weekend Cochem

Perfect weekend Cochem

Een weekend Cochem is zo’n leuke afwisseling in de wekelijkse werk-school-routine. Vanuit onze hoek van Nederland zijn we er in zo’n tweeëneenhalf uur, dus ideaal als je vrijdagmiddag wilt vertrekken en daarna twee volle dagen wilt genieten van Cochem en de Moezel. In de herfst is het hier natuurlijk schitterend, met alle kleurenpracht van de natuur, maar een weekend Cochem in het late voorjaar is helemaal perfect. Dan is alles zo mooi groen, is er volop levendigheid op de Moezel en wordt er druk gewerkt op de steile berghellingen met druivenranken.

Start van je weekend Cochem

Start je weekend Cochem met een wandeling door het oude centrum, de gezellige straatjes en pleintjes zijn zo lekker Duits. 🙂 Ga zeker even bij een bakkertje naar binnen, want de broodjes en gebakjes hier zijn niet te versmaden. Steek ook de brug over naar de overkant van het water, voor de mooiste uitzichten op de Moezel, de gekleurde huizen van Cochem aan het water en de Reichsburg daarboven. Aan het water zitten een aantal fijne café/restaurantjes die de beste kaffee und Kuchen van het land hebben, maar dat vind ik elke keer weer in Duitsland. Het uitzicht op het schilderachtige centrum van Cochem is hier in elk geval onbetaalbaar.

weekend Cochem centrum

Als je terug bent aan de centrum-kant van het water is het wel tijd voor de korte, steile klim naar de Reichsburg. Hier geniet je weer van een compleet ander panorama, dat minstens zo mooi is. Een rondleiding aan de binnenkant is wel leuk, maar verschilt niet veel van de vele andere kastelen en burchten in de regio. In 40 minuten neemt een gids je mee.

Ben je eenmaal weer naar het centrum van Cochem afgedaald, dan is het goed om aan de andere kant ervan opnieuw de hoogte in te gaan. Dit keer lui zittend in een bakje van de stoeltjeslift, terwijl je je nek verdraait om te zien hoe mooi het achter je is. Ben je boven, dan is de kleine tippel naar het Pinner Kreuz de moeite voor het 360 graden uitzicht en kan je eventueel nog een eindje verder de berg op lopen. Het grootste deel van de route loop je echter tussen de bomen en het uitzicht verandert maar weinig meer. Je kan er ook voor kiezen het centrum van Cochem weer op te zoeken en op één van de gezellige terrasjes neer te strijken. Of je wandelt nog een stukje langs de Moezel en verbaast jezelf over de vele fotogenieke plekjes.

weekend Cochem stoeltjesliftDe stoeltjeslift en de Moezel zijn niet te missen tijdens een weekend Cochem

Dag 2: de omgeving van Cochem

Hoe leuk en fotogeniek het stadje ook is, een heel weekend Cochem is echt wat te veel van het goede. Na een dag heb je het wel gezien. Dan is het leuk om op ontdekking te gaan in de omgeving. Volg de Moezel in Zuidelijke richting en doe een aantal van de leuke vakwerkstadjes aan. Aanraders zijn het sprookjesachtige Beilstein, de hoofdstraat van Traben-Trarbach en de topper vonden wij het sfeervolle Bernkastel-Kues. Houd je wel van een beetje spanning, dan is een wandeling over de Geierlay hangbrug een aanrader. Deze brug is een half uur rijden vanuit Cochem. Je kunt ook nog iets verder naar het zuiden, om Cochem te combineren met Saarland. De Saar is een zijrivier van de Moezel.

Heb je de luxe van een lang weekend Cochem, dan zou je ook nog de Moezel aan de Noordkant kunnen volgen en een stop maken bij Burg Thurant. Deze burcht heeft een spectaculaire ligging en ben je hier in de herfst, dan zijn de kleurrijke hellingen in de omgeving een fantastisch gezicht. Een bezoek aan de burcht zelf is ook wel even leuk. Iets verder naar het noorden is Kobern-Gondorf een minder bekend stadje, dat ik juist erg leuk vond, vanwege de mooie monumenten, zoals Schloss Liebieg. Inmiddels ben je ook in de buurt van een highlight van de Moezel regio: Burg Eltz. Deze burcht is echt een juweeltje en de wandeling er naartoe, door de bossen is ook super. Toegegeven, de buitenkant van het slot is waarschijnlijk indrukwekkender dan de binnenkant, in elk geval vanuit fotografisch opzicht. Ik bleef er maar plaatjes schieten, ondanks het wat druilerige weer.

weekend Cochem omgevingOok de omgeving van Cochem is super

weekend Cochem met kinderen

Uiteraard zijn de stoeltjeslift en de Rijksburcht bezienswaardigheden in Cochem die kinderen ook kunnen waarderen, maar er zijn in de omgeving een paar trekpleisters die je weekend Cochem met kinderen zeker compleet zullen maken. Op de heuvel die je met de kabelbaan bereikt (of gewoon met de auto via de andere kant) ligt het Wild- und Freizeitpark Klotten. Deze combinatie van een wildpark met een speeltuin / attractiepark is erg leuk voor een dag vermaak voor kinderen tot een jaar of 9. Een andere leuke dagtrip is een rondvaart op de Moezel, met één van de vele rondvaartboten. En zijn de kinderen al wat groter, dan is zelf peddelen in een kano ook een hele toffe optie.

weekend Cochem met kinderenEen weekend Cochem met kinderen

Accommodatie voor een weekend Cochem

In Duitsland is het nooit lastig om fijne en betaalbare accommodatie te vinden. Sinds de komst van Airbnb én onze kids 😉 kiezen we vaak voor een appartement. Geregeld zijn er ook acties voor één van de bekende huisjesparken, via de eigen sites of de Hema bijvoorbeeld. Zo was ons laatste weekend Cochem in het Roompot park daar net buiten, maar ondanks dat de kwaliteit op zich goed was waren we niet heel enthousiast over de aankleding en het entertainment voor de kinderen hier. Bovendien worden we altijd een beetje moe van de voor-alles-moet-je-betalen-mentaliteit. Voor net iets meer per nacht huur je ook dit appartement, waar linnengoed en handdoeken wél inbegrepen zijn, net als gratis wifi. Ook het gave uitzicht vanaf het grote terras is helemaal gratis. Of slaap met een geweldig uitzicht op de Moezel én de Reichsburg van Cochem in dit appartement.

Wanneer naar Cochem

Zoals gezegd heeft elk seizoen zo haar eigen charmes en wat mij zelf heel gaaf lijkt is om hier nog eens terug te gaan als er ’s winters een pak sneeuw is gevallen. Dan lijkt het landschap, met de rivier, de burchten en vakwerkstadjes me nog sprookjesachtiger. Wie weet een keertje in december, als de Kerstmarkten nog een extra reden voor een bezoekje toevoegen. Zo fijn dat je hier zo snel bent en een weekend Cochem vrij spontaan kan inlassen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Perfect weekend Cochem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *