wandeling Soesterberg Utrechtse Heuvelrug

Museum en wandeling Soesterberg – geschiedenisles Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Militair Museum en een wandeling rond vliegbasis Soesterberg zijn een perfecte combinatie voor iedereen die een wandeling door de geschiedenis wil maken. In het Nationaal Militair Museum krijg je een interactief kijkje in de geschiedenis van Nederland én de wereld over het thema veiligheid. De Hollandse Waterlinie en de tweede wereldoorlog zijn enkele Nederlandse thema’s en de vredesmissies en grote oorlogen door de geschiedenis heen worden belicht buiten ons eigen land. Het museum ligt aan voormalige vliegbasis Soesterberg, met in de omgeving van de start- en landingsbaan nog munitiebunkers en wachtposten. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet, die je langs de overblijfselen uit de tijd van de Koude Oorlog voeren. Natuur en geschiedenis gaan in Soesterberg hand in hand.

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg

Wij verbazen ons bij aankomst over de grootte van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Als we van de parkeerplaats naar de ingang van het museum lopen wordt direct duidelijk waarom het gebouw zo enorm is. Verspreid rond het gebouw staan allerlei legervoertuigen en die hebben nou eenmaal een behoorlijk formaat. Binnen in het museum hangen complete vliegtuigen aan het dak en ook hier staan heel veel legervoertuigen.

vliegtuigen Nationaal Militair MuseumVliegtuigen staan buiten bij het Nationaal Militair Museum

Het binnenste deel van het museum is ingericht met interactieve exposities en dat is waar wij ons bezoek starten. We beginnen met een enorme, interactieve kaart van de Hollandse Waterlinie en een expositie over forten en wapens uit die tijd. Hoe gaaf, om de filmbeelden in het groot te zien, die precies passen bij het belichte deel van de Nederlandse kaart.

Oorlogen, vredesmissies en herkenning uit de geschiedenis

De 360 graden film over oorlogen en vredesmissies uit de geschiedenis trekt ons met z’n geluid direct de grote koepel binnen waar deze film wordt afgespeeld. Daardoor gaat de tentoonstelling over de grote oorlogen en vredesmissies in de wereld nog meer leven. Op verschillende plekken kun je zelf keuzes maken over de allesbeslissende acties tijdens een bepaalde oorlog of missie en zien wat het effect van je keuze geweest zou zijn.

Nationaal Militair Museum SoesterbergHet Nationaal Militair Museum in Soesterberg is super interactief

Eén van de items uit de Canon-tentoonstelling is de helm van Schelte van Aysma. Die kennen we wel, want in het Friese kerkje waar de helm gevonden is hebben wij overnacht. De klas van ’45, een interactieve wandeling door de Tweede Wereldoorlog, roept nog meer herkenning op. Ook in herinneringscentrum Westerbork hebben we gezien hoe kinderen in de oorlog leefden. De klas van ’45 neemt je onder andere mee in een gevechtsvliegtuig van de vader van één van de kinderen en naar Kamp Vucht, waar een andere vader wordt vast gezet.

Er is nog veel meer te doen in het Nationaal Militair Museum, met 4 uur hebben wij nog steeds tijd te kort. En dan hebben we de buitenactiviteiten nog niet eens gedaan. Plan dus gerust een hele dag als je dit museum wilt bezoeken, of reken erop om nog eens terug te komen.

herkenning Nationaal Militair MuseumHerkenning in het Nationaal Militair Museum

Buitenactiviteiten Nationaal Militair Museum

Het museum gaat dicht als wij ons naar buiten begeven, maar dat houdt onze meiden niet tegen nog even over de stormbaan te gaan, die daar is uitgezet. Het klimvliegtuig en de speel-legervoertuigen die rond de stormbaan staan worden ook uitbundig getest. De vliegtuigen aan de zijkant en achterkant van het museumgebouw bekijken we nog even, voordat we naar huis vertrekken. Pas als we een paar weken later terug komen, zien we dat er ook nog een waterspeelplaats is. Hier kunnen kinderen het effect van sluizen en dijken zien en wordt zo de link met de Hollandse Waterlinie gelegd. Geen idee of die kinderen dat zelf beseffen overigens. 😉

Die tweede keer dat we Soesterberg bezoeken komen we eigenlijk om te wandelen. Onze kinderen krijgen echter al snel de rupsvoertuigen in het oog, die achter het depot van het museum over een ruig terrein rondjes rijden. Als we dichterbij komen, zien we dat je ook zelf een minitank kunt besturen, of een mini-legerjeep. Natuurlijk willen ze dat graag even uitproberen.

buitenactiviteiten Nationaal Militair MuseumVoor kinderen zijn de buitenactiviteiten van Nationaal Militair Museum super

Voor deze buitenactiviteiten betaal je een extra bijdrage. Houd er rekening mee dat de laatste ronde voor deze activiteiten al om 15.30 uur is, ook al is het museum zelf tot 17.00 uur geopend.

Wandeling rond vliegbasis Soesterberg

Zondagmiddag is een populair tijdstip voor een bezoek aan het museum en vliegbasis Soesterberg. Als wij er die tweede keer aan komen is het extra druk, want er is een speciaal evenement waarbij honderden Old Timer Volvo’s tussen de vliegtuigen aan de achterkant van het museum gereden worden. Wat een gaaf gezicht en wat een mazzel dat we precies dit moment hebben uitgekozen voor onze wandeling rond Soesterberg. Het duurt nu wel iets langer, voordat we aan de rode wandeling van 5 kilometer beginnen, want ook de vliegtuigen, die tussen de auto’s staan hadden we vorige keer nog niet goed bekeken.

Met enige vertraging maken we nog een laatste stop bij het schitterende theehuis, voor we even later eindelijk een bospaadje in duiken. In het theehuis hebben we tijdens ons vorige bezoek ook een kijkje genomen. Het blijft een geweldig gebouw, dat ooit gebouwd is als showroom, maar ook een EHBO-post is geweest én dus een theehuis. Zoals het bordje naast het wandelpad er vlakbij meldt gaan we de geheimen van Soesterberg ontdekken. We zijn heel benieuwd. De vliegbasis Soesterberg was begin 20e eeuw de allereerste Nederlandse luchthaven. In de tweede wereldoorlog raakte het beschadigd door bombardementen, maar na de oorlog werd het algauw weer in gebruik genomen als militair vliegveld.

paviljoen nationaal Militair museum SoesterbergNabij het paviljoen begint de rode wandeling rond Soesterberg

Tijdens de Koude Oorlog wapperde hier de Amerikaanse vlag. De basis was een strategische plek in de verdediging tegen Rusland. Het eerste dat we ontdekken in de vrij nieuwe natuur rond Soesterberg zijn de enorme munitiebunkers. Vanwege hun vorm worden ze ook wel iglo’s genoemd.

In het vervolg van onze wandeling zien we pas hoeveel van deze enorme munitieopslagen er zijn. Hier hebben echt duizenden kilo’s munitie gelegen. Binnen in de bunkers zijn kunstwerken, maar die zijn slechts af en toe, onder begeleiding te bezoeken. Overal langs de wandeling komen we wachthuisjes tegen. Met bordjes worden belangrijke plekken gemarkeerd, zoals een open munitieopslag, de verschillende blusvijvers, een radiozender en de plek van de belangrijkste patrouille. Wat al gauw duidelijk wordt, is dat deze wandeling over Soesterberg anders is dan de andere wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug die ik maakte. Hier wandel je echt over een voormalig militair terrein en is de natuur veelal nog jong. Je loopt veel over verharde paden en hoort ’s zondags vrijwel de hele tijd de het opstijgen van de zweefvliegtuigen aan een lier op de zweefbaan. Hier wandel je vooral langs historie en minder door natuur.

wandeling vliegveld SoesterbergDe wandeling rond Soesterberg gaat langs munitiebunkers en wachthuisjes

Bezoek voor of na je wandeling het monument voor de gevallenen uit de luchtvaart van de Tweede Wereldoorlog. Dit monument staat tussen het museum en de start- en landingsbaan. De esdoornen van over de hele wereld, rond het monument, zijn vooral in de herfst erg mooi.

Andere wandelingen vliegbasis Soesterberg

De rode wandeling, die wij zelf hebben gelopen, is 5 kilometer lang. Er zijn nog twee andere wandelingen, die je vanwege de lengte ook onderling kunt combineren met elkaar of de rode route. De blauwe route gaat over de start- en landingsbaan en is ongeveer 2 kilometer lang: een kilometer heen en één terug. De gele route voert je over het naastgelegen landgoed De Paltz en is met 3,4 kilometer ook een korte wandeling. Dit landgoed heeft een licht heuvelachtig karakter en ligt duidelijk op de Utrechtse Heuvelrug. Daardoor kun je genieten van mooie vergezichten.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

12 reacties op “Museum en wandeling Soesterberg – geschiedenisles Utrechtse Heuvelrug

 1. Aniek zegt:

  Ik vind de wandelingen hier altijd heel leuk! Ze zijn niet te lang, dus je kunt perfect twee verschillende wandelingen combineren. Het is ook altijd een aanrader om een stukje over de landingsbaan te wandelen (of fietsen).

 2. Marcella zegt:

  Mooi gebied! Wij zijn er geweest toen we verbleven in Nijkerk. Helaas was het museum vol geboekt en regende het flink. Dus we konden alleen even een blik werpen op het museum en het paviljoen. We komen graag eens terug!

  • Yvonne zegt:

   Wie weet, is die film wel vrij recent.. geen idee eigenlijk. Ik ontdek ook altijd weer nieuwe dingen als ik ergens na een hele tijd opnieuw ben.

 3. DutchieontheRoad zegt:

  Lijkt me een heel interessant museum om te bezoeken. Misschien wel leuk met mijn petekind want hij wil ook graag het leger in als hij klaar is met de middelbare school. Ook leuk om inderdaad te combineren met wandelen in de buurt.

  • Yvonne zegt:

   Een museumkaart is echt een goed idee. Wij hebben, door de museumsluitingen steeds, alweer anderhalf jaar een museumkaart. Hopelijk kunnen we er nog gebruik van maken, voordat hij verlopen is, want er staan er nog een paar op de planning om te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *