotel vind ik echt een hilarische film. Dat is al een tijdje geleden dus die kan ik wel weer eens kijken. Ik ga dit weekend aan mijn fotoalbum over Japan beginnen 🙂 Verder ben ik aan de grote schoonmaak begonnen en probeer ik wel zoveel mogelijk thuis te werken. Ik werk nog maar gedeeltelijk op locatie en ben nu ook veel meer thuis. Ik kan goed alleen zijn, maar ik merk toch wel dat ik echt een gezelschapsdier ben. Zo leer je nog wat over jezelf, haha. Ook wil ik binnenkort momo’s thuis gaan maken. Dat wil ik al twee jaar maar het komt er iedere keer niet van.

 8. In de zomer van 2021 willen we een jaar op reis met ons gezin. Met een 4×4 camper van Canada naar Panama. We vonden het eerst nog veel te ver weg. Maar nu hopen we dat tegen die tijd, de wereld al haar moois weer kan zien. Verhalen over Midden-Amerika zijn zeer welkom.

 9. Ik heb het boek van LION gelezen, zo mooi! Ik heb de film niet gezien, maar ik denk dat het boek (van Saroo Brierley) echt mooier is. Echt een leestip!
  En bedankt voor de andere goede tips, ik ga eens even een bezoekje aan het strand brengen in mijn lunchpauze….

 10. Een goede tip is ook om oude seizoenen van wie is de mol, of nog veel leuker: de mol België te kijken(nieuwe seizoen draait nu en is in Griekenland). Prachtige landen bezoeken ze en die laten ze ook goed zien! Onze volgende reis is natuurlijk met onze mooie nieuwe camper, dus goede camperbestemmingen zoals Schotland of Scandinavië zijn leuk!

 11. Afgelopen december ging onze reis naar Namibië niet door vanwege de zwangerschap van ons 2e kleine mannetje, deze reis nu maar even op de lange baan geschoven. Nu aan het rondkijken of we in het najaar Zweden kunnen bezoeken. Hopelijk reisbestemmingen die nog aan bod komen 😊. Oh en in de kraamtijd kreeg ik de Columbus Familie van mijn man, een echte aanrader!

 12. Als alles doorgaat ????In april wilden we naar Putten, en begin mei camping port Zelande eens proberen. Eind mei hebben wij Dwingeloo op het programma staan. September willen wij naar Australie. Dus als er over een van deze bestemmingen een artikel zou zijn zouden wij nu vast kunnen gaan dromen !

 13. Zeker een domper. Roemenië in april gaat in ieder geval niet door. Dan had ik nog 2 korte stedentripjes in mei, even afwachten hoe dat verloopt. Het is te hopen dat jullie reis naar Afrika ook kan doorgaan. We houden echter de moed erin!

 14. Ha yvonne. Leuk al die tips. Voor mij ook even wennen niet elke dag skyscanner te checken. New york in april gaat niet door. Helaas nog afwachten of omboeken kan. Als het reizen straks weer mag verwacht ik van veel mensen nog wel terughoudendheid. Mogelijk worden overvolle trekpleisters dan wat rustiger. Dat is ook wel fijn. Nu tijd om fotoboeken te maken en inderdaad mijn Spaans op te frissen. Een pas op de plaats is zelfs voor een doorgewinterde reiziger een keer niet gek. Ondertussen kijken we naar Floortje en dromen van een verblijf aan het einde van de wereld waar geen Corona is. Leoniek

 15. Leuke tips!😀 Wij hopen dat we in november nog 2 maanden naar Nieuw Zeeland kunnen, het duurt nog lang gelukkig, maar sommigen praten over een tweede golf in het najaar, laten we hopen van niet 🤞. Eigenlijk zouden we nu ik Puglia, Italië zitten, maar dat is dus niet door gegaan. Die tijdschriften klinken leuk, ik wil wel meedoen aan de actie! En ik zou wel graag wat willen lezen over het een camper door Nieuw Zeeland reizen 😀

 16. Echt héle leuke tips!!! De films The Beach en Eat Pray Love vond ik erg leuk. En wat betreft die webcams, soms kan het wel een uitkomst bieden. Wij waren afgelopen winter naar de vulkaan Etna en op een webcam konden we mooi zien wanneer die actief was! Jouw tips over de foto’s en recepten vind ik ook erg leuk, daar ben ik nog niet aan toe gekomen. Maar ja.. Volgende week weer zeeën van tijd! 😉

 17. Ik kan er ook maar niet aan wennen. Het voelt zo naar om niet weg te kunnen en de komende reisjes waarschijnlijk te moeten uitstellen. Ik probeer het ook inderdaad uit te stellen en niet te annuleren en dan helemaal niet meer gaan. Ik vind het heel vervelend om te realiseren dat we echt even niet weg kunnen. Hopelijk gaat dit ook echt niet te lang duren. Ondertussen blijven we verder dromen/plannen over toekomstige reizen.

  1. Het is inderdaad voor iedereen een enorme domper. En dromen / plannen is dan fijn om de moed erin te houden, toch?! Welke reizen zul je waarschijnlijk moeten uitstellen?