mooiste stadjes en dorpjes in Roemenië

de mooiste stadjes en dorpen in Roemenië ontdekken

Roemenië heeft schitterende stadjes en dorpjes. Kleurrijke huizen, straatjes vol eeuwenoude vakwerkhuizen, zuchtende en krakende kerktorens en Middeleeuwse stadsmuren. Bovendien is de sfeer in de stadjes en dorpjes in Roemenië zo anders dan de sfeer in West-Europa. Tijdens onze rondreis door Roemenië bezochten wij de meest sfeervolle en fotogenieke stadjes en dorpjes van het land. Ik neem je mee naar naar de mooiste stadjes en dorpjes in RoemeniË en vertel je wat je er zeker niet mag missen. Je vindt hier bovendien praktische info en tips voor een bezoek aan deze sprookjesachtige stadjes en dorpen.

Sighisoara

Sighisoara is niet alleen één van de mooiste stadjes van Roemenië, het is ook nog eens één van de meest sprookjesachtige en fotogenieke stadjes in heel Oost-Europa. De gekleurde huizen aan de geplaveide straatjes lijken allemaal zo uit een plaatjesboek te komen. De eeuwenoude kerken en stadsmuur met haar torens maken het compleet. Vrijwel elk huis in het centrum van Sighisoara is een vakwerkhuis dat tevens als monument is aangemerkt. Eigenlijk staat heel het charmante, oude centrum op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het beste kun je hier gewoon lekker rond slenteren en al die bijzondere hoekjes van dit stadje zelf ontdekken. Sighisoara is klein genoeg om niet te verdwalen.

Sighisoara centrumSighisoara is één van de mooiste stadjes van Roemenië

De Sizmarilor toren en de Fierarilor toren in de oude stadsmuur zijn bekende highlights. De krakende 16e eeuwse klokkentoren kan je beklimmen en huisvest een klein, maar interessant museum. Eenmaal boven wacht je een geweldig uitzicht over het hele centrum van Sighisoara. Vlakbij deze klokkentoren en de imposante stadspoort er naast is ook het geboortehuis van Dracula.

De Drievuldigheidskerk net buiten de stadsmuur mag je niet overslaan, maar de meest bijzondere kerk vond ik de Nicolaaskerk. Dit komt zeker deels door de 100 meter lange, overdekte trapopgang er naartoe. De zogenaamde scholierentrap uit de 17e eeuw leidt je vanuit het centrum naar de hooggelegen kerk en de begraafplaats ernaast. Dit kerkhof heeft eigenlijk meer weg van een park en is gewoon schitterend in het groen gelegen.

Sighisoara torens en poortenSighisoara met haar torens en poorten

Praktische info voor een bezoek aan Sighisoara
Bereikbaarheid Sighisoara is met de auto een kleine 2 uurtjes vanuit Brasov of Sibiu. Boekarest is ruim twee keer zo ver. Vanuit Brasov en Boekarest zijn er ook dagelijks treinen naar Sighisoara. Eenmaal ter plekke kun je het beste te voet de stad ontdekken. Het is er klein genoeg voor.
Hoeveel tijd nodig? In een dag kun je alle mooie plekjes van dit stadje ontdekken. Zelf zijn we er wat korter geweest, maar sliepen we 5 nachten in een authentieke homestay in de omgeving van Sighisoara.
Accommodatie Sighisoara Slaap je liever in het stadje zelf? Dan is dit appartement centraal gelegen en een heerlijk thuis dat toch van alle gemakken voorzien is.

Sibiu

Sibiu is één van die stadjes in Transsylvanië, waar je uren kunt rond slenteren. Een struintocht zonder écht spectaculaire hoogtepunten, maar toch zul je snel merken waarom iedereen het één van de mooiste stadjes in Roemenië vindt. Kleine en grote koopmanshuizen, waarvan de hoeveelheid ramen nog altijd hun rijke verleden prijs geeft, vullen het centrum. Soms zijn ze tot in detail opgeknapt en elders knapt de afbladderende verf er langzaam af. Grote pleinen worden nóg mooier door hun statige paleizen en Saksische kerken en torens. En weet je wat echt leuk is? Om te speuren naar de vele ogen van Sibiu, in de daken van de Saksische huizen.

oude centrum SibiuIn Sibiu kun je uren rond slenteren

Het centrale plein van Sibiu, het Piata Mare, is de ideale plek om je struintocht door het centrum te starten. Hier is altijd wel wat te beleven en rond dit plein staan de mooiste gebouwen van Sibiu. In het historische Brukenthal Paleis vind je het nationaal museum. Een andere opvallende verschijning aan het Piata Mare is de 13e eeuwse Raadstoren. Je kunt de witte toren, met haar klokvormige bovenkant, beklimmen. Zo kun je de Middeleeuwse huizen en pleinen van het centrum van bovenaf bewonderen en kijken tot de bergen aan de zuidkant van de stad.

Vlakbij het grote plein is ook Piata Mica, het kleine plein, een kijkje waard. De leugenaarsbrug, een voetgangersbrug in het hoekje van dit plein, is een plek waar vele legendes aan verbonden zijn. Steek ‘m maar gauw over, om de trappen af te dalen naar de resten van de Middeleeuwse stadsmuur. Die is hier namelijk nog altijd indrukwekkend.

Sibiu oude centrumZoveel verrassende details in één van de mooiste stadjes van Roemenië

Praktische info voor een bezoek aan Sibiu
Bereikbaarheid Sibiu bevindt zich met de auto ruim 4 uur van Boekarest en een dikke 2 van Brasov. Beide trajecten kun je ook met de trein afleggen en er zijn zelfs vluchten tussen Boekarest en Sibiu. Ook vanuit München en Wenen gaan er vluchten naar Sibiu. Net als in Sighisoare kun je in dit stadje alles makkelijk lopend doen.
Hoeveel tijd nodig? In een dag kun je alle bezienswaardigheden van Sibiu bekijken. Combineer Sibiu en Sighisoara en je bezoekt twee van de mooiste stadjes van Roemenië in een weekend. De reistijd tussen die twee is slechts anderhalf uur.
Accommodatie Sibiu In Sibiu worden veel privé appartementen verhuurd. Dit appartement is super centraal gelegen in het centrum, leuk geprijsd en een prima plek voor twee personen of een klein gezin. Ga je toch liever voor een hotel, dan is de keus een stuk beperkter. Dit hotel in het centrum krijgt erg goede reviews en heeft een centrale ligging en comfortabele kamers.

Brasov

Waar anderen Brasov dé mooiste stad van heet Roemenië noemen, was ik zelf niet direct verpletterd door de eerste indruk van de stad. Omdat we een week in Brasov doorgebracht hebben en de stad verschillende keren bezocht hebben, zijn we Brasov gaan waarderen. En ja, eigenlijk is Brasov zeker één van de mooiste steden van Roemenië. Toch mist de stad iets. Misschien de sfeer van weleer en de eeuwenoude panden die stuk voor stuk geschiedenis lijken te ademen. Die zijn er echt wel in Brasov, maar ik heb minder met de stijl waarin ze gebouwd zijn. Uiteraard is dat heel persoonlijk.

Brasov bezienswaardigheden centrumIn Brasov misten we iets, ondanks dat het een heel mooi stadje is

Als je midden op het enorme, centrale plein staat, zie je de mooiste pastelkleurige, Middeleeuwse gebouwen in het centrum en ook de “Zwarte Kerk” valt meteen op. Deze, van oorsprong Lutherse kerk, is het grootste Gotische gebouw van heel Roemenië en dus zeker een bezoekje waard. Een ritje met de funicular naar de top van Tampa Hill is ook leuk. Je hebt er een mooi uitzicht op het centrum van Brasov.

Praktische info voor een bezoek aan Brasov
Bereikbaarheid Brasov ligt een kleine 3 uur ten noorden van Boekarest, als je met de auto gaat. Met de trein ben je wat langer onderweg. Vanaf Eindhoven kun je met Wizzair rechtstreeks op Brasov vliegen. Het centrum van Brasov is prima beloopbaar.
Hoeveel tijd nodig? Voor Brasov en Tampa Hill zelf heb je aan een halve tot hele dag eigenlijk genoeg. Een half uurtje ten zuiden van de stad vind je echter één van de beroemdste bezienswaardigheden van heet Roemenië: het Bran kasteel. Ook de natuur rond de stad is de moeite waard, dus een weekend voor Brasov en omgeving is mooi.
Accommodatie Brasov Als je, net als wij, langere tijd in Brasov blijft, is een appartement aan de rand van de stad erg relaxt. Zeker als je met kinderen in Roemenië bent. Dit fijne appartement ligt op de achtste verdieping, met uitzicht op de bergen die Brasov omringen en elke dag de beste sunset view! Slaap je liever centraler, in de oude stad? Dan is dit appartement, vlakbij Council Square, zeker een geweldige keus. Of kies voor een leuk familiepension, zoals deze.. vlakbij Mount Tampa.

Tampa berg BrasovMet de kabelbaan omhoog naar Mount Tampa

Sinaia

Tussen Boekarest en Brasov ligt het charmante bergstadje Sinaia. Het is hier niet een oud, sfeervol centrum wat dit één van de mooiste stadjes van Roemenië maakt. Het zijn de vele schitterende vakwerkhuizen, die soms wel kleine kasteeltjes lijken. Deze villa’s liggen wat verspreid in de omgeving rond het centrum. Maar dé trekpleister van Sinaia is het Peles kasteel. Hoewel het stadje ook een prachtig klooster heeft dat je kunt bezoeken. Anders dan de andere stadjes in dit blog, zijn het hier ook de natuur en de groene, bergachtige omgeving die de plaats hun aantrekkingskracht geven. Stap zeker in één van de kabelbanen naar de top van het Bustegi Nationaal Park, waar je fenomenale uitzichten hebt en super kunt wandelen.

Praktische info voor een bezoek aan Sinaia
Bereikbaarheid Vanuit Brasov is het officieel een dik uur rijden naar Sinaia, maar de weg slibt altijd dicht rond Busteni en Sinaia zelf. Reken op minstens een uur extra reistijd. Vanuit Boekarest ben je twee uurtjes onderweg, maar in dit geval is de trein sneller. Hoewel Sinaia erg ruim opgezet is, kun je toch alles wel lopend doen. Het kabelbaanstation is wel echt een tippel.
Hoeveel tijd nodig? Veel mensen combineren Brasov, het Dracula kasteel in Bran en Sinaia in een dagtour vanuit Boekarest. Mijn tip: niet doen! Dat is veel te gehaast. In Sinaia kun je met gemak een hele dag doorbrengen, zeker als je met de kabelbaan de berg op gaat voor een (korte) wandeling.
Accommodatie Sinaia Accommodatie in Sinaia is niet erg voordelig geprijsd en een verblijf in Brasov is een stuk gezelliger. Maar hoe gaaf is het om in zo’n echt historisch hotel te overnachten.

Sinaia Peles kasteelHet Peles kasteel is dé bekendste bezienswaardigheid van Sinaia

Ciocanesti

In West-Europa is Ciocanesti nog totaal niet bekend, maar in Roemenië zelf staat het bekend als één van de mooiste dorpjes van het land. In Roemenië wordt Pasen groots gevierd. Ooit kwam men in Ciocanesti op het idee om de motieven, die op de Paaseieren werden geschilderd als decoratie, ook op de huizen te schilderen. Nou zijn de huizen in de regio Bucovina sowieso al de mooiste van het land, maar die van Ciocanesti zijn ware kunstwerken. Net als de eieren die er elk jaar geverfd worden overigens. In een klein museum kun je de geschilderde Paaseieren en lokale folklore bewonderen. Wij maken een uitgebreide wandeling door Ciocanesti en maken ook kennis met de gastvrije inwoners van dit bijzondere dorpje.

Als we één van de mooie huizen van het dorp staan te fotograferen, worden we aangesproken door twee dames die het hooi aan het binnenhalen. Engels kunnen ze niet, maar ze maken toch duidelijk dat we bij de oudste van de twee thuis worden uitgenodigd. Als we haar huis binnen gaan, lijkt het wel alsof we nóg een museum betreden. Overal hangen en liggen zelf geborduurde kleedjes en veel van de houten meubels zijn zelf gemaakt. We krijgen de mooiste kleding te zien, die de dame allemaal zelf gemaakt heeft. Alle dames doen dat hier, wijst ze aan. De buurvrouw daar en die aan de andere kant. Alleen al deze gelegenheid om eens bij de mensen binnen te kijken is de moeite van ons bezoek aan Ciocanesti waard.

mooiste stadjes en dorpen in Roemenië - CiocanestiEén van de mooiste dorpen in Roemenië – Ciocanesti

Praktische info voor een bezoek aan Ciocanesti
Bereikbaarheid De wegen van Bucovina zijn in het algemeen niet van al te beste kwaliteit. Steden zijn er niet in de omgeving van Ciocanesti. Piatra Neamt is de dichtstbijzijnde, op 3 uur rijden. De toegangswegen naar Ciocanesti hebben gelukkig recent allemaal een upgrade gehad. Dit is echter alleen de laatste kilometers. Nergens in Roemenië hebben we ook zoveel paard- en wagens gezien als hier. Pas je snelheid dus aan. Het OV is eigenlijk niet bruikbaar om dit mooiste dorpje van Roemenië te bezoeken.
Hoeveel tijd nodig? In een halve dag kun je een wandeling door het dorp maken, dat vrij uitgestrekt is, én de twee delen van het museumpje bezoeken.
Accommodatie Ciocanesti Hotels zijn er niet in Ciocanesti. Overnachten doe je er in homestays en dus slaap je zelf in één van die prachtig gedecoreerde huizen. Deze heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

CiocanestiZomaar thuis uitgenodigd door deze lieve inwoonster van Ciocanesti

Breb

Ondanks dat Breb vaak bij buitenlandse toeristen bekend staat als het mooiste dorp in Roemenië, kijken wij daar zelf wat anders naar. Ja, Breb is mooi en zo heerlijk kneuterig en Roemeens. Maar Breb is de laatste jaren ook big business geworden. Het viel de lokale inwoners ook op, dat hun dorp steeds populairder wordt. En dus zijn er elk jaar meer homestays open voor gasten en verdwijnt daarmee het authentieke karakter steeds een beetje meer. Prijzen stijgen fors en de sterretjes in de ogen van de vriendelijk glimlachende inwoners worden steeds vaker vervangen door dollartekens.

Ondanks dat dingen snel veranderen in Breb, heeft het dorpje nog steeds een schilderachtig uiterlijk. Houtsnijwerk siert de huizen en toegangspoorten. De tuinen zijn omzoomd met gevlochten wilgentakken en hier en daar werken mensen in hun groentetuintjes. Uit de schoorstenen kringelt rook en potten en pannen hangen in een bonte verzameling op speciale “kapstokken” in de tuin.

mooiste stadjes en dorpen in Roemenië- - BrebBreb is niet overal even authentiek, maar dit vrouwtje was geweldig

Als we bij één van de mooiste houten huizen voor de poort stil staan, om het vakwerk aan en rond het huis te bewonderen, worden we spontaan uitgenodigd om binnen te komen. Het omaatje woont nog maar alleen in haar zuchtende, krakende boerderijtje. We krijgen zelf gebakken koekjes aangeboden en er wordt onmiddellijk een glaasje sterke drank voor onze neus gezet. Ze laat onze meiden zien hoe je wol spint en we stoppen haar wat geld toe, wetend dat we hiermee wellicht toch bijdragen aan de veranderingen in het dorp. Maar dit vrouwtje, dat hier helemaal alleen woont, heeft onze harten gestolen.

Praktische info voor een bezoek aan Breb
Bereikbaarheid In de regio Maramures gaat alles een tandje langzamer dan in de rest van Roemenië. OV is er amper en je beste optie als je geen eigen vervoer hebt, is een lift vragen. De wegen zijn bochtig en smal, maar in redelijke staat. Baia Mare is de enige grotere plaats, op een uurtje rijden, maar stel je daar niet al te veel van voor. De leukste manier om Breb en haar omgeving te leren kennen is een ritje per paard- en wagen, dat je voor een flink bedrag met één van de lokale boeren kunt regelen.
Hoeveel tijd nodig? In een paar uurtjes heb je lopend alle straatjes van Breb gezien en tijd genoeg gehad om kennis te maken met de lokale bevolking. Reken nog een paar uur extra voor een tochtje per paard- en wagen door de schilderachtige omgeving.
Accommodatie Breb Aanbod aan homestays is er genoeg in Breb, maar de prijzen zijn voor Roemeense begrippen hoog. The Village Hotel is je beste optie. Penny woont al jaren in Breb en heeft een groot hart voor het dorp en haar inwoners. Ze organiseert bezoekjes aan de herders die ’s zomers op de hooggelegen bergweiden rond trekken met hun vee en kent ook genoeg mensen die je met paard- en wagen de omgeving willen laten zien.

The Village Hotel BrebThe Village Hotel in Breb

Viscri

Naast Ciocanesti en Breb wordt ook Viscri vaak genoemd als één van de mooiste dorpjes van Roemenië. Geheel terecht als je het mij vraagt. In Viscri lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De schoonheid van het dorpje zit ‘m niet zozeer in de prachtig bewaard gebleven weerkerk, of de schitterende Saksische huizen in pastelkleuren. De schoonheid zit ‘m er juist in dat het lijkt alsof je hier jaren terug gegooid wordt in de tijd.

Viscri TranssylvaniëDe prachtige weerkerk van Viscri

Ons bezoek aan Viscri begint met een ritje op de paardenkar. Maar liefst twee paarden staan er voor de traditionele, houten kar. De bestuurder spreekt geen woord Engels en zelfs geen Duits (of Saksisch), wat in deze regio van de Zevenburger Saksen van oudsher veel gesproken wordt. Woorden zijn echter niet nodig, het dorp en het landschap introduceren zichzelf. Eerst hobbelen we over de onverharde weg dwars door het dorp, terwijl we links en rechts kleurrijke, Saksische huizen zien die zo uit een sprookjesboek lijken te komen. Al gauw laten we de bebouwde kom achter ons en slaan we een onverhard pad in, dat omgeven wordt door groene grasheuvels. Rechts zien we Viscri, met de weerkerk en haar indrukwekkende torens daar statig bovenuit.

Als we het bos in rijden, naderen we een traditioneel, houten huis. Uit één van de bijgebouwen komt een vrolijke man al zwaaiend naar beneden. Hij doet me denken aan een houthakker of timmerman uit een plaatjesboek van heel vroeger. We krijgen allemaal een flinke handdruk en worden meegetroond naar de schuur. Het blijkt dat we kennis hebben gemaakt met Georghe, een geweldig karakter en absoluut dé highlight van ons bezoek aan Viscri. Georghe laat ons zien hoe hij dakpannen maakt van de klei die hij achter zijn huisje vindt en dat zonder ook maar één woord van een taal te spreken die wij ook kennen. Terug in Viscri zien we hoe de smid nieuwe hoefijzers maakt en hoe de dames van het dorp wollen sloffen produceren. Ondanks dat er zeker een toeristisch tintje aan dit dorp zit, voelt Viscri nog puur en echt Roemeens aan.

Viscri één van de mooiste dorpjes in RoemeniëViscri en haar inwoners – één van de mooiste dorpjes in Roemenië

Praktische info voor een bezoek aan Viscri
Bereikbaarheid Viscri ligt precies in het midden van de driehoek Brasov, Sighisoara en Sibiu. Al deze stadjes zijn ongeveer een uur rijden. Met het OV zul je in Viscri niet komen, tenzij je heel veel geduld hebt en wellicht voor het laatste stukje een lift weet te regelen.
Hoeveel tijd nodig? In een halve dag kun je een prima indruk van Viscri krijgen, de ambachten bekijken en de weerkerk bezoeken. Wil je het dorpje en haar inwoners écht leren kennen, blijf dan een nachtje slapen.
Accommodatie Viscri Niet goedkoop, maar een geweldige plek om een nachtje te blijven slapen is deze traditionele boerderij waar het je aan niets zal ontbreken.

Heb jij Roemenië en bovenstaande stadjes en dorpen al eens bezocht? Heb je nog aanvullingen wat betreft de mooiste stadjes en dorpen van Roemenië? Wie weet kunnen wij ze een volgende keer bezoeken, want dat we nog eens terug gaan staat al vast. Roemenië leerde ons zoveel moois en we hebben echt onwijs van dit land genoten.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “de mooiste stadjes en dorpen in Roemenië ontdekken

  1. Lydie Huyers zegt:

    Hoi yvonne,
    Mooie reis heb je gemaakt. Wij gaan in september en hadden graag een authentiek dorpje gezien waar ze nog met paard en kar rijden,en de vrouwen een sjaaltje dragen,of is dit uit de tijd?

    • Yvonne zegt:

      Dat gebeurde een paar jaar terug nog volop in Bucovina en Maramures! In Viscri en Breb zelf met de paardenkar meegereden. Veel plezier in Roemenië!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *