Seewaldsee Salzburgerland Plan C

Plan A, B, C en alle refunds verzamelen – reizen in 2020

Het jaar 2020 is denk ik het meest bizarre jaar dat ik ooit heb meegemaakt. Het jaar begon beter dan alle andere jaren, met een onbezorgde, zonovergoten reis vol natuur op Kaapverdië en een topomzet voor mijn bedrijf en blog. Tijdens onze rondreis door Marokko grappen we nog met onze gids, als die hoest, niest en zelfs koorts blijkt te hebben. “Toch geen Corona zeker” lach ik, terwijl ik hem vrijwel mijn hele reisvoorraad aan Paracetamol geef. Op dat moment lijkt het virus nog ver weg en hebben we er nog geen idee van dat Marokko een maand later als één van de eerste landen in een strenge lockdown zal gaan. Over de meivakantie en de zomer maken we ons dan nog totaal geen zorgen. Hoe anders is ook dat, als een maand later de wereld er compleet anders uitziet. Inmiddels zijn we een half jaar verder en update ik je over ons reisjaar 2020 tot zover.

Snel van kwaad tot erger

Hoe snel de situatie aan het begin van Corona in Europa verandert hoef ik je niet te vertellen. Begin april wordt me duidelijk dat we een paar weken later niet naar Frankrijk en Spanje zullen vertrekken, om een autorondreis te maken langs vijf of zes verschillende plekken. Over de zomer denk ik dan nog niet na, al zijn er genoeg mensen die me dan al weten te vertellen dat ik zeker weten niet naar Namibië zal kunnen vliegen in juli en hoe onverstandig ik ben geweest om geen pakketreis te boeken. Dat ik nu naar mijn geld kan fluiten, zeker omdat ik ook nog eens de goedkoopste tickets heb gekozen, via zo’n malafide tussenpersoon.

Ziz vallei MarokkoHier, in Marokko, hadden we nog geen weet van de rest van het jaar

Doe altijd onderzoek bij wie je tickets boekt, zowel de luchtvaartmaatschappij als een eventuele tussenpersoon. Dat heb ik zelf ook gedaan. Omdat Kilroy ook al bestond toen wij in 2007 op wereldreis vertrokken en ze prima reviews hebben, leek het me geen enkel probleem om de zeer gunstig geprijsde tickets bij hen te boeken.

Een vliegticketverzekering dekt bij faillissement van de luchtvaartmaatschappij en is perfect om het risico van zelf boeken laag te houden. Momenteel is deze verzekering door Corona niet beschikbaar voor nieuwe reizen, maar voor onze Namibië reis had ik er wel eentje afgesloten.

Gelukkig blijkt dat de wereld toch een betere plek is dan veel mensen denken. Eén van de accommodaties in Spanje, die ik in goed vertrouwen de hele reissom voor ons verblijf al vorig jaar betaald heb, stort na het eerste mailcontact het geld keurig terug op mijn rekening. Inmiddels loopt het aantal besmettingen wereldwijd snel op en door het sluiten van grenzen en lockdowns overal verlies ik al gauw de hoop dat we nog naar Namibië kunnen vertrekken. Ook dat land gooit de grenzen dicht en we mogen als Nederlanders niet meer buiten Europa reizen. Bij Kilroy heb ik binnen vijf minuten iemand aan de telefoon, die me weet te vertellen dat ik zal moeten afwachten tot ongeveer twee weken voor vertrek. Pas dan zal duidelijk zijn of de reis alsnog door kan gaan.

Marokko Boumalne weekmarktZou de markt van Boumalne inmiddels alweer open zijn?

Druk met refunds verzamelen

Gelukkig hoef ik me in de tussentijd niet te vervelen. Naast het aanleggen van een moestuin, waar ik inmiddels onder andere tien liter tomatensoep van heb kunnen maken, houd ik me tijdens onze intelligente lockdown bezig met het verzamelen van refunds. Omdat de rondreis door Frankrijk en Spanje in de meivakantie in geen geval meer doorgaat, begin ik daar maar mee. Waar de Spaanse huiseigenaar al gauw door had dat het niks meer zou worden, duurt dat bij Airbnb wat langer. Met wat heen en weer berichten en een speciale regeling voor huiseigenaren kan uiteindelijk ook de laatste accommodatie vanuit de kant van de eigenaar geannuleerd worden. Bij Booking.com ben ik nog net op tijd om gewoon op de “gratis annuleren”-knop te drukken.

Meivakantie plan B

Na al het regelwerk op reisgebied krijg ik bericht van mijn werkgever dat onze vestiging vanaf augustus gesloten wordt en ik daarom binnenkort zonder werk zit. Niet echt een fijn financieel vooruitzicht, nu ook de omzet van mijn bedrijf met meer dan 90% gekelderd is. Daarom ben ik eind april echt toe aan vakantie. Gelukkig zijn alleen de niet noodzakelijke uitjes dan in de ban in Nederland en laat de intelligente lockdown genoeg ruimte voor eigen interpretatie. Uitwaaien, ontspannen en opladen is echt noodzakelijk voor mij en een minibreak dé reden dat ik niet gillend gek wordt op dat moment. Daarom gaan we een lang weekend bij de boer slapen, aan zee. Het is geen rondreis door Frankrijk en Spanje, maar wat is het heerlijk om even (geheel Coronaproof) er tussenuit te zijn.

zoveel dieren - slapen bij de boerLekker tussen de dieren tijdens ons weekend bij de boer

Het slapen bij de boer bevalt zo goed, dat we dit het tweede weekend van de meivakantie nogmaals doen. Dit keer gaan we naar Zuid-Limburg, waar we onder andere een dag de Trage Tocht Gulpen lopen, zo mooi!

Een plan B en C voor de zomervakantie

Na de meivakantie wordt steeds duidelijker dat onze reis naar Namibië niet door zal gaan, maar de vliegtuigmaatschappij geeft aan pas in de laatste week voor vertrek te annuleren of toch te besluiten om te vliegen. Omdat ik de accommodaties bij Booking.com nog maar een paar weken kosteloos kan annuleren, doe ik dat maar, met het risico dat we straks een vlucht naar Namibië hebben, maar voor sommige nachten geen accommodatie. Airbnb biedt ook een mogelijkheid van annuleren aan, maar alleen als je binnen een paar weken vertrekt. In de daarop volgende weken annuleer ik daarom stapsgewijs alle appartementen in Namibië. Als Slovenië, als één van de eerste landen, de grenzen weer opent voor toeristen, besluit ik daar wat leuks te boeken voor de zomer. Nadat Oostenrijk volgt, boek ik er nog een weekje Oostenrijk aan vast. Plan B voor de zomervakantie is geboren.

bikkels lopen hele Trage Tocht GulpenZo’n mooie wandeling: de Trage Tocht Gulpen die we begin mei lopen

Nog geen week later gaan de grenzen van Slovenië voor Nederlanders toch weer dicht. Gelukkig is Duitsland inmiddels wel weer open, dus naast de accommodatie in Slovenië boek ik ook wat in Saksen, Duitsland. Zo kan ik kiezen. Maar ik voel me slecht, want ik weet nu al dat ik óf Slovenië, óf Duitsland uiteindelijk weer ga annuleren. Daarom besluit ik niet langer af te wachten of Slovenië toch haar grenzen weer voor ons open stelt en maar te gaan voor de veilige optie: Plan C, met een combinatie van Saksen en Oostenrijk. Omdat inmiddels Polen ook weer toegankelijk is en Saksen daar direct aan grenst, verleng ik de rondreis met nog een dikke week Polen. Door een samenwerking kan ik er nog vier dagen Tsjechië aan vooraf laten gaan, wat perfect is, omdat het in dezelfde regio is.

Intussen doe ik vijf of zes sollicitaties, word ik op veel gesprekken uitgenodigd en kan ik uiteindelijk zelfs kiezen. Omdat ik bij mijn nieuwe baan voorlopig geen eigen groep zal lesgeven, hoef ik ook de laatste week van de zomervakantie niks voor te bereiden op school. Om dat te vieren boeken we nog vijf nachten Oostenrijk bij, zodat we wat meer tijd hebben om te genieten van de bergen. Plan C is geperfectioneerd en beslaat inmiddels bijna vijf weken. Het kon slechter. 🙂

Hohenwerfen OostenrijkDoordat we meer tijd hebben, bezoeken we o.a. Burg Hohenwerfen in Oostenrijk

Toch niet genadeloos afgestraft

Inmiddels hoor ik om me heen berichten van mensen die al maanden wachten op contact met hun luchtvaartmaatschappij of tussenpersoon en tevergeefs wachten op een refund of voucher. Zelf weet ik een week voor vertrek ook nog niks over onze vluchten, maar op de site van Kilroy staat dat het zo enorm druk is, dat je alleen mag bellen als je vlucht binnen 48 uur vertrekt. Dat ze verder met iedereen contact op zullen nemen, op volgorde van vertrek.

Als ik een paar dagen voor ons eigenlijke vertrek naar Namibië nóg niks heb gehoord, bel ik toch zelf maar. Er wordt me verteld dat de vlucht inmiddels door de maatschappij is geannuleerd. En ook dat ze al een refund voor me hebben aangevraagd. Die kan enkele weken op zich laten wachten. Een maand later staat het geld weer op onze rekening. Ik ben heel tevreden over de service van Kilroy. Toch een kleine “pfieww”, aangezien ik om wat voor reden dan ook de tickets met mijn pinpas betaald had vorig jaar.

Prachovské Skály Tsjechië Boheems ParadijsOok onderdeel van Plan C – Boheems Paradijs in Tsjechië

Boek vliegtickets en accommodatie altijd met je creditcard, als je die hebt. Mochten zich problemen voordoen, is je aankoop verzekerd bij de creditcard maatschappij en helpen zij je om je geld terug te halen, als dat nodig blijkt.

Is het dan nu eindelijk klaar met die refunds?

Nou.. nee dus. Eén van de accommodaties in Namibië, die ik bij booking.com geboekt had, komt steeds met andere smoezen en verzoeken om extra gegevens. Booking.com stuurt me van ’t kastje naar de muur en is aan alle kanten niet behulpzaam, maar het lijkt erop dat ze ons nu toch gaan compenseren. Voor een reis naar India, die we later dit jaar nog zouden maken, had ik alleen nog de accommodaties geboekt. Cleartrip, toch een grote naam in India en veelvuldig gebruikt door mensen die ik ken, blijft me ook maar met een kluitje in het riet sturen en wordt inmiddels door onze creditcard maatschappij benaderd. En dan is er nog die lokale ondernemer in Namibië, waar we een nacht zouden slapen en aan wie ik die overnachting al had overgemaakt. Die hebben geen geld meer, zo sneu. In overleg kijken we het even aan, om te zien of ze over een paar maanden weer inkomen hebben. Ik kan er eigenlijk niet van wakker liggen of ze het nog terugbetalen. Ik hoop van ganser harte dat ze het redden daar!

Wroclaw Kathedraaleiland Most TumskiIn Polen bezoeken we onder andere Wroclaw

Reisplannen voor de rest van 2020

Ook in de herfst- en Kerstvakantie hopen we nog op reis te kunnen, maar ik houd er sterk rekening mee dat onze plannen gewijzigd of geannuleerd moeten worden. Voor de Kerst heb ik in elk geval opnieuw een alternatief plan, aangezien plan A een combi is van Berlijn met de zon. Die zon is niet dichtbij huis te vinden en daarom heb ik een goedkoop retourtje Fuerteventura geboekt. Spanje is sinds een paar dagen weer tot oranje gebied verklaard, dus wellicht vervangen we die zon wel door sneeuw dichter bij huis (in de hoop dat daar dan ook wat zon aan te pas komt).

Nog steeds geen spijt van zelf boeken

Heb ik er spijt van, dat ik al die vakanties zelf boek en me daar toch in elk geval veel extra werk mee op de hals haal? Zeker niet. Ik hou ervan om de perfecte route en accommodaties te zoeken, om de reis helemaal zo te maken dat hij bij ons past. Onze wensen wijken op verschillende punten wezenlijk af van wat de gemiddelde Nederlander belangrijk vindt en ik weet zelf het beste welke keuzes ik daarin wil maken. Hoewel plannen A, B en C maken en steeds dingen weer wijzigen en aanpassen door Corona echt niet tof is, zou het nog veel vervelender geweest zijn als onze mogelijkheid alleen had bestaan uit afwachten of we konden omboeken of geld terug te vragen. Ik heb nu het heft in eigen handen kunnen houden en onze zomervakantie tig keer aangepast en uitgebreid, steeds als de situatie veranderde. Voor mij perfect zo. En door de reis uit te besteden zeker niet op deze manier mogelijk geweest.

Krkonose boomkroonpad vanuit LiberecIn Tsjechië gaan we ook naar Krkonose boomkroonpad vanuit Liberec

Houd je niet van al dat uitzoeken en geregel, of wil je juist een verre reis maken (straks weer!) waarbij je twijfelt wat een mooie route is? Vind je het fijn als een expert dan met je mee kijkt en denkt? Dan is een reisadviseur perfect. Nynke is één van de meest bevlogen reisagenten die ik ken en gespecialiseerd in verre reizen, maar ook thuis in Europa. Zelf blijf ik, ook de komende reizen, met heel veel plezier mijn eigen reisagent.

Al met al een bewogen jaar, dat 2020. Hoe is jouw reisjaar tot zover verlopen?

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Plan A, B, C en alle refunds verzamelen – reizen in 2020

 1. Marcella zegt:

  Jeeej, wat een aanpassingen! Deels wel meegekregen van je, maar goed om het zo even op een rij te zetten. Je hebt flink veel moeten aanpassen. Ons verhaal ken je, wij zijn wel op reis geweest naar Australië maar dat werd teleurstellend helaas. Ik kan het iedereen dan ook aanraden om die onzekerheid ver van huis zeker niet op te zoeken. Dichtbij huis is er ook zoveel moois!

  • Yvonne zegt:

   Ja, echt zo zonde van jullie droomreis naar Australië! Hier inmiddels de herfstvakantie compleet geannuleerd. Ik ben wel klaar met aanpassen, haha.. we blijven gewoon in Nederland en maken er hier een leuke week van.

 2. Esther zegt:

  Hoi Yvonne, wat een verhaal en wat een jaar uiteindelijk. Fijn dat je uiteindelijk nog vrijwel alle refunds hebt gekregen en vooral dat jullie nog 5 weken weg zijn gegaan.
  Mijn jaar qua reizen was ook anders. Ik kwam eind februari terug uit de Algarve en net daarna volgde in Nederland de lockdown. Vervolgens ben ik in mei een paar dagen naar de Moezelstreek gegaan, prachtig. Ook twee weken Oostenrijk en dat was genieten. Zonder corona was ik hier waarschijnlijk niet heen geweest, maar wat was het er mooi!
  En nu kijk ik voor de herfstvakantie naar een zonbestemming. De enige plek waar we ongeveer nog heen mogen: Italië. Ik ga zeer last minute tickets boeken en accomodaties met gratis annuleer mogelijkheid. Ik ben benieuwd of we echt weg kunnen. Ik wilde aanvankelijk naar de Cycladen en had een mooie reis samengesteld (ook zelf). Maar een dag later gingen alle eilanden op oranje.
  Ik hoop dat jullie nog weg kunnen met kerst!

 3. Mark zegt:

  Hoi Yvonne.

  Mooi zeg dat jullie uiteindelijk 5 weken konden reizen. Geen commentaar op gehad, 5 weken in het buitenland?
  Het blijft mij verbazen hoeveel mensen niet naar het buitenland durven reizen. Maar er zijn veel buitenlandse regio’s waar je oneindig veel meer corona veilig kan verblijven dan aan de Nederlandse Costa waar we masaal naar toe gingen…

  Wat jij hier beschrijft vindt de “gemiddelde” Nederlander gewoon te veel werk of voelen zich er niet comfortabel bij.
  Een reis boeken, en veel te veel betalen, is gemakkelijk en voor velen gewoon zoals je dat doet.

  Flexibel zijn is de kern, en tijd voor maken en plezier hebben in het uitzoeken en voorbereiden. En dan schiet je eens wat erbij in, jammer dan, afschrijven op het vele voordeel eerder gescoord toch.

  Maar, ga zeker nog eens naar Slovenie. Een heel prettig vakantieland. GROEN! rustig, schoon, gewoon een prachtig land, en nog niet echt ondekt door Nederlanders. Wel door Duitsers, Oostenrijkers, en ook wel Tsjechen en Hongaren.
  Wij waren er te kort, maar gaan zeker terug.

  Zijn jullie wel eens in de Baltische staten geweest?

  Groet Mark

  • Yvonne zegt:

   Wat fijn om te horen dat je Slovenië als rustig ervaren hebt. Ik heb de afgelopen paar jaar ook nogal eens gehoord dat ’t er druk was. Misschien alleen bij de highlights dan? Het oosten van het land lijkt mij ook heel mooi en ongerept en volgens mij gaan daar maar weinig mensen naartoe. We gaan er zeker nog een keer naartoe, want het lijkt me prachtig en we hebben enorm genoten van oostenrijk.

   Geen commentaar gehad op de 5 weken nee.. maar misschien heb ik het gewoon langs me heen laten gaan, haha.. dat kan ook. 🙂

   We zijn in Letland en Estland geweest. In beiden een week, waarin we een combi hebben gedaan van de hoofdstad met dagtrips het land in. Maar ik wil er zeker nog eens terug, ook echt een mooie bestemming.

 4. Wanda zegt:

  Op zich hebben we wel de reisjes kunnen maken die we op voorhand van plan waren, weliswaar in een andere volgorde, maar toch. Ik vind het alleen wel jammer dat de voorpret compleet weg is en dat je eigenlijk pas op het laatste moment weet of je wel of niet weg kunt gaan. Dat je ter plekke rekening moet houden met afstand of eventueel mondkapjes moet dragen, vind ik op zich geen probleem, dat moet dan maar even.

  • Yvonne zegt:

   Precies wat je zegt: het is zo jammer dat je pas op het allerlaatste moment weet of je weg kunt (als je niet al ver van te voren hebt gehoord dat de reis niet doorgaat).. zo blijft het maar spannend. Maar we hebben er toch, eenmaal onderweg, maximaal van genoten. Jullie ook volgens mij?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *