Münster of Osnabrück

Münster of Osnabrück

Tecklenburg ligt midden tussen Münster en Osnabrück, op ongeveer een half uurtje rijden, zodat het eenvoudig is om beide steden te bezoeken bij een verblijf in Tecklenburg. Münster ligt in het noorden van Nordrhein-Westfalen en is een stuk bekender en ongeveer dubbel zo groot, terwijl Osnabrück in het zuiden van Niedersaksen ligt en haast dorps karakter heeft, met veel sfeervolle hoekjes. We bezochten beide steden een dag na elkaar, maar welke is nou leuker, Münster of Osnabrück?

Münster, levendig en een echte stad

Münster doet aan als een grote, levendige stad. Misschien dat dit nog wordt versterkt omdat het tijdens ons bezoek aan de stad net kermis is, waardoor de grote parkeerplaats waar we staan al één groot land van plezier is en door de drukke zaterdagmarkt, waar we in het centrum op stuiten. Voordat we het centrum goed en wel in gelopen zijn hebben we al zeker 3 enorme kerken zien staan en de drukte op de pleinen en in de kleine straatjes er tussen doet nogal on-Duits aan na een dag in Tecklenburg.

De drukte van buiten ben je meteen vergeten, zodra je de Liebfrauenkirche binnenkomt. De eerste kerk die we van binnen zien, misschien dat hij daarom in mijn herinnering de mooiste is. Of zou dat door die magische orgelmuziek komen, die er juist op dat moment wordt gespeeld? Vera vindt het ook mooi. “Maak je een foto van die muziek mama?”

Munster kerkenKerken zijn er in Münster genoeg

Het contrast met de drukte van de markt op de Domplatz kan niet groter zijn. Klaarblijkelijk is de hele stad uitgelopen om gezellig samen te proeven van de grote variatie aan smakelijke hapjes en drankjes. Op de weekmarkt, die zaterdags en woensdags plaatsvindt is werkelijk alles te koop. Van enorme paddenstoelen tot gefrituurde Reibekuchen (aardappelkoekjes), likeur en kruiden.

Munster weekmarktDe weekmarkt in Münster is een heerlijke plek om rond te struinen

Op de hoek net achter de markt leeft een man zich uit op een mini-draaiorgel, vergezeld door zijn (speelgoed-)aapje en onder de zuilengangen om de hoek speelt iemand viool. De oude huizen met hun bijzondere gevels aan de Prinzipalmarkt zijn op de onderste verdieping allemaal in gebruik als winkel, met goedgevulde, sfeervolle etalages. Bussen en auto’s delen de weg met fietsers en een paardenkoets en ergens in die drukte zijn we ook het beroemde Rathaus voorbijgelopen.

Na alle hectiek op straat duiken we weer even onder, dit keer eerst in de Lambertuskerk en vervolgens in de enorme Dom waar een sterke wierookgeur ons al bij de ingang tegemoet komt. De dienst is zojuist afgelopen en we zien de bisschop nog net de laatste gelovigen zegenen, voordat de kaarsen op de kandelaars worden uitgeblazen, wat bijdraagt aan de sfeer. We bekijken de kruisgang, de binnenplaats en de astronomische klok, waarvan ik bij toeval de rondgang van de 3 koningen zie, die dagelijks enkele keren plaatsvindt.

Dom MunsterDe Dom van Münster

Eenmaal buiten sta je meteen weer in de drukte van de markt. Op een willekeurige zaterdagmiddag is Münster een bijzonder bruisende stad. Plan genoeg tijd om lekker rond te struinen en sfeer te proeven!

Osnabrück, knus en haast dorps

Het centrum van Osnabrück is lekker compact. Zodra we de auto geparkeerd hebben lopen we vrijwel meteen tegen het renaissance-slot en vervolgens de Ledenhof aan, een gebouw dat opvalt door zijn gestreepte uiterlijk en het feit dat de 3 onderdelen van het gebouw totaal niet bij elkaar lijken te passen. Het lijkt eerder uit de Efteling te komen, dan uit een Middeleeuwse stad. Aan de rand van het centrum passeren we ook een gezellige buurtspeeltuin, met een waterpomp en volop zand en met uitzicht op één van de kerktorens van de stad.

Osnabruck LedenhofEven spelen, in de speeltuin een eind achter de Ledenhof

De Dom van Osnabrück is minder groot en indrukwekkend dan die van Münster en al gauw zijn we uitgekeken. We passeren een hele rij pastelkleurige huizen met prachtige gevels en staan dan ineens op de markt, met zijn prachtige Rathaus en Marienkirche, waarvan de bogen me meteen herinneren aan die van de Notre Dame. Op een apart pleintje, bij de stadsbibliotheek, is een monumentale fontein, de Bürgerbrunnen, een bijzonder gedetailleerd, bronzen kunstwerk.

Osnabruck Dom en BurgerbrunnenDe Dom en de Burgerbrunnen in Osnabrück

Nu zitten we in het echte stadscentrum en om de paar panden staan we even stil om de rijkversierde gevels van de vakwerkhuizen te bewonderen. Verder is er echter niet zo veel te beleven en maakt Osnabrück een beetje een slaperige indruk, zeker voor een stad. Het zal er vast ook mee te maken hebben dat het zondag is, maar zo druk en levendig als Münster zal het hier nooit worden.

Kiezen?

Münster en Osnabrück. Ze zijn allebei zo verschillend en beiden hebben ze hun eigen charmes. Wel is er in het bruisende Münster meer levendigheid en echt wat te beleven. Je kunt je daar makkelijk een hele dag vermaken, terwijl je in Osnabrück na een paar uurtjes wel bent uitgekeken. Toch heeft het wel wat, deze relaxte stad van de vrede, met zijn vele vakwerkhuizen. Ik zou zeggen: bezoek ze gewoon allebei en oordeel zelf. En heb je nóg wat meer tijd in de regio? Dan kun je ook het super charmante stadje Hamelen meepakken!

Osnabruck vakwerkhuizenIn Osnabrück vind je veel prachtige vakwerkhuizen

Mocht je voor Osnabrück kiezen en de stad graag combineren met mooie natuur.. ga dan wandelen bij Porta Westfalica in het Weserbergerland. Deze fijne regio vind je op een klein uurtje ten oosten van Osnabrück.

Ben jij weleens in Münster of Osnabrück geweest?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Münster of Osnabrück

 1. Tonja zegt:

  Dank je wel Yvonne! We wisten niet of we naar Osnabrück of Münster zullen gaan as zaterdag. Dankzij jouw verhaal wordt het Münster. We hebben er zin in!

 2. Wanda zegt:

  Ik ben in beide steden geweest, weliswaar alleen in december waardoor het er natuurlijk enorm druk was vanwege de kerstmarkten maar zou er zeker nog een keertje ook zo weer naar toe willen. Vooral Münster lijkt me dan een heerlijke stad om echt te ontdekken, Osnabrück vond ik vrij klein dus inderdaad geschikter voor een middagje. Ben je ook weleens in Oldenburg geweest? Ook een erg leuke sfeervolle stad in Noord-Duitsland.

  • Yvonne zegt:

   Toen we in Groningen woonden gingen we regelmatig naar Oldenburg. Leuke stad ook. Wil nu graag een keer naar Bremen, net ietsje verder weg, maar toch prima te doen voor een weekend.

 3. reisvlinder zegt:

  Mooie foto’s! Ik ben in beide steden nog nooit geweest, maar ga aankomend weekend naar Münster. Ben erg benieuwd. Het is zal er in ieder geval (nog) levendig(er) zijn ivm de kerstmarkt. Osnabrück lijkt me ook leuk, erg sfeervol met al die vakwerkhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *