mooiste tempels van Luang Prabang

Wat zijn de mooiste tempels van Luang Prabang in Laos?

De mooiste tempels van Luang Prabang zijn niet alleen de bekende tempels. Luang Prabang heeft een beetje een mystieke sfeer, niet in de laatste plaats door de vele tempels die je in deze Noord-Laotiaanse stad vindt. In totaal zijn ‘t er 33, in Lao, Thai en Khmer stijl. Verschillende van die tempels worden door elke toerist bezocht. In andere tempels is niemand, op een paar in oranje gewaden gehulde monniken na. De mooiste en meest bijzondere heb ik voor je op een rijtje gezet. Onderstaande lijst heb ik in logische volgorde gezet, voor als je al deze mooie tempels van Luang Prabang zou willen bezoeken tijdens één lange dag.

Wat Phongxay Xayxana Songkham

Wij bezoeken Wat Phongxay Xayxana Songkham na een wandeling over de morning market. Deze markt wordt veel door de lokale bevolking bezocht om hun ontbijt voor die dag te kopen en wij volgen dat voorbeeld. Wat Phongxay Xayxana Songkham ligt eigenlijk om de hoek bij de markt en het is daarom voor ons logisch om er een kijkje te gaan nemen. De tempel wordt net uitgebreid opgeknapt als wij er zijn. Houten onderdelen en het dak worden vervangen, de door de zon verweerde schilderingen aan de buitenkant worden weer net zo kleurrijk geschilderd als ze ooit waren. Op het pleintje van de tempel staan bankjes, waar wij in de ochtendzon de werkmannen gadeslaan en de tempel bewonderen.

Wat Phongxay Xayxana Songkham Luang PrabangWat Phongxay Xayxana Songkham Luang Prabang

Phousi Hill

De kleine grottempel op Phousi Hill is slechts het excuus om deze bekende heuvel in Luang Prabang te beklimmen. De wandeling naar boven, langs de lokale wijk aan de achterkant van de heuvel, is al de moeite waard vanwege de uitzichten. De stoepa bovenop de heuvel is één van de bekendste herkenningspunten van de stad. Vooral tijdens zonsondergang is het hier schitterend, maar erg druk. Wil je in rust van deze plek, de sfeer en een mooie lucht genieten, sta dan eerder op dan wij en klim naar boven voor de zonsopkomst. Wij zijn er halverwege de ochtend en ook dan is het vrij rustig. Op weg naar boven komen we slechts een eenzame monnik tegen.

Aan de noordoost-kant dalen we Phousi Hill weer af, tussen het groen door genietend van uitzicht op de Mekong. Eenmaal de trappen afgedaald kom je langs Wat Siphoutthabath, geen erg bijzondere tempel. Van hieruit loop je wel makkelijk linksaf de Sisavangvong road op, naar het Koninklijk paleis.

Phousi Hill Luang PrabangPhousi Hill: tempels, monniken en gaaf uitzicht over Luang Prabang

De heiligste tempel van Luang Prabang is Wat Haw Prha Bang

Op het terrein van het Royal Palace Museum, het Koninklijk paleis, staat de Haw Pha Bang. Dit is één van de mooiste en meest heilige monumenten van Luang Prabang. Deze sierlijke tempel werd gebouwd om het meest heilige Boeddhabeeld van Laos te huisvesten: Phra Bang. Dit is het beeld waarnaar Luang Prabang vernoemd is. De tempel lijkt misschien oud, maar hij is gebouwd in de tweede helft van de 20e eeuw en was pas in 2006 klaar.

Wij zien de beroemde Boeddha slechts één keer: tijdens ons bezoek aan het Koninklijk paleis. Alleen tijdens de openingsuren van het paleis kun je op het ommuurde terrein komen. De tempel waarin het beeld staat is niet toegankelijk. We bekijken het Boeddhabeeld vanuit de deuropening.

Wat Haw Prha Bang Luang PrabangWat Haw Prha Bang: heiligste tempel van Luang Prabang

Wat May Souvannapoumaram: één van de mooiste tempels van Luang Prabang

Na een bezoek aan Wat Phra Bang lopen we door naar de buren. Wat May Souvannapoumaram is wat mij betreft één van de mooiste tempels van Luang Prabang. Aan de bouwstijl zie je al dat dit geen gewone tempel is. Het dak bestaat maar liefst uit vijf lagen. Dwars op de grote tempel staan twee galerijen aan de zijkanten, een soort veranda’s. De rijk bewerkt, goudkleurige bogen en zwarte en rode pilaren met gouden details zijn typisch Laotiaans. De details in de versieringen vinden we aan de buitenkant al indrukwekkend. Het hier en daar wat scheefgezakte gebouw ademt geschiedenis. Achter de tempel zijn verschillende bijgebouwen, grotendeels voor huisvesting van de monniken.

De tempel, werd rond 1780 gesticht door koning Anurat van het koninkrijk Luang Prabang. De Wat Mai, wat nieuwe tempel betekent, ligt naast het Koninklijk Paleis. Dit was de tempel die werd gebruikt door de koninklijke familie van Laos. Het is een van de weinige tempels die de verwoesting door Chinese indringers in 1887 heeft overleefd. Wat een geluk. Het is volgens ons écht één van de mooiste tempels van Luang Prabang. Wij komen er een andere keer terug in de avondschemering en genieten mee van het gebed van enkele monniken en novices.

Wat May Souvannapoumaram Luang PrabangWat May Souvannapoumaram is één van de mooiste tempels van Luang Prabang

Wat Xieng Thong

Vanuit de Wat May kun je kiezen om eerst de dichterbij gelegen tempels langs de Sakkaline Road te bezoeken. Wij wandelen lekker langs de Mekong en doen een uitgebreide lunch bij één van de restaurantjes langs het water. Daarna wandelen we verder naar de meest noordelijke, maar zeker één van de mooiste tempels van Luang Prabang. Wat Xieng Thong is denk ik mijn favoriete tempel van de stad. Ik ben niet de enige die dat vindt en dus kan het er best druk worden. Tijdens ons bezoek net na de lunch valt dat wel mee. Heb je pech, dan kun je altijd op een later moment terugkomen. Het is wel een eindje lopen vanuit het centrale deel van Luang Prabang, maar er zijn overal fietsen te huur en de wandeling langs de Mekong is heerlijk!

Wat Xieng Thong is niet alleen een tempel, maar een heel klooster. Het is bovendien het oudste klooster van de stad, gebouwd in de 16e eeuw. Wat Xieng Thong betekent tempel van de gouden stad. Luang Prabang doet die naam wel eer aan. Vanwege alle tempels met overal goud is het al een terechte naam, maar het is voor ons ook een stad met een gouden randje. De sfeer, de Mekong, het koloniale.. Wij zijn fan van Luang Prabang, dat ondanks het toegenomen toerisme de laatste jaren haar charmante karakter behouden heeft. Dat geldt ook voor Wat Xieng Thong.

Wat Xieng Thong Luang PrabangWat Xieng Thong is de oudste tempel van Luang Prabang

We waren hier jaren geleden, maar ook nu weer genieten we van de setting in de weelderige tuin vol palmen en kleurige bloemen. De vele gouden details, het houtsnijwerk, de muurschilderingen en historische beelden maken het af. Ook hier zien we weer de gave kleurencombinaties van zwart en goud en rood en goud. Ik denk dat mijn liefde voor de kleurencombi zwart en rood hier ooit geboren is!

Draag tijdens een bezoek aan de mooie tempels van Luang Prabang gepaste kleding. Een korte broek en topje met spaghettibandjes horen daar niet bij. Bedek je schouders en knieën en trek je schoenen uit als je naar binnen gaat!

Wat Xieng Thong Luang Prabang LaosZoveel sfeer en geschiedenis in Wat Xieng Thong

Wat Khili, Wat Sibounheuang en Wat Si Moungkhoun

Het is niet verwonderlijk dat bij het historische Wat Xieng Thong, hetvan oudsher belangrijkste klooster van Luang Prabang, verschillende andere kloosters en tempels direct om de hoek zijn. Vanuit Wat Xieng Thong kun je tempelhoppen langs Wat Khili, Wat Sibounheuang en Wat Si Moungkhoun, die allemaal direct naast elkaar liggen. Wij ontmoeten er verschillende monniken en novices.

Sommigen van hen zijn verlegen en staan al giechelend, maar toch een beetje trots voor de camera als ik vraag om een foto van ze mag maken. Anderen trekken zich niks aan van onze aanwezigheid en doen gewoon lekker hun eigen ding. Met een jonge monnik bij Wat Si Moungkhoun kletsen we even, terwijl hij het eten voor de anderen bereid op een vuurtje.

Monniken bij Wat Khili, Wat Sibounheuang en Wat Si MoungkhounWij ontmoeten monniken en novices bij Wat Khili, Wat Sibounheuang en Wat Si Moungkhoun

Veel jonge mensen in Luang Prabang (en elders in Laos) willen graag hun Engels oefenen. Zo hopen ze ooit een goede baan in het toerisme te krijgen, dé manier om hun armoede te ontvluchten. Kijk er daarom niet gek van op als een jonge monnik in een klooster of tempel je aanspreekt voor een gesprekje.

Wat Sop Sikharam

Vooraan in het rijtje met historische kloosters en tempels in de omgeving van Wat Xieng Thong vind je Wat Sop Sikharam. Het is niet de meest spectaculaire tempel van de stad, maar wij vinden de omgeving heel mooi, met alle bloeiende struiken vol bloemen en palmbomen rondom. Van binnen voelt deze kleine tempel heel knus aan, haast als een woonkamer vol Boeddha’s.

Wat Sop Sikharam Luang PrabangWat Sop Sikharam is één van de kleinere tempels in Luang Prabang

Wat Sensoukharam

Wat Sensoukharam bestaat uit een hoofdtempel en heel wat bijgebouwtjes. Wij vinden de rode kleur en de gouden schilderingen daarop heel mooi. Helaas wordt de tempel tijdens ons bezoek net uitgebreid verbouwd en is de binnenkant niet toegankelijk. Grote kans dat alles klaar is en er weer super uit ziet tegen de tijd dat jij Wat Sensoukharam bezoekt.

Wat Siphoutthabath

Wat Siphoutthabath is één van mijn favoriete tempels in Luang Prabang. Niet vanwege de geweldige architectuur of de uitstraling, maar vanwege de wat verborgen ligging, in een hoekje tussen Phousi Hill, de Bamboebrug die in het droge seizoen in de Nam Khan rivier ligt en de hoofdweg van Luang Prabang. Het lijkt wel alsof niemand de tempel opmerkt in dit hoekje. Hij ziet er dan in eerste instantie ook niet het meest aantrekkelijk uit. Voor ons zijn het juist de wat afgebladderde houten panelen en de vervaagde rood met gouden pilaren die onze aandacht trekken. Eenmaal dichterbij blijken er heel veel mooie details van houtsnijwerk te zijn. Ooit was alles mooi geverfd, maar nu zijn nog slechts vage kleuren over. Die sfeer van oudheid en geschiedenis vinden wij super.

Wat Sensoukharam en Wat SiphoutthabathWat een contrast: Wat Sensoukharam en Wat Siphoutthabath

Wat Phan Luang

Wij steken een ochtend de bamboebrug over de Nam Khan rivier over. Je betaalt daar een paar cent voor, zodat de brug onderhouden kan worden en elk jaar opnieuw kan worden gebouwd. Tijdens de moesson wordt de bamboebrug namelijk door de rivier verzwolgen. Wij gaan aan de overkant zelf sieraden maken, bij Garden of Eden. Tijdens een workshop hier kun je genieten van de rust aan deze kant van Luang Prabang en het uitzicht over het water. Soms komt er een bootje van een verder weg gelegen klooster, met één of twee monniken aan. Enkele toeristen steken de brug over, maar verder is het echt sereen hier.

Niet ver van de Garden of Eden is Wat Phan Luang. Dit klooster voelt als één van de meest authentieke plekjes van de stad. Van alle tempels in Luang Prabang die we bezocht hebben, is dit de meest relaxte. Op een enkele monnik en een hond na is er ook helemaal niemand. In alle rust bekijken we de door de tijd aangetaste religieuze beelden en de afbladderende schilderingen op de buitenmuren.

Wat Phan LuangDe bamboe brug over naar Wat Phan Luang

Luang Prabang tempels aan de overkant van de Mekong

Heb je genoeg tijd in Luang Prabang, steek dan ook de Mekong eens over naar Wat Xiang Maen en Wat Chompet. Deze tempels zijn niet direct bijzonder om de tempels zelf. Het is een beetje vergane glorie en heel veel is er niet te zien. De wandeling er naartoe, door het dorpje, is echter super om het lokale leven van Laos te ervaren. Wij boffen en zijn net tijdens een dorpsfeest bij Wat Xiang Maen. Er worden offers gebracht en er is een soort tombola lijkt het wel. Onze meiden kunnen pijltjes gooien op ballonnen en visjes hengelen.

Met een flesje frisdrank als prijs wandelen we verder door het dorpje en klimmen we naar de op een heuvel gelegen Wat Chompet. Ooit had je hier een geweldig uitzicht over de Mekong. Tegenwoordig is de begroeiing te hoog en te dicht geworden.

tempels overkant Mekong Luang PrabangWie de tempels aan de overkant van de Mekong bezoekt ziet een heel ander Luang Prabang

Houd jij van een flinke wandeling, dan kun je in het groen nog veel meer tempels ontdekken aan deze kant van de Mekong. Onze meiden hebben daar geen zin in. Wij nemen daarom de lokale veerboot terug naar het centrum, ook om op tijd aan te schuiven voor het diner, op de populaire nightmarket van Luang Prabang.

Ben jij ook zo dol op het bezoeken van Boeddhistische tempels in Zuidoost Azië? In een ander blog deel ik de mooiste tempels van Bangkok met je, inclusief onontdekte parels, zoals je van me gewend bent. 🙂 En ga je naar Maleisië, dan is het blog met de mooiste tempels van George Town de moeite van het lezen waard.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *