mooiste stranden Sardinië

Mooiste stranden Sardinië – blauw, blauwer, blauwst

Dat Sardinië mooie stranden heeft zal je waarschijnlijk niet verbazen, aangezien het eiland in de Middellandse Zee ligt. Met een fijne temperatuur en een zonnetje erboven is het water toch altijd nét een stukje blauwer. Toch hebben de stranden op Sardinië ons alsnog weten te verrassen. Hier vind je werkelijk de mooiste stranden van Europa. Dat ’t er zó veel zijn en dat sommigen er haast uitzien als een strand in de Cariben, hadden we vooraf niet verwacht. Alleen de palmbomen missen, maar de stranden op Sardinië zijn hagelwit tot zachtgeel en het water is kraakhelder en blauw, blauwer, blauwst. Ik vertel je waar je de mooiste stranden van Sardinië vindt, op de noordelijke helft van het eiland. We hopen gauw weer eens die kant op te gaan, om ook het zuiden te ontdekken. En mocht je dít al heel fijn vinden: ook op Sicilië zijn geweldige stranden te vinden!

Mooiste stranden Sardinië – La Pelosa vaak nummer één

In het uiterste Noordwesten van Sardinië ligt wat volgens velen het mooiste strand van het eiland is: La Pelosa. Inderdaad is dit strand, een paar kilometer ten noorden van vissersdorp Stinitino, één van de mooiste stranden van Sardinië. Toch heb ik zelf andere favorieten. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de hoeveelheid andere zonaanbidders die van La Pelosa willen genieten. La Pelosa is, behalve uitzonderlijk mooi, ook één van de drukste stranden van Sardinië en dat is nooit zo mijn ding. Zelfs in oktober zijn er in de ochtend al heel wat mensen die gebruik maken van de tientallen blauwe strandbedjes en parasolletjes, die op La Pelosa staan opgesteld. Tot een uur of elf is het nog prima te doen, daarna wordt het ons echt te druk en vertrekken we.

mooiste stranden Sardinië - La PelosaSteevast in het lijstje mooiste stranden Sardinië – La Pelosa

Het zandstrand van La Pelosa vult dus snel op, maar als je vroeg komt kun je genieten van het zachte, fijne zand. Het uitzicht op de bizar blauwe zee, die zeer geleidelijk afloopt, is spectaculair. Voor de kust liggen enkele kleine eilandjes en het grotere Isola Piana. Een vierkante en een ronde wachttoren op die eilandjes maken het plaatje nog pittoresker. Er zijn kano’s te huur, waarmee je op ontdekking kunt tussen de eilandjes, om het strand uit een ander perspectief te zien. Heb je trek gekregen, of zin in een ijsje, dan is bar i Ginepri slechts een paar trappen omhoog.

Parkeren is in het hoogseizoen hopeloos in de buurt van La Pelosa. Er zijn slechts enle e parkeervakken naast de weg. Wij ontdekten een kleine parkeerplaats in de straat die parallel loopt aan de Viale La pelosa. Halverwege de Via Angelo Moratti was nog voldoende ruimte. Via een klein paadje steek je zo over naar het strand.

parkeren La Pelosa strandHier parkeren, binnendoorpaadje en dan langs de kust verder

Let op: het zand op het strand van La Pelosa is kunstmatig opgespoten. Om te zorgen dat het zand op het strand blijft, is het verboden om je handdoekje neer te leggen. Doe je dat wel, krijg je een boete van de strandpolitie! Als je toch op het zand wil liggen, zul je er een rieten matje onder moeten leggen.

Wil je helemaal geen last hebben van het parkeerprobleem en elke dag vóór de hordes komen van La pelosa genieten? Boek dan je accommodatie op een steenworp afstand van dit strand. Het is niet goedkoop, maar deze villa met twee slaapkamers, ligt pal tegenover La Pelosa. Je kunt zo je bed uit rollen en het strand op. Wil je de portemonnee sparen en nog steeds op loopafstand van het strand slapen, dan is dit vakantiehuis voor zes ook een hele fijne optie. Of kies voor een tweepersoonskamer in dit hotel even verderop.

Strand met een gave achtergrond

Het is zeker niet één van de mooiste stranden van Sardinië en best klein ook, maar wel één met een hele gave achtergrond. Bovendien is het erg goed te combineren met een dagtrip naar Stintino (of andersom natuurlijk). Binnen het uur ben je van de ene plaats in de andere. Daarom wil ik het strand van Castelsardo toch even noemen. Dan heb ik het niet over het veel grotere spiaggia di Ampurias, net buiten het stadje. Ik bedoel Spiaggia la Marina del Castelsardo.

strand CastelsardoMisschien niet de mooiste, maar wel met een bijzonder fotogenieke achtergrond

Veel mensen bezoeken Castelsardo vanwege haar fotogenieke uiterlijk en inderdaad al die gekleurde huisjes op de heuvel ogen prachtig. Als je echter je handdoekje meeneemt kun je ook even ontspannen en een plons in zee doen, op het strand dat zich op loopafstand van het centrum bevindt. Parkeerplaatsen zijn ook hier niet erg overvloedig, maar met een beetje mazzel kun je één van de plekjes recht tegenover het strand claimen en anders vind je in de nabijgelegen haven nog meer ruimte. Overnacht je in Castelsardo, dan slaap je niet alleen vlakbij dit fotogenieke strand, maar ook nog eens centraal ten opzichte van een aantal toffe bezienswaardigheden. Zo is Sassari vlakbij en een dagtrip naar het onbewoonde eiland Asinara ook een mooie optie om van nog meer blauwe vergezichten te genieten.

Mooiste stranden Sardinië op Capo Testa

Capo Testa is niet alleen super om te bezoeken vanwege haar bizarre rotsformaties en om er te wandelen. Er zijn ook nog eens een aantal hele fijne stranden op en rond het eiland. Tijdens onze hike over het schiereiland maakten wij een stop op het strandje van Valle della Luna. Helaas zwommen er die dag enorm veel kwallen en konden we niet zwemmen. Des te meer hebben we genoten van het uitzicht op de rotsachtige baai en het contrast tussen de gele rotsformaties en het intens blauwe water.

stranden Capo TestaJe moet er wat moeite voor doen, maar de stranden op Capo Testa zijn het waard

Als je weet waar je moet zijn, wandel en klauter je in ongeveer een half uur van de parkeerplaats vlakbij de vuurtorens naar dit strand. In de praktijk zal dit wat langer duren, omdat er niet echt een aangelegd pad is en je echt een beetje je weg moet zoeken. Een heerlijk avontuurlijk strandje dus, om te bezoeken. Aan de andere kant van de rots, nog geen 100 meter verderop is een tweede strandje, mocht het eerste strandje te druk zijn. Die kans is niet heel groot trouwens, want er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen om hier te komen zwemmen. Nog een kwartiertje verderop ligt het Cala Grande, wat ook erg mooi moet zijn, maar zo ver zijn wij zelf niet gekomen.

Veel dichter bij de parkeerplaats op Capo Testa is een ander strand dat hier een vermelding verdient. Cala Spinosa ligt aan de blauwste en meest heldere baai die ik ooit gezien heb. Vanaf de parkeerplaats kijk je er eigenlijk al bovenop, maar de wandeling er naartoe is niet eenvoudig. Het pad is steil en smal en vereist het nodige klim- en klauterwerk. Vandaar dat je toch gauw een minuut of twintig onderweg bent om er te komen. Wij vonden het pad niet veilig genoeg om met jonge kinderen te trotseren, dus hebben slechts van bovenaf genoten, maar de foto’s die ik ervan zie.. geweldig!

Cala Spinosa Capo TestaHelaas zagen we Cala Spinosa alleen van boven

De favoriet van onze kinderen, vlakbij Capo Testa

Na onze wandeling op Capo testa willen de kinderen gewoon lekker zwemmen op een zandstrand. We proberen ons geluk op Spiaggia Rena Bianca, het strand van Santa Teresa Gallura. Dit is het dorpje dat naast Capo testa ligt. Haar strand blijkt een schot in de roos, want het is werkelijk één van de mooiste stranden van Sardinië. Ik houd zelf meestal wat meer van kleine strandjes, aan zo’n halfronde baai, maar de toren boven het strand en het kristalheldere water hier zijn super. Bovendien is het zand ontzettend wit, zacht en fijn.

Onze meiden willen er eigenlijk nooit meer weg en noemen het hun favoriete strand van heel Sardinië. In de zomermaanden zal parkeren hier hels zijn, want de straatjes zijn allemaal smal en de parkeerplaats is veel te klein. Tijdens het naseizoen is dat echter geen enkel probleem. Heb je na het zwemmen zin in een hapje of drankje? Dan zijn de Reno Bianca Beach Bar en de Tropican Pizzeria erg aangenaam gelegen met uitzicht over zee.

Spiaggia Rena Bianca SardiniëSpiaggia Rena Bianca – één van de mooiste stranden van Sardinië

Stranden aan de Costa Smeralda

Ten Zuidoosten van Capo Testa, in de Noordoost-hoek van Sardinië liggen verschillende bijzonder mooie stranden. De Costa Smeralda is niet voor niks het duurste deel van het eiland. Hier komen “the rich and the famous” vakantie vieren. De stranden zijn er helemaal gratis, dus ook als je geen vette bankrekening hebt, kun je ervan genieten. Rond Palau en Porto Cervo liggen een aantal parelwitte zandstrandjes met helderblauw water. Wij ontdekten Spiaggia Capriccioli, waar een Oost- en een Weststrand een geweldig duo vormen. Beide stranden liggen maar een meter of tien uit elkaar en allebei hebben ze heerlijk zacht zand en een geleidelijk aflopende zeebodem, wat ze ook ideaal maakt voor kinderen. De rotspartijen om de strandjes heen en in het water maken het helemaal af.

Behalve een restaurantje, is er zelfs een groot toiletgebouw hier, met wc’s en douches. Er is ook een redelijk grote parkeerplaats, waar je een euro per uur betaalt om je auto neer te zetten. Een tweede parkeerplaats vind je op een paar honderd meter lopen. Als ik bedenk dat die in de zomermaanden vol zullen staan, dan moeten deze stranden dan wel een heel stuk minder idyllisch zijn. Op het moment dat wij er zijn hoeven we ze slechts te delen met enkele tientallen mensen. Kom hier dus buiten het hoogseizoen of anders heel vroeg in de ochtend! Blijf je in de buurt slapen? Dan is een fijne B&B, zoals deze, je meest betaalbare optie.

Spiaggia Capriccioli SardiniëSpiaggia Capriccioli: fijn wit zand en het water zó blauw

De stranden rond San Teodoro

Niet meer de Costa Smeralda, maar nog wel in het Noordoosten vind je de twee stranden Spiaggia di Cala Brandinchi en Spiaggia di Lu Impostu vlak bij elkaar. Waar Brandinchi wat geciviliseerder oogt, met een barretje en verhuur van bootjes en kano’s, is Lu Impostu veel natuurlijker en ook rustiger. Je kunt in een dagdeel makkelijk beide strandjes ontdekken en op allebei heerlijk relaxen en wat zwemmen. Lopend van de één naar de ander ben je nog geen vijf minuten onderweg. Parkeerruimte is er meer dan genoeg hier. Buiten de zomermaanden is het gratis, maar in het hoogseizoen mag je afrekenen bij de loketjes aan het begin van de toegangsweg. Ik verwacht daar dan lange rijen, gezien de sorteervakken op de toerit.

Het water van Cala Brandichini heeft een lichtblauwe kleur en is helder als glas. Het strand is langgerekt en halfrond, maar niet erg breed. Bij hoog water heb je op sommige plekken slechts een meter om je handdoekje neer te leggen. Je kunt hier meters ver de zee in lopen, omdat het maar heel langzaam wat dieper wordt. Ook Lu Impostu is een perfect strand voor gezinnen. Hier wat meer ruimte en een natuurlijker ogend strand.

mooiste stranden Sardinië - San Teodoromooiste stranden Sardinië – San Teodoro: boven Lu Impostu, onder Brandinchi

San Teodoro en omgeving zijn een stuk betaalbaarder dan de Costa Smeralda. Deze accommodatie met eigen zwembad ligt niet ver van het strand en heeft zowel kamers als appartementen. Van hieruit kun je dan de stranden in de omgeving én de Costa Smeralda verkennen.

Net wat verder van San Teodoro, een kwartiertje verder naar het Oosten, vind je nog een derde strand dat je eigenlijk niet wilt missen. Capo Coda Cavallo doet weer heel anders aan dan de andere twee stranden. De aarde is om te beginnen veel roder, het water een donkerdere tint blauw en het zand veel grover. Vanaf het hoofdstrand kijk je uit op de kale rotsen van Isola Proratora. Doordat het strand ook hier weer aan een royale, halfronde baai ligt en geleidelijk dieper wordt, is het hier wederom erg fijn voor gezinnen met jonge kinderen. Neem wel je eigen lunch mee, want een restaurant of bar vind je hier niet. Voldoende parkeergelegenheid is er wel.

Capo Coda CavalloCapo Coda Cavallo – erg fijn met kinderen

De stranden van de Golf van Orosei

Het beste heb ik voor het laatst bewaard. De Golf van Orosei loopt van Orosei tot Baunei en is een aaneenschakeling van de mooiste stranden van Sardinië. In alle vormen kom je ze tegen, van zand- tot kiezelstranden, breed en smal, wat verborgen tussen hoge kliffen en omgeven door glooiende, groene heuvels. Sommigen zijn alleen lopend of met de boot bereikbaar, wat deze stranden nog wat extra charme geeft. Toch vind je er ook het gezellige “stads”-strand van Cala Gonone en het kilometers lange, goudgele strand van Orosei zelf.

In de zomermaanden zijn de meesten van de stranden drukbezocht, in de omgeving is dan haast geen
slaapplek meer te vinden. Buiten het seizoen is er ruimte zat. Bijkomend voordeel is dat je dan in Cala Gonone ook geen parkeergeld hoeft te betalen. Kun je net zo lang op het strand blijven hangen als je zelf wilt, zonder dat je je druk hoeft te maken over een parkeerboete. 🙂 Zelf hebben wij in een ruim appartement in Cala Gonone overnacht, voor ons de perfecte keus, omdat je vrij centraal tussen de mooiste stranden en beste wandelmogelijkheden van Sardinië zit. Bovendien is Cala Gonone echt een sfeervol stadje aan het water, met van die gekleurde huisjes en genoeg winkels en terrasjes.

strand Cala GononeCala Gonone heeft zelf ook een prettig strand

Wandelen naar Cala Luna

Eén van de mooiste stranden aan de Golf van Orosei, één van de bekendste ook, is Cala Luna. Vanaf de parkeerplaats boven Cala Fuili kun je er in een uur of twee naartoe hiken. Geen zin om zo ver te lopen? Dan is er vanuit de haven van Cala Gonone ook een boot, die in het hoogseizoen elk uur vaart en daarbuiten in elk geval vier keer per dag. Zelf hebben we een deel van de wandeling naar Cala Luna gedaan, omdat we graag de Grotte Della Blue Marino wilden bezoeken. Kom je met de auto naar Cala Fuili? Zorg dan dat je er vroeg bij bent, zeker in de zomermaanden. Er is geen echte parkeerplaats, maar je mag je auto (achter de witte streep!) neerzetten aan het einde van de weg. Dat betekent dat je verder moet lopen zodra de plekjes dichtbij Cala Fuili bezet zijn. Wij waren er om negen uur en stonden redelijk vooraan.

Je daalt eerst een serie trappen af naar Cala Fuili, op zich ook al een prettig strand om te zien, in een kloof, met hoge rotswanden aan weerszijden. Ongeveer daar waar de trappen ook beneden komen, steek je recht over naar een houten wegwijzer “Cala Luna” die een smal paadje aanwijst, dat de bosjes in gaat. Een stevige klim over losse keien en grote, hier en daar uitgesleten rotsen later kun je beginnen aan de redelijk vlakke wandeling naar Cala Luna. Neem genoeg water mee, want onderweg loop je alleen door de natuur. Op het fotogenieke strand zelf is wel van alles verkrijgbaar en kun je minimaal vier keer per dag de boot terug naar Cala Gonone nemen. Buiten het hoogseizoen gaat de laatste om vijf uur ’s middags.

wandelen Cala Fuili naar Cala Lunawandelen van Cala Fuili naar Cala Luna

Cala Luna is al lang geen onontdekte parel meer. Tussen Cala Fuili en Cala Luna liggen een aantal geweldige strandjes die dat nog wel zijn. Neem zeker een gps mee en doe vooraf research als je ze wilt vinden, want ze staan niet aangegeven op de route. Of huur een eigen bootje en vaar er naartoe!

De hike naar Cala Goloritzé

Een ander strand, dat minstens zo bijzonder is, maar wel een stuk kleiner dan Cala Luna, is Cala Goloritzé. Wederom kun je kiezen om een flink stuk te lopen, of met de boot te gaan. Naar dit strand is geen reguliere dienstregeling, dus je zult je eigen bootje moeten huren (vanaf 100 euro per dag), of mee moeten gaan op één van de mini-cruises (35 euro per dag) of andere bootexcursies rond Cala Gonone. Houd in dat laatste geval wel rekening met vaak overvolle boten, ook Cala Goloritzé is tegenwoordig razend populair. Al sinds jaren mogen boten niet meer aanleggen bij het strand zelf, maar moeten zij een stukje daar vandaan voor anker. Je zult het laatste stukje moeten zwemmen als je dan ook daadwerkelijk het strand wilt bereiken.

Cala GoloritzéJe moet even een stukje lopen, maar dan héb je ook wat! 🙂

De hike naar Cala Goloritzé begint op de parkeerplaats bij Su Porteddu. Nadat je zes euro (contant) per persoon hebt betaald loop je eerst geleidelijk omhoog, tot je een breed uitzicht over de zee hebt. Dan ga je vrij steil naar beneden, tot je de kenmerkende rotspunten van Cala Goloritzé in het oog krijgt. Het strand zelf is ook een verzameling rotsen, met daartussen kiezels. Doordat het strand snel afloopt en er een flinke stroming is, kun je hier beter niet met jonge kinderen zwemmen. Dit is echt een strand dat er super uitziet, maar minder geschikt is voor een echte stranddag.

De stranden in het zuiden

Tot zover mijn favoriete stranden in het noorden van Sardinië. Graag gaan we nog een keer terug om het zuiden van het eiland te verkennen. Ook over de stranden in Zuid-Sardinië heb ik goede verhalen gehoord. Heb je alvast tips voor me? Ik hoor ze graag in de comments.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Mooiste stranden Sardinië – blauw, blauwer, blauwst

  1. Bart Rood zegt:

    Gisteren de wandeling gemaakt om naar de Grotta del Bue Marina re komen. Mooie en pittige wandeling maar vertrouw niet op Google Maps want dan kom je er niet. De wandeling was prachtig maar de grotten hebben we uiteindelijk niet gezien. 🤪

  2. Denise zegt:

    Leuk dat je zulk mooi weer had. En je hebt inderdaad echt wel een paar ware pareltjes ontdekt! Dat water is er inderdaad zó mooi!
    Nog meer dan het noorden heb ik juist ook het zuiden ontdekt. Ook daar zijn echt nog hele mooie stranden! Op mijn blog staat precies welke ik allemaal aanraad, maar echt één van de allermooiste stranden van Sardinië vond ik die bij Scoglio di Peppino.

    • Yvonne zegt:

      Ja, dat weer was echt een cadeautje.. zo mooi had ik niet verwacht. We hebben er van genoten. Ik wil zeker nog een keer terug voor het zuiden, maar in één week was dat gewoon niet haalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *