okonomiyaki Japan

Wereldgerechten – Okonomiyaki uit Japan

Wereldgerechten: Nee, niet die pakjes van Knorr.. bestaan die eigenlijk nog?! Maar de favoriete gerechten van over de hele wereld van andere reizigers. Maak jij zelf de lekkerste Bami, of heb je in Egypte een gerecht gegeten bij een straatstalletje dat je sindsdien thuis zelf maakt? Laten we elkaar inspireren, om de lekkerste wereldgerechten te maken en delen met elkaar. Kelly is behalve dol op reizen ook een echte crea Bea en net als wij dol op het maken van wereldse gerechten. Ik lees graag haar DIY-blogs, die altijd super staan in het interieur van een reiziger. Op haar blog DutchieOnTheRoad deelt ze persoonlijke reisverhalen, bestemmingsinformatie, handige reistips, reviews, hotspots, tips over reisfotografie en leuke DIY’s en dus recepten. Vandaag deelt zij hier haar ervaringen én een recept uit Japan.

Werelddgerechten: Okonomiyaki uit Japan

Jarenlang stond Japan torenhoog op mijn wishlist. Velen vroegen waarom ik zo ontzettend graag naar Japan wilde. Mijn antwoord was steevast ‘de lekkerste sushi ter wereld eten’ want ik ben een groot liefhebber van sushi . Japan is echt een walhalla voor foodies en ik werd niet teleurgesteld. Ik had alleen nooit verwacht dat een ander Japans gerecht mij zo zou verbazen. Ik maakte kennis met de Japanse pannenkoek, okonomiyaki.

JapanKelly in Japan

Okonomiyaki: een hartige pannenkoek

Okonomiyaki is een hartige pannenkoek van de bakplaat en dit gerecht is echt onweerstaanbaar lekker. Het is een soort mix tussen een pannenkoek en omelet die je kunt vullen met wat je maar wilt.
Er zijn twee stijlen, namelijk de Hiroshima-stijl en de Osaka-stijl. Ik maakte voor het eerst kennis met okonomiyaki in Hiroshima. Deze variant wordt uit laagjes opgebouwd én er worden noedels toegevoegd. Deze laagjes kunnen zijn: deeg, kool, vlees en/of vis, kaas en noedels. Voor de Hiroshima-variant heb je een behoorlijke training nodig en dat kun je ook zien tijdens het bereiden. Het is echt heel tof om deze koks aan het werk te zien. Mocht je ooit in Hiroshima zijn, ga dan vooral okonimiyaki eten in het Hondori Shopping District. Kies één van de vele kleine eettentjes uit en ga aan de bakplaat zitten. Superleuk om mee te maken.

De Osaka-stijl is een grote mengelmoes van ingrediënten en is daarom ook makkelijker voor ons te maken. Je maakt een dik deeg met alle ingrediënten en deze bak je vervolgens op een hete bakplaat. Dit deeg bestaat over het algemeen uit bloem, geraspte kool, water of dashi en ei. Je kunt deze basis nog aanvullen met diverse ingrediënten zoals lente-ui, vlees/vis, groenten, kaas enz. Om het geheel af te maken, wordt de pannenkoek gegarneerd met okonimiyaki saus en Japanse mayonaise.

Okonimiyaki in JapanOkonimiyaki in Japan

Recept okonomiyaki

“Okonomi” betekent letterlijk “wat je maar wilt” dus je kunt het eigenlijk niet fout doen. De basis is heel simpel en verder kun je de okonomiyaki toppen met wat jij wilt. Zonder ei wordt het wat lastiger dus dit gerecht is minder geschikt voor vegans.

INGREDIENTEN
Basis voor de okonomiyaki (2 personen)
• 200 gram bloem
• 200 ml bouillon (ik eet geen vlees dus gebruikte groentebouillon)
• 4 eieren
• 2 eetlepels panko
• 300 gram Chinese kool, geraspt
• Snufje zout

Voor de okonomiyaki saus (2 personen)
• 6 eetlepels tomatenpassata
• ½ eetlepel worcestershiresaus
• ¼ theelepel mosterd
• 2 eetlepels mirin
• 1 eetlepel suiker
• 1 theelepel sojasaus

Extra’s voor de okonomiyaki
• Lente-ui
• Mayonaise (in de supermarkt is Japanse Kewpie Mayonnaise te koop, maar zelf gebruikte ik gewone

mayonaise want Kewpie is beperkt houdbaar na openen)
• Bonitovlokken (tonijnvlokken)
• Norivlokken (zeewiervlokken)
• 100 gram noedels (optioneel)

Je kunt je helemaal uitleven als het gaat om extra’s en toppings. De mogelijkheden zijn heel divers in Japan. Liefhebbers van vlees kunnen ontbijtspek gebruiken en visliefhebbers kunnen bijvoorbeeld garnalen toevoegen. Ik koos in Japan altijd voor kaas en lente-ui. Je kunt de lente-ui aan je beslag toevoegen of deze royaal als topping gebruiken. Het laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur.

Okonokiyaki met kaas en lente-ui in JapanOkonokiyaki met kaas en lente-ui in Japan

BEREIDINGSWIJZE
Je kunt bij de toko ook kant-en-klare flesjes okonokiyaki saus kopen, maar dat heb je echt niet nodig. Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan, roer door elkaar en breng vervolgens aan de kook. Laat de saus vervolgens nog 2 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Kind kan de was doen.
Je kunt nu het beslag gaan maken.

• Klop twee eieren los en voeg de bloem en bouillon toe.
• Snijd de kool in dunne ringetjes en roer deze door het beslag. Voeg vervolgens het zout en de panko toe zodat je een dik beslag krijgt.
• Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe.
• Klop één ei los (één ei per persoon) en doe deze in de pan. Desgewenst kun je nu een handje noedels toevoegen. Eén zijde van je okonomiyaki bestaat dan dus echt uit ei en dat is in Hiroshima ook zo. Mocht je dit te veel gedoe vinden, voeg je alle eieren gewoon toe aan het beslag. Geen zin in noedels? Dan laat je deze gewoon achterwege.
• Voeg ½ van het beslag toe en dek de pan af met een deksel. Als je ontbijtspek of garnalen toe wilt voegen, leg je deze meteen bovenop je beslag. Laat de pannenkoek ongeveer drie tot vier minuten bakken tot hij mooi goudbruin is aan de onderzijde.
• Keer de pannenkoek om in de pan. Desgewenst kun je nu de geraspte kaas toevoegen. Leg de deksel weer op de pan en bak tot de okonomiyaki goudbruin en knapperig is.
• Leg de pannenkoek op een bord en verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit vervolgens de mayonaise er ook in streepjes overheen.
• Snijd vier lente-uitjes en verdeel deze over de twee pannenkoeken.
• Je kunt de okonomiyaki desgewenst nog extra toppen met bonito- of norivlokken.

zelf Okonimiyaki makenzelf Okonimiyaki maken

Meer Japan voor extra sfeer

Maak de avond compleet met Japanse muziek of kijk een Japanse film. Zelf ben ik een groot liefhebber van de film Memoirs of a Geisha, waar overigens ook een boek over geschreven is. Deze film zag ik tien jaar geleden voor het eerst en toen wist ik zeker dat ik ooit naar Japan wilde. Behoefte aan iets meer actie? Denk dan aan films als The Last Samurai, The Wolverine en Kill Bill. Als je kinderen hebt, kun je natuurlijk ook een marathon Pokémon houden. Succes gegarandeerd.

Ben je geen liefhebber van films of kun je maar geen genoeg krijgen van Japan? Ga dan een Manga stripboek lezen. Manga is helemaal hot in het knotsgekke Japan. Of wat denk je van origami vouwen of kawaii tekenen? Maak er een leuke Japanse middag of avond van en dan ben je weer even in gedachten op reis. Hele fijne Japanse avond gewenst en smakelijk eten.

OkonomiyakiDe Okonomiyaki is klaar, smakelijk eten

Ook een wereldgerecht delen op mijn blog?

Ga de keuken in om jouw favoriete wereldgerecht te maken en stuur me een aantal foto’s van jou in de keuken en een foto van het eten als het klaar is. Laat in een tekstbestand even weten waarom je dit wereldgerecht gekozen hebt en vertel iets over het land waar het vandaan komt. Voeg een link naar wat extra sfeerelementen toe, zoals muziek, film of leestips. Deel tenslotte het recept, zodat iedereen jouw lievelings-wereldgerecht zelf kan maken. Een kort stukje met info over jezelf is leuk als afsluiting. Hier is trouwens in de tussentijd ook Falafel gemaakt en Simone deelde haar favoriete wereldgerecht: kokos poffertjes uit Indonesië.

Ga naar al mijn Verre Reizen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *