mooiste plekken Triglav nationaal park en Soca vallei

De mooiste plekken in Triglav nationaal park en de Soča vallei

Triglav nationaal park is één van de mooiste natuurgebieden van heel Europa. De Soča vallei in het westen van Triglav is echt een paradijselijke plek. Het turquoise water stroomt als een felgekleurd lint door het ruige, bergachtige landschap. Watervallen klateren over kale rotsen naar beneden. Uitgestrekte bossen bedekken de heuvels aan weerskanten van de rivier. Kronkelende weggetjes voeren je door het bergachtige Noorden van Slovenië. Het uitzicht is na elke bocht weer een verrassing. Neem de Soča vallei in Triglav nationaal park zeker op in je roadtrip door Slovenië. Beter nog: maak er een stop van minimaal een aantal dagen. Er is zoveel te zien en doen in Triglav nationaal park dat je aan een enkele dag zeker niet genoeg hebt. In dit blog neem ik je mee naar de mooiste plekken in Triglav nationaal park en de Soča vallei.

Waar liggen Triglav nationaal park en de Soča vallei eigenlijk?

Triglav nationaal park ligt in het uiterste Noordwesten van Slovenië, tegen de grens met Oostenrijk en Italië. Je kunt deze regio dan ook perfect combineren met een vakantie in Oostenrijk of Italië. Wij komen zelf vanuit het zuiden, waar we de mooiste dorpjes van Istrië hebben ontdekt, voordat we ons vergapen aan de overweldigende natuur in Triglav nationaal park. In het Zuidwesten is de Soča vallei de toegangspoort tot het nationaal park. Dat is dan ook onze eerste stop, direct een hele indrukwekkende ook!

Westen Triglav nationaal parkMooie plekken in het Westen van Triglav nationaal park

De Tolmin Gorge: highlight in de Soča vallei

In onze reis naar de Tolmin Gorge rijden we al een tijdje langs de turqoise Soča rivier, die zich dan weer meer en dan weer wat minder laat zien tussen de bomen door. Het is duidelijk dat we het Triglav nationaal park naderen, want de natuur wordt steeds groener. Veel te gauw zijn we bij P2, de parkeerplaats van waaruit je met een busje de laatste 2 kilometer naar de ingang van de Tolmin kloof gebracht wordt. We zijn een beetje verbaasd door het formaat van de parkeerplaats. Ondanks dat de Tolmin Gorge één van de mooiste plekken in Triglav nationaal park is en door veel mensen bezocht wordt, kunnen er hooguit 100 auto’s op de parkeerplaats. P1 heeft nog minder capaciteit, dus als je in de zomer komt, is de kans groot dat die parkeerplaats vol is. De pendelbus van P2 naar de ingang rijdt echter frequent en bijkomend voordeel: P2 is wat goedkoper dan P1.

In de Tolmin Gorge stroomt helderblauw, maar ijskoud water door een nauwe rotsachtige doorgang het dal verder in. De kleur van het water is een beetje afhankelijk van de waterstand en of het de dagen ervoor veel geregend heeft. Tijdens ons bezoek aan de Tolmin Gorge is het melkachtig blauw, maar andere zomerse dagen wordt deze zijtak van de Soča rivier een felgekleurd, turquoise lint in het landschap. Of, als je pech hebt: een kolkende, bruine massa. In de weken dat wij in Slovenië zijn, is er verschillende keren noodweer en is die intens blauwe kleur van de rivieren niet altijd zichtbaar.

Tolmin Gorge Triglav nationaal parkDe Tolmin Gorge is één van de mooiste plekken in Triglav nationaal park

Met een bruggetje steken we de rivier over en lopen we naar het smalste deel van de kloof. Hoog torenen de kale rotsen hier boven ons uit. Zon komt hier amper. Toch genieten we van dit stille plekje met helder water, voor we terug lopen en omhoog klimmen naar een ander smal deel van de kloof én de wandeling over een hogere brug, die nog één keer uitzicht op de kloof biedt.

De Kozjak waterval en de wandeling er naartoe

Ook één van de mooiste plekken in Triglav nationaal park en tevens een hele makkelijke wandeling is die naar de Kozjak waterval. Vanuit Camp Lazar maak je een korte wandeling naar de waterval, maar in dit geval is dat eigenlijk zonde. De omgeving is zo mooi, dat de langere wandeling vanaf de parkeerplaats bij Camp Koren een veel betere keus is. Vergeet niet om een kaartje te kopen bij de automaat voor je aan de wandeling begint. Je zou het niet verwachten op een zanderige vlakte als dit, maar je moet hier gewoon betalen om je auto neer te zetten. Zodra je de parkeerplaats af loopt, waan je jezelf meteen in de Alpen. De weiden, omgeven met bergen en de frisse lucht zijn super.

Triglav nationaal park Kozjak watervalMooie indruk van Triglav nationaal park onderweg naar de Kozjak waterval

Via een vlak wandelpad lopen we algauw langs de Soča rivier, die hier nóg blauwer is dan in de Tolmin kloof. Met zicht op hoge bergen en aan de ene kant de steile rotswand en aan de andere kant de rivier, is het geen straf om te wandelen. Ter hoogte van kamp Lazar is een hangbrug naar de overkant van de Soča. Een paar grote rotsen in de rivier zijn de perfecte plek voor een duik het ijskoude water in. Omdat de middag al een flink eind gevorderd is en de schaduwen steeds langer worden, lopen wij door. Binnen een kwartier staan we op een klein bruggetje waar we achterlangs naar een veel kleiner paadje kunnen afdalen. Een paar tellen later hebben we zicht op de schitterende waterval tussen de rotsen.

Onze jongste vindt het water in de poel ervóór uitnodigend genoeg om erin te springen. Lekker even afkoelen na de wandeling. Na haar duik lopen we terug naar onze auto, niet wetende dat we de echte waterval niet gezien hebben. Pas later lees ik dat er een kleine en een grote Kozjak waterval zijn. De grote is ongeveer 100 meter verderop en nóg mooier. Daar moeten we echt ooit nog eens voor terug!

accommodatie SloveniëQua ligging onze mooiste accommodatie van Slovenië: in Drežnica niet ver van de Kozjak waterval

Wij overnachten niet al te ver van de Kozjak waterval, in het hooggelegen dorpje Drežnica. Alleen al de weg er naartoe is prachtig. Ons appartement aan de rand van het dorpje heeft een weids uitzicht op de bergen én het schattige kerkje. De ligging is centraal genoeg om de Westkant van Triglav te verkennen. Heb je liever wat meer ruimte en extra luxe? Dan is dit geweldige appartement jullie plek!

Virje waterval: Eén van de mooiste plekken in Triglav nationaal park

Een andere waterval in dit deel van Triglav nationaal park die je niet mag missen is de Virje waterval. Ook de wandeling naar deze waterval is niet al te uitdagend en bijna geheel vlak. Ondanks dat de bergachtige omgeving van de Virje waterval ook schitterend is, zijn we hier toch minder onder de indruk. Misschien komt het doordat we een nogal bewolkte dag hebben uitgekozen om de korte wandeling te maken. Overigens is onze wandeling wel iets langer dan de 10 minuten die we eerder ergens gelezen hebben. Dat komt doordat tegenwoordig de zuidelijke toegangsweg via de Golfclub van Bovec is afgesloten voor auto’s. Het beste parkeer je nu bij die Golfclub, die daar een paar euro voor vragen, en loop je van daaruit in 20 tot 25 minuten naar de waterval.

Virje waterval Triglav nationaal parkDe sprookjesachtige Virje waterval in Triglav nationaal park

Als we al bijna bij de waterval zijn, zien we trouwens een kleine parkeerplaats met betaalautomaat waar je blijkbaar kunt komen als je vanuit het Oosten deze kant op rijdt, langs het kerkje Cerkev sv. Miklavža. Toch vinden wij het wel tof om lopend aan te komen bij één van de mooiste plekken van Triglav nationaal park. Dat draagt wel bij aan het gevoel voor de natuur. En die is hier echt schitterend, zo groen, zo vredig. De met mos begroeide rotsen rond de waterval doen sprookjesachtig aan. Ooit mocht je zwemmen in de spiegelgladde waterplas voor de Virje waterval. Om ecologische redenen is dat niet langer toegestaan. Wij genieten vanop een rots van deze plek, terwijl de meiden mooie steentjes en kikkers zoeken.

Een bijzonder indrukwekkende waterval die je ook zeker moet zien in Triglav nationaal park is de Boka waterval. Deze is niet zozeer mooi, maar vooral spectaculair, vanwege de hoogte en de hoeveelheid water. De wandeling naar het uitzichtpunt op de waterval duurt maar een kwartier!

Boka waterval Soča valleiDe Boka waterval is zeker ook een stop waard in de Soča vallei

Velika Korita oftewel Great Soča Gorge

Eén van de mooiste plekken in Triglav nationaal park en van de hele Soča rivier is de Velika Korita oftewel Great Soča Gorge. Dit bosachtige ravijn langs de Soča rivier heeft verschillende watervallen, een brug over dit kolkende stukje rivier en fijne picknickplekjes op rotsachtige plekken langs het water. Een wandelpad loopt ongeveer een kilometer door dit stukje indrukwekkende natuur langs de rivier. Veel parkeerplekken zijn hier niet, dus we zijn blij als we een plekje in de berm zien, op een paar honderd meter van de officiële parkeerplaats. Daar is slechts plek voor hooguit 10 auto’s. Als je het geluk hebt daar te kunnen staan, kun je van hieruit wel direct de brug over de Velika Korita oftewel Great Soča Gorge oversteken. Onder je raast het water.

Zowel linksaf als rechtsaf over de brug is het mooi. Wij slaan rechtsaf, omdat ik het gevoel heb daar de waterval te kunnen vinden, die ik op foto’s gezien heb. Inderdaad ontdekken we er een waterval, maar erg dichtbij komen lukt niet. De paadjes naar de rivier zijn smal, kronkelig en onoverzichtelijk. Bordjes om je de weg te wijzen zijn er niet. Op een afstandje zien we de waterval over de rotsen omlaag gutsen, vlak voordat een enorm noodweer losbarst. We nemen net een kijkje bij het smalste deel van de kloof, waar de rotsen wel 10 meter hoog zijn en de rivier ver beneden ons is als de eerste druppels vallen. Jammer genoeg moeten we onze picknick in de auto opeten.

Velika Korita Great Soča GorgeVelika Korita oftewel Great Soča Gorge

We komen een andere dag terug, net na een andere enorme regenbui en maken onze ontdekkingstocht af. Dan verkennen we het linkerpad na de brug en verbazen we ons over het enorme geweld waarmee het water over de rotsen raast. Aan deze kant kun je veel dichter bij de rivier komen, op gelijke hoogte met het water. De rotsen zijn er minder hoog, maar nog steeds prachtig, natuurlijk gevormd. Als we terug zijn bij de brug, besluiten we toch ook het andere pad verder uit te lopen, waar we de eerste keer vanwege de regen zijn omgedraaid.

Aan het eind van dit wandelpad is de kloof wat breder en torenen de rotsen minder hoog boven de rivier uit. Hier is een fijne zwemplek. Dat weet de rest van de wereld ook en ondanks dat het ook vandaag wisselvallig weer is, zijn er al genoeg mensen die van de rotsen af het water in springen. Wij houden het bij kijken en wandelen dan terug naar de auto. Inmiddels lijkt de lucht weer dicht te trekken.

Grote Soča kloofDe Grote Soča Gorge met rechtsonder (in de verte) het zwemdeel

Mala Korita oftewel Small Soča Gorge

Het zonnetje komt net weer van achter de wolken tevoorschijn als we zijn verder gereden naar Mala Korita oftewel Small Soča Gorge. Ook hier valt het niet mee een parkeerplek te vinden, maar als er net iemand weg rijdt bij de brug aan de start van de kloof, zijn wij er als eerste bij. Deze brug doet ons wat denken aan de fotogenieke, stenen bruggen die we in Griekenland en Kroatië op sommige plekken gezien hebben. We dalen naast de brug af naar een wandelpad over het rotsachtige terrein naast de kloof. We delen het pad met slakken, die al die nattigheid van de regenbui heerlijk vinden.

Verderop, bij het smalste deel van de kloof zien een een bijzonder natuurverschijnsel. De zon wordt steeds krachtiger. Door het temperatuurverschil tussen het water en de lucht ontstaat een magische mist boven het helderblauwe water. Dit is zo’n gaaf gezicht! Het smaragdgroene water krijgt er een wat melkachtige kleur door, die later weer verandert in smaragdgroen, als de mist verdwenen is.

Mala Korita Small Soča GorgeMala Korita oftewel Small Soča Gorge na de regen

Manggart Saddle één van de mooiste plekken in het noorden van Triglav

We twijfelen door de donkere lucht of onze geplande rit naar Manggart Saddle, één van de mooiste plekken in het noorden van Triglav, nog wel zin heeft. We besluiten tegen beter weten in toch die kant op te rijden en een poging te wagen. Deze hoogstgelegen weg in Triglav en eigenlijk heel Slovenië schijnt spectaculair te zijn. De foto’s die ik heb gezien van de uitzichten over het uiterste noorden van Slovenië en de Alpen zijn om te watertanden. Helaas regent het als we de toegangsweg naar dit hooggelegen pareltje in draaien. De motorrijders die als verzopen katten naar beneden komen, bevestigen dat het boven, bij Manggart Saddle, nog erger is.

Vršič-pas

Wil je van de Soča vallei naar het Oosten van Triglav nationaal park rijden, dan is de Vršič-pas dé way to go. Vanaf de beide Soča Gorges is dit de kortste en de snelste route, maar het is bovendien ook de mooiste. In ongeveer 25 kilometer en 40 haarspeldbochten klim je omhoog naar de fantastisch mooi gelegen pas en daal je aan de andere kant weer af. De Vršič-pas is denk ik de mooiste route van Slovenië, maar daar zien wij die eerste keer dat we ‘m rijden niet veel van. Nadat we besloten hebben Manggart Saddle te laten voor wat het is, rijden we in de stromende regen de bochtige weg naar de Vršič-pas. We moeten erg goed oppassen in de gladde bochten, zeker aan de kant van het hoge deel van Triglav nationaal park. Hier liggen in elke bocht keitjes, die eruit zien als een spiegel.

Vršič-pas vanuit Kranjska GoraDe Vršič-pas is bereikbaar vanuit de Soča Gorge en vanuit Kranjska Gora

We besluiten om op een andere dag terug te rijden over de Vršič-pas, om dan wél van de uitzichten te kunnen genieten. Gek genoeg missen we ook die dag de Russische kapel een mooie, historische stop langs de route, maar bij alle uitzichtpunten maken we een uitgebreide stop. Vanaf de Vršič-pas zelf vertrekken verschillende wandelingen, nóg hoger de bergen in. Wij houden het bij een kort rondje met zicht op de grillig gevormde, kale rotsen rondom en de groen beboste heuvels in de omgeving. Wat een schitterende plek is dit!

Het Oosten van Triglav nationaal park bij Kranjska Gora, Bled en Bohinj

Het Triglav nationaal park grenst in het Oosten begrenst door Kranjska Gora, tegen de grens met Oostenrijk en Italië, het meer van Bled en het meer van Bohinj. Na een verblijf van een aantal dagen in de Soča vallei is het zeker de moeite ook een paar dagen in deze regio te verblijven. Slovenië en haar Triglav nationaal park zijn niet groot, maar door het bergachtige, onherbergzame karakter in het centrale deel van het nationaal park, moet je helemaal rondrijden om naar een ander deel te gaan. Van Kobarid in het Westen van Triglav nationaal park of de Soča vallei in het zuiden, ben je minimaal anderhalf uur onderweg naar Kranjska Gora, het meer van Bohinj en het meer van Bled.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *