Oman in de winter

Oman in de winter

Wie Oman in de winter bezoekt kan rekenen op een flinke dosis zonneschijn en.. eerlijk is eerlijk.. dat is één van de belangrijkste redenen dat wij het land hebben uitgekozen voor onze kerstvakantie. Uiteraard hebben de schitterende natuur van het land en de geweldig indrukwekkende forten, eeuwenoude steden en levendige markten zeker de doorslag gegeven. Vliegen naar Oman in de kerstvakantie bleek alleen niet goedkoop. Toen ik erg leuk geprijsde tickets naar Dubai voorbij zag komen, voor precies de juiste periode, heb ik dan ook geen seconde geaarzeld. Na een dag in Dubai stapten we in de bus naar Muscat, om van hieruit Oman te ontdekken.

Bezienswaardigheden Oman

De cultuur van Oman ademt nog altijd de sfeer van 1001 nacht en als je door eeuwenoude forten en vervallen stadjes dwaalt zal je geregeld het gevoel hebben dat Alladin zo de hoek om kan stappen. Of vliegen natuurlijk, op zijn tapijt. 😉 De levendige veemarkten zijn perfecte plekken om van dichtbij kennis te maken met de Omani en hun cultuur. Die mogen dus zeker niet ontbreken in je rondreis door Oman en waren echte hoogtepunten in onze eigen reis.

Oman in de winter - natuur en cultuurDe mooie bezienswaardigheden van Oman – natuur en cultuur

Wie naar Oman reist zal verder versteld staan van de fenomenale natuur, zeker als je van een beetje ruig houdt. De berglandschappen zijn prachtig en de wadi’s zijn een mooie, groene afwisseling in de verder bruine en kale omgeving. En dan is er nog de uitgestrekte woestijn, waar zandduinen wel honderd meter hoog kunnen worden. Wij speelden slechts een middag in de zandduinen bij Al Wasil, maar je kan ook een nacht de woestijn in voor de échte ervaring en om te overnachten in een tentenkamp.

De bergen in

Het Hajar gebergte, in het noorden van Oman is een niet te missen attractie voor iedereen die een rondreis maakt door dit land. Ook in de winter kan je prima voor een dag de bergen in, of pak zelfs een overnachting mee. Voor ons was de onzekerheid over de temperatuur in de wintermaanden de voornaamste reden dat we in de lagere delen van Oman overnacht hebben en slechts voor dagtrips omhoog zijn gegaan. Achteraf gezien was het weer perfect en hadden we makkelijk ook in één van de tentenkampen bij Jebel Shams kunnen overnachten.

Hajar gebergte Oman in de winterHajar gebergte Oman in de winter – ook voor overdag minstens een vest mee

Houd er rekening mee dat het in de bergen van Oman in de winter flink fris kan zijn. Vooral na zonsondergang kan het kwik snel dalen. Soms kan het er zelfs sneeuwen en op bewolkte en winderige dagen blijft de temperatuur ook onder de 10 graden steken, dus neem genoeg warme kleding mee.

Het weer in Oman in de winter

De temperatuur is in het noorden van Oman in de winter nog altijd erg aangenaam. Overdag is het minimaal 25 graden, maar ook geregeld tegen de 30. In de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 18. En je verwacht het niet, maar behalve in de bergen kunnen ook in de woestijn de nachten in de winter echt koud worden. Speciaal voor de geplande trip naar Jebel Shams hadden wij alle 4 onze 3-in-1-jassen meegenomen. Ideaal ook voor onze overstap in Kiev, waar tot onze verrassing net een vers pak sneeuw gevallen was. Voor de meiden had ik vlak voor vertrek naar Oman nieuwe jassen uitgezocht, bij een online outdoorwinkel met een ruim assortiment. Voor de geplande hikes, waarbij we zeker ook zo nu en dan door een stroompje wilden lopen, heb ik er meteen voor elk een paar stevige en waterbestendige sandalen van Teva bij besteld. Lekker modieus had ik er voor ze allebei een paar sokken bij meegenomen; mocht het ter plekke erg koud zijn had ik ze die zo aangedaan. Gelukkig voor hen was het lekker warm. 😉

Oman in de winter - warme kledingBlij met de nieuwe outdoorkleding voor de meiden, in Oman erg fijn

Ik zweer bij kleding in laagjes, zeker bij zonnige winterbestemmingen, waar de temperatuur nogal kan schommelen. Daarvoor zijn 3-in-1-jassen, met een uitneembaar vest, perfect. We hebben weinig echte outdoorkleding voor de kinderen, maar ook voor hen vind ik zo’n jas eigenlijk onmisbaar, net als goede schoenen waarmee ze ook het water in kunnen.

Zwemmen in Oman in de winter

Veel winterzonbestemmingen zijn net niet warm genoeg om lekker te kunnen zwemmen in de kerstvakantie. Zeker als de zwembaden onverwarmd zijn kan het eigenlijk alleen, met veel geluk, in de zee. Die is in december vaak nog niet afgekoeld. Zwemmen in Oman in de winter is geen enkel probleem, omdat de temperatuur er echt een flink stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld op de Canarische eilanden of in Zuid-Spanje of de Algarve. Heb je een accommodatie met zwembad, dan kan je daar zeker weten een duik in nemen zonder te bevriezen. Ook het water van de zee en in de wadi’s is nog lekker.

Oman in de winter zwemmen gepastOman is ook in de winter warm genoeg om te zwemmen, maar wel gepast graag!

Zorg wel voor passende zwemkleding als je zwemt in Oman. Je bent in een traditioneel Moslimland, waar ontblote schouders en bovenbenen in het openbaar als schokkend worden ervaren. Met plaatsvervangende schaamte heb ik zo nu en dan andere Europeanen zien zwemmen in badpak of zelfs bikini!

Je bent niet de enige

Hoewel het toerisme in Oman nog lang niet op hetzelfde niveau is als dat van bijvoorbeeld de buren in Dubai, weten steeds meer mensen het land te vinden. Het is geen geheim meer dat je in Oman in de winter heerlijk kan genieten van cultuur en natuur onder een onbewolkte hemel, bij erg prettige temperaturen. In de kerstvakantie zijn veel mensen vrij en die periode is dan ook behoorlijk druk in Oman, zeker bij de toeristische highlights. Kies daarom ook eens voor de minder bezochte plekken, als je echt rust en ruimte zoekt.

Zou jij Oman in de winter willen rond reizen? Of blijf je liever dichter bij huis?

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

10 reacties op “Oman in de winter

  • Yvonne zegt:

   Jebel Shams is prachtig! In een apart blog daarover heb ik uitgebreid geschreven over onze afwegingen en keuzes voor wel of geen 4×4. Die zou ik even lezen.

 1. Bijeesh zegt:

  Hello, Greetings from Dollar Rent a Car- OMAN !

  We are so happy to be your vehicle supplier during your OMAN visit. Your blog is Awesome and All the best for the upcoming trips.

  thanks
  Bijeesh & Badar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *