Praag met kinderen Karelsbrug

Praag met kinderen – citytrip voor het hele gezin

Wie Praag met kinderen bezoekt mag daar zeker wel een week voor uittrekken. Wij waren vijf dagen in deze stad en hadden er met gemak nog een paar dagen aan toe kunnen voegen. Ik moet er dan wel even aan toevoegen dat we niet alleen in de stad zelf zijn geweest, maar dat ook de omgeving van Praag met kinderen heel erg leuk is. Er valt genoeg te beleven. Beperk je jezelf tot een citytrip Praag zelf, dan is drie dagen het minimum voor een kennismaking met deze stad met de kids. Probeer in dat geval wel voor een centraal gelegen accommodatie te kiezen.

Wanneer op citytrip Praag met kinderen?

Wij bezochten Praag midden in de zomer en dat is, ondanks dat het best een drukke periode is, prima te doen. Wij vonden het erg fijn, dat het lekker weer is in die periode en er volop activiteit en kleur is. In de wintermaandan kan de stad wat grijs en grauw aandoen. Probeer ’s zomers wel om de druk bezochte plekken van de stad, zoals de Karelsbrug en de Praagse burcht, zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken. Vanaf halverwege de ochtend wordt het daar dan echt druk. Het late voorjaar en de herfst zijn trouwens ook vaak prima qua weer en dan is het net wat minder druk. De periode vlak voor Kerst is magisch, met alle lichtjes en Kerstmarkten. Dan is Praag echt een hele sfeervolle stad.

Praag met kinderen in de zomerDe zomer vonden wij een fijn moment om Praag te bezoeken met de kids

De Praagse Burcht, niet te missen highlight

Praag heeft een indrukwekkende burcht. Kastelen en burchten zijn vaak een hit bij kinderen en die in Praag is niet voor niets de meest populaire attractie van de stad. Vertel je kinderen echter wel van te voren dat de Praagse burcht meer een verzameling paleizen en kerken is, dan een echt kasteel, anders kunnen ze misschien teleurgesteld zijn, vanwege verkeerde verwachtingen. Toch is dit Unesco werelderfgoed echt de moeite waard als je Praag met kinderen bezoekt.

Koop je tickets vooraf online en kom vroeg, zo vroeg als mogelijk. Kom je hier later dan tien uur ’s ochtends, dan is de kans groot dat je kinderen de gebouwen amper zullen zien, door de drukte. Je koopt trouwens een ticket voor een combinatie van bezienswaardigheden binnen de Praagse burcht, opgesplitst in drie routes. Het is goed om vooraf online te bekijken welke route jullie het meeste aanspreekt. Alleen route A en B geven toegang tot het beroemde Gouden straatje én de imponerende Sint Vitus kathedraal, wat mij betreft beiden een must visit.

Praagse burchtEen must visit in Praag – de burcht

Bezienswaardigheden die Praag extra leuk maken voor kinderen

De Petrin heuvel, niet ver van de Praagse Burcht en de Moldau rivier is met een funicular te bestijgen. Dit bijzonder steile treinspoortje brengt je gezin in een minuut of wat naar de top van de heuvel. Eenmaal boven wachten een spiegelpaleis, een uitkijktoren en een heerlijk park.

Vlakbij het dalstation van de funicular naar de Petrin heuvel is een grote, leuke speeltuin voor kinderen van drie tot een jaar of tien. Er is volop groen en er zijn grote bomen voor schaduw. Er is zelfs een toiletgebouw, dat gratis te gebruiken is.

spelen rond de Petrin heuvelSpelen rond de Petrin heuvel

Net als elke wereldstad heeft ook Praag een grote verzameling pleinen en parken, waar kinderen even lekker kunnen bewegen en spelen. Vaak is er entertainment dat hen zal aanspreken, zoals gigantische zeepbellen die gemaakt worden, muzikanten of pantomimespelers. Het Střelecký eiland park midden in de rivier de Moldau, bereikbaar via de Legioensbrug, wordt niet voor niets ook wel kindereiland genoemd. Hier vind je leuke speeltoestellen, fijne sportmogelijkheden en picknickbankjes. Ook zijn er een restaurant en een espressobar, waar ouders kunnen relaxen terwijl de kinderen spelen.

Beroemdste speelgoedwinkel van Praag

Moskou heeft de Detski Mir en Parijs de winkel van Deyrolle. Elke wereldstad heeft wel een winkel waar kinderen hun ogen uitkijken en zich in een soort wonderland wanen. In Londen is Hamleys dé bekendste speelgoedwinkel en ook Praag heeft een eigen Hamleys winkel. Hier kun je als kind van de glijbaan of in de draaimolen en natuurlijk is er enorm veel cool speelgoed om zelf uit te proberen. Ook is er een magisch huis en zijn er steeds weer andere creaties van Lego te bewonderen. In de kelder vind je nog het Butterfly house, als je na een uurtje lekker spelen mooie vlinders wilt spotten en zelfs op je hand zetten.

Hamleys PraagDe droom van elk kind: speelgoedwinkel Hamleys

Bijzonder uit eten in Praag met kinderen

Een heel bijzondere manier om uit eten te gaan in Praag met kinderen is het Railway Restaurant. Hier rijden modeltreinen over lange miniatuurspoorbanen naar alle tafels toe. Het drinken dat je bestelt wordt met die treintjes op je tafel gebracht. Dit is echt een belevenis voor kinderen en helemaal voor kleine treinliefhebbers natuurlijk. Het best plan je hier een late lunch of een vroeg diner, zodat het niet al te druk is. Kom je binnen in het restaurant, dan moet je bij de balie wachten tot er iemand van de bediening bij jullie komt om je een tafeltje te wijzen. Ben je met een gezin van vier? Bestel dan jullie drinken in twee keer, dan komt er twee keer een trein naar jullie tafel. Of bestel alleen wat te snacken en doe twee rondjes drinken, het eten is toch niet heel erg bijzonder en best duur voor wat je krijgt.

Let op: er zijn twee Railway restaurants in Praag en twee in Brno. Wij hebben gegeten bij het restaurant vlakbij het bekende Wenceslas plein. Je kunt dan mooi combineren met een bezoek aan Hamleys, dat op loopafstand zit.

uit eten in Praag met kinderenuit eten in Praag met kinderen

Bezienswaardigheden Praag voor het hele gezin

Naast een heel aantal bezienswaardigheden die in Praag met kinderen speciaal erg leuk zijn, kun je er ook veel moois vinden dat iedereen kan waarderen. De beroemde Karelsbrug met al haar beelden bijvoorbeeld, of een bezoek aan de astronomische klok, die elk heel uur vele toeschouwers trekt.

Wat veel mensen niet weten is dat je deze klok ook van de andere kant kunt bekijken, door naar binnen te gaan bij het oude raadhuis. Je kunt aansluiten bij een rondleiding, of op eigen gelegenheid het gebouw verkennen. Aan de achterkant van het uurwerk van de astronomische klok is het een heel stuk minder druk en kinderen vinden het reuze interessant hoe dat nou werkt met die poppetjes die door die raampjes naar buiten gaan. Beklim je de klokkentoren van ditzelfde oude raadhuis, dan kun je samen genieten van een 360 graden uitzicht over Praag. Wandel van hieruit door de omringende straten om de rijkversierde gevels van de huizen, cafés en restaurants te bewonderen. Je zult ervan versteld staan hoe veel er aan de gevels te zien is.

oude raadhuis en astronomische klok PraagHet oude raadhuis en de astronomische klok van buiten en binnen

De dierentuin van Praag schijnt erg fijn te zijn, met ruime verblijven en veel dieren. Als je tijd hebt, dus zeker een leuk uitje in Praag met kinderen. Je vindt de Zoo van Praag aan de rand van de stad. Reken op een half uur met de bus.

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan het Joodse deel van Praag een heel indrukwekkende plek zijn. Zeker als de kinderen al een beetje de geschiedenis van de tweede wereldoorlog kennen en wellicht het dagboek van Anne Frank gelezen hebben, voegt het Joodse Praag zeker iets toe. Onze eigen kinderen waren op het moment van bezoeken nog wat te jong, met vier en zes. We hebben ons bezoek aan de musea kort gehouden en vooral een tijd rond gekeken in de kleurrijke synagogen. Onze oudste was wel diep onder de indruk van de hoeveelheid namen van in de oorlog overleden Joden in de Pinkas synagoge, waar al deze namen op de muren zijn geschilderd. Houd er rekening mee dat dit voor sommige kinderen te heftig kan zijn. Op de Joodse begraafplaats, zo overvol met historische grafstenen, keken de kinderen hun ogen uit.

Het Joodse PraagHet Joodse Praag is een indrukwekkende plek om te bezoeken

Attracties voor kinderen, net buiten Praag

Ten Noordoosten van Praag, niet heel ver bij elkaar vandaan, vind je twee attracties die je zeker niet mag overslaan als je Praag met kinderen bezoekt. Heb je voldoende tijd, dan zijn beide attracties zelfs een volle dagexcursie waard. Heb je niet genoeg tijd, dan kun je ze op een lange dagtrip combineren, maar zelf vind ik dat je dan eigenlijk in allebei niet genoeg tijd hebt.

Botanicus is eigenlijk een botanische tuin, met een openluchtmuseum erbij. Het klinkt misschien niet direct heel spectaculair, maar het is fantastisch voor kinderen. De Middeleeuws aandoende huisjes herbergen allemaal hun eigen ambacht, dat de kinderen er kunnen uitoefenen, of ze kunnen er een leuke activiteit doen die te maken heeft met het leven uit de Middeleeuwen. Zo kunnen ze zelf touw maken, goud zoeken, zeep, kaarsen of papier maken, edelstenen slijpen, een stokpop maken, boogschieten en nog veel meer.

Botanicus vlakbij PraagGeweldig leuke activiteiten in Botanicus, niet ver buiten Praag

Vooraf koop je bij de kassa Grosschen, een speciale munteenheid van Botanicus. Daarmee betaal je voor de activiteiten. Heb je aan het eind van de dag nog munten over, dan kun je die weer terug verkopen. Ideaal, want zo zit je niet steeds met geld te hannesen en weet je vooraf wat je kwijt bent. Reken erop dat je hier met een gezin al gauw drie uur bezig bent, waarschijnlijk langer. Als je ook nog gaat picknicken in de botanische tuin is je dag gauw gevuld.

Let op, Botanicus is niet het gehele jaar geopend, maar alleen in het zomerseizoen. Je betaalt een kleine entreeprijs en daarnaast koop je Grosschen om aan de activiteiten mee te kunnen doen. Op de website van Botanicus vind je alle info over prijzen en openingstijden die je nodig hebt.

Botanicus bij PraagBotanicus is echt een superleuke dagtrip vanuit Praag

Mirakulum is waarschijnlijk de allertofste speeltuin waar we ooit geweest zijn. Helaas troffen wij het niet echt met ’t weer, de regen kwam ’s middags met bakken uit de hemel. In de paar droge(re) uurtjes hebben onze meiden zich geweldig vermaakt. De veelal houten en bijzonder uitdagende constructies en klimtoestellen worden met tunnels en bruggen met elkaar verbonden. Lange glijbanen en hoge schommels in allerlei soorten en maten maken het af. Onze meiden hebben ze gewoon allemaal uitgeprobeerd. Er is een apart gedeelte voor jongere kinderen, maar de ideale leeftijd voor deze speeltuin is vijf tot twaalf jaar. Afhankelijk van hoe handig en zelfstandig je kind is kunnen ze dan zelf naar hartenlust spelen, terwijl jij op een bankje gebruik maakt van de gratis wifi of lekker mee klimt natuurlijk. Er is ook een waterspeeltuin, maar het was al nat genoeg toen wij er waren, dus die hebben we niet uitgeprobeerd.

Waar slapen in Praag met kinderen

Overnachten in Praag met kinderen is niet goedkoop, zonder kinderen trouwens ook niet. Zeker als je een beetje centraal wilt zitten, betaal je al gauw minimaal honderd euro per nacht. Dit appartement, met een slaapkamer en een slaapbank in de woonkamer ligt perfect in het midden van Praag en vlakbij de metro. Het is betaalbaar en rustig. Net wat meer aan de rand van het centrum, maar een heel stuk voordeliger en ruimer is dit fijne appartement. Ook hier is een metrostation op slechts een paar minuten lopen. Slaap je liever in een hotel, dan is Hotel Adler een mooie, centrale optie.

lekker spelen in Mirakulum en centrum Praaglekker spelen in Mirakulum en het centrum van Praag in Střelecký eiland park

Wat kost een citytrip Praag

Praag is één van de duurste steden van Tsjechië, maar nog altijd relatief goedkoop vergeleken bij de prijzen in West-Europa. Niet alleen accommodatie, maar ook restaurants, winkels en musea zijn prijziger dan elders in Tsjechië. Toch hoeft een citytrip Praag met het gezin niet enorm in de papieren te lopen. Er zijn genoeg lowcost vliegmaatschappijen die die kant op gaan. Op de Praagse burcht en het Joodse Praag na zijn de musea heel schappelijk geprijsd. Koop je, zoals wij deden, een ijsje vlakbij de Karelsbrug? Dan weet je wat je kwijt bent. In de straten wat verder van de toeristische highlights is het echter heel goed te doen. Reken op honderd euro per nacht voor accommodatie, zo’n vijftig euro voor uit eten en nog eens honderd euro voor drie tot vier dagen musea en metro. Ga je ook naar de attracties buiten Praag, die ik hier boven noem? Dan ben je wat meer kwijt.

Met het vliegtuig, de trein of de auto?

Wij deden Praag aan tijdens een rondreis door Europa en waren zodoende met onze eigen auto. Ook tijdens een vorig bezoek aan Praag, toen nog zonder kinderen, waren we met de auto op rondreis. Onze citytrip Praag was dus een onderdeel van een langere vakantie. Ga je echt voor alleen een citytrip naar Praag, dan is het vliegtuig een stuk efficiënter. Anders ben je langer onderweg dan ter plekke. Toch is Praag niet zo gek ver, zeker als je in het oosten van Nederland woont. Ga je voor een week? Dan kan de reis heel goed met de auto. In een uur of negen ben je er, inclusief een aantal korte stops.

mooie gevels PraagIn Praag is zoveel moois te zien, alleen al die prachtige gevels

Je kunt ook voor de trein kiezen, dat is wel zo relaxt. Niemand achter het stuur en de kinderen kunnen een beetje rondlopen. Je bent dan wel een uurtje langer onderweg en tickets zijn vanaf honderd euro voor een retour. Vanuit Oberhausen is er ook een dagelijkse slaaptrein naar Praag, voor slechts een paar tientjes meer per persoon. Zo bespaar je een overnachting en reis je grotendeels als iedereen slaapt.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

2 reacties op “Praag met kinderen – citytrip voor het hele gezin

  1. Linda zegt:

    Praag is zo leuk! wij zijn in de zomer geweest, maar ook tijdens kerst. Beide heel leuk, maar eerlijk gezegd vond ik de zomer wel leuker. De stad is dan heel levendig, gezellig en het weer is goed. Goed om te lezen dat Praag ook leuk is om te bezoeken met kinderen. Leuke tips ook, ik had geen idee dat er zoveel was voor kinderen

    • Yvonne zegt:

      Ja klopt, Praag is echt een leuke stad met kids. Ik ben heel benieuwd of er meer Tsjechische steden zo leuk zijn voor kinderen.. misschien gaan we komende zomer nog Liberec mee pakken, dus wie weet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *