mooiste tempels van Bangkok

Mooiste tempels van Bangkok inclusief onontdekte parels

Bangkok is groot en er zijn veel tempels in deze stad waar Boeddhisme zo’n belangrijke rol speelt. De mooiste tempels van Bangkok zijn wat mij betreft een mix van onbekende, kleine tempels en grote, indrukwekkende bouwwerken. Kleine, sfeervolle buurttempels zijn vaak verrassend bijzonder. De toeristische hoogtepunten trekken niet voor niets veel bezoekers. Wij zijn inmiddels bijna tien keer in Bangkok geweest en onze lijst met favoriete tempels wordt steeds groter. Je vindt niet alleen de bekende en druk bezochte tempels in Bangkok in mijn lijst, maar ook een aantal onontdekte parels. Bovendien vertel ik je waar je in de grote, drukke tempelcomplexen rustige, fotogenieke hoekjes vindt. Als bonus vind je onderaan dit artikel nog onze favoriete tempel van Thailand. Tot nu toe natuurlijk, want we blijven steeds nieuwe tempels in Thailand ontdekken. Er worden bovendien steeds weer tempels gebouwd.

Wat Arun: één van de bekendste en mooiste tempels van Bangkok

Eén van de bekendste en mooiste tempels van Bangkok is er één die onze eerste keer in de stad direct indruk op ons heeft gemaakt. De pittoreske ligging aan de Chao Phraya rivier zal daar zeker ook een rol in spelen. Wat Arun heeft iets magisch, zeker als je hier rond zonsopkomst of zondergang komt. De tempel van de Zonsopkomst is inderdaad op haar mooist bij laag licht. Helaas zijn we er zelf telkens midden op de dag geweest, samen met heel veel andere bezoekers. De keren dat we er vroeg of juist laat op de dag zijn langs gevaren ziet ’t er geweldig uit, maar zijn we helaas niet in de gelegenheid er een stop te maken. Midden op de dag is het licht hard en fel. Ook lopen er dan de meeste andere toeristen rond, niet ideaal om de mooiste foto’s te maken. Probeer als het even kan Wat Arun zo vroeg mogelijk te bezoeken.

Wat Arun favoriete tempel BangkokWat Arun is één van mijn favoriete tempels in Bangkok

Het meest in het oog springend is het deel van Wat Arun met de majestueuze, rijkversierde torens, die hoog boven de Chao Phraya rivier uitsteken. Het gedetailleerde mozaïek zorgt voor kleurrijke details in de verder witte tempel. In het midden staat een enorme toren in Khmer stijl, die je vroeger met de steile trappetjes kon beklimmen. Vanwege het toegenomen aantal toeristen, veelal uitgerust met selfiestick, én een aantal ongelukken, is klimmen niet langer toegestaan. Wel kun je naar de eerste verdieping, om een rondje te maken langs de andere, spitse pagoda’s van de tempel. Zo kun je alle mozaïeken van dichtbij bekijken.

Houd er rekening mee dat Wat Arun van 8.00 uur tot 18.00 uur open is. Tijdens zonsopkomst of zonsondergang kun je de tempel wel van buitenaf bekijken, maar voor een close-up van dit prachtige bouwwerk of om de trappen te beklimmen naar het eerste niveau moet je tussen 8 en 6 komen.

Wat Arun mooiste tempelZeg nou zelf: Wat Arun is toch één van de mooiste tempels van Bangkok?

Hoewel het bouwwerk met de enorme torens de meeste aandacht trekt en ook het meest fotogeniek is, is dit niet het meest heilige deel van de tempel. Dat is de hal ernaast, met de enorme demonen voor de poort. Deze bewakers zien er angstaanjagend en tegelijk mooi uit. Blijkbaar houden ze ook de mensenmassa op een afstand. Hoe druk het andere deel van de tempel ook is, dit heiligdom is nooit overbevolkt. Hier loop je in alle rust langs rijen gouden Boeddhabeelden en andere Heilige figuren. Het is bijzonder hoe zo’n verschillend karakter beide delen van deze tempel hebben. Dat maakt Wat Arun voor mij extra mooi.

De handigste manier om Wat Arun te bezoeken is met één van de rivierboten, die in vlot tempo de Chao Phraya rivier op en neer varen. De boten met de oranje vlag zijn de goedkoopste optie. Ze stoppen bij de meeste pieren, waaronder ook die van Wat Arun.

Wat Arun tweede tempelSla bij Wat Arun het tweede en rustigere deel van de tempel niet over

Nog een bekende tempel, maar met verborgen deel: Wat Pho

Pal tegenover Wat Arun vind je nog één van de meest bezochte en mooiste tempels van Bangkok. Wat Pho staat vooral bekend vanwege haar gigantische, liggende Boeddha. Door de nabijheid bij Wat Arun en Wat Phra Kaew bij het Koninklijk Paleis kun je eigenlijk een hele dag in Bangkok in deze omgeving doorbrengen. Een beetje lastig qua planning is het, dat je ook Wat Pho het beste zo vroeg mogelijk op de dag kunt bezoeken. Als je om 8 uur bij Wat Arun begint, kun je nog net voor half 10 bij Wat Pho zijn. Dat is het tijdstip dat het meestal drukker wordt. Ook Wat Pho heeft een, voor Thaise begrippen, best behoorlijk prijskaartje. Dat is zeker zo omdat je de liggende Boeddha in 5 minuten eigenlijk wel gezien hebt. Kinderen boven 1.20 meter betalen de volle prijs.

Het enorme, goudkleurige beeld is ruim 40 meter lang. Je gelooft pas hoe groot het is, als je het met eigen ogen gezien hebt. Langs het beeld staan 108 bokalen, waarin je samen met de Thai in elk een muntje kunt offeren aan één van de grootste Boeddhabeelden ter wereld. Een bakje met muntjes kun je voor minder dan een euro krijgen bij een stalletje vlakbij de ingang. De voetzolen van Boeddha zijn kunstig gedecoreerd met parelmoeren figuren. Wat wij misschien nog wel mooier vinden dan het beeld zelf, zijn de gedetailleerde muurschilderingen van het gebouw waar de Boeddha in ligt. Zou het minder druk en wat ruimer rond Boeddha zijn, dan zou je hier uren kunnen kijken, zonder ooit hetzelfde te zien.

Wat Pho BangkokWat Pho is één van de drukst bezochte tempels van Bangkok

Nu zorgen de grote drommen mensen ervoor dat we de enorme Boeddha vrij snel de rug toekeren. We duiken één van de smalle paadjes naast het gebouw in, waarmee we de meeste actie gauw achter ons laten. En het mooie? Het pleintje dat we aan het eind van het pad vinden, heeft meer tempelgebouwen, inclusief schitterende, kleurrijke stoepa’s vol mozaïek. In de zalen en gangen die we hier aantreffen zien we gedetailleerde schilderingen en tekeningen. Zo is er een hele ruimte gewijd aan allerlei medische massagetechnieken. Ooit was deze tempel één van de belangrijkste centra voor natuurlijke geneeswijzen in Thailand.

Het lijkt alsof we uren dwalen door alle stille hoekjes van Wat Pho. Er zijn slechts weinig andere bezoekers die na de liggende Boeddha ook de pleintjes met uiteenlopende beelden en kleurrijke orchideeën ontdekken. Juist op deze plekjes is Wat Pho voor ons één van de mooiste tempels van Bangkok.

stille hoekjes Wat Pho BangkokJuist de stille hoekjes van Wat Pho zijn mooi

Dé tempel van Bangkok: Wat Phra Kaew (Emerald Buddha)

Als je slechts één tempel in Bangkok kunt zien, laat het dan Wat Phra Kaew zijn. Dit Koninklijke tempelcomplex is oogverblindend. Vanaf het moment dat je binnenkomt schitteren gouden stoepa’s en kleurrijke mozaïeken je toe. Dit is Thailands bekendste tempel, in hetzelfde complex gevestigd als het Koninklijk paleis. Dit is de plek waar de “Emerald Buddha” hoog op z’n troon zit. Vier keer per jaar krijgt de belangrijkste Boeddha van het land een ander gouden kostuum aan, afhankelijk van het jaargetijde. Het beeld van jade zelf is verrassend klein voor zo’n belangrijke Boeddha, maar de pracht en praal waarmee het wordt omringd is indrukwekkend.

Op de muren rond het belangrijkste beeld van Thailand is het leven van Boeddha geschilderd. Het loont om de tijd te nemen en een aantal schilderijen te bekijken. Vergeet niet om te gaan zitten. Het wordt heel onbeleefd gevonden om te blijven staan voor een Boeddha, maar voor deze Boeddha zeker! Binnen in de zaal mag niet gefotografeerd worden. Je mag wel van buiten naar binnen foto’s maken. Aan de buitenkant van het gebouw waarin de Boeddha staat, vind je een enorme rij gouden Garuda’s. Ook de raamkozijnen en de hele rest van het gebouw zijn één en al blingbling.

Wat Phra Kaew - grootste tempel van BangkokWat Phra Kaew is de grootste tempel van Bangkok

Rond deze belangrijkste zaal vind je verschillende kloostergebouwen en stoepa’s die minder aandacht krijgen. Het loont om de kleine steegjes er tussendoor te nemen en om te zoeken naar deuren die open staan. Zo kom je op de minder platgetreden paden van Wat Phra Kaew en zul je soms verrassend stille, mooie ruimtes ontdekken.

De entreeprijs voor het Koninklijk paleis en Wat Phra Kaew is de hoogste van alle bekende bezienswaardigheden van Bangkok. Ben je klaar met je bezoek aan Wat Phra Kaew, dan kun je met hetzelfde kaartje echter nog 2 tentoonstellingen en een dansvoorstelling bezoeken! Op het entreekaartje vind je alle info.

Wat Phra KaewNeem zeker de kleine steegjes en deuren in Wat Phra Kaew

Tempel op de heuvel: Wat Saket – Golden Mount

Op loopafstand van Khao San Road en Soi Rambuttri vind je een bijzonder tempelcomplex. De “Golden Mount”, oftewel Wat Saket, ligt bovenop een heuvel. Kom je hier direct bij de opening van de tempel, om 7 uur in de ochtend, dan kun je Bangkok vanaf daarboven zien ontwaken. Wij zijn wat later wakker en genieten uitgebreid van de sprookjesachtige elementen vol groen en magische rook op weg naar boven. Wellicht dat die toevoeging (die er de vorige keer nog niet was) betaald is van de kleine entree die tegenwoordig geheven wordt. Een andere verandering die we zien is de kleur van de rots waarop de tempel is gebouwd. We dachten altijd dat “The Golden Mount” sloeg op die gouden rots, maar tegenwoordig is die zilverkleurig. Eén van de monniken legt uit dat het dak nog altijd goud is en het dus nog steeds “Golden Mount” heet.

Deze tempel is met kinderen in Bangkok ook een succes, aangezien langs de hele trap tientallen bellen hangen, die zeker geluid mogen worden. Die van ons worden er in elk geval heel enthousiast van. En ja.. hoe moeten de Goden anders weten dat we eraan komen hè?! 😉 Eenmaal boven heb je een 360 graden uitzicht over Bangkok, misschien wel wat dit één van de mooiste tempels van Bangkok maakt. Ik vind het in elk geval heel gaaf, om zo naar alle kanten uit te kijken over de stad der engelen.

Golden Mount - Wat Saket - BangkokDe Golden Mount is de tempel in Bangkok met het beste uitzicht

Wat Ratchanatdaram Worawihan – de bijzondere Lohar Prasat

Tussen Khao San Road en Wat Saket vind je een andere bijzondere tempel. Eerlijk gezegd zijn wij deze tempel misschien wel tien keer gepasseerd voor we besloten er eens binnen te kijken. Wat Ratchanatdaram Worawihan ziet er van de buitenkant niet direct uit als één van de andere tempels en misschien is dat waarom we er eerst steeds voorbij liepen. We hebben nooit het idee gehad dat je er ook binnen kunt kijken. Tot ik ineens een bordje zie staan met de naam van de tempel erop. Het blijkt één van de meest bijzondere tempels van Bangkok te zijn! Er zijn namelijk slechts 3 van dit soort tempels gebouwd in heel de wereld. Deze tempel, hier in Bangkok, is de enige nog overgebleven in zijn soort. Die in Sri lanka en India zijn er niet meer. Voor een paar cent entree kun je de tempel en de tentoonstelling binnen bekijken tussen 8.30 uur en 18.00 uur.

Lohar Prasat betekent zoiets als IJzeren Kasteel. De 5 lagen van de tempel zijn als een kasteel op elkaar gebouwd en de ijzeren spitsen op de onderste, de middelste en de bovenste verdieping geven het bouwwerk haar naam. De onderste verdieping voelt aan de binnenkant trouwens als een doolhof aan. In elke ruimte krijgen we informatie over de constructie en de renovatie van het gebouw én over de relatie met de inmiddels verdwenen, gelijknamige tempels. Het voelt een beetje alsof we op ontdekkingstocht zijn. Op één van de andere verdiepingen lezen we verschillende Boeddhistische wijsheden, zien we een bibliotheek en komen we uiteindelijk op de hoogste laag. Daar worden we getrakteerd op een mooi uitzicht over dit deel van Bangkok.

Wat Ratchanatdaram Worawihan - Lohar Prasat - BangkokWat Ratchanatdaram Worawihan is uniek in Bangkok én de wereld

Belangrijkste tempels van Bangkok: Wat Bowon Niwet Vihara

Eén van de belangrijkste tempels van Bangkok is bij veel buitenlandse bezoekers toch heel onbekend. Wat Bowon Niwet Vihara staat bekend als de Koninklijke tempel en is daarmee zelfs één van de belangrijkste van heel Thailand. De as en relikwieën van verschillende Thaise leden van het Koningshuis uit de geschiedenis worden in deze tempel bewaard. Zo is ook de as van de geliefde koning Bhumibol hier naartoe gebracht, nadat hij in 2016 is overleden. Veel Thai komen hier daarom bidden.

Wat Bowon Niwet Vihara is één van de mooiste tempels van Bangkok. Niet alleen is de belangrijkste zaal met de gouden Boeddha’s heel sfeervol, ook de buitenruimte erachter, met de gouden stoepa en de kleinere stoepa’s is super. Op sommige dagen is de grote, gouden stoepa toegankelijk voor publiek. Wij zijn er precies op een dag dat hij open is. Een monnik neemt ons mee naar binnen, om samen met hem 3 rondes om alle heiligdommen heen te lopen. Heel bijzonder! Ik vind vooral de kalme sfeer, midden in het drukke Bangkok zo bijzonder. Een dat op slechts 5 minuten lopen van Khao San Road. Deze tempel is helemaal gratis toegankelijk tussen 6 en 6.

Wat Bowon Niwet Vihara belangrijkste tempel BangkokWat Bowon Niwet Vihara is de belangrijkste tempel van Bangkok

Wat Benchamabhopit – de marmeren tempel van Bangkok

Eén van de meest fotogenieke en mooiste tempels van Bangkok is de marmeren tempel. Wat Benchamabhopit is misschien wel de meest Instagramwaardige tempel in dit rijtje. Dat weten ook steeds meer andere mensen. Hoewel het nu nog niet erg druk is, wordt de tempel wel steeds bekender. Wacht dus niet te lang met een bezoekje aan Wat Benchamabhopit. Wij zijn er midden op de dag, waardoor het licht erg fel is, op de witte binnenplaats en de tempel zelf. Beter bezoek je Wat Benchamabhopit aan het begin of het eind van de dag, als het licht veel zachter is. Dán maak je de mooiste foto’s. De deuren van deze tempel gaan om 8 uur al open en tot half 6 in de middag ben je welkom. Je betaalt slechts een kleine entree om naar binnen te mogen.

De tempel zelf is niet al te groot. Behalve de gouden Boeddha tegen een beetje aparte blauwe achtergrond is de binnenplaats het meest interessant. Je kunt hier de marmeren tempel omlijsten met de rode met gouden, sierlijke rand van de buitenste galerij. Super fotogeniek natuurlijk. Wat ik een leuk extraatje vind van dit complex, is dat er een klooster bij de tempel is, dat ook heel fotogeniek is. De oranje gewaden van de monniken steken fel af tegen de bijzondere, groene kleur van de huizen van hout.

Wat Benchamabhopit marmeren tempel BangkokWat Benchamabhopit is de marmeren tempel van Bangkok

Wat Kamphaeng Bangchak bij Ban Silapin

Een beetje een vreemde eend in de bijt is Wat Kamphaeng Bangchak. Deze tempel is misschien niet direct een hele mooie of bijzondere tempel. Het is vooral een plek met heel veel sfeer. Dat heeft zeker te maken met de nabijheid van Ban Silapin, ook wel The Artist’s House genoemd. Deze creatieve plek ligt in één van de vele Khlongs van Bangkok. Het houten huis heeft zelf ook een eeuwenoude stoepa, op de binnenplaats. Wat Kamphaeng Bangchak is letterlijk om de hoek.

In het weekend is er om 2 uur ’s middags een voorstelling met marionetpoppen. Jonge artiesten worden begeleid om aan de traditionele voorstelling mee te doen. Meestal wordt een bekende episode uit de Ramayana nagespeeld. Na de voorstelling loop je binnen een minuut naar Wat Kamphaeng Bangchak, met haar historische stoepa’s, beschutte tuin en sfeervolle hoekjes. Een bezoek aan deze tempel is helemaal gratis.

Wat Kamphaeng bij Ban SilapinWat Kamphaeng is vooral een sfeervol plekje bij Ban Silapin

Wat Chakrawat, de krokodillentempel

Wat Chakrawat is een beetje een dubieuze tempel, wat de krokodillen betreft. In een kleine leefruimte, met wat zand en wat water, wonen hier 3 krokodillen. Waarom, dat is niet helemaal duidelijk. Er is in elk geval een legende over een enorme krokodil die monniken verslond, waarna de krokodil hier opgesloten zouden zijn. Wij vinden deze 3 erg sneu en lopen gauw verder. De tempel zelf is namelijk wel erg de moeite. De grote mondops met gouden details zijn heel gaaf om te zien. Naast één van de twee zou de opgezette krokodil uit de legende te vinden moeten zijn, maar die is blijkbaar verhuisd.

De kleurrijke bloementuinen rond de mondops zijn minstens even mooi als de tuinen van de verblijven van de monniken zelf. In de omgeving van de tempel woont één van de grootste concentraties monniken van heel Bangkok. Enkelen wonen in de historische, houten huizen tussen de twee mondops. Het is duidelijk dat er veel aandacht aan het uitbundige groen en de vele orchideeën en hangplanten besteed is hier. De andere tempelgebouwen zijn allemaal tot in de puntjes verzorgd. Een kijkje bij Wat Chakrawat is gratis en goed te combineren met bezoek aan China Town, omdat het er pal naast ligt. Openingstijden zijn van 8 tot 5.

Wat Chakrawat - krokodillentempelWat Chakrawat is de krokodillentempel van Bangkok

Onze favoriete tempel in Thailand

Onze favoriete tempel in Thailand staat niet in Bangkok. Hoe mooi de tempels in de Thaise hoofdstad ook zijn, de gaafste tempel die we ooit hebben gezien is er één op een uur rijden van Nakhon Ratchasima. De Olifantentempel Wat Ban Rai lijkt wel een soort bizarre droom of een psychedelische ervaring van de bedenker. De buitenkant van de tempel is een enorme olifant, met heel veel decoraties rondom. Overigens zijn de enorme, kleurrijke Naga’s die je verwelkomen bij de tempel al een indrukwekkende entree. Zodra je de brug bent overgestoken en verdwijnt in de buik van de olifant, zie je binnen de meest bijzondere kunstwerken. Gigantische schilderijen hangen langs de wanden, terwijl je geleidelijk omhoog loopt naar de kop van de olifant. Eenmaal boven aangekomen, bij een gouden beeld van de bedenker van Wat Ban Rai, heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving.

In en om de tempel vind je veel creaties van dieren, meest gemaakt van kleurrijk mozaïek. Het doet me direct denken aan de werken van Antoni Gaudi in Barcelona. Dat is waarschijnlijk één van de redenen dat ik direct blij wordt van deze tempel. Naast de vele dieren zijn ook demonen afgebeeld, maar ook onbegrijpelijke beelden, zoals een fotograaf met een camera en een aantal beelden die wel wat weg hebben van Griekse Godenbeelden. Het lijkt wel een bizar museum over een hele vage droom, gek en gaaf tegelijk.

Wat Ban Rai - mijn favoriete tempel in ThailandWat Ban Rai is mijn favoriete tempel in Thailand

We verwachten vooraf een uurtje in Wat Ban Rai te blijven, maar lopen uiteindelijk bijna 3 uur in en rond deze tempel. En het mooie: deze tempel is écht een onontdekt juweeltje. Er zijn vrijwel geen andere bezoekers op het moment dat wij er zijn.

Als jij nog aanvullingen hebt voor deze lijst met mooiste tempels van Bangkok dan hoor ik het graag. Kan ik mooi weer wat inspiratie opdoen voor een volgend bezoekje aan deze stad. En een laatste tip: bezoek ook eens één van de floating markten van Bangkok!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Mooiste tempels van Bangkok inclusief onontdekte parels

  1. Denise zegt:

    Daar zitten inderdaad hele mooie bij en die laatste is inderdaad heel bijzonder.
    Ik heb er tijdens een jaar Bangkok en andere keren Bangkok meerdere van gezien. Toch mis ik er nog een aantal, waaronder mijn favoriete hele hoge tempel (vlakbij mijn werk toen) en Wat Traimit in Chinatown. En meerdere onbekende, maar daar zijn er zóveel van.

    • Yvonne zegt:

      Oh, kan me voorstellen dat je er in een jaar heel veel gezien hebt. Wij vonden trouwens Wat Traimit niet zo.. (maar de rest van China town ook niet in Bangkok) Heb alleen die tempels uitgekozen die op ons een bijzondere indruk hebben gemaakt, om wat voor reden ook. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *