Red Lotus Sea - Udon Thani Thailand

Red Lotus Sea – magisch meer bij Udon Thani, Thailand

De zogenaamde Red Lotus Sea in Thailand lijkt inderdaad wel een zee: een zee van roze bloemen. Geen rood dus. Ook geen Lotussen trouwens, maar waterlelies. Oh en voor de duidelijkheid: het gaat hier dus om een meer in de Isaan, niet ver van Udon Thani. De Red Lotus Sea had dus beter Pink Waterlilly Lake kunnen heten. Toch noemen de Thai dit meer Talay Mua Daeng (ทะเลบัวแดง), dat letterlijk Zee van rode Lotus betekent. De plek is er niet minder magisch om. Dit is echt een verborgen parel, die je niet wilt missen als je Thailand in de maanden december tot en met februari bezoekt. Combineer een bezoek aan de Red Lotus Sea met andere mooie plekken in de Isaan, want deze provincie wordt nog maar weinig bezocht. Onterecht, als je het ons vraagt!

Wanneer Red Lotus Sea bezoeken

Al eens letterlijk door een zee van bloemen gevaren over spiegelglad water? Als je de Red Lotus Sea op het juiste moment bezoekt, is het haast een magische ervaring. Alleen bloeien de bloemen slechts in de maanden december tot en met februari. De beste tijd om gegarandeerd veel waterlelies in bloei te zien is van begin januari tot halverwege februari. Je zult dan werkelijk door een zee van roze bloemen varen en zo ver als je ogen reiken niet anders dan roze zien.

Red Lotus Sea - echt een zee van rozeJe vaart in de Red Lotus Sea echt door een zee van roze

Nog iets om rekening mee te houden: de waterlelies in de Red Lotus Sea bloeien alleen in de ochtend. Vanaf het moment dat de zon opkomt, openen de roze bloemen zichzelf steeds verder. Je zult dus vroeg uit de veren moeten, als je de Red Lotus Sea op haar mooist wilt zien. Tegen de middag sluiten de bloemen zich weer. Dan wordt het te warm voor ze. Slaap je net als wij in Udon Thani, dan zul je zo rond 6 uur ’s ochtends de stad uit moeten rijden om de bloemen bij zonsopkomst te zien ontwaken.

Lotussen en waterlelies zijn geen familie van elkaar, ondanks dat ze zo op elkaar lijken. Het grote verschil zit ‘m erin dat de lotus vaak veel hoger boven het wateroppervlak groeit. Waterlelies drijven meestal op het water, of hebben hooguit een stengel die net iets boven het water uitsteekt. Wie goed kijkt, ziet ook dat de bladeren anders zijn.

rode lotussen zijn roze waterleliesDe rode lotussen zijn eigenlijk roze waterlelies

Waar ligt die magische Red Lotus Sea dan?

Dit 3 bij 10 kilometer lange meer ligt in het noorden van de Isaan. Udon Thani is de dichtstbijzijnde stad, op ongeveer 40 kilometer rijden. Met de trein of de bus ben je al gauw 8 tot 10 uur onderweg van Bangkok naar Udon Thani. Er zijn dagelijks ook vluchten tussen deze twee steden, maar de Isaan is prachtig. Beter bezoek je dus niet alleen Red Lotus Sea, maar maak je een rondreis door de Isaan. Zo kun je een bezoek aan de Red Lotus Sea prima inpassen tussen neushoornvogels en olifanten zoeken in Khao Yai nationaal park en het bizarre Buddha Park bezoeken in Nong Khiaw. De Red Lotus Sea ligt ten zuidoosten van de Udon Thani. In de vroege ochtend ben je een kleine 3 kwartier onderweg om er te komen.

Met openbaar vervoer is het lastig om de Red Lotus Sea vanuit Udon Thani te bereiken, zeker zo vroeg in de ochtend. Wij hebben er daarom voor gekozen om onze accommodatie een auto met chauffeur te laten regelen voor dit uitje. De prijs hiervoor is al jaren ongeveer 1000 Baht. Dat is ook de prijs die wij betaald hebben. De chauffeur brengt je dan tot de oever van het meer, waar je in een bootje stapt. Hij wacht tot je klaar bent en brengt je dan weer terug naar Udon Thani. Het comfort dat zo’n auto je op dit tijdstip geeft is voor deze prijs denk ik helemaal prima.

Udon Thani Red Lotus Lake kaartUdon Thani en Red Lotus Lake op de kaart

Ben je alleen en vind je die 1000 Baht toch te veel? Dan kun je in Udon Thani ook een tour boeken naar de Red Lotus Sea. Je vertrekt dan meestal wel een uurtje later. Tegen de tijd dat je dan bij het meer bent, is het daar een stuk drukker en is het magische licht van zonsopkomst ook al harder geworden. Ik ben blij dat wij het meer in alle rust hebben gezien. We zijn slechts een handvol andere boten tegengekomen.

Ben jij geen “early riser”? Een alternatief voor het vroege opstaan in Udon Thani is om te slapen op kruipafstand van de pier van het Red Lotus Lake, in het dorpje Ban Diam. Je bent dan ’s ochtends binnen een minuut bij het meer. In de omgeving is verder niet veel te beleven, maar voor een nacht is dit ideaal om de Red Lotus Sea te zien.

Purperkoeten en waterlelies Red Lotus SeaPurperkoeten en waterlelies in de Red Lotus Sea

Kies je boot op de Red Lotus Sea

Ben je met slechts 2 personen, dan kun je kiezen voor een kleine of een grote boot om de Red Lotus Sea te verkennen. De schipper krijg je er in beide gevallen bij. Het enige dat jij hoeft te doen is zitten en genieten van de roze bloemenpracht. De kleine boten (300 Baht in 2023 ) zijn fotogenieker, de grote(500 Baht) wat meer comfortabel, omdat er meer ruimte is en de boten iets minder wiebelig zijn. In beide gevallen vaar je 60 tot 90 minuten over het meer, afhankelijk van hoe enthousiast je zelf bent en hoeveel zin de schipper heeft.

Ben je net als wij met meer dan 2, dan is er geen keus en ga je automatisch met een grote boot het meer op. Je krijgt vanzelf een boot toegewezen zodra je bij de kassa hebt betaald. Op drukke dagen moet je na het betalen eerst wachten tot je een boot toegewezen krijgt. Wij zijn er op een doordeweekse dag en vroeg genoeg in de ochtend. We kunnen daarom direct doorlopen naar het water, waar we meteen aan boord mogen.

Er is ook een grote uitkijktoren aan de rand van het Han Kamphawapi, zoals het meer eigenlijk heet. Leuk om even te beklimmen, maar om de roze bloemenzee te zien, heb je er weinig aan. Om dit een geslaagde ervaring te maken, zul je echt voor een boot moeten kiezen!

uitkijktoren en boten Red Lotus SeaAan de uitkijktoren heb je niet veel, je zult echt een boot moeten huren

Magische momenten tussen de roze bloemen

De Red Lotus Sea wordt nog niet door veel Westerse toeristen bezocht. Onder Thai wordt deze plek wel steeds bekender. Kom je op een doordeweekse dag, buiten de Thaise feestdagen, dan heb je het meer waarschijnlijk vrijwel voor jezelf. Zeker als je vroeg genoeg komt, voordat eventuele tourgroepen arriveren rond half 8 of 8 uur, kun je in alle rust van de magie op het water genieten. Het zijn niet alleen de rode lotussen (okee, de roze lelies) die schitterend zijn. Wij kijken ook onze ogen uit naar alle watervogels. Bij de eerste Purperkoet wil ik het liefst een kwartier blijven fotograferen, maar onze schipper maakt met handen en voeten duidelijk dat we er nog veel meer gaan zien. En dat is ook zo.

Op de meeste plekken varen we door vaargeulen tussen de bloemen, op andere momenten varen we dwars door die roze zee heen. Geen idee hoe roze bloemen anderhalf uur weten te boeien, maar we kunnen er geen genoeg van krijgen. Dit is écht het vroege opstaan en de omweg waard. Hier en daar staat een eenzame witte lelie tussen alle roze. Ik hou ervan, lekker eigenwijs.

Red Lotus Sea Udon ThaniDe Red Lotus Sea is het vroege opstaan waard

Extra tips bezoek Red Lotus Sea

Wij staan al buiten, klaar om onze taxi in te stappen, als de eigenaar van ons guesthouse gauw naar ons toe komt. Of we geen vest mee zullen nemen. Hoewel het overdag gauw tegen de 30 graden loopt, is het in de winter ’s ochtends nog fris. Ik ben blij dat ik terug naar binnen ben gegaan om een vest mee te pakken, want op de bood is het écht niet warm. Denk dus zeker aan een vest of trui als je een boottochtje op de Red Lotus Sea gaat maken.

Wat je verder mee moet nemen als je naar de Red Lotus Sea gaat, is iets dat kan doorgaan voor ontbijt. Er is een handvol stalletjes bij de plek waar de boten vertrekken, maar verwacht daar niet te veel van. Als je een dag eerder al wat te eten en drinken koopt en dit meeneemt, kun je op de boot écht wakker worden met je picknick-ontbijtje.

Zorg dat je batterij vol is en je geheugenkaart leeg. De Red Lotus Sea is enorm fotogeniek en zelf heb ik er bijna 400 foto’s gemaakt! Gelukkig waren alle 3 mijn batterijen vol en had ik voldoende ruimte op mijn geheugenkaart.

Red Lotus SeaLekker roze, die Red Lotus Sea 😉

Wij hebben er bewust voor gekozen om het weekend af te wachten en op een maandag naar het meer te gaan. In het weekend en zéker op Thaise feestdagen is de Red Lotus Sea een populair uitje onder de lokale bevolking. Kies je dag dus goed uit, als je in relatieve rust van de bloemenpracht wilt genieten.

Wil je van je bezoek aan de Red Lotus Sea een echt romantisch uitje maken? Dan is Ma Der Bua minder geschikt als accommodatie. Bua Daeng homestay resort is net wat verder weg van het vertrekpunt van de boten, maar wel een stukje luxer en mooier. Er is ook een zwembad. Zelf hebben wij in Udon Thani overnacht bij Dit vriendelijke guesthouse biedt waarschijnlijk het meeste waar voor je geld. In de ochtend kun je zelf toast en thee of koffie maken, er is een (betaalde) wasmachine beschikbaar en er is zowel in als buiten de kamer ruimte om aan tafel te zitten.

Wie vroeg op pad gaat, is ook vroeg weer in de stad terug. Om 10 uur waren wij weer in Udon Thani. Heb jij na je bezoek aan de Red Lotus Sea ook nog energie over? Een wandeling door het park en langs de Instagrammable reuze-badeenden is leuk om te doen. Neem ook een kijkje bij Wat Phothisomphon, de mooiste tempel in de stad, of reis nog diezelfde dag verder naar Sakon Nakhon, een verrassend leuke stad in het Oosten van de Isaan.

Zou jij het vroege opstaan over hebben voor een bezoek aan de Red Lotus Sea? Een geheel andere bezienswaardigheid in Thailand, waarvoor we ook heel vroeg uit de veren gingen, is de magische Praya Nakhon Cave in Sam Roi Yot nationaal park. Bezoek jij graag de meest bijzondere plekken in Thailand, dan is dit ook echt een aanrader.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Red Lotus Sea – magisch meer bij Udon Thani, Thailand

  1. peter zegt:

    Wij hebben ons bezoek aan de Rode Lotuszee laten volgen door een bezoek aan het historische park Phu Phra Bat.
    Met goede fietsen, die te huren zijn aan het meer, is de stad goed te verkennen.

    • Yvonne zegt:

      Was het de moeite? Dat was hier ook een optie, maar uiteindelijk dachten we dat de kinderen meer behoefte hadden aan wat rust. En dat was fijn.😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *