roadtrip plannen

Jouw perfecte roadtrip plannen doe je zo

De afgelopen jaren hebben we heel wat van de wereld gezien. Mijn favoriete manier van rondreizen blijft toch wel de roadtrip. Lekker relaxt een beetje rondsturen terwijl achter elke bocht weer een nieuwe verrassing wacht. Erg fijn aan roadtrips vind ik dat je gewoon overal kunt stoppen waar je zin hebt, om uitgebreid foto’s te maken, van het uitzicht te genieten of heerlijk te gaan picknicken bijvoorbeeld. Of je nou in Europa op pad gaat, met je eigen auto, of je toert met een huurauto rond op de plek waar het vliegtuig je eerst naartoe heeft gebracht, aan zo’n roadtrip gaat wel enige voorbereiding en planning vooraf. Een roadtrip plannen doe je zo:

Stap 1 roadtrip plannen: Kies een land

Kies eerst het land dat je graag wilt zien als je een roadtrip gaat plannen. Of doe eens gek en kies er meer. Bij roadtrips binnen Europa hoef je namelijk weinig rekening te houden met grenzen, want die steek je in de meeste gevallen vrijwel ongemerkt over met je eigen auto. Zo rijd je zonder enige grensovergang te passeren naar Kroatië. Als je een auto huurt, of je reist buiten de grenzen van de EU wordt het een iets ander verhaal, zo moesten wij in Zuid-Afrika al van te voren aangeven dat we de auto graag wilden meenemen naar Swaziland. Ga je een roadtrip plannen, dan zijn dit dingen die je vooraf goed moet uitzoeken. Je kunt ook binnen een land een bepaalde streek uitkiezen die uitnodigt tot rondreizen, zoals Andalusië in Spanje.

roadtrip makenRoadtrip door de bergen of langs de kust

Zet de bezienswaardigheden op een rij

Als je weet welke landen of streken je wilt gaan zien, maak je voor jezelf een overzicht van alle bezienswaardigheden die je tijdens je roadtrip wilt bezoeken. Probeer een paar centrale plaatsen te vinden waar je jezelf een paar dagen kunt vermaken in en rondom die plaats. Zo hoef je niet na elke nacht weer verder te reizen en komt er meer rust in je roadtrip. Bedenk hoeveel tijd een activiteit of te bezoeken bezienswaardigheid kost en kijk of je er een paar in een dagtrip kunt clusteren.

Bedenk hoeveel tijd je overal nodig hebt tijdens je roadtrip

Koppel nu de centrale plaatsen aan elkaar tot een logische route en zet per dag in een overzicht wat je die dag gaat doen. Wil je een relaxte roadtrip plannen, wissel dan lange dagen met veel kilometers af met rustigere dagen, waarbij je bijvoorbeeld alleen ’s ochtends hoeft te rijden of een dagje strand inplant. Houd er ook rekening mee dat je op de dag van aankomst in een nieuwe plaats misschien niet meteen zin hebt om nog heel veel te doen en zien die dag. Dit zal afhangen van de tijd die de reis er naartoe in beslag neemt. Reis je met kinderen? Plan dan extra rustmomenten in, of zelfs een hele rustdag. Ik heb gemerkt dat zij (en ook wij) dat echt nodig hebben en zo is het voor iedereen een leuke vakantie. Neem ook genoeg vermaak mee voor tijdens de lange autoritten.

autorondreis makenUltieme vrijheid: het maken van een roadtrip

Stap 4 roadtrip plannen: Boek je reis

Het hangt er een beetje vanaf wat je precies gaat doen. Kies je voor een fly/drive dan zijn er 3 opties:
Je kunt zelf aan het puzzelen gaan en een retourvlucht boeken, online een huurauto regelen en zelf je accommodatie uitkiezen. Voor mij is dit de meest prettige optie, omdat ik met onze kinderen graag in een appartement met eigen voorzieningen slaap en die worden in pakketreizen lang niet altijd aangeboden. Ook maak ik er altijd een sport van om een zo voordelig, maar ook zo comfortabel mogelijke overnachtingsplek te vinden, liefst met eigen tuin. Ik probeer de etappes van de roadtrip zo goed mogelijk te verdelen qua reistijd.

Ben je iets avontuurlijker ingesteld en stel je niet zulke hoge eisen aan je slaapplek, dan kun je ook een vliegticket boeken en op de bonnefooi op pad gaan, waarbij je ter plekke je accommodatie regelt. Zelf vind ik dit vaak wel weer jammer van de tijd die je kwijt bent met zoeken naar een geschikte en betaalbare accommodatie, die ook nog iets vrij heeft. Wij reizen noodgedwongen altijd in het hoogseizoen, omdat we aan de schoolvakanties gebonden zijn en die zijn in Europa globaal gezien overal hetzelfde. Daarmee is het risico nog groter op volle accommodaties of alleen nog de duurste beschikbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om een fly/drive als pakketreis te boeken bij een reisorganisatie. Je boekt dan een complete reis met vliegtickets, overnachtingen, huurauto en routeplanning. Je volgt een van te voren door hen vastgestelde route en slaapt in hotels die zij hebben geselecteerd. Je hebt zo weinig voorbereidingstijd, maar je bent ook weinig flexibel. Je kunt bijvoorbeeld niet een nacht extra blijven op een plek die jou bijzonder interesseert en je zit vast aan de accommodatie die voor jou is uitgekozen. Aangezien jij dit blog leest over roadtrips plannen denk ik dat je er net zo over denkt. 😉

roadtripDe auto brengt je overal

Ook bij autorondreizen met eigen vervoer heb je deze zelfde 3 keuzes: boeken bij een reisorganisatie, zelf accommodaties boeken of op de bonnefooi. Je hoeft nu alleen niet van te voren nog een vlucht te boeken, maar kunt na het inpakken zo instappen en wegrijden. Dit geeft mij altijd een enorm gevoel van vrijheid en is eigenlijk mijn favoriete vorm van roadtrippen. Speciaal daarvoor kochten we toen we gezinsuitbreiding verwachtten een grotere auto, om lekker vaak zo te kunnen rondtoeren. Dat hebben we de afgelopen jaren dan ook geregeld gedaan. Zo reden we met de eigen auto naar de Balkan voor een roadtrip door Montenegro en Servië en een ander jaar naar de onontdekte plekjes in Kroatië en Bosnië. Heerlijke vakanties! Ook onze roadtrip naar Roemenië was een supervakantie.

Als je met de auto op pad gaat is het handig om een goede navigatie mee te nemen, of anders gedetailleerde kaarten van de plekken waar je naartoe gaat. Vergeet ook je gevarendriehoek en de veiligheidshesjes niet, net als een ehbo-set. Dat zijn misschien dingen waar je niet direct aan denkt bij een roadtrip plannen, maar is echt noodzakelijk en in de meeste landen verplicht. Leer je goed in over wat je verplicht bent mee te nemen in de landen die je tijdens je roadtrip doorkruit. Veiligheid gaat voor alles en dus check je de banden en eventueel ook de olie voor vertrek, ook bij een huurauto. Zo kregen wij eens een auto met 1 bijna lege band mee, maar we hadden dit gelukkig in de gaten voor we wegreden.

Muziek voor onderweg is ook gezellig. Lekker met het volume op maximaal over de Alpen Italië in scheuren over die heerlijke snelweg, fantastisch! Zorg dat er voor iedereen aan boord iets leuks bij zit, dus ja, ook K3 mag mee. Mocht dat na een uurtje of wat toch gaan vervelen is het fijn als er ook nog wat ander vermaak en wat lekkers is.

roadtrip met kinderenEen roadtrip maken met kinderen

Roadtrip met kinderen

Net als alle soorten reizen is ook roadtrippen heel goed mogelijk met kinderen. Maak alleen voldoende stops en houd het tempo en ritme van je kinderen aan. Dat zijn dingen die je al bij het plannen van je roadtrip in je achterhoofd moet houden. Houd er rekening mee dat je de juiste spullen inpakt en goed voorbereid op pad gaat. Wat je zoal mee moet nemen bij zo’n reis met het gezin? Daarover schreef ik dit artikel.

Wat is jouw favoriete land voor een roadtrip en welke route volgde je?

Ga naar al mijn Rondreizen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

10 reacties op “Jouw perfecte roadtrip plannen doe je zo

 1. AutoRoadShow zegt:

  Mijn favoriete vakanties zijn zonder twijfel Roadtrips, je ziet simpel weg in korte tijd gewoon zoveel (mooie) plekken. Je kan gaan en staan waar je wilt en je hebt gewoon nauwlijks verplichtingen.

  Leuke blog heb je!

  Groetjes, Lucien

  • Yvonne zegt:

   Absoluut. Wij maken op dit moment een nieuwe roadtrip (door Marokko) en dat is toch wel een hele fijne manier om een land te zien. Dank je voor het compliment trouwens. 🙂

 2. Denise - Follow my footprints zegt:

  Met een half-Italiaanse ex (niet de vader van mijn kinderen) heb ik twee zomers over Sardinië gereden. Althans, hij reed, ik zat ernaast. Ik vond Sardinië zo mooi, en zo divers. En groot! Ik had vandaag een blog erover af willen maken maar het is niet gelukt. Nou ja, het komt wel een keer.

 3. Phenomenal Globe zegt:

  Leuke en nuttige post! Road trips zijn ook 1 van mijn favoriete manieren van reizen. Heerlijk om de vrijheid te hebben om te kiezen waar je naartoe gaat, waar je stopt om (weer) een mooie foto te maken en op plekken te overnachten waar niemand anders te bekennen is… SUPER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *