mooiste dorpjes Sicilië bergachtig binnenland

De mooiste dorpjes van Sicilië in het bergachtige binnenland

Wie aan Sicilië denkt, heeft direct beelden van de schitterende stranden en de bruisende steden in z’n hoofd. Je vindt echter ook de mooiste dorpjes op Sicilië, in het bergachtige binnenland. Een aantal van die dorpen en stadjes zijn zeker ook bekend bij de rest van de wereld. Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag op zoek ga naar de minder bekende plekjes, die het tóch ook écht verdienen om bezocht te worden. In dit blog deel ik een aantal van de mooiste dorpjes van Sicilië in het bergachtige binnenland die vrijwel nooit bezocht worden door toeristen. Daarnaast enkele bekendere plaatsen, die je zeker ook niet mag overslaan.

Gagliano Castelferrato – één van de mooiste dorpjes van Sicilië

Tijdens een roadtrip op Sicilië mag je het centrum van het eiland niet overslaan. Net iets ten oosten van het centrum van Sicilië vind je één van de mooiste dorpen van het eiland. Geen idee waarom, maar we zijn in Gagliano Castelferrato geen enkele andere toerist tegengekomen. Er lijken bovendien geen voorzieningen en ook de weg naar het hooggelegen kasteel, bovenop de heuvel, moet je zelf zoeken. Dat is geen enkel punt, want het is heerlijk verdwalen in de bizar steile steegjes van Gagliano Castelferrato. De groenteman, die alles verkoopt uit de kofferbak van zijn auto slaat ons vanuit de schaduw gade, terwijl wij ons ervan verzekeren dat we echt gratis mogen parkeren in dit dorp.

Gagliano Castelferrato SiciliëAankomst in Gagliano Castelferrato, één van de mooiste dorpjes van Sicilië

Een oude dame hangt de was op Italiaanse wijze aan een lijntje op haar balkon. Muziek schalt door een raam naar buiten, terwijl de kerkklokken van één van de dorpskerken beginnen te bengelen. Een rode Fiat Panda van vóór de eeuwwisseling staat op een minuscule oprit, die alleen bereikbaar lijkt als je een extra plank naar beneden laat. Na even flink klimmen, komen we aan bij de Chiesa Madre San Cataldo, de meest in het oog springende kerk van het dorpje. De spits van de toren is bedekt met kleurrijke, geglazuurde dakpannetjes. Op het pleintje voor de kleine kerk hebben we een heerlijk uitzicht over het dorp. Laat het nou net lunchtijd zijn en er een aantal bankjes staan!

Na de lunch klimmen we verder, pal langs de flinke rots waar Gagliano Castelferrato tegenaan geplakt lijkt te zijn. Naar ons idee moeten we zo het hooggelegen kasteel kunnen bereiken, dat niet veel meer is dan een ruïne en in de rotsen uitgehouwen ruimtes. We hebben de juiste route gekozen, maar helaas verspert een hek ons even later de weg naar boven. Een deur van het huis ernaast gaat open en de bewoonster maakt ons duidelijk dat de afrastering van het kasteel niet veilig meer is voor bezoekers. Daarom wordt er druk gewerkt aan een nieuwe. We horen inderdaad geklop en mannenstemmen van boven komen. Jammer, maar voor ons een goede reden om ooit eens terug te komen om ons favoriete mooiste dorpje van Sicilië opnieuw te bezoeken. Overigens is Gagliano Castelferrato officieel zelfs een stadje!

Gagliano Castelferrato een van de mooiste dorpjes van SiciliëHelaas een hek voor het kasteel van Gagliano Castelferrato, maar het dorpsplein blijft mooi

In Gagliano Castelferrato zelf zijn we geen accommodatie tegengekomen. In het dorpje Nicosia, dat een paar kilometer naar het noordwesten ligt en ook al zo gaaf tegen een rots is gebouwd, kun je in een mooie agriturismo slapen. Deze is wellicht nóg sfeervoller en met nog meer boerderij- en buitengevoel, maar wel nét wat verder van Gagliano Castelferrato.

Agira – iets zuidelijker, schitterend bergdorpje

Je kunt Gagliano Castelferrato trouwens ook heel prima bezoeken vanuit Agira, dus het is ook een idee om hier te overnachten. Er zijn een aantal hele fijne opties in en rond het dorp. Binnen een kwartier sta je vanuit Agira midden in Gagliano Castelferrato. De uitzichten krijg je er tijdens die korte rit gratis bij!

Gagliano CastelferratoVanuit Agira ben je ook zo in Gagliano Castelferrato, om bijvoorbeeld de kerk te bewonderen

Wij ontdekken Agira per toeval, op doorreis van Trapani naar Syracusa. Dat is denk ik dé manier om de mooiste dorpjes van Sicilië in het binnenland te ontdekken: gewoon onderweg van A naar B. Minstens een half uur lang slingeren we over smalle, bergweggetjes en zien we vanuit verschillende hoeken het stadje Agira tegen de bergwand geplakt. Zo nu en dan zien we ook de Etna tussen de wolken door piepen. Bij helder weer heb je op een aantal plekken in en rond Agira schitterend zicht op de hoogste vulkaan van Italië. Dan is het nog toffer om hier een tussenstop te maken.

Agira is behoorlijk groot en echt een stadje in plaats van een dorp. Op verschillende plekken langs de doorgaande weg rond het dorp heb je een geweldig overzicht over de verzameling oude huizen en kerken tegen de twee heuvels waarop het ligt. De mooiste plek voor een foto vinden we met een beetje spelen met de satellietversie van Google maps, op een heuvel waar we een overwoekerd paadje tussen twee herenhuizen in lopen. De enorme Parrochia Abbazia is een bezoek waard tijdens een wandeling door het dorp, maar echt mooi wordt het wat hogerop. De straatjes worden er smaller en steiler.

Agira SiciliëAgira – één van de mooiste dorpjes van Sicilië bovenop 2 heuvels

Omdat wij na ons bezoek aan Agira verder reizen, nemen we onze auto mee de heuvel op. Dat bezorgt ons wel klamme handjes en kromme tenen. Het is ongelooflijk over welke hellingspercentages vol gladde kinderkopjes de Sicilianen je laten manoeuvreren. Te bizar, dat er dan een opaatje van 80 fluitend in z’n Fiat Panda uit de vorige eeuw naar beneden komt rollen! De laatste paar straatjes naar de Chiesa San Salvatore doen we toch maar lopend. Deze kerk willen we graag zien vanwege de toffe, eeuwenoude details aan de voorgevel, hier en daar met een scheur door aardbevingsschade. Het uitzicht over het landschap rond Agira is er ook grandioos.

Caltabellotta, één van de mooiste dorpjes, alleen al voor de naam

Caltabellotta willen we alleen al vanwege de naam met eigen ogen zien. 🙂 Welk dorp heeft er nou zo’n vrolijke naam? De weg er naartoe vanuit Sciacca schept direct al hoge verwachtingen. Grillige rotsformaties en heuvelachtige weiden vol bloemen wijzen ons de weg naar één van de mooiste dorpjes van Sicilië aan de zuidkant van het eiland. De straatjes in Caltabellotta zijn iets minder steil dan in de andere dorpjes die we bezocht hebben, dus dat is een verademing. De huizen liggen dan ook met iets minder hoogteverschil verspreid over twee heuvels net onder de rotsachtige pieken, waar aan de linkerkant een klooster op gevestigd is.

Caltabellotta een van de mooiste dorpjes van Sicilië in het zuidenCaltabellotta een van de mooiste dorpjes van Sicilië in het zuiden

Twee kruisen staan bovenop een heuvel, net buiten het centrum. Beide plekken bieden een mooi uitzicht op het schilderachtige dorp, maar die bij het gemeentehuis is niet zo makkelijk te bereiken als we verwacht hadden. Ooit was het een geliefd plekje voor de lokale bevolking om er te zitten, met zicht op hun stadje, denk ik. Er staan twee vervallen bankjes pal naast het kruis. Het pad er naartoe is echter overwoekerd en lastig vindbaar, maar met wat zoeken lukt het ons. Wat een fijn lunchplekje is dit! Het andere kruis is een stuk makkelijker bereikbaar en net daar onder is een brede boulevard met wel tien bankjes, met uitzicht over Caltabellotta en de heuvels er omheen. In de verte zien we de zee glinsteren. De klim naar de ruïne van de oude kasteelmuur laten wij schieten, omdat het strand lonkt. Geniet jij graag langer van dit pareltje? Blijf dan slapen in deze droom van een B&B!

Noto, Ragusa en Modica – bekendere stadjes (en terecht!)

Drie van de mooiste stadjes van Sicilië vind je vlakbij elkaar in de Noto vallei, in het zuidoosten. Graag had ik meer tijd gehad om deze regio te ontdekken. Helaas hebben we nu alleen tijd gehad om Noto te bezoeken. Bij een zware aardbeving in de 17e eeuw is dit stadje bijna compleet met de grond gelijk gemaakt. De wederopbouw is gedaan in de uitbundige Barokstijl die toen mode was. Kerken zijn schitterend versierd en lijken haast een museum op zichzelf. Kleine en grotere paleizen hebben rijkversierde balkons die allemaal uniek lijken. Ook al is het echte centrum van Noto niet enorm groot, toch kun je er uren rond struinen en jezelf op elk hoekje opnieuw vergapen aan de schitterende tufstenen bouwwerken en fonteinen.

Noto SiciliëNoto is een geweldig Barok stadje op Sicilië

Kom je Noto binnen via de Porta Reale, dan kun je niet anders dan direct onder de indruk zijn. De enorme poort staat fier aan het begin van de belangrijkste straat van Noto. Aan deze Corso Vittorio Emanuele vind je veel van de belangrijkste kerken en het theater van de stad. Beklim zeker één van deze kerken voor een prachtige gezicht op Barokke centrum van Noto van bovenaf. Wij kiezen voor de Santa Chiara, die vrij centraal ligt en ook een prachtig gebouw is van binnen. Nooit eerder zagen we een kerk met een ovale vorm van binnen! Vanaf het dak heb je zicht op de kathedraal, het plein ervoor en een heel aantal kerken en paleizen. Sla na een kijkje in de kathedraal zeker ook het smalle straatje ernaast in en klim door tot de Scalinata Fratelli Bandira. Van hieruit kun je één van de meest pittoreske straatjes naar beneden door kijken, met de koepel van de kathedraal erboven.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Noto vind je trouwens net buiten het centrum. Begraafplaatsen zijn in Italië vaker bijzonder mooie plekken, maar de begraafplaats van Noto is een bonte verzameling van stijlen en herbergt tal van schitterende kunstwerken op de grafmonumenten. Bovendien heb je vanuit het hogere deel een prachtige overzicht over de begraafplaats zelf én over één van de mooiste stadjes van Sicilië en haar omgeving.

begraafplaats Noto SiciliëDe schitterende begraafplaats van Noto op Sicilië

In de Valle di Noto zijn nog verschillende andere stadjes die je eigenlijk écht gezien moet hebben, waarvan Modena en Ragusa de bekendste zijn. Vooral Ragusa, met haar sublieme ligging op twee heuvels, had me geweldig geleken. Helaas is het vanuit Noto nog een dik uur rijden en willen onze meiden na een ochtend slenteren heel graag naar het strand. Wij laten Ragusa daarom, met een beetje pijn in ons hart, voor een volgende keer op Sicilië. Wil je graag centraal overnachten, op niet al te ver van de andere stadjes van de Valle di Noto en de stranden van dit deel van Sicilië? Dan is accommodatie in Noto perfect. Bovendien kun je dan van hieruit een dagtrip maken naar één van de mooiste stadjes van Sicilië aan zee: Syracuse. Noto is een fijne uitvalsbasis voor minimaal 4 nachten in dit deel van het eiland.

Poggioreale – ooit één van de mooiste dorpjes van Sicilië

Een beetje een vreemde eend in de bijt in deze lijst met mooiste dorpjes van Sicilië is Poggioreale. Ook dit bergdorp is verwoest door een aardbeving, in 1968. Een aantal kilometer verderop is een nieuw Poggioreale opgebouwd, maar de ruïnes van het welvarende, oude dorp zijn tot de dag van vandaag overeind blijven staan. Tot een aantal jaren geleden was het redelijk gebruikelijk in het dorp rond te kijken als (voornamelijk lokale) toerist. Als wij er zijn zit er echter een slot op het hek van de toegangspoort en is bezoeken eigenlijk niet langer toegestaan. We vermoeden dat dit komt door de verslechterde staat waarin de huizen verkeren. Inmiddels staan veel gevels bol en worden er hier en daar stukken gestut met metalen steigers. Toch lijkt het niet onwaarschijnlijk dat bij een flinke zucht wind één van de gebouwen het begeeft.

Poggioreale ooit een van de mooiste dorpjes van SiciliëPoggioreale was ooit een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Wij zien bij aankomst voor de dorpspoort een bord hangen, waarvan wij denken te lezen dat betreden op eigen risico is en stappen via een stapel stenen links van de poort het dorp binnen. Een stuk ijzer klappert in de wind, aan de bovenkant van de poort en een aantal duiven vliegt verschrikt op zodra we het dorp in lopen. De gebouwen in de hoofdstraat lijken zuchtend overeind te blijven en piepend beweegt een luik open dicht in de wind. We verkennen een aantal van de duidelijk chique villa’s, met hier en daar nog mooie muur- en plafondschilderingen en ornamenten. We zien schitterende tegelvloertjes onder een laag vuil en stof en komen zelfs een antieke leunstoel tegen. In het schooltje staan nog schoolbankjes en de muur achter het altaar van één van de kerken is nog mooi in tact.

Poggioreale is echt in heel slechte staat. Beklim geen trappen, want er zijn veel rotte plekken en in sommige gebouwen zijn zelfs de verdiepingen al naar beneden gekomen. Het bord bij de ingang bleek na vertalen in google translate te betekenen dat betreden echt verboden is.

Poggioreale SiciliëSporen van het verleden in Poggioreale

Meer mooie dorpjes in het bergachtige binnenland van Sicilië

Wie willekeurig rond rijdt over Sicilië, vindt nog veel meer schitterende dorpjes. Deze lijst met mooiste dorpjes van Sicilië in het bergachtige binnenland had met gemak veel langer kunnen zijn. Zo lijkt Sutera met ook geweldig, op een dik half uur ten noorden van Agrigento. Op de noordelijke hellingen van de Etna lijkt Castiglione di Sicilia me zeker de moeite. Zelf bezochten we het bekende bergdorpje Erice, hoog boven Trapani. Met de kabelbaan ben je er in 10 minuten vanuit Trapani. Het enorm sfeervolle dorpje zou de beste uitzichten over Sicilië moeten hebben, maar door dikke mist, hebben we daar niks van gezien. We moeten dus zeker nog eens terug, om meer van de mooiste dorpjes van Sicilië te gaan ontdekken.

Ben jij ooit op Sicilië geweest? Wat was het mooiste dorpje dat je er bezocht? Wist je dat Sicilië met kinderen ook een hele leuke bestemming is?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

3 reacties op “De mooiste dorpjes van Sicilië in het bergachtige binnenland

  1. Linda zegt:

    Wauw, wat een prachtige dorpjes! Ik zou niet echt kunnen bedenken welke nu mijn favoriete is naar aanleiding van je verhalen en foto’s, want het klinkt allemaal top. Sicilie zou ik graag eens bezoeken, lijkt me heel mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *