praktische tips voor betere reisfoto's met elke camera

Praktische tips voor betere reisfoto’s met élke camera

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik voor het laatst tips met je heb gedeeld over reisfotografie. Ergens had ik het idee dat ik de meest nuttige tips al wel ooit aan je verteld had. De laatste tijd krijg ik toch weer steeds meer vragen over reisfotografie, juist van beginners of mensen die met een eenvoudige camera reizen. Ook zie ik steeds meer dat mensen geen aparte camera meer meenemen, maar alleen hun telefoon gebruiken om foto’s te maken op reis. Geen probleem, het is de fotograaf die de foto’s maakt en niet de camera. Een dure camera betekent niet automatisch dat je een pro bent. Ik geef je een aantal tips die je altijd en overal kan toepassen, met wat voor camera je ook fotografeert. Tenslotte zijn je eigen foto’s je beste souvenir en die kan je vaak maar 1 keer maken.

Een fotograaf wordt je niet, dat ben je al

Fotograferen is voor mij schrijven met licht en kleur en de plaatjes die jij in je hoofd ziet overbrengen op de ander. Zelf heb ik geen enkele fotografieopleiding gevolgd en alles wat ik weet over fotograferen heb ik mezelf geleerd. Toch krijg ik geregeld mooie complimenten over de foto’s die ik maak op reis. Mijn vakantiefoto’s zijn niet de standaard kiekjes. Natuurlijk zie je verschil tussen de foto’s die ik nu maak en die van toen ik nog maar net begon met fotograferen, maar toch zie je al vrij snel een bepaalde stijl. Ik bekijk de wereld op een bepaalde manier en probeer dat in mijn foto’s ook zo aan de ander te laten zien.

hele oude foto met toch al eigen stijlIn deze hele oude foto zie je toch al mijn eigen stijl

De basisregels heb ik geleerd door kritisch te kijken naar het werk van anderen, wat te lezen over fotografie en veel te oefenen, maar die stijl zat er al vrij snel in. “Bij mij worden ze nooit zoals bij jou” hoor ik weleens. Dat komt omdat ik anders kijk dan jij. Ontwikkel je eigen stijl en fotografeer zoals dat bij jou past. Als het in je zit, dan komt ’t er vanzelf uit.

Zoek online, om jouw perfecte fotolocaties te ontdekken

Misschien niet iets waar je aan denkt voordat je op reis gaat, en wellicht al helemaal niet waar je tijd voor hebt. Er moet immers al zo veel gebeuren in de voorbereiding van je reis. Maar mij helpt het om me voor vertrek te verdiepen in wat er te zien is en welke fotomogelijkheden er zijn. Dit lukt lang niet altijd en daarom eindig ik vaak nog ter plaatse in de avonduren verdiept in reisverhalen van anderen en lokale reiswebsites. Heel bewust kijk ik niet op Instagram, omdat ik wil voorkomen dat ik met een bepaald ideaalbeeld van een plek in mijn hoofd zit, die alleen maar teleurstellend kan eindigen. Op Instagram is nou eenmaal de hele wereld mooier dan de werkelijkheid. Ik gebruik voornamelijk google en lees inspirerende verhalen van anderen. De plaatjes bekijk ik alleen scannend, ik doe de beeldvorming liever zelf, ter plaatse. Juist de verhalen weten me vaak te inspireren om naar een speciale plek af te reizen.

zoek online naar de beste fotolocatiesVan deze plek had ik nog nooit gehoord, tot ik er een geweldig reisverhaal over las

Vraag de locals

Beter nog dan vooronderzoek online zijn de tips van lokale bewoners. Vraag hen eens waar je de mooiste foto’s kan maken en je krijgt de beste insider tips. Zo ben ik al menigmaal op unieke en bijzonder fotogenieke plekken terecht gekomen, waar geen andere reizigers te vinden waren. Bovendien geeft een gesprek met de lokale bevolking soms ook weer gelegenheid om portretten te maken. Zo sla je 2 vliegen in één klap. Mensen fotograferen is voor velen een dingetje. Eén van mijn beste tips om mensen te fotograferen is echter om eerst contact te maken en aan het eind van het gesprek te vragen of je een foto mag maken. Soms heb je geluk. Soms niet. Ook goed, want je bent in elk geval een ervaring rijker.

in gesprek met de localsIn gesprek met de locals: mooie gelegenheid om ze te fotograferen

Gebruik google maps voor de highlights

Heb je een aantal highlights in je route opgenomen en wil je die graag bezoeken zonder dat ze compleet in de schaduw staan, of met frontaal tegenlicht? Dan biedt google maps uitkomst. Ik kijk vaak op google maps in welke richting een bezienswaardigheid staat en of het handig is om deze plek juist in de ochtend, of in de middag te bezoeken.

Soms kom je onverwacht op een prachtige plek die net op dat moment net het verkeerde licht heeft. Ook dan gebruik ik google maps om uit te vinden wanneer het wel de juiste tijd is en kom ik een andere keer terug. Zo ook bij onderstaande foto.

op een ander moment terug voor de beste reisfoto'sDe kerk en de ruïne stonden de eerste keer in de schaduw, dus kwam ik terug

Niks beter voor mooie reisfotos’s dan doelloos dwalen

Misschien een beetje tegengesteld aan de vorige tips, maar het doelloos rond dwalen door een stad of dorp leidt vaak de beste plaatjes op. Door heel bewust te verdwalen kom je op plekken waar anderen niet zijn en juist dan komen de meest bijzondere fotomogelijkheden op je pad. Zorg wel dat je het adres van je accommodatie hebt opgeslagen in je telefoon of desnoods op een papiertje gekrabbeld, zodat je de weg uiteindelijk weer terug kan vinden. Steden waar ik heerlijk heb rond gedwaald en de mooiste, onverwachte straatfoto’s heb gemaakt zijn Chefchaouen in Marokko en Bikaner in India.

eindeloos dwalen markt ChefchaouenTijdens mijn struintocht door Chefchaouen kwam ik bij de lokale markt uit

Sta vroeg op, of begin juist laat

Het licht in de ochtend en de late namiddag is ideaal om te fotograferen. Je hebt niet altijd de keus en soms past een ander type licht misschien beter, maar over het algemeen gaat deze regel wel op. In de vroege ochtend en tegen dat de zon weer richting de horizon zakt, is het licht mooi goudkleurig en dat geeft mooie plaatjes, vooral voor landschappen en stadsgezichten. Bovendien is het aan het begin en het eind van de dag meestal een stuk rustiger en heb je geen last van hordes toeristen die jouw perfecte plaatje komen verpesten.

sta vroeg op voor de mooiste reisfoto'sIn de ochtend is het licht perfect en heb je vaak alle ruimte

Vergeet niet in de avond het weerbericht voor de volgende dag te checken. Is er een grote hoeveelheid regen voorspeld? Dan kan je de wekker toch een uurtje later zetten, om de foto’s van bepaalde plekken een andere dag te maken. Niks zo jammer als voor niks belachelijk vroeg uit de veren!

Speel met compositie

Wat mensen van een foto vinden hangt voor een groot deel af van de compositie. Speel een beetje met de compositie, wees creatief. Vind je het lastig? Maak desnoods een aantal foto’s van hetzelfde onderwerp en verander steeds de compositie. Denk hierin extreem, bijvoorbeeld met heel veel lucht of juist heel weinig. Zo kan je achteraf kijken welke foto het mooiste uitkomt en leer je steeds beter om de “beste” compositie te zien.

compositie horizon heel hoogBij deze foto vond ik het juist heel mooi om de horizon heel hoog in het beeld te plaatsen

Veel fotografiecursussen zullen je leren over de Gulden Snede, ook wel de regel van derden genoemd en ook in mijn blog over compositie vertel ik erover. Heel simpel gezegd komt ’t erop neer dat je onderwerp op een derde van de breedte of hoogte (of beide!) van je foto moet staan voor het mooiste resultaat. Dat geldt ook voor de horizon. Vaak voelt de foto dan direct goed, als je kiest om rekening te houden met de Gulden Snede. Soms is het juist heel verrassend om dat eens helemaal niet te doen. Creatieve foto’s zijn ook heel tof!

Aan de slag

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips en heb ik je weer weten te inspireren om ook op zoek te gaan naar de mooiste foto’s van een bestemming. Eenmaal thuis kun je de leukste dingen doen met je reisfoto’s. Vergeet niet om op reis back ups te maken van je foto’s. Waar je ook fotografeert en met welke apparatuur: geniet er vooral van, dan worden krijg je vanzelf steeds betere reisfoto’s. Ga lekker aan de slag en houd bovenstaande tips in je achterhoofd. En mocht je meer tips willen: lees mijn top tips ter voorbereiding van jouw fototrip. Happy travels!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Praktische tips voor betere reisfoto’s met élke camera

 1. Saskia zegt:

  Ik fotografeer ook heel graag maar kan aan de andere kant nog heel veel leren. Dus dit soort tips lees ik altijd graag. Dankjewel! Ik ga er een sop letten bij een volgend fotografie moment / reis…

  • Yvonne zegt:

   Ik blijf er ook nog steeds dingen bij leren.. op ‘t moment ben ik eigenlijk niet tevreden met mijn foto’s en dus weer aan ‘t kijken hoe ik ze anders / beter kan maken.

 2. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Wat een leuke en handige tips weer. De fotograaf maakt zeker de foto, toch ben ik heel blij met mijn spiegelreflex, mijn telefoon is echt slecht. Ik vind vooral compositie nog moeilijk, hoe maak je nou een foto echt interessant? Ik heb er al heel veel over gelezen, maar uiteindelijk is het vooral heel veel oefenen. Ik kijk ook veel op internet om mooie foto plekken te ontdekken. Ik ben wel slecht in vroeg opstaan, maar probeer zo nu en dan wel gebruik te maken van het gouden uurtje voor zonsondergang.

  • Yvonne zegt:

   Mijn eigen telefoon is ook niet heel geschikt om foto’s mee te maken, maar als ik zie wat voor plaatjes sommige i-phones schieten, dan kan je daar ook heel prima mee fotograferen op reis.

 3. Janet zegt:

  Handig info. Ik vind je foto’s ook erg mooi. Ik heb echt weinig verstand van foto’s maken en wil hier graag meer over leren. En doelloos ronddwalen vind ik ook één van de leukste manier om een plek te ontdekken en op ideale fotoplekken te komen.

  • Yvonne zegt:

   Fijn dat je er wat aan gehad hebt. Ik heb er ook geen “verstand van”, maar het mezelf geleerd.. dat kan heel goed, door veel te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *