mooiste routes Atlas Marokko

De mooiste routes door de Atlas in Marokko

Het Atlas gebergte in Marokko is één van de mooiste regio’s van het land. Hier vind je sneeuw in Marokko, in de wintermaanden. In de andere jaargetijden zijn het de kale, desolate landschappen met hier en daar traditionele dorpjes die het gebied zo aantrekkelijk maken. De Atlas vormt een mooi contrast met de gele zandduinen van de woestijn in het zuiden en de blauwe zee, met haar heerlijke stranden in het noorden. Het is geweldig om een auto te huren in Marokko en de Atlas te ontdekken. Wij doorkruisten de Atlas verschillende keren van Noord naar Zuid en andersom en zagen de mooiste plekken in het Atlasgebergte. In dit blog deel ik de mooiste routes door dit Atlas gebergte met je.

Eén van de bekendste routes door het Atlas gebergte: Tizi ‘n Tichka

Zonder twijfel één van de bekendste routes door het Atlas Gebergte is die van Marrakech, over de Tizi ’n Tichka pas naar Ouarzazate. Deze route over de N9 passeert na het verlaten van de stad verschillende kleine dorpjes. Hier ga je echt even een stapje terug in de tijd: mannen rijden op hun ezels naar de akkers, waar veelal alles nog met de hand gebeurt. Al snel nadat je Marrakech in Oostelijke richting uit bent gereden zie je ook de eerste besneeuwde toppen al aan de horizon verschijnen. In de lagere gebieden slingert een rivier zich door een landschap vol groene akkers en amandel- en fruitbomen. Kom je hoger, dan worden de afgronden en ravijnen steeds indrukwekkender en verdwijnt de meeste kleur uit het landschap. Om je heen zie je in de wintermaanden overal besneeuwde toppen. In de zomermaanden kun je in dit deel van De Hoge Atlas een aantal prachtige meerdaagse trekkings maken, bijvoorbeeld vanuit Aguelmous.

route Hoge Atlas Tizi n Tichka pasroute Hoge Atlas Tizi n Tichka pas

Leg je de route in één dag af, dan daal je na een paar uur slingeren door desolate berglandschappen, zonder veel begroeiing, af naar Ait Benhaddou. Niet meer echt in de Atlas, maar er wel tegenaan, aan de Zuidkant. Deze Middeleeuwse, verstevigde stad Ait Benhaddou is geheel uit klei opgetrokken en prachtig bewaard gebleven. De fotogenieke kasba’s zijn tegen een heuvel aangebouwd en vragen om ontdekt te worden. Niet voor niks zijn hier verschillende films opgenomen. Reis je via deze route door de Atlas van Marrakech naar Ouarzazate, dan is een stop van een paar uurtjes echt een must.

Goed om rekening mee te houden: tussen december en februari kan het voorkomen dat de bergwegen door de Atlas in Marokko afgesloten zijn door sneeuwval. Check altijd de weerberichten in de week dat je van plan bent om deze route te gaan rijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ait Benhaddou MarokkoAit Benhaddou is echt een stop waard op deze route

Iets verder naar het Westen: de minder bekende Tizi ’n Test Pas

Een stukje verder naar het Westen, tussen Marrakech en Taroudant is een andere weg door de Hoge Atlas die de moeite waard is. De weg over de Tizi ’n Test pas is een stuk smaller en minder bereden dan de Tizi ’n Tichka. Deze route is echter minstens zo bijzonder. Je kunt er ook een mooi rondje van maken van Marrakech, via Ouarzazate en / of Zagora, via Taroudant weer terug naar Marrakech. In een week heb je genoeg tijd om op die manier op twee verschillende plekken het Atlas gebergte te doorkruisen en wat van het land te zien. Deze rondreis is, als het niet sneeuwt, perfect voor wat winterzon.

Zelf reden we deze route door de Atlas van Zuid naar Noord. Dan passeer je eerst heel veel Arganbomen en amper bebouwing. Nadat de weg een hele tijd alleen geleidelijk is gestegen, wordt hij plots een heel stuk smaller en steiler, als je de pas nadert. Eenmaal boven kun je een theestop maken bij het restaurantje dat door een vriendelijke Berber gerund wordt. Kom je, net als wij, in het vroege voorjaar, dan zul je bij de afdaling aan de andere kant heel veel bloeiende amandelbomen zien. Wat een prachtig gezicht, al die witte bloemetjes tegen een knalblauwe lucht en de roodbruine grond. Maak zeker even een stop in het dorpje Tin Mal. De eeuwenoude moskee die hier staat is niet meer dan een ruïne. Wel een enorm indrukwekkende ruïne, met al haar bogen en de omvang van het bouwwerk.

Tizi n Test Atlas GebergteTizi n Test dwars door het Atlas Gebergte

Route door de Anti Atlas van Agadir naar Tafraoute

Verder Zuidwestelijk en niet door de Hoge Atlas, maar door de lagere Anti Atlas, loopt een andere schitterende weg. Vanuit Agadir rijd je, na het eerste uur door vlak land, geleidelijk de bergen in. Ook al is de Atlas hier minder hoog, de landschappen zijn nog steeds gaaf om te zien. Groene dalen, met daar boven gele heuvels en tenslotte rode rotspieken zijn een lust voor het oog. Hier en daar vind je vervallen dorpjes, die bestaan uit stenige ruïnes bovenop puntige rotsformaties. In een paar uur slingert de weg zich naar Tafraoute, in een vallei vol grote, afgeronde rotsblokken. Boven het stadje torent een bizarre heuvel, die eigenlijk een verzameling is van dit soort stenen, die door weer en wind hun ronde vorm hebben gekregen.

route door de Atlas Agadir naar Tafraouteroute door de Atlas van Agadir naar Tafraoute

Vanuit Tafraoute kun je trouwens een hele gave dagtrip maken naar Aït Mansour. Je rijdt dan flink omhoog, door de uitlopers van de Anti Atlas en de weg is hier en daar echt flink steil. De spectaculaire weg er naartoe is minstens zo mooi als de oase zelf. Je hebt zo nu en dan zicht op de hogere uitlopers van de Anti Atlas en ook hier staan veel amandelbomen, die in februari uitbundig bloeien. Je passeert afgelegen gehuchtjes, die haast niet opvallen, omdat ze opgetrokken zijn uit dezelfde kleur als de grond. Rijd je de vallei van Aït Mansour binnen dan weet je niet wat je ziet. De kale rode rotsen steken geweldig af tegen de groenen palmbomen en de blauwe lucht. Wandel door dit oasedorpje, eet couscous (op aanvraag bij één van de eenvoudige geïmproviseerde restaurantjes) of maak een praatje met de vriendelijke bevolking.

Zo mooi is de Anti Atlas bij Aït Mansour

Van Khénifra, via Imilchil en Agoudal naar Tineghir

Een route die nog maar weinig door toeristen gebruikt wordt, is die door de Hoge Atlas tussen Khénifra en Tineghir. Via het cowboystadje Imilchil en het hooggelegen, fotogenieke dorpje Agoudal reis je in een uur of acht langs steeds veranderende landschappen. Het eerste deel van de route, ten Zuiden van Khénifra stijgt zo geleidelijk, dat je verrast bent als je ineens besneeuwde bergtoppen ziet opdoemen.

Zodra je in Imilchil uit je auto stapt is het ook flink afgekoeld buiten. In dit stadje ben je als toerist nog een bezienswaardigheid, zeker als je met kinderen reist. Zelf zul je ook je ogen uit kijken, bijvoorbeeld naar de grote hoeveelheden kaalgeschoren geiten, die te koop hangen bij de slagers. Ook de activiteit van de lokale dames op de gezamenlijke wasplaats is prachtig om te zien, net als de uiteenlopende koopwaar op de kleine, lokale markt.

Imilchil Hoge AtlasImilchil in de Hoge Atlas is één van die wonderlijke stadjes in Marokko

Agoudal is het hoogst gelegen dorp van Marokko en ligt daar in de Atlas ver weg van de rest van de bewoonde wereld. Je vindt er die typische sfeer die bergdorpjes altijd lijken te hebben. De kinderen zien er net wat minder gewassen en gepoetst uit dan elders in Marokko, maar de vrouwen werken er minstens even hard aan hun huishouden en het spinnen van wol en weven van kleden als overal. Agoudal zou ook één van de meest fotogenieke dorpjes uit de Atlas zijn, maar dat kan ik niet helemaal beamen. Het is er zeker mooi, maar de dorpjes ten Noorden en te Zuiden hebben voor mij toch meer die wow-factor. Vooral Tamtouchte is een pareltje. Vlak voordat je de palmoase van Tineghir in rijdt, kom je ook nog door de Todra kloof, één van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Marokko.

dorpjes Atlas en Dades kloofDe fotogenieke dorpjes in de Atlas en de Dadès kloof

De Dadès kloof

In de Zuidelijke uitlopers van het Atlas gebergte is de langgerekte Dadès kloof zeker ook een reden voor een roadtrip. Tussen Boumalne en M’Semrir slingert de weg zich door onwerkelijke landschappen en langs een serie prachtige uitzichtpunten. Bij de zogenaamde “Monkey Fingers” kun je jouw roadtrip bovendien combineren met een gave wandeling langs de rivier, die wordt omgeven door zilverberken en lokale akkertjes, en door een droogstaande canyon. Via een serie haarspeldbochten klim je naar het hooggelegen hotel Timzillite, van waaruit je een nog avontuurlijkere wandeling de kloof in kunt maken.

Van Errachidia naar Fez, via Midelt

Een vrij bekende toeristenroute door de Hoge Atlas is die van Merzouga, in de woestijn, via Errachidia en Midelt naar Fez. Deze route leg je het beste in twee dagen af. Zo kun je er maximaal van genieten, zonder dat je te veel kilometers op een dag moet maken. Na Errachidia klimt de weg flink en al gauw rijd je door één van de mooiste dalen van heel Marokko. De Ziz vallei is lang en op verschillende plekken liggen kleien dorpjes tegen een grillig gevormde rotswand of aan de rand van een indrukwekkende palmoase. Heb je meer tijd, dan loont het om een nachtje in de Ziz vallei door te brengen, je kunt door de palmoases wandelen, verlaten ksars ontdekken of klimmen naar mooie uitzichtpunten over de rivier.

Ziz vallei MarokkoDe Ziz vallei – één van de mooiste in heel Marokko

Zelf hebben we een nacht in Midelt doorgebracht. Het stadje zelf is niet erg bijzonder, maar een uurtje ten noorden ervan vind je een oude lood- en zilvermijn. Je volgt daarvoor een kleinere zijweg van de N13, naar het gehucht Aouli. Hier woont nog altijd een handjevol mijnwerkers in de overgebleven huizen uit de koloniale tijd. Ze zoeken niet langer naar lood en zilver, maar naar mineralen en edelstenen. Als je wilt kun je zelfs mee op avontuur in de lange ondergrondse tunnels. Vervolg je de N13 Noordwaart, door de uitlopers van de Atlas, dan kom je ook langs het Cederwoud bij Azrou. Daar kun je Berberapen van dichtbij zien, voordat je de laatste kilometers naar Fez rijdt.

Meer routes door de Atlas

Er zijn nog meer routes door de Atlas, die ik niet in dit blog genoemd heb, maar die me ook super lijken. Zo staat de route tussen Ouarzazate en Demnate hier nog op de wensenlijst voor een toekomstige Marokko reis. Heb jij nog aanraders voor andere routes door het Atlas gebergte, dan hoor ik ze graag. We zijn nu vier keer in Marokko geweest en hebben er nog altijd geen genoeg van. Tenslotte goed nieuws voor de portemonnee. In welke stad je jouw rondreis ook start: er zijn goedkope, rechtstreekse vluchten naar vrijwel alle Marokkaanse steden vanuit Amsterdam.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »