Yvonne

De post die ik al maanden eerder had moeten schrijven

Schrijven vind ik één van de tofste dingen om te doen. Fotograferen staat nog net een stapje hoger op de ranglijst en daarom zal ’t geen verrassing zijn dat ik met zoveel plezier al twee jaar lang elke week 3 nieuwe blogs online plaats. Blogs waar ik minimaal 2 uur aan schrijf, bijschaaf en deels opnieuw schrijf. Blogs waarbij ik minstens een uur bezig ben met het samenstellen van leuke fotocollages en ook nog eens een uur om de tekst en de foto’s online te krijgen, te optimaliseren voor google, er interessante linkjes bij te zoeken en een laatste keer door te lezen. Minstens 5 avonden in de week ben ik de afgelopen twee jaar met mijn blog bezig geweest en vrijwel altijd ook nog een ochtend of middag in het weekend én één middag door de weeks, samen al gauw 20-25 uur in de week.

Te veel te doen in te weinig tijd

Iedereen die zelf kinderen heeft en een drukke baan daarnaast zal het niet verbazen dat er in een week zo amper een vrij moment voor mezelf overblijft. Mijn blog is mijn hobby en ik vind ’t heerlijk om ermee bezig te zijn, maar soms is het ook weleens fijn om iets anders te doen. Die momenten worden de laatste tijd steeds schaarser.

Tegelijkertijd komt het steeds vaker voor dat ik een dag vóórdat ik normaal gesproken een nieuw blog online zet ontdek dat er geen blog meer klaar staat. En dat ik dus móet schrijven die dag. Moeten van wie? Van mezelf, want ik ben de enige die bedacht heeft 3 keer per week, op vaste dagen, een blog online te willen zetten. Afgelopen voorjaar zei ik een afspraak af, omdat ik geen blog meer had klaar staan, om de dag erna te publiceren.

de tafel waar ik mijn blogs typeDe keukentafel, waar ik de meeste van mijn blogs type

Het plan

Ik twijfelde toen al om wat minder artikelen per maand te gaan schrijven, maar iets hield me tegen. Het idee dat mijn groeiende blog dan ineens minder bezoekers zou gaan krijgen misschien. En daarnaast het vervelende gevoel dat ik een vast patroon zou doorbreken, want autistisch als ik kan zijn, vind ik die vaste patronen wel fijn.. 😉 en als ík dat vind, dan zullen anderen dat ook wel vinden, zo dacht ik. Daarom nam ik mezelf voor nu echt een “voorraadje” blogs aan te gaan leggen, waar ik in drukke tijden uit kon putten. Daarom schreef ik in de zomervakantie, waar dat kon, flink door om dat voor elkaar te krijgen.

Opnieuw in zelfbedachte tijdnood

Na de zomer kreeg ik steeds meer leuke schrijf- en fotografieopdrachten dóór mijn blog. Ik ging dus geregeld op pad om iets moois te maken voor een ander, terwijl ik niet of nauwelijks tijd had om voor mijn eigen blog te schrijven. Niet erg, want het is hartstikke leuk om te doen en ik kreeg er energie van om weer een leuk verhaal of mooie foto’s af te leveren. Die opdrachten en twee lange weekenden op pad in september zorgden er alleen wel voor dat ik begin deze maand genoeg verhalen in mijn hoofd had, maar wederom een snel slinkende “voorraad” aan nog te publiceren posts. Een paar dagen plat met griep, tijdens en na het afgelopen weekend, deden de rest en nu ben ik weer terug bij af.

aan het werkEen lang weekend op pad met mijn camera

Die griep zat er al een week eerder aan te komen, maar ik ben eigenlijk niet zo snel ziek. Iets voor minder dan 200% doen staat alleen niet in mijn woordenboekje en toegeven al helemaal niet, dus ging ik door. Door met de gezellige drukte op m’n werk overdag, de georganiseerde chaos van een peuter en een kleuter in de vroege avond, om daarna aan de slag te gaan met de blog. En in ’t weekend ging ik toch op pad voor een paar hartstikke leuke opdrachten, waar ik – met gezin- onwijs van genoot. Tot de griep me te pakken kreeg. Ziek zijn is echt niks voor mij, maar het heeft me wel doen inzien dat ik keuzes moet gaan maken.

Tijd om te kiezen, want álles doen lukt niet meer, zeker niet met de mate van perfectionisme waar ík last van heb. 😉 Ik heb daarom besloten terug te gaan van 3 naar 2 blogs per week. Daarnaast ga ik nóg selectiever zijn met het aannemen van opdrachten en het maken van afspraken. Ik doe alleen nog dat wat ik écht leuk vind. Zodat ik meer tijd over houd om andere dingen te doen. Iets gezelligs met de kinderen bijvoorbeeld of eens een keer lekker iets voor mezelf. Het is niet helemaal toevallig dat jij dit nu leest, terwijl ik lekker van een weekje vakantie geniet op Malta. In de vakantie heb ik vaak eindelijk de rust om even afstand te nemen en de zaak eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaak neem ik dan de beste beslissingen.

vakantie MaltaOp vakantie neem ik vaak de beste beslissingen

Vanaf nu zijn woensdag en zondag de vaste dagen waarop je nieuwe artikelen kan lezen op mijn blog. En mocht ik eens een keer héél veel tijd of een uitspatting van creativiteit krijgen die echt niet te stoppen is, dan plaats ik er misschien wel eens één extra. Maar voorlopig denk ik dat het bij 2 blogs blijft en ben ik blij dat ik eindelijk deze beslissing neem, want ik loop mezelf al veel te lang een beetje voorbij. 🙂

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

45 reacties op “De post die ik al maanden eerder had moeten schrijven

 1. Marcella zegt:

  Heel herkenbaar Yvonne. Ook ik zit vaak nog wel op 3 blogs per week, maar het vaker niet haalbaar dan wel. Je bent het altijd zelf, die het zo graag wil, maar je legt het alleen jezelf maar op. Goed dat je een stapje terug doet. Ik probeer het ook af en toe, maar mag er nog wel wat meer volhardend in zijn!

 2. Kompas24 zegt:

  Helemaal prima toch! Lekker meer tijd voor jezelf en de kids, en dan blijft het bloggen ook nog leuk. Ik heb mezelf lange tijd ook die druk opgelegd, eigenlijk vooral omdat ik anderen ook zo vaak zag publiceren, maar waarom zou ik? Ik vond m’n blogs niet goed en wilde meer tijd besteden aan research en kwaliteit. Sinds kort ben ik daarom zelfs terug gegaan naar 1 x per week en dat bevalt me eigen best goed 🙂

 3. Jenny - ikreis.net zegt:

  Hier hebben we het al eens eerder over gehad. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een verstandige keuze vind.

  Elk weekend weg is niet te combineren met werk en gezin, hoe leuk het ook is… zeker niet als je er nog over moet schrijven.

 4. Gabriëlle zegt:

  Goede beslissing! Ik heb momenteel juist de twijfel om van 2 naar 3 blogs per week te gaan. Ik heb veel leuke blogs in mijn hoofd en baal dan dat ze pas 3 weken later online komen omdat er nog andere in het “rijtje” staan.
  Ik blijf nog even twijfelen

 5. Aniek zegt:

  Goede beslissing! Je blog is ontstaan uit je passie voor fotografie en schrijven en het belangrijkste is dan ook dat jij het leuk blijft vinden. Ik lees liever één blog die echt vanuit een passie is geschreven dan 10 ‘omdat het moet’.

 6. Carolien zegt:

  Tja, iedereen heeft het hier al gezegd, wat ik wilde zeggen. haha. Ik kan echt niet werken met een contentkalender. Nog voor ik ‘m uberhaupt gemaakt heb, wijk ik er al vanaf 😉 Ik heb wel een to do lijstje waar ik de titels/ onderwerpen van blogs op schrijf die ik op korte termijn wil/moet publiceren. Ik blog trouwens nooit tijdens mijn reizen en ook niet tijdens persreizen. Dat kan ik helemaal niet. Ik wil genieten van alles om mij heen en dan niet bezig zijn met mijn blog. Dat komt dan wel weer als ik thuis ben. Nu ik veel wandel heb ik ook veel minder tijd om te bloggen, maar ik vind buiten zijn erg belangrijk, dus ja, het is dan maar zo. Ik denk dat het jou gewoon ook erg goed gaat bevallen om het eea los te laten 😉

 7. Niels zegt:

  Zo fijn om af en toe ziek te zijn. Nou ja niet op het moment zelf maar het geeft je wel de tijd om na te denken. Een verstandige beslissing. Ik vroeg me al af waar je toch de tijd vandaan haalde om al die mooie en uitgebreide blogs te schrijven. Nooit geweten dat je er eigenlijk zoveel voor moest laten. Wel elke keer weer leuk om te lezen 😉 Een blog minder in de week. Ik denk niet dat het iemand was opgevallen als je het niet zelf had aangegeven. Wel een verstandig besluit zo te horen. Ik denk zelfs dat je het niet gaat zien in je bezoekersaantallen. Maar dat zal het uitwijzen. In mijn geval ben ik nog minder gaan bloggen omdat er hele leuke dingen aan het gebeuren zijn in mijn leven (vertel ik nog wel een keer) en de bezoekersaantallen zijn alleen maar toegenomen. Dus wie weet, ik kijk en lees nog steeds met veel plezier je blogs. Of je dat nu 2x of 3x of 1x in de week gaat doen 😉

 8. Sanne zegt:

  Het is ook veel werk, vaak gaat er heel wat tijd zitten in een artikel. Ik begrijp je heel goed. Je blogt omdat je het leuk vind en het allerbelangrijkste is dat je het leuk blijft vinden. Jezelf druk opleggen om netjes 3x per maand te posten kan soms heel vervelend aanvoelen. 2x Is toch ook een prima aantal? Je blogs blijven vast net zo leuk om te lezen! Succes!

 9. Wanda zegt:

  Als bloggen moeten wordt, dan verdwijnt het plezier en wordt het echt een opgave. Ik betrapte mijzelf er vroeger ook weleens op dat ik helemaal in de stress schoot als ik drie dagen niet had geblogd, maar tegenwoordig laat ik dat gewoon los. Meestal verschijnen er 2 tot 3 blogs per week en dat werkt voor mij prima. Geen vaste dagen of tijden maar gewoon wanneer ik er zin in heb. Je zult merken dat het je meer rust geeft en dus ook meer vrije tijd waardoor je straks het bloggen ook weer een stuk leuker vindt!

  • Yvonne zegt:

   Fijn dat je het nu helemaal los kan laten, dat werkt denk ik toch echt het beste! Ik dacht dat ik vaste dagen wel fijn vond werken, maar misschien moet ik er gewoon vanaf stappen..

 10. ivonne calis zegt:

  Goed om de stap te nemen en te kiezen wat bij je past. Ik ken veel dingen die je beschrijft uit eigen hand. Ook ik heb veel gerend de laatste maanden, opdracht na opdracht en overal over moeten of willen schrijven en te weinig tijd. Ik ben niet zo streng dat ik zoveel blogs per week moet schrijven, maar vind het lastig als ik wil en het lukt niet. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik met Frank een leuke film of bijv. het journaal kijk terwijl ik blog en dat het dan dus compleet langs me heen gaat. Frank zegt zo vaak tegen me, wat ben je toch streng voor jezelf en dat terwijl je je eigen baas bent. Afgelopen juni hadden we bijna geen internet en postte ik tijdens 3 weken in Kroatië en Italië slechts 4 blogs. Het was even morren maar daarna heerlijk relaxed! Zo’n pauze ga ik dus vaker inlassen. Geniet van je vakantie en blijf naar jezelf luisteren!

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je lieve woorden Ivonne… het genieten van de vakantie gaat me prima af en heb nog geen blog getypt hier, heerlijk! 🙂

 11. Denise zegt:

  Goed dat je het zelf beseft. En wat vervelend van die griep, maar dat was dus wel een goede eyeopener. Ik snapte al nooit hoe je het in godsnaam voorelkaar kreeg om zoveel online te zetten met nog zulke kleine kinderen. Misschien scheelt het dat ze vroeg gaan slapen en dat je dan wat uurtjes hebt (bij mij slaapt de jongste pas om 10 uur…), maar dan nog. Het is gewoon ontzettend veel en druk. Wel schrijf je je blogs relatief snel zie ik. Ik doe er veel langer over. Maar petje af hoor. En dan ook nog zo’n keurig opgeruimd huis. Hoe dóe je dat?
  Hopelijk ben je nu in elk geval lekker aan het genieten.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad slapen ze hier meestal rond 8 uur wel, dus dan heb je nog een hele avond, dat scheelt. Dat opgeruimde huis is trouwens noodzaak: ik ben eigenlijk heel slordig… zo erg dat ik niks kan terugvinden als ik m’n gang ga… en dus ben ik jaren terug begonnen alles opgeruimd te houden, omdat ik anders gek werd van alles dat kwijt was. 🙂

 12. Jacomijn Heupink zegt:

  Ik had ook ooit bedacht om elke week een blog te schrijven… Als dat niet lukt vind ik het ook niet erg. Het is mijn hobby, niemand dwingt me..ik hoef het ook voor niemand te doen. Die vrijheid is een stuk fijner 🙂 succes!!

 13. Sigrid zegt:

  Dit is erg herkenbaar! Als schrijven een moetje wordt kan het zo tegen je gaan werken. Het moet wel leuk blijven he! Denk aan je zelf Yvonne, geniet van Malta en de tijd met je gezin

 14. Sabine zegt:

  Wat een mooie en eerlijke post! Heel herkenbaar ook. Een tijd geleden alweer liep ik tegen precies hetzelfde aan. Ben ik teruggegaan van 3 naar 2 posts per week. Dat heeft me zoveel rust gegeven. En ik ben zelfs in staat terug naar 1 post per week te gaan als ik dit te veel wordt. Zeker een goede beslissing voor je!

 15. Judith | Worldwife.nl zegt:

  Knappe beslissing Yvonne! Ik denk niet dat je lezers zullen merken dat je minder post. 3x in de week is ook veel. Een tijdje heb ik ook met een schema gewerkt maar kreeg last van het moeten schrijven. Nu schrijf ik alleen nog maar wanneer ik zin heb. Bevalt me prima!

 16. Annemarie zegt:

  Lijkt mij een prima beslissing! Ik vind het knap dat je zo lang 3x per week iets online hebt gezet. Respect! 😉 Ik heb een tijdje geprobeerd 2x per week te bloggen, maar daar kreeg ik stress van. Nu heb ik er vrede mee dat ik ‘maar’ 1x per week iets nieuws publiceer. Dit is veel beter te combineren met vier dagen werken, en ik heb meer tijd voor de kinderen, mijn sociale leven en andere dingen die ik ook leuk vind om te doen. Hopelijk ga jij dat ook zo ervaren!

  • Yvonne zegt:

   Jeetje, ik kan me voorstellen dat het met 4 dagen werken inderdaad echt niet haalbaar is meer te posten.. en inderdaad, die laatste dingen die je noemt zijn uiteindelijk een stuk belangrijker!!

 17. Marjolein zegt:

  Goede keuze Yvonne. Goed om te luisteren naar wat je eigenlijk wilt en zo heb je meer tijd voor jezelf. Ik maakte afgelopen jaar de keus om tijdens een reis geen blogs online te zetten en te promoten, een van de beste keuzes die ik maakte. Geen druk om bezig te zijn op social media en echt bezig zijn met de bestemming waar ik op dat moment ben. Natuurlijk staat mijn radar wel aan, maar geen druk om er direct wat mee te moeten. En tijd voor nieuwe ideeën. Geniet van Malta!

  • Yvonne zegt:

   Kan me voorstellen dat dit ook veel rust geeft, om jezelf tijdens een reis niet verplicht te voelen iets te posten en daarmee bezig te zijn. Goed idee eigenlijk! 🙂

 18. anto zegt:

  Weet je Yvonne, ik denk dat niemand het überhaupt merkt dat je minder gaat posten. Ik had namelijk precies hetzelfde blog kunnen schrijven (minus de kids) een jaar of 2-3 geleden en weet je wat minder posten me gebracht heeft? Heel veel extra vrije tijd, mooie momenten met mijn geliefde vrienden en familie en een lading meer rust. Blog voor jezelf, niet voor je publiek. Hou er vooral veel plezier in en vergeet niet … we zijn allemaal maar mensen en 2 per week is nog steeds hartstikke veel!

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je lieve woorden! Het is juist dat ik me dit realiseerde waardoor ik deze beslissing nam. We gaan zien hoe ’t uitpakt. 🙂

 19. Maya zegt:

  Ik denk dat je de juiste beslissing hebt genomen. Het is niet goed als een hobby een ‘moeten’ begint te worden. Ik heb dan zelf wel geen reisblog (ooit ook nog op de wensenlijst om er een te starten ), maar studeer nog psychologie aan de OU. Had bedacht dat ik een 4/5jarige fulltime opleiding wel in 5/6 jaar ging doen. Toch wel erg optimistisch naast 32 uur werken en gezin. Toen ik voor mezelf besloot dat langer er over doen ook echt geen schande was, gaf dat zo’n heerlijk gevoel.
  En een blog minder van jou per week levert mij weer iets meer studietijd op . Aan mij raak je in elk geval geen lezer kwijt door een blog minder in de week.
  Geniet verder van je vakantie en de rust die deze keuze je geeft!

 20. Jessica zegt:

  Goed om inderdaad naar jezelf en je lichaam te luisteren 😉 Het blijft inderdaad een gek fenomeen: we leggen onszelf allemaal verplichtingen op waar de meeste mensen van zeggen dat we ons er niet druk om moeten maken. En 2 per week is ook nog steeds hartstikke prima toch? 😉

  • Yvonne zegt:

   Nou, inderdaad.. je bedenkt het zelf en hebt vervolgens ’t gevoel dat iets “moet”.. hoe suf. 😉 Ik ben nu al blij met de keuze, geeft rust!

 21. Robert | Traveljunks zegt:

  Goede en eerlijke post! Ik denk dat bijna elke (reis)blogger een keer tegen die muur aanloopt. Ik heb het in de bijna 10 jaar al twee keer gehad en ben afgelopen zomer geheel van mijn planning afgestapt. Ik laat het gewoon gebeuren en laat het allemaal maar op me afkomen. Ik merk na amper 2-3 maanden dat ik alweer veel meer plezier in de site heb, dus blijf ik het voorlopig op deze manier doen. Ik heb een aantal series voor blogdips, want je hebt een thema en die schrijf je makkelijk over meerdere plekken of dingen. Geeft heeeeel veel rust 😉 Ik neem ook zelden iets aan. Krijg regelmatig aanvragen voor samenwerkingen, maar ik heb er gewoonweg geen tijd voor. Ik doe alleen wat ik wil, en anderen mogen hooguit op mijn reis meeliften. Ik heb al een tijd geleden een blog geschreven over waarom ik nooit een persreis doe. Die moet ik toch maar eens uit de concepten halen en online kwakken..

  • Yvonne zegt:

   Wat goed dat je helemaal van je planning af bent gestapt! En je maakt me nu erg nieuwsgierig waarom je nooit persreizen doet, dus kom maar door met dat artikel! 😉 Alleen doen wat je zelf wilt klinkt in elk geval goed en kan me voorstellen dat ’t daar ook mee te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *