Rajasthan is de bekendste staat van India en dat is niet voor niks. Zo intens, kleurrijk en overweldigend als hier is India nergens en de verzameling betoverende paleizen en forten is ongelooflijk. Als je een rondreis door Rajasthan maakt waan je jezelf in een overtreffende trap van de sprookjes van 1001 nacht. Niet voor niets kochten we vrijwel alle decoratie voor de “1001-nacht-babykamer” van onze oudste in Rajasthan. Wij reisden inmiddels al 5 keer naar Rajasthan en hebben er naast de highlights ook een heel aantal minder bekende plekken gezien, maar die allereerste keer… die was toch het meest bijzonder. Toen zagen we alle kleurrijke paleizen, imponerende forten en statige haveli’s te midden van een droge, uitgestrekte woestijn, waar in de verte felgekleurde sari’s wapperden in de wind of waar een groepje kamelen, met hun begeleiders, eenzaam voort sjokte. Rajasthan is echt één van de meest bijzondere plekken van India.
Jouw route door Rajasthan
Rajasthan is groot. Verkijk je niet op de afstanden en reistijden, over een rit van 200 kilometer doe je al gauw 4 uur. Meer nog, als je met het openbaar vervoer reist. In elk van de plaatsen die ik heb opgenomen in mijn ultieme Rajasthan route kan je jezelf minimaal 3 dagen vermaken en gezien de energie die reizen door India kost zou ik ook zeker adviseren minstens die tijd op 1 plek door te brengen. In Bundi en Jodhpur kan je met een dag minder ook wel toe.
Zit je krap in de tijd? Dan zou je Chittorgarh en Udaipur uit de route weg kunnen halen, om zo toch nog op een fijne route te komen, waarbij je niet alleen maar onderweg bent.
In Rajasthan vind je overal die 1001-nacht-sfeer
De ultieme route door Rajasthan in 3 tot 4 weken
Heb je zo’n 3 tot 4 weken de tijd, dan zie je met de volgende route heel veel moois. Reis je, net als wij, met het openbaar vervoer? Dan zou ik 4 weken aanhouden. Met een auto met chauffeur voor een deel of voor de hele route is het een hele fijne rondreis voor 3 weken.
Delhi – Jaipur – Bundi – Chittorgarh – Udaipur – Jodhpur – Jaisalmer – Bikaner / Deshnok – Delhi.
Heb je nog wat meer tijd te besteden? Reis dan van Bikaner naar Delhi terug via de relatief onbekende regio Shekawhati, waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben en je onvoorstelbaar mooie, vaak enigszins vervallen haveli’s aantreft. Of maak Agra de eerste stop van je rondreis!
Deze route door Rajasthan geeft je zeker een 1001-nacht gevoel
Probeer Agra toe te voegen
Een aantal bezienswaardigheden in India zijn niet te missen. Zeker als je er toch al redelijk in de buurt bent en het niet al te ver van je oorspronkelijke route afwijkt is het zeker de moeite om via Agra naar Rajasthan te reizen. Veel mensen komen aan in Delhi en van daaruit is Agra maar een paar uurtjes met de trein. Agra is weer niet heel ver verwijderd van Jaipur, een logische eerste stop voor wie Rajasthan wil gaan verkennen. In Agra is niet alleen de Taj Mahal, hét symbool van India, een mustsee. Er zijn nog een aantal andere bouwwerken hier die je beslist gezien moet hebben en die zeker ook aan het 1001 nacht gevoel zullen bijdragen. Het mausoleum van Akbar, de ontwerper van de Taj Mahal is zo’n plek. En het Agra fort ook. Dan is er ook nog de tombe van Itimad Ud-Daulah, die in de volksmond wel de Baby Taj genoemd wordt. Dit gebouw vonden wij een stuk verfijnder, gedetailleerder en eigenlijk mooier dan de echte Taj Mahal.
Vanuit Agra ben je trouwens in een uurtje in Fatehpur Sikri, een geweldige, ommuurde Moghul stad uit de 16de eeuw, waar je jezelf zeker een ochtend of middag vermaakt.
Voeg Agra toe aan je 1001-nacht route door Rajasthan
En wat is er dan te zien in al die andere plaatsen?
Waarvoor je naar Agra moet weet je nu, maar wat is er nou voor moois te zien in al die andere plaatsen die in Rajasthan zelf liggen? Hier noem ik enkele highlights, maar in de directe omgeving van elke plaats is vaak nog veel meer moois te ontdekken.
Jaipur
Wij hebben Jaipur leren kennen als een redelijk nette stad, met relatief weinig vuil op straat. Het feit dat hier zoveel toeristen komen heeft daar zeker wat mee te maken. Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet missen in
Jaipur:
Jaipur is een prima eerste stop in Rajasthan
Bundi
Bundi is een relatief kleine stad in het zuiden van Rajasthan en als je hier ronddwaalt heb je haast het gevoel in een groot dorp te lopen. Uren hebben we er rondgeslenterd, zo nu en dan even stilstaand bij een kleine werkplaats, een lokaal winkeltje of een binnenplaatsje. Zonder specifiek doel, ons elke seconde vermakend. Wat je wel gezien moet hebben in Bundi:
Chittorgarh
In Chittorgarh is er eigenlijk maar 1 bezienswaardigheid waarvoor je echt deze kant op moet! Het Chittorgarh Fort. Dit is één van de grootste forten van heel India en binnen de machtige muren vind je oude tempels en restanten van verschillende paleizen. Hier kom je ook veel Indiërs tegen, die toerist in eigen land zijn, dus wees voorbereid op veel verzoeken om samen op de foto te gaan. Verder is Chittor een lawaaiig stadje, waar veel vrachtverkeer doorheen raast, ook ’s nachts, dus zorg voor een slaapplaats zo ver mogelijk van de doorgaande weg. Dit hotel ligt gunstig ten opzichte van het fort en is een flink eind van de grote, doorgaande weg. Als je niet met eigen vervoer reist loont het hier wel om een tuktuk voor een ochtend of middag te charteren, want het fort is echt groot en de weg er naartoe lang en steil.
Chittorgarh en Bundi in het zuiden van Rajasthan
Udaipur
Udaipur is de meest romantische stad van Rajasthan en het is hier echt een must om in één van de haveli hotels of guesthouses in het oude centrum te verblijven. Of zoek in elk geval een wat hoger gelegen slaapplek, met een dakterras, waar in de meeste gevallen een restaurant op zit. Zo kan je ’s avonds tijdens je diner genieten van de zonsondergang boven een sprookjesachtige stad met overal lichtjes, misschien wel weerspiegeld in één van de 2 meren. Het beroemde Pichola meer is trouwens zwaar overgewaardeerd. Wij vonden dit echt een teleurstelling en zijn zelfs niet met een bootje het meer op geweest. Deze bezienswaardigheden maken Udaipur de moeite waard:
Verder zijn er in Udaipur zelf geen dingen die je echt gezien moet hebben, maar het omringende platteland is zeker een dagtrip waard. Of 2!
Udaipur, de meest romatische stad van Rajasthan
Jodhpur
Vanaf het Mehrangarh fort heb je een geweldig uitzicht op Jodhpur en daar zie je meteen waarom deze stad de blauwe stad wordt genoemd. De blauwe huizen concentreren zich voor het grootste deel in dezelfde wijk, die waar van oudsher de Brahmanen wonen. Alleen zij mochten vroeger hun huizen blauw verven. Leuk weetje: bovenop de kasteelmuren van dit gigantische bouwwerk werd ik ten huwelijk gevraagd en onze accommodatie hier was dan ook wat luxer dan anders. Af en toe moet je jezelf een beetje verwennen. 🙂
Jaisalmer
Het is een flinke trip naar het verre westen van Rajasthan, maar ik vond Jaisalmer het meer dan waard. De uitgestrektheid en verlatenheid van het landschap waar je doorheen rijdt dragen bij aan de sfeer en laten je echt ervaren hoe ooit de karavanen met kamelen dagenlang door de gortdroge woestijn sjokten. In Jaisalmer mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen:
Nergens in Jajasthan is de accommodatie beter geprijsd dan in Jaisalmer. Je kan hier echt voor een appel en een ei prima slapen en de keuze is reuze. Je hoeft dus echt niet vooraf te reserveren, er is altijd wel ergens plek.
Jodhpur en Jaisalmer in het westen van Rajasthan
Bikaner / Deshnok
Bikaner is een geweldige stad om gewoon een dag doorheen te slenteren. Je kan in deze stad heerlijk verdwalen en in ieder straatje weer een geweldig leuke ontdekking doen. De sfeer in het oude centrum is er één van lang vervlogen tijden. Er zijn ook een paar highlights die je vast niet wilt missen:
De rattentempel van Deshnok ligt zo’n uurtje met de bus buiten Bikaner. Hier sta je versteld van de hoeveelheid ratten die hier dagelijks door de Indiërs vereerd worden en al snuffelend tussen je voeten doorlopen, melk drinken van schotels en zich in recordtempo voortplanten. Niet echt 1001 nacht, maar zo bizar dat je het echt niet wilt missen.
Slapen op een centrale plek is in Bikaner niet goedkoop, hoewel dat in India relatief is. Voor een schijntje vergeleken met Europese prijzen slaap je in een geweldige, authentieke haveli, vol geschiedenis. Er zijn kamers in verschillende prijscategorieën en je kan er ook nog eens fijn op het dakterras zitten.
Bikaner en Deshnok
Delhi
Zelf zien wij Delhi vooral als een aankomst- en vertrekpunt uit India. We hebben hier altijd het gevoel nog niet in het echte India te zijn. Koeien zijn er niet en de chaos is hier relatief. Hoewel. Paharganj en Chandni Chowk behoren zeker tot de meest hectische plekken die we ooit hebben gezien. Heb je hier wat tijd te besteden dan zijn er best een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals het rode fort en Qutub minar, maar ik zou er zeker niet speciaal dagen voor vrijhouden.
Qua accommodatie is er heel veel keus en is het maar net waar je het liefst zit: in het levendige Paharganj, of liever wat rustiger. Het is ons zelf goed bevallen om in Gurgaun te slapen, niet ver van het vliegveld en makkelijk om de trein richting Rajasthan te nemen. Bovendien een heel stuk rustiger dan in het hectische Delhi zelf.
Aankomst in Delhi
Veel vluchten komen in de late avond of begin van de nacht aan op Indira Gandhi Airport in Delhi. Je landt dan in een donkere, vreemde stad, niet echt ideaal. Je zorgt er het beste voor dat je vooraf een hotel of guesthouse gereserveerd hebt en dat zij je op het vliegveld komen ophalen. In veel gevallen kost je dit amper wat extra’s en je weet zeker dat er iemand met een bordje met je naam erop staat te wachten, om je naar je slaapplaats te brengen.
Een andere goede optie is de prepaid taxi. Vlak voor je naar buiten loopt op de luchthaven is aan de linkerkant een loket van de Government prepaid taxi. Je vertelt waar je naartoe wilt en betaalt voor de rit. Je krijgt een voucher mee, waarmee je naar één van de prepaid taxi’s loopt en zonder gedoe wordt je naar je hotel gebracht. Buiten de aankomsthal, op de stoep, vindt je ook nog een prepaid taxi, maar houd er rekening mee dat er een stuk of 5 mannetjes over je schouder zullen staan meekijken als je hier een kaartje koopt.
Rajasthan is kleurrijk en fascinerend
beste reistijd Rajasthan
Ondanks dat er in Rajasthan weinig regen valt, zelfs niet tijdens de moesson, is de droge periode de beste tijd om deze woestijnstaat te verkennen. De vochtige hitte van juli tot september is niet echt prettig, maar van oktober tot maart is het prima te doen. April tot juni zijn heet, maar droog. In december en januari kan het ’s nachts en in de vroege ochtend wel behoorlijk fris worden hier. Houd rekening met temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Overdag warmt het vanaf een uur of 10 snel op, als de zon zich weer laat zien.
Overnachten in Rajasthan
Net als in de rest van India vind je in Rajasthan weinig echte backpackershostels. Wil je toch low budget door Rajasthan rondreizen? Geen enkel probleem. De guesthouses zijn goedkoper dan de meeste backpackershostels in Zuid-Oost Azië. Voor 5 tot 10 euro heb je meestal een redelijk nette kamer met 2 eenpersoonsbedden en een ventilator. Het relatief dure Indiase toiletpapier is hier niet altijd bij inbegrepen. Dit wordt namelijk door Indiërs zelf niet gebruikt, maar is in de vele kleine winkeltjes op straat voor 50 tot 100 roepie te koop.
Betaal je net wat meer, zo tussen de 10 en 20 euro, dan kan je een ruime, mooi gedecoreerde kamer verwachten mét wc-papier en vaak ook airco en daarboven zit je al echt in de luxe kamers, waarbij je tas of koffer naar je kamer gedragen wordt en men voor elke scheet een fooi verwacht.
Houd er rekening mee dat schoonmaken (als baan) in India door mannen gedaan wordt en dat ze dat meestal met de Franse slag doen. Lakens worden nog altijd vaak met de hand gewassen in de rivier en bepaalde vlekken gaan er nou eenmaal niet zo makkelijk uit. Ondanks de vlekken zijn ze dus vaak wel schoon en in elk geval gewassen. 🙂
Klamboe’s zijn op de de meeste plekken wel aanwezig, maar een enkele keer niet. Wil je op safe spelen, neem dan een eigen reis-klamboe mee. Doe je dat niet, zorg dan in elk geval voor een klein naaisetje. Het zal de eerste keer niet zijn dat er 1 of meer gaten in je klamboe zitten en met een paar snelle steken slaap je wél muggenvrij.
Heb jij wel eens een rondreis door Rajasthan gemaakt? Welke plaatsen zouden volgens jou zeker aan bovenstaande route moeten worden toegevoegd?
Dag Yvonne, ik ben momenteel zelf een rondreis met privé chauffeur aan het samenstellen. Naar de chauffeur zijn we nog op zoek; kan jij me daar bij helpen?
Wat leuk om te horen! Een (door onze eerste India reis) vriend was onze chauffeur. Hij had de laatste keer een bedrijfje daar, maar is inmiddels geëmigreerd. Zelf gaan we komende reis onze taxi/chauffeur gewoon bij de accommodatie regelen, of via één van de app-sites van taxibedrijfjes. En ter plaatse: even de straat op lopen en een riksja aanhouden, vinden we voor de kinderen ook wel zo leuk, beetje afwisseling. Ik heb op dit moment geen tips voor een goede chauffeur.
Bedankt! En vast mooie reizen en ervaringen voor komend jaar toegewenst.
Met hartelijke groet van Marja
Dank je wel Marja!
Yvonne, Bedankt voor alle informatie en mooie verhalen en beelden. Ook wij gaan het komend jaar voor het eerst naar India. En zijn geïnteresseerd in een auto en privé chauffeur. Zou je het adres willen mailen? PS mocht je (in ruil) behoefte hebben aan informatie of tips over zuid-Marokko Argentinië Chili Namibië, Cuba of de VS, let me know !
Wat leuk om te horen! Ik heb je mailadres aan Rocky doorgegeven. Dan neemt hij vast contact met je op. We kennen hem al meer dan 10 jaar, hele fijne gozer!
Hi Yvonne,
Wat een prachtige blog! Zo veel inspiratie voor mij en mijn vriend! Heel fijn dat je de tijd hebt genomen om dit zo mooi uit te schrijven 🙂
Wij gaan over een maandje voor 4 weken naar India. We willen deze route volgen:
New Delhi > (vliegen naar) Bikaner > Jaisalmer > Johdpur > Udaipur > Chittorgarh > Bundi > Pushkar > Jaipur > Agra > (vliegen naar) Varanasi > (vliegen naar) Mumbai
Normaal gesproken zijn we vrij snel ergens uitgekeken en reizen we vlug door. Denk jij dat dit voor een maand haalbaar is?
Groetjes,
Mariëlle
Dank je wel voor je mooie compliment. Ga je vliegen naar Bikaner? Waarom? Zo ver is dit helemaal niet, lijkt wat overbodig. Ik denk dat deze route zeker haalbaar is, in Bundi, Chittor en Pushkar is een kort verblijf prima. Houd alleen rekening met dat het reizen best vermoeiend is daar. Gaan jullie met ov?
Hi Yvonne! Op internet zag ik dat de trein- of bustijd van Delhi naar Bikaner 10 uur is. Dat lijkt me voor de eerste dagen best wel pittig, vandaar het idee om te gaan vliegen. Of denk jij dat die reistijd niet klopt? We twijfelen nog of we een gedeelte van de tijd een chauffeur moeten nemen. Ken jij toevallig een betrouwbare chauffeur (of organisatie) in India?
Ahhh… klopt.. ik dacht dat het korter was, maar zie het nu. Is het nog een idee 2 nachten in Shekawati te blijven, halverwege Delhi en Bikaner? Fantastisch gebied, heel mooi en relatief onontdekt. Ik ken een hele goede chauffeur, die een klein bedrijfje heeft in Pushkar. Ik zal je mailadres aan hem doorsturen, zodat hij contact met je opneemt.
Hoi! Dat zou super zijn! We gaan ons nog verder inlezen, wellicht kunnen we het eerste stuk dan wel met een chauffeur doen. Dankjewel voor het meedenken!
Ben ook een groot liefhebber van India. Zelf zou ik Pushkar en Orchha aan de reis toevoegen.
Beide plaatsen zijn heel bijzonder qua sfeer.
Wat leuk! Ik heb dit weekend net een nieuwe India post geschreven met daarin allerlei route suggesties en daar staan Pushkar en Orccha wel in genoemd. 🙂 Beiden zijn ook favorieten bij mij.. in Pushkar blijven we maar terug komen ook.
Hallo Yvonne, allereerst wat een prachtige reis! Ik vroeg me alleen af hoe lang je ongeveer op elke stop hebt doorgebracht en wat het jij denkt dat het minimum tijdsbestek is dat een solo reiziger nodig heeft om deze route te doen?
Op elke plek zou ik minimaal 3 nachten blijven (Chittor en Bundi kan een nacht minder), er is genoeg te doen en zien en bovendien is het reizen best vermoeiend in India. Wij reisden met openbaar vervoer en zijn overal ongeveer die tijd geweest. In totaal een maand dus.
Dag Yvonne ik ben nu op Sri Lanka als onderdeel van een 6 maanden reis door Azië. Nu vlieg ik over 2 weken naar new Delhi om rajasthan te ontdekken en dit rondje ziet er mooi uit! Ik ben wel benieuwd hoe lang je in totaal kwijt was aan het reizen? Verblijf je dan maar een paar dagen in die steden? Ik ben wel benieuwd hoe die verhouding was. Ook per stad afzonderlijk. Bijvoorbeeld 3 dagen jaipur, 1 dag agrarisch etc. Ben benieuwd!
Je bericht was in de spam beland, dus een beetje late reactie van mij.. In elke stad zijn we een nacht of 3 geweest, in Jaipur langer, in Chittor korter.. in totaal is een maand voor deze route heel mooi, met het openbaar vervoer. Veel plezier alvast.
hallo is het in juli te doen we gaan voor vier weken
In juli is het wel echt heel warm, dus zorg zeker voor airco op de kamer!
Hallo Yvonne, heb je deze reis met je kinderen gemaakt? Wij hebben er twee van 10 en bijna 9. We weten nog niet waar we naartoe willen deze zomervakantie, maar ik zou wel een keer naar India willen. Manlief is bang dat we allemaal ziek gaan worden daar. Hoe ging dat met jullie?
Deze reis hebben we zonder kinderen gemaakt. We zijn wel 2 keer met kinderen naar India geweest en hebben toen andere delen van Rajasthan bezocht (minder bekende plekken). Ik zou je niet aanraden om in de zomer met kinderen naar Rajasthan te gaan! Het is daar dan bloedheet. Kies voor november tot februari als je met kinderen gaat… maar ja… dan zit je weer met de vakanties te kijken. Wij waren afgelopen zomer in Sri Lanka en dat is wel prima te doen met kinderen…
Jeeeej! Weer een blogpost met zoveel prachtige foto’s. De reis (en bijbehorende) route lijken me echt geweldig.. Ik wil zo graag eens naar India!
Ik kan het van harte aanbevelen, maar misschien eerst eens beginnen met iets minder spectaculairs? Als tussenstap, haha… Sri Lanka lijkt me perfect!
Hallo Yvonne. Wij vertrekken eind november,; Ik heb een vraag ivm privé chauffeur .. Hoe gaat het praktisch dan? Om te slapen bv; of als je uitstap doet? Eten,. ? Is die man constant aanwezig dan, EN, Is het een veel duurdere aangelegenheid. Met de trein lijkt ook niet altijd makkelijk omdat je toch langer op voorhand moet reserveren; Wij gaan 22d, Is misschien wat te kort om deze reis helemaal te maken;; we willen ook graag een beetje reizen Go with the flow;; niks moet, alles kan.. Is het openbaar vervoer daar meer aan te raden?Alvast heel bedankt voor al je tips die ik met aandacht zit te lezen. Namaste
PS we hebben al gereisd naar Goa en omstreken;;
VIV
Wat leuk! Wij vertrekken halverwege oktober weer. Wij kiezen zelf dit keer voor taxi’s regelen per plek waar we slapen naar de volgende. Wellicht een enkele keer met de trein. We reizen langzaam en blijven 4 of 5 nachten per plek. Dan is een chauffeur die meereist niet de beste optie. Reis je sneller, dan is het zeker het overwegen waard, vooral als je (net als wij) met 4 of meer personen bent. Neem je de wat luxere klasse van de trein, dan ben je algauw de helft kwijt van een taxi. En dan moet je nog naar en van station / accommodatie… ook met een taxi. Nu reizen we van deur tot deur. Inderdaad altijd lastig om de treinen vooraf te reserveren. Een chauffeur die meereist is niet constant aanwezig en regelt z’n eigen slaapplek, vaak hebben hotels een bed voor ze in een gezamenlijke slaapkamer.
Je bent er al vijf keer geweest, wauw! Maar als ik de foto’s zie begrijp ik dat wel. Wat een prachtige rondreis lijkt me dat. 🙂
En ik zou zo een 6de keer gaan. Er is zoveel te zien en ook op relatief kleine afstand heel veel, als je niet alleen van highlight naar highlight “hopt”. 🙂
Wow, wat een gave reis! Mijn vriend wil heel graag een keer naar India dus de route en tips gaan vast een zeker een keer van pas komen.
Oh, zeker een keer doen Wanda! Jullie zullen je niet vervelen. 🙂
Wat een fijne informatieve post. Deze route is misschien vrij standaard, maar zou ik zeker een keer willen maken.
Zelf neem ik vaak ductape mee op reis. Je kan er niet alleen je klamboe mee repareren, maar hem ook wat strakker bevestigen aan de muur 🙂
Dat is dan nog even een stapje bovenop de schildersplakband die wij standaard meenemen. Eigenlijk om stopcontacten af te plakken toen de kids nog niet snapten dat ze daar af moesten blijven, maar al vaak voor andere dingen gebruikt ook. 🙂
Toen ik de route zag op de kaart dacht ik, 3/4weken voor dit? Maar India is natuurlijk onwijs groot. Wel een hele gave route, met veel moois te zien. Enne.. Schoonmaken met de Franse slag bestaat niet hoor. Ik weet niet wie die uitdrukking ooit verzonnen heeft. Als Française kan mij daar ook een beetje boos om maken als mensen dit zeggen haha. Fransen kunt ook heel goed schoonmaken! 😉
Vond je 3/4 weken weinig of veel? Oh, sorry hoor van die Franse slag… ik heb ook geen idee waar die Franse slag vandaan komt eigenlijk. 🙂
Hi Yvonne,
Dit blog komt heel gelegen. Ik wil deze nazomer zelf naar India dus ik kan hem goed gebruiken. Mooie foto’s trouwens… Nu krijg ik alleen nog maar meer zin. 😉
Groetjes Paula
Oh wat een fijn vooruitzicht… nazomer van 2017 neem ik aan, toch?! Dan heb je nog lekker even om je voor te bereiden. Ben je er al vaker geweest?
Wat een goede blog! Hier zit zeker weten veel tijd in. De reis zelf is echt enorm. Te vergelijken met een rondje Europa dus 🙂
Ik denk dat de afstanden een stukje kleiner zijn dan een echt rondje Europa, maar qua tijd zeker wel ja!