Parijs met kinderen

Parijs met kinderen – bezienswaardigheden voor kleine reizigers

Parijs is een stad die tot de verbeelding spreekt. Zelf waren we er tijdens de jaarwisseling van 2003 op 2004 voor het laatst. En dat was prima zo. Het was nog nooit in ons opgekomen om Parijs met kinderen te bezoeken, maar de Eiffeltoren heeft blijkbaar zo’n bekendheid, dat zelfs onze meiden er lucht van kregen. Terwijl wij ’t er nooit met ze over gehad hebben. En zo kwam het moment dat onze eigen kinderen Parijs uitkozen als volgende reisbestemming. Wat ze daar wilden zien en doen, dat hadden ze vooraf al helemaal uitgedacht. Zelf zocht ik er nog wat leuke bezienswaardigheden bij, zodat we een druk maar leuk weekend tegemoet gingen.

Parijs met kinderen – bezienswaardigheden die zij en ik uitzochten

Onze meiden hebben, behalve de Eiffeltoren, nog een aantal andere bezienswaardigheden uitgezocht. Het Louvre leek ze geweldig interessant, want een schilderij dat ZO bekend is, dat wilden ze zeker weten zien. En dus stond de Mona Lisa ook op ons lijstje. Toen ik ze vertelde dat er in datzelfde museum ook heel veel Egyptische spullen te zien zijn en zelfs een echte Mummie, steeg het Louvre zelfs de Eiffeltoren voorbij als populairste bezienswaardigheid. Verder wilden ze graag de Notre Dame even zien. Eigenlijk alleen uit pure nieuwsgierigheid, omdat het dak was afgebrand. In de omgeving van de bezienswaardigheden die de kinderen hadden uitgekozen zocht ik naar kindvriendelijke aanvullingen voor onze dagen in Parijs. Tenslotte voegde ik ook een rondje museums toe rond Jardin des Plantes, omdat ik wist dat ze die zeker geweldig gingen vinden.

Parijs met kinderen - Jardin des Plantes museaEn die musea in de Jardin des Plantes blijken een schot in de roos

Naar de Eiffeltoren met kinderen

Dat we de Eiffeltoren moesten bezoeken, dat stond als een paal boven water. Wie Parijs met kinderen bezoekt zal hier niet aan ontkomen. Onze oudste had alleen ook bedacht dat ze met de lift helemaal naar het topje wilde. Ik dacht slim te zijn en tickets vooraf online te reserveren. Dat was alleen niet meer mogelijk op het moment dat ik ernaar op zoek ging. Onze jongste, die nog twijfelde of ze wel naar boven zou durven, leek het bovendien prettiger om met de trap te gaan. Dit is niet alleen een stukje goedkoper, het schijnt ook nog eens heel erg leuk te zijn en reuze mee te vallen qua inspanning.

Parijs met kinderen en de Eiffeltoren op? Reserveer je kaartjes vooraf online, maar weet dat de tickets 2 maanden vooraf beschikbaar komen en voor het hoogseizoen heel gauw uitverkocht zijn. Bovendien zijn alleen de lift-kaartjes online te koop. Wil je met de trap? Dan is je enige optie om ter plekke in de rij te gaan staan.

Parijs met kinderen Eiffel-torenBen je in Parijs met kinderen dan kan je de Eiffeltoren niet overslaan

En zo staan wij dus op Hemelvaartsdag vroeg op, om al een half uur vóór openingstijd bij de Eiffeltoren te zijn. Onze hoop is dat de rij dan nog niet al te lang zal zijn. Wat denk je? Alleen de rij voor de tassencontrole is dan al minstens 50 meter lang. De mensen die bijna vooraan zijn vertellen dat ze al bijna een uur staan te wachten. Eenmaal door die controle heen moet je nogmaals in de rij voor de kaartjes. Wij besluiten deze droom te laten varen en ons te vermaken met een spelletje kiekeboe in de Avenue Rapp. Vanuit deze straat, met haar schitterende 19e eeuwse monumentale huizen, heb je zo nu en dan erg leuke doorkijkjes. Dan zie je de Eiffeltoren ineens tussen de huizen door. Vervolgens gaan we naar Park Champs de Mars, voor een uitgebreide fotosessie. In sommige hoekjes aan de zijkanten van het park is het verrassend rustig.

Eén van de leuke dingen van Parijs met kinderen is dat bij alle grote bezienswaardigheden wel een speeltuin te vinden is. Zo ook bij de Eiffeltoren. In Park Champs de Mars vind je er één vlakbij de Mur pour la Paix, de vredesmuur. Erg fijn, dit soort verrassingen tijdens je sightseeing tour door Parijs.

Parijs met kinderen - speeltuin EiffeltorenLekker even spelen in de speeltuin bij de Eiffeltoren

Ook draaimolens staan bij alle bekende plekken, een uitstekend idee van Parijs. Sommigen zijn bijzonder mooi, andere verrassend, zoals die met dino’s en een dodo bijvoorbeeld, in de Jardin des Plantes. Een écht feestje voor kinderen is het om je eerste keer Disneyland Parijs te combineren met een paar dagen in de stad.

Andere bezienswaardigheden vanuit de Eiffeltoren

Na een tijdje spelen in de speeltuin gaan we verder. We wandelen naar Hôtel des Invalides. Hier kan je niet alleen de laatste rustplaats van Napoleon zien, maar ook één van ’s werelds grootste militaire musea bezoeken. Heel gaaf voor stoere ridders en soldaten dus. Aangezien wij de laatste tijd al meer militaire musea bezocht hebben en we nog meer van Parijs willen zien vandaag, slaan wij de binnenkant even over. De gouden koepel en het gebouw zelf weten echter van de buitenkant ook te imponeren.

Onze volgende bestemming is één van de minder geijkte bezienswaardigheden van Parijs. We lopen naar de chique Rue du Bac, waar het Deyrolle Kabinet haar winkel heeft. Hier vind je, naast de beroemde schoolkaarten en –posters, een bizarre verzameling opgezette dieren in alle soorten en maten. De dieren zijn op een erg leuke manier gegroepeerd in het charmante gebouw. Kinderen van alle leeftijden kijken hier zeker hun ogen uit. Zijn je kinderen nog jong genoeg, vertel ze dan niet dat de dieren ook te koop zijn. Hun hele spaarpot is nog niet genoeg voor zelfs het kleinste vogeltje en wat zijn die van ons verdrietig als we zelfs geen opgezette vlinder voor ze willen meenemen. 🙂

Deyrolle dierenkabinet ParijsIn de winkel van Deyrolle kijken kinderen hun ogen uit

Verder langs de Seine

Als we weer buiten staan wandelen we verder naar de Seine, die we volgen tot we bij Ile de la Cité zijn. Hier kan je twee bekende religieuze bouwwerken bewonderen. Van de Notre Dame weten we vooraf al dat we slechts de buitenkant zullen zien, maar ook van de Chapelle Sainte is de binnenkant voor ons onbereikbaar. De rij voor de deur ziet er na onze lange wandeling niet heel uitnodigend uit. Helaas zijn we ons apparaatje voor internetbankieren thuis vergeten en dus konden we gisteravond geen online tickets kopen. Anders waren de 30 tot 40 minuten voor de bagagecontrole misschien nog wel te doen geweest. Nu wacht na die eerste rij nog een tweede, waar je de kaartjes moet kopen, om dan al schuifelend de kerk door te gaan. Echt genieten van de glas-in-lood-ramen zit er zo toch niet in. Bovendien staat deze kapel niet echt hoog op de wensenlijst van onze kinderen.

Lopen langs de Seine lijkt mij zelf nog wel wat, maar de dames vinden dat ze wel genoeg gewandeld en gestept hebben. In plaats daarvan wandelen we met een ijsje in de hand een rondje langs de smalste en oudste straat van Parijs, de Rue des Chantres, en het fotogenieke cafeetje Au Vieux Paris d’Arcole. De speeltuin achter de Notre Dame zou een fijne plek zijn om even te spelen en relaxen, maar het plein voor het stadhuis van Parijs is dat ook. Hier is altijd wel wat te beleven en vandaag staat de man met de enorme bellenblaas er. De kinderen hebben grote lol door achter de bellen aan te rennen.

Seine en Notre Dame ParijsVerder langs de Seine, de Notre Dame en het stadhuis van Parijs

Op deze dag hebben we enorm veel gelopen. Voor de kinderen hadden we een step bij ons. Ideaal. Neem een klein, dun kabelslotje mee, zodat je de step bij bezienswaardigheden aan een hekje vast kan zetten. Bij de musea zijn er binnen meestal kluisjes of een garderobe waar de step gestald kan worden.

Wie loopt of stept ziet veel, maar wie Parijs met kinderen bezoekt kan met de metro veel tijd besparen. De dagpassen zijn vanaf 4 ritjes per dag voordeliger. Reis je minder? Koop dan een 10-ritten kaart. Voor volwassenen betaal je zo €1,49 per ritje en voor kinderen van 4 tot 10 slechts 75 cent.


In deze reisfilm onze stedentrip Parijs met kinderen in een paar minuten

Een heel bijzonder museum en toch nog mooie glas-in-lood-ramen

Naast het stadhuis stappen we in de metro, omdat zelfs met een step 8 kilometer door Parijs best ver is voor kinderen. Een kilometer verderop stappen we alweer uit, bij de leukste halte voor iedereen die Parijs met kinderen bezoekt: Arts et Métiers. Dit station ziet er namelijk van binnen uit als een duikboot. En bóven de grond staat het gelijknamige, super leuke museum, helemaal zonder rijen en voor een zeer schappelijke entreeprijs. Kinderen zijn trouwens, net als in veel Parijse musea, helemaal gratis.

museum Arts et métiers - ParijsArts et Métiers

Arts et Métiers is een museum gewijd aan uitvindingen en het gaafste deel ervan is gevestigd in een oude kerk. De lichtinval en de glas-in-lood-ramen zijn al fantastisch, maar de tentoonstelling in dit deel van het museum is dat helemaal. Op een hoge, ijzeren stellage zijn ECHT oude auto’s geplaatst, sommigen vlak onder het dak. Ook hangen er kleine vliegtuigen aan het plafond, onder andere het exemplaar waarmee Louis Blériot over het kanaal vloog, van Calais naar Dover. Door de rest van het museum gaan wij vrij snel heen, omdat het inmiddels bijna sluitingstijd is. Het museum is niet erg interactief, maar door de interessante spullen die te zien zijn, is het voor kinderen zeker leuk om er rond te kijken.

Niet te missen in Parijs met kinderen – Jardin des Plantes

In Parijs is veel te zien en de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn behoorlijk groot. Wat is er dan fijner dan tijdens je stedentrip naar Parijs met kinderen een dag helemaal niet te hoeven verplaatsen om de gaafste dingen te zien?! Rond de Jardin des Plantes kan dat. Behalve de mooie, uitgestrekte tuin zelf, waar kleurige bloemen en allerlei planten en kruiden staan en er zelfs een romantische rozentuin is, bezoek je hier de gaafste musea voor kinderen in Parijs. Zo kunnen ze hier duizenden opgezette dieren zien en alles leren over de evolutie op aarde in de Grande Galérie d’Evolution. In het indrukwekkende gebouw waar dit museum gevestigd is zit ook nog een speciale kinderafdeling, waar de kleine ontdekkers zelf kunnen doen en uitproberen. Daarnaast is er nog een wisselende tentoonstelling, die op het moment dat wij er waren over het leven in de oceaan ging.

musea Jardins des Plantes - Parijs met kinderenLekker ontdekken en leren in de musea rond Jardin des Plantes

Rond de Jardin des Plantes vind je ook nog tropische plantenkassen, een dierentuin en verschillende andere musea die de moeite waard zijn om met kinderen te bezoeken. Veruit het meest interessant vonden wij La Galérie de Paléontologie et d’anatomie, waar duizenden dierenskeletten staan opgesteld en een echte “night ath the museum”-sfeer hangt.

Voor alle tentoonstellingen in de Jardin des Plantes heb je een apart entreekaartje nodig. Met een kaartje van het eerste museum dat je bezoekt krijg je wel korting voor de andere musea. Verreweg het voordeligst ben je echter als je een driedagenticket koopt voor alle musea plus de dierentuin samen. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen waren wij 80 euro kwijt.

Breng je ook je hele dag hier door? Dan is het super om bij mooi weer te picknicken in de Jardin des Plantes. Neem je lunch ’s ochtends al mee (en bewaar deze in één van de kluisjes), of koop deze in één van de supermarkten links van de uitgang naast de Grande Galerie

Jardin des PlantesOok de perfecte plek om te picknicken: Jardin des Plantes

Dagje rond Centre pompidou en het Louvre met kinderen

De kleurrijke Stravinsky fontein buiten is al een mooi welkom als je met kinderen Centre Pompidou bezoekt. Ook het gebouw zelf weet zeker de belangstelling te wekken. Binnen is er eerst een kleine, maar leuke kinderafdeling en ook de roltrap naar de bovenste verdieping is de moeite waard voor kids. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht tot de Eiffeltoren en Montmartre aan toe. Deze “view of Paris” is toegankelijk met een entreekaartje voor alle tentoonstellingen, maar kan ook apart voor 5 euro gekocht worden. Zo kan je wel door de glazen buizen naar boven en van het uitzicht genieten, als je kinderen even geen zin hebben in kunst kijken.

Elke eerste zondag van de maand is er de hele dag gratis entree in Centre Pompidou. De vaste tentoonstellingen, inclusief het kindergedeelte én “the view of Paris” zijn dan vrij toegankelijk. Wij hadden verwacht dat ’t er dan erg druk zou zijn, maar dat viel reuze mee. Binnen 5 minuten waren we binnen.

Centre Pompidou met kinderenCentre Pompidou is een leuk, kleurrijk museum om met kinderen te bezoeken

Als je het museum verlaat loop je in 5 minuten naar de Jardin Nelson Mandela aan de Westkant. Hier zijn twee hele toffe speeltuinen, de eerste voor kinderen van 2 tot 6 en de andere voor 7 tot 12 jaar. Deze avonturenspeeltuinen zullen er zeker voor zorgen dat je kleine ontdekkers even lekker kunnen uitrazen na het museumbezoek. Onze meiden spelen er minstens een uur, terwijl wij in de schaduw van de gratis wifi gebruik maken. Er is zelfs een wc en een kraan met drinkwater in de grootste speeltuin, maar ook in het park zelf. En ben je er op een warme dag? Dan zorgen de vele fonteinen voor de nodige verkoeling. Loop je vanuit het park in tegengestelde richting verder, dan ben je zo in het Louvre.

avonturenspeeltuin Jardin Nelson MandelaLekker spelen in de Jardin Nelson Mandela

Onze meiden hadden thuis al bedacht dat ze de Mona Lisa wilden zien. Toen ze van mij hoorden dat er ook een mummie in het Louvre ligt, stond dit museum direct bovenaan de verlanglijst. Het Louvre is het drukst bezochte museum van heel Frankrijk en zelfs van heel de wereld. Kom daarom zo vroeg mogelijk, als je de lange wachtrijen voor wilt zijn. Of beter nog koop je vooraf je kaartjes online. Zeker als je met kinderen in Parijs bent is dit een aanrader.

De eerste zaterdag van de maand is er vanaf 18.00 uur gratis entree in het Louvre, maar de wachtrijen voor dit tijdstip zijn berucht. Wees daarom vroeg en vergeet deze optie in het hoogseizoen beter helemaal.

Zodra je binnen bent in het Louvre loop je het best eerst de Griekse en aansluitend de Egyptische afdeling binnen. Onze eigen kinderen wilden ook erg graag de Romeinse mozaïeken en beelden zien. Als je van daaruit naar de Mona Lisa loopt, kom je automatisch ook langs de enorme Perzische tempels, die zeker indruk zullen maken. Voor de kinderen vind ik 2 uur rond lopen in het Louvre al een hele tijd. Ook ben ik dan zelf wel klaar met het constante, galmende geluid van andere toeristen. Ideaal is dan de Jardin des Tuileries, de voormalige paleistuinen, die nu een immens park zijn. Ook hier weer een (minder spectaculaire) speeltuin en draaimolen om stoom af te blazen.

Louvre met kinderenIn Parijs met kinderen hoef je het Louvre zeker niet over te slaan

Andere dingen die je in Parijs met kinderen niet mag missen

Natuurlijk is een bezoek aan de Arc de Triomphe en de Champs Elysées voor jezelf erg leuk, maar afgezien van wéér een mooi uitzicht over Parijs kan je deze combi met kinderen skippen wat mij betreft. Montmartre heeft wel leuke plekjes voor de kids, de kunstenaars op de Place du Tertre bijvoorbeeld. De karikaturen zijn bij die van ons favoriet. Ook de Sacré Coeur is leuk en helemaal als je met de kinderen de klim naar de koepel maakt. Zo kan je de bijzondere waterspuwers op het dak van dichtbij zien en vanaf boven zoeken naar alle bekende bezienswaardigheden die je al bezocht hebt, of nog gaat bezoeken.

Tenslotte twee activiteiten die zeker een hit zullen zijn als je Parijs met kinderen bezoekt: crèpes eten bij één van de vele stalletjes en een boottochtje op de Seine maken. Je kan kiezen voor een boottour, waarbij je in ongeveer een uur de Seine afvaart, al dan niet met een hapje en een drankje erbij. Ook is er de BATObus, eigenlijk een busdienst op het water. Je stapt in bij één van de 9 opstappunten en kiest zelf wanneer je de boot weer verlaat. Dit is ook een super handige manier om verschillende bezienswaardigheden van Parijs te combineren zonder veel te lopen of met de metro te gaan.

doen in Parijs met kinderenEr is genoeg te doen met kinderen in Parijs

Accommodatie Parijs met kinderen

Wij slapen graag in een appartement, zodat we vrij zijn om zelf te koken als we dat zouden willen en op een tijdstip dat ons dat uitkomt. Bovendien vinden we de bewegingsruimte voor de kinderen wel zo prettig, net als een aparte slaapkamer. Of twee. Dat laatste is in Parijs een illusie, als je het betaalbaar wilt houden in elk geval.

We hebben gekozen voor een appartement op loopafstand van Père Lachaise, op 5 minuten lopen van 2 metrohaltes (2 verschillende lijnen). De flat staat op een ongelooflijk stille plek in een fijne wijk, maar het is wel een half uur reizen naar de meeste van de bekende bezienswaardigheden. We betaalden 85 euro per nacht en hadden er zelfs een eigen, ondergrondse parkeerplaats voor onze auto. Deze flat is niet langer te huur, maar een vergelijkbaar alternatief voor net wat meer geld is dit appartement. Je slaapt dan wel in het sfeervolle Montmartre, maar hebt dan helaas geen parkeerplaats bij je accommodatie. Ga je toch liever voor een hotel, dan hebben ze hier erg netjes geprijsde familiekamers, die bestaan uit 2 aparte kamers met een tussendoor. Je slaapt dan op 5 minuten lopen van de Eiffeltoren! Helemaal leuk en heel budgetvriendelijk is natuurlijk kamperen in Parijs, zeker een aanrader als je Parijs met kinderen bezoekt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *