mooiste fjorden Noorwegen

mooiste fjorden Noorwegen met tips bezienswaardigheden

Zonder fjorden geen Noorwegen. Dat de fjorden dé bekendste bezienswaardigheid van Noorwegen zijn zal geen verrassing zijn en wie dit Scandinavische land bezoekt moet toch minstens een aantal van de fjorden zelf ontdekt hebben. Maar hoe kies je nou de mooiste fjorden van Noorwegen uit en wat moet je daar dan zeker gezien hebben? In dit blog vertel ik ’t je.

Fjorden Noorwegen nog net zo ongerept als na ‘t ontstaan

De spectaculaire Noorse fjorden zijn ontstaan in de verschillende ijstijden en behalve ruige berglandschappen, indrukwekkende watervallen en de met water gevulde zee-armen vind je hier een aantal onherbergzame eilandjes voor de kust. Aan de fjorden liggen kleine dorpjes, maar verder is het landschap eigenlijk nog net zo ongerept als na het ontstaan ervan. De dorpjes hebben ieder hun eigen tradities en in sommigen vind je geweldig mooie kerkjes, vaak compleet van hout. In de omgeving wordt volop fruit geteeld, dat in de zomer rijp aan de bomen hangt. Schapen begrazen de bergweiden.

fjorden Noorwegen nog altijd ongereptDe fjorden in Noorwegen en hun omgeving zijn nog altijd ongerept

Geirangerfjord zeker mooi, maar niet mijn favoriet

Ongetwijfeld behoort Geiranger tot de mooiste fjorden van Noorwegen. Niet voor niets staat dit fjord op de lijst met Unesco werelderfgoederen. Helaas is dat ook de rest van de wereld niet ontgaan en als je hier in de zomer komt is het ongerepte, serene gevoel, dat je bij veel andere fjorden nog wel vindt, ver te zoeken. Rondom Geiranger is het dan gewoon druk. Busladingen toeristen, van over de hele wereld, worden bij de viewpoints gedropt en ook de wandelpaden zijn druk belopen.

Route naar Geirangerfjord

De route vanaf de Trollstigen naar Geiranger toe is echter adembenemend. Als je buiten de drukke zomermaanden door Noorwegen reist is dit echt puur genieten. Ben je gebonden aan de zomervakantie, zoals wij, dan vertrek je het best zo vroeg mogelijk vanuit het nabijgelegen Andalsnes. De Trollstigen bevindt zich op minder dan een half uur van Andalsnes en met een enorm hellingspercentage en 11 haarspeldbochten, die je moet zien om het te geloven, stijg je naar een geweldig mooi uitzichtpunt. Hier sta je hoog boven de weg en zie je de ruige natuur van Noorwegen op haar mooist. De weg tussen Trollstigen en het eerste viewpoint op het Geirangerfjord, Ørnesvingen, is zo mogelijk nóg mooier. Vooral het deel ten noorden van het Storfjord is onwaarschijnlijk groen en grillig en achter elke bocht is weer een nieuwe waterval of snelstromend riviertje. Tip: Je vindt hele toffe outdoor mogelijkheden in Oppdal, niet ver van Andalsnes en de Trollstigen.

mooiste fjorden Noorwegen - TrollstigenTrollstigen en de weg naar het Geirangerfjord

Het Geiranger Fjord is een zijarm van het Storfjord en vanwege de grote belangstelling van toeristen doorloopt deze plek nu een proces om het keurmerk Sustainable Destination te krijgen. Dit keurmerk is speciaal voor bestemmingen die de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan.

Sla Dalsnibba niet over

Een plek die je zeker niet mag overslaan als je Geiranger fjord en omgeving bezoekt is de Dalsnibba Skywalk. Via een bochtige tolweg rijd je een flink stuk omhoog, waarbij de uitzichten op het Djupvatnet meer steeds mooier worden. Uiteindelijk kom je bij een kleine parkeerplaats. Vanaf hier loop je zo het uitzichtplatform op, waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de weidse omgeving en het Geirangerfjord. En je zal zien: hier is er bijna niemand, in tegenstelling tot beneden bij het fjord zelf. Dalsnibba is slechts van ongeveer half mei tot eind september open, vanwege sneeuwval buiten die periode.

Dalsnibba - fjorden NoorwegenBij Dalsnibba heb je het uitzicht op het Geirangerfjord bijna voor jezelf

Mijn persoonlijke favoriet: Nordfjord

Het is niet eens het fjord zelf, maar vooral de omgeving van het Nordfjord vind ik de mooiste die ik in Noorwegen gezien heb. Blauwe gletsjers en groene dalen. Watervallen vanaf elke grillig gevormde bergwand. Authentieke Noorse dorpjes en snelstromende riviertjes. Van alle fjorden in Noorwegen is de natuur hier het meest perfect. Stryn ligt aan een zijarm van het Nordfjord, aan het innvikfjord, en wij vonden dat een perfecte uitvalsbasis om gave daguitstappen te maken.

Onze accommodatie in Stryn was super, maar niet goedkoop, hoewel het voor een driepersoonshut of blokhut zonder sanitair nog te doen is. Zoek je een andere fijne en betaalbare optie, dan heeft deze camping in de omgeving chalets en kamers voor een fijne prijs.

Doen in de omgeving van Stryn

De reden dat we gekozen hebben om in Stryn te overnachten is dat het zo centraal ligt voor een ontdekkingstocht naar het moois dat het Nordfjord te bieden heeft. Bovendien is het hier stukken rustiger dan rond het Geirangerfjord.

Er is hier genoeg te doen, maar de Nordfjord Panoramaroute moet je zeker doen, net als één van de geweldige wandelingen in de omgeving ervan. Tien minuten vanaf Stryn, pal aan het fjord ligt het dorpje Loen, met haar prachtige witte, houten kerk. Het Loen-meer, of Lovatnet, is een oase van groen en je kan hier heerlijke korte en langere wandelingen maken. Zo loop je bijvoorbeeld naar de makkelijk toegankelijke Kjenndalgletsjer of, net wat verder weg, de Huldrefossen-waterval.

mooiste fjorden Noorwegen - bij NordfjordEén van de mooiste fjorden van Noorwegen en de omgeving ervan bij Loen

Aurlandsfjord en Naeroyfjord ook zeker een hoogtepunt

Het Naeroyfjord en Aurlandsfjord zijn zijarmen van het Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen. De natuur tussen Geirangerfjord en Sognefjord is fantastisch. Overal zijn witte gletsjers en donkerblauwe meren, perfect om een lunchstop te houden als je tussen beide fjorden onderweg bent. Aan de Noordkant van het Sognefjord is de Kaupanger staafkerk ook de moeite waard voor een stop.

Een Fjordencruise kost klauwen met geld. Veel fjorden in Noorwegen hebben echter ook veerdiensten, om reizigers over te zetten naar de overkant en deze reisjes bieden een veel goedkopere mogelijkheid om de fjorden vanaf het water te zien. Zo ook bij het Sognefjord.

Een uitje in deze regio dat je zeker moet doen is de rit naar Stegastein. De uitzichten over het Aurlandsfjord zijn onderweg al geweldig, maar vanaf het uitzichtpunt zelf is het echt een droomplaatje. Daarna kan je de Aurlandsveien verder volgen, over een adembenemende hoogvlakte met smeltende sneeuw (in de zomer) en verlaten landschappen die slechts door kudden schapen bevolkt worden.
Een ander uitje is een bezoek aan hotel Stalheim, of eigenlijk niet aan het hotel zelf, maar de omgeving ervan. Je hebt vanaf de omgeving van het hotel namelijk een te gek uitzicht op de rotsachtige omgeving, vol watervallen, tot aan het Naeroyfjord.

het Sognefjord heeft veel gezichtenHet Sognefjord heeft veel verschillende gezichten

Bij veel mensen staat het smalspoor-baantje van Flam, de Flamsbaan, hoog op de wishlist in fjord Noorwegen. Velen komen teleurgesteld terug, omdat de prijs hoog is en de uitzichten tegenvallen. De wandeling van Myrdal naar Flam schijnt wel fantastisch te zijn.

In de omgeving van Flam is een ruime keus aan accommodatie. Met een gezin is een huisje als dit een fijne en betaalbare optie, net als dit appartement. Ben je met 2, dan is dit houten budget-hotel erg goed geprijsd en mooi gelegen.

Het lieflijke Eidfjord

Ten zuiden van het Sognefjord worden de landschappen allemaal wat glooiender en minder spectaculair. Toch is ook hier de natuur nog bijzonder mooi en ongerept. Het Eidfjord is erg gunstig gelegen, aan de weg tussen Oslo en Bergen, en een zijarm van het Hardangerfjord. De Voringfossen waterval is leuk om even te zien, maar de echte highlight van deze omgeving is volgens mij het vervolg van route 7. Deze weg naar Geilo slingert tussen het Hardangervidda Nationaal Park en het Hallingskarvet Nationaal Park door en passeert meren die omgeven worden door rotsig hoogland, met overal sneeuw, zelfs in de zomermaanden. Het is een geweldige autorit met volop mogelijkheden om te wandelen in de ongerepte natuur. Met een beetje geluk kom je zelfs elanden tegen. Wil je wat meer actie en het Eidfjord vanaf het water ontdekken? Maak dan een spannende, snelle boottocht met stops om watervallen, zeehonden en misschien zelfs dolfijnen te zien.

Eidfjord NoorwegenHet lieflijke Eidfjord en de indrukwekkende omgeving

Eigenlijk een niet te missen highlight aan het Lyesfjord

Je kan niet in Noorwegen geweest zijn en de fjorden bezocht hebben, zonder hét icoon van het land gezien te hebben: de Preikestolen. De Preikestolen is dé reden om het Lysefjord te bezoeken. De hike naar de Preikestolen en weer terug leek ons met een baby op de rug net iets te veel van het goede en voor dit onbeschrijflijke natuurfenomeen, waar je vanaf een platform bovenop de rotsen 600 meter loodrecht naar beneden het fjord in kijkt. We moeten we dan ook echt nog een keer terug naar Noorwegen. De Preikestolen met kinderen die zelf kunnen lopen schijnt wel te doen te zijn. We kunnen met gemak nog een tweede roadtrip door Noorwegen maken, met een vergelijkbare route, maar compleet andere stops en bezienswaardigheden.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

18 reacties op “mooiste fjorden Noorwegen met tips bezienswaardigheden

 1. Rudy zegt:

  Hi Yvonne,

  Leuk om jouw ervaringen te lezen!

  Wij gaan dit jaar ook naar Noorwegen (2,5 week) en komen onder andere langs het Njordford. Hier wilden we eigenlijk alleen een overnachting boeken als tussenstop. Maar obv wat jij hebt geschreven en ik ook op andere plekken heb gelezen, heb ik het idee dat we best wat langer in het Njordford kunnen verblijven.

  We hebben nu eerst 2 nachten in Bergen, 1 nacht in Nordfjordeid en 2 nachten in Andalsnes gepland. We zitten te twijfelen om Nordfjordeid te verlengen naar 2 nachten en Andalsnes maar 1 nacht aan te doen. Andalsnes is volgens mij vooral praktisch voor de Trollstigen en Trollveggen en daar rijden we eigenlijk al gelijk langs. Ik denk dat we in het Nordfjord juist erg mooi en rustig kunnen wandelen en eventueel ook makkelijk uitstapjes maken naar andere plekken.

  Zou jij het aanraden om 1 nacht Andalsnes te verplaatsen naar 1 extra nacht Nordfjord?

  Groeten,

  Rudy

  • Yvonne zegt:

   hallo Rudy,
   Super dat jullie ook naar Noorwegen gaan! De keus om 1 nacht Andelsnes te ruilen voor een extra nacht Nordfjord lijkt me een hele goeie. Wij hadden wel 2 nachten Andelsnes, omdat we met een baby reisden en het tempo laag wilden houden. Daarnaast hadden we het idee nog een dagtrip richting Alesund te kunnen doen als we dat wilden. Helaas hadden wij in Andelsnes flink wat regen en hebben we dat niet gedaan (was overigens de enige regen van onze rondreis door Noorwegen, gelukkig). Veel plezier, een mooie reis toegewenst!

 2. Sylvia Kerklaan zegt:

  Wij willen misschien gaan in de meivakantie (20 april) met onze dochter van 17. Maar hoe is weer dan daar? Zijn er dan niet veel wegen afgesloten i.v.m. het weer/sneeuw.

  • Yvonne zegt:

   Dat ligt eraan welke keuzes je maakt en hoe lang je gaat. Tel voor accommodatie minstens 100 euro per nacht, als je voor kampeerhutten kiest, en dan heb je geen luxe.

 3. Wanda zegt:

  Noorwegen staat zeker op mijn lijstje maar mijn vriend trekt het nog niet zo, dus voorlopig is het geen potentiële bestemming voor volgend jaar. Sowieso vind ik wel dat je naar zo’n bestemming meer tijd moet hebben dan dat wij op dit moment hebben maar wie weet in de toekomst.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad moet je er wel echt de tijd voor hebben. Wij hadden 3 weken en dat was perfect. Het land ligt er nog wel een tijdje, dus het komt vast ooit goed. 🙂

 4. Saar zegt:

  Ik kom op je blog en zie als eerste dit artikel over Noorwegen. Mijn collega is erheen geweest afgelopen zomer en was er zo enthousiast over dat ik meteen mee enthousiast was. En nu dit artikel, ja, ik ben verkocht hè. Dit staat op mijn reislijstje!

 5. Suzanna zegt:

  Prachtige foto’s! Wij zijn zelf naar Vik geweest in de Sognefjord om onze vrienden daar te bezoeken. Met de veerboot gingen we terug om het vliegtuig in Bergen weer te kunnen vinden. Het was echt onwerkelijk hoe mooi het daar was.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie vrienden gingen bezoeken. Die hebben jullie vast de mooiste plekjes laten zien en goede tips gegeven wat de moeite waard is om naartoe te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *