paddenstoelen fotograferen

Paddenstoelen fotograferen – tips voor de mooiste foto’s

Paddenstoelen fotograferen was een favoriete bezigheid toen ik net begon met fotograferen en wilde oefenen in het gebruik van scherpte-diepte. Paddenstoelen zijn daar echt het perfecte onderwerp voor. Ze blijven geduldig stil staan tot je klaar bent en hebben van die mooie lamellen, waarbij het gebruik van je diafragma zichtbaar wordt. De jaren die volgden maakten we meer en meer reizen en dus had ik, in mijn ogen, interessantere onderwerpen dan paddenstoelen om te fotograferen. Tot onze jongste dochter vanaf de herfst dat ze net 3 was een enorme liefde voor paddenstoelen bleek te hebben (fingers crossed dat dit over is tegen de tijd dat ze 16 is).

Na een paar foto’s van háár enthousiasme bij het zien van de paddenstoelen begon ik deze mooie creaties van de herfst zelf ook weer vast te leggen. Het bleek nog niet zo makkelijk, want verschillende keren zag ik achteraf dat de foto’s toch niet geworden waren wat ik ervan verwacht had. Verschillende herfstwandelingen later ben ik een stuk wijzer geworden en ik deel hier mijn beste tips. Doe er je voordeel mee als jij ook nóg beter paddenstoelen wilt fotograferen.

weer paddenstoelen fotograferen dankzij mijn dochterWeer paddenstoelen fotograferen dankzij mijn dochter

Neem altijd een vuilniszak mee

Misschien niet de meest voor de hand liggende tip, maar geloof me: wel de meest belangrijke. Tot 3 keer toe ging ik op pad zonder die vuilniszak, mijn knie elke keer neerzettend op een steeds meer verkreukeld en doorweekt A-4tje dat toevallig in m’n jaszak zat. Geen enkele keer bleef mijn broek droog noch schoon en verschillende foto’s werden echt minder mooi, doordat ik niet uitgebreid op de grond kon zitten, of zelfs liggen.

Kies eens een andere hoek

Wellicht vraag je jezelf af waarvoor je op de grond zou willen zitten of liggen. Heel simpel. Doordat paddenstoelen zo laag groeien fotografeer je ze altijd maar van bovenaf als je dat niet doet. Ongetwijfeld is dat in een aantal gevallen ook de mooiste hoek, maar heel vaak is dat juist niet zo. Zorg daarom dat je ook eens een zo laag mogelijk standpunt inneemt, ook al is dat wat minder comfortabel. Gebruik daarbij de live view van je camera als je dat makkelijk vindt en wie weet heb jij wel zo’n fijn kantelbaar schermpje.

paddenstoelen fotograferen - kies een andere hoekEen foto vanaf de bovenkant is de makkelijkste optie

paddenstoelen fotograferen - kies een andere hoekTerwijl een lager standpunt vaak interessanter is

Kom nóg dichterbij

Heb je wel eens een paddenstoel van heel dichtbij bekeken? Intrigerend hè?! Vind ik in elk geval wel. Ik zoom daarom graag een beetje extra in, waardoor ik de eigenschappen van de paddenstoel nóg beter kan laten zien. De textuur van de bovenkant bijvoorbeeld, of de lamellen aan de onderkant. Heb je een macrolens? Dan is het helemaal gaaf om foto’s van heel dichtbij te maken. Zelf heb ik zo’n lens helaas nog niet en mijn andere lenzen kunnen niet héél dichtbij komen. Mijn compactcamera heeft echter wel een macrofunctie en bij redelijke lichtomstandigheden is dit een prima alternatief.

paddenstoelen fotograferen - zoom eens inDoor in te zoomen zie je de textuur van de paddenstoel zo mooi

paddenstoelen fotograferen - zoom eens inOf de lamellen aan de onderkant

Zorg voor lijnen in je foto

Het is ook leuk om de paddenstoel in z’n omgeving te laten zien en daarmee creëer je meteen de kans om door het gebruik van lijnen de blik van de toeschouwer naar een bepaald punt te trekken. De schuine lijnen van de boomwortel en het groene mos op onderstaande foto lopen als het ware naar de paddenstoel toe, waardoor hij nog meer opvalt.

paddenstoelen - lijnen creërenDe schuine lijnen trekken je blik meteen naar de paddenstoel

Op de volgende foto worden je ogen eerst naar het grootste en meest duidelijke object getrokken, de paddenstoel zelf. Daarna gaan ze als vanzelf naar de dennenappels linksboven. Doordat je ogen over de foto bewegen wordt die een stuk interessanter.

paddenstoelen fotograferen - zorg voor lijnenOf laten je blik over de foto bewegen

Zet je diafragma ver open

In de herfst vind je in het bos, naast paddenstoelen, natuurlijk massa’s blaadjes, takjes, mos en andere storende elementen in je foto. Kies er daarom voor om je diafragma lekker ver open te zetten, zodat je een grote scherpte-diepte in je foto krijgt. Als de achtergrond van de paddenstoel iets verder weg is komt deze ook bij een iets minder groot diafragma al vanzelf een beetje los van de achtergrond, waardoor hij veel beter tot z’n recht komt. Wil je paddenstoelen fotograferen op een plek waar de achtergrond dichterbij is? Dan neem je het best een zo groot mogelijk diafragma (dat is een klein getal). Zo wordt vrijwel alleen de paddenstoel zelf scherp en komt hij een beetje tot leven op de foto.

paddenstoelen fotograferen - diafragma openZet je diafragma ver open bij ’t paddenstoelen fotograferen

Speel een beetje met het licht

Het licht bepaalt voor een groot deel de sfeer in je foto en hoe mooi je paddenstoelen uitkomen. Paddenstoelen zijn vaak wat lichtdoorlatend en daardoor kan het een heel mooi effect hebben om te kiezen voor licht van de zijkant of zelfs tegenlicht.Doordat één kant belicht wordt en de andere niet krijgt je paddenstoelen foto vaak ook net wat meer diepte. Speel er een beetje mee tijdens het paddenstoelen fotograferen en kijk wat het mooiste effect geeft.

paddenstoelen fotograferen - belichtingLaat het licht eens van een andere kant komen

Zorg voor contrast

Een vliegenzwam heeft als één van de weinige soorten van nature een kleurcontrast met haar achtergrond, maar veel paddenstoelen vallen bijna niet op. Vandaar dat ze soms wat lastig te zien zijn. Toch zijn er echt meer soorten die contrasteren met hun achtergrond. Zoals de hele lichte die zo mooi uitkomen tegen een donkere achtergrond. Of de oranje-bruine, met een beetje groen er omheen. Het loont echt om hier heel bewust naar te kijken, want het levert de mooiste plaatjes op.

paddenstoelen fotograferen - vliegenzwamEen vliegenzwam vormt van nature vaak al een contrast met haar omgeving

paddenstoelen fotograferen - contrastMaar ook licht en donker vormen een contrast

Vertraag je pas en stop af en toe helemaal

De zoektocht naar mooie paddenstoelen om te fotograferen kan soms frustrerend zijn op ’t moment dat je net dan geen geschikte exemplaren tegen komt. Ik heb gemerkt dat ’t enorm uitmaakt hoe snel je loopt of je veel of weinig paddenstoelen ziet. Voorheen liepen we altijd flink door, maar met kinderen in je kielzog schiet ’t allemaal een stuk minder op. Sinds we langzamer lopen zien we veel meer paddenstoelen. Het paadje naar ons vakantiehuisje in ’t bos in Drenthe had ik na aankomst al een paar keer in mijn eentje door gelopen. Elke keer redelijk gehaast, om een tas op te halen of iets bij de receptie te gaan vragen. Toen we er een dag later samen langs liepen, heel rustig en ook kijkend of we paddenstoelen zagen, bleken er wel degelijk een paar hele mooie te staan. Toen ik er één op de foto zette en de rest van het gezin ernaast stond te wachten zagen zij op nog geen 3 meter nóg een groepje mooie paddenstoelen en even later zelfs nog twee. Die hadden we eerder nog niet zien staan. Het loont dus echt om je tempo te verlagen, paddenstoelen hebben vaak schutkleuren, waardoor je ze lastig ziet. En we hoeven tenslotte niet allemaal alleen maar rood-met-witte-stippen op de foto te hebben, nietwaar?!

paddenstoelen fotograferen - niet te snelAls je rustig de tijd neemt zie je steeds meer paddenstoelen

paddenstoelen fotograferenOf paddenstoelen die zich deels verschuilen onder een dennenboom

Paddenstoelen fotograferen is jezelf uitleven met je camera

Voor het fotograferen van paddenstoelen zijn eigenlijk geen vaste regels en je kan het de hele herfst door op héél veel plekken doen. Dat maakt het juist zo leuk. Zelf ben ik tijdens de Trage Tocht Arnhem Noord in de herfst echt weer enthousiast geworden over de mogelijkheden en ik heb mijn camera weer zoveel beter leren kennen. Dus heb je nog even tijd? Ga lekker op pad en leef je uit!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

20 reacties op “Paddenstoelen fotograferen – tips voor de mooiste foto’s

 1. ivonne calis zegt:

  Ik heb dit jaar al zo enorm vaak op de grond gelegen om paddenstoelen te fotograferen. Wat waren er veel en wat waren ze mooi. Ik heb heel wat soorten gezien die je niet of nauwelijks ziet in Nederland. Daar heb ik die groene broek en jas wel voor over. De wasmachine is geduldig 😉

  • Yvonne zegt:

   Haha, ik zie je al liggen… en inderdaad, zoveel soorten als dit jaar had ik ook niet eerder gezien, voor het eerst ontdekt dat je zelfs paarse paddenstoelen hebt!

 2. Helena zegt:

  Goede tips. Vooral de tip om heel langzaam te lopen en soms zelfs stil te staan helpt inderdaad om paddenstoelen te spotten. Wanneer je de tijd neemt, zie je de mooiste soorten voorbij komen. En ja, die plastic zak is ook onmisbaar 😉

 3. Sanne zegt:

  Zeker waar. Ik ben een paar weken geleden voor het AD met een boswachter op pad geweest. Toen leerde ik ook veel over tips waar je paddenstoelen vind. Maar die blog ligt nog ergens op stapel 😉

 4. Kelly zegt:

  Hele mooie foto’s. Het is al even geleden dat ik paddenstoelen heb gefotografeerd, terwijl het een heel fijn onderwerp is. Ze lopen inderdaad niet weg 🙂 . Ik neem trouwens ook altijd een vuilniszak mee want anders wordt het zo’n vieze bedoeling. Ik ga altijd alleen op pad want anders moet iedereen zo lang wachten, haha. Je ziet de mensen wel altijd vreemd kijken als ik daar op mijn buik voor een hele kleine paddenstoel lig 😉

 5. Wanda zegt:

  Prachtige foto’s Yvonne! Ik moet toch eens meer gaan experimenteren met mijn camera, ik doe praktisch alles op de automatische stand omdat ik mijzelf te weinig tijd geef om echt lang over het maken van een foto te doen. Dit jaar heb ik ook best wel veel foto’s gemaakt van paddenstoelen maar ik blijf het lastig vinden om ze juist vast te leggen. Die vuilniszak is in ieder geval een hele waardevolle tip! Ik heb het zelf ook al meerdere keren gehad dat ik met een natte broek thuis kwam.

 6. anto zegt:

  Wat een prachtige foto’s zeg! Ik ben blij dat ik voor mijn reis nog wat paddestoelen heb gezien. Morgen ga ik weer even naar het bos en hoop er zeker nog wat tegen te komen. Goede tip trouwens van die vuilniszak. Ondanks dat het vaak droog lijkt, heb ik al regelmatig natte knieën gekregen in het bos 😉

 7. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

  Hahaha, die vuilniszak. Heel goede tip, en niet alleen deze maar de rest ook! Onlangs kwam ik ook weer met een vuile broek thuis na een middagje paddenstoelen fotograferen. De foto met het rode laarsje vind ik zo gaaf.

 8. Diana zegt:

  Zelf hier ook een echte paddenstoelenfotograaf. Vind het heerlijk om op pad te gaan met mijn verzameling lenzen en een paar prachtige foto’s te maken. De tips die je geeft zijn echt heel handig, vooral die met de vuilniszak haha, zo vaak al met vieze of natten broek gezetten.

 9. Carolien zegt:

  Ik heb deze herfst ook zoveel paddestoelen gezien en ook veel gefotografeerd. Helaas nog niet altijd heel uitgebreid omdat ik vaak niet alleen was. En dan is het toch meer snel snel. Volgende herfst maar weer eens een paddestoelenfotografieprojectje (leuk woord) van maken. En dan ook mijn macrolens meenemen. Die van de lamellen is prachtig!

 10. Martin zegt:

  Leuk zo’n paddenstoelen overzicht met heel veel handige fotografie tips! De herfts is een heerlijke periode…ook om te fotograferen. Prachtige kleuren en prachtige paddenstoelen! Er zitten er een paar bij die ik nog nooit heb gezien, die paarse bijvoorbeeld. Heel bijzonder!

 11. Stéphanie zegt:

  Leuk artikel vol met fijne tips en prachtige foto’s. Ik hou echt vab de herfst! Die vuilniszak vergeet ik altijd mee te nemen en achteraf heb ik altijd vieze knieën. Niet heel slim. Ik hoop dit weekend in Frankrijk nog op pad te kunnen gaan in het bos 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja, erg is dat dan hè.. dat je ter plekke bedenkt dat je die vuilniszak weer vergeten bent en dan al weet dat je nooit schoon thuis gaat komen. 😉 Veel plezier dit weekend, wáár in Frankrijk ben je dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *