mooiste bezienswaardigheden Jaipur Rajasthan

de mooiste bezienswaardigheden in Jaipur Rajasthan

Om de mooiste bezienswaardigheden van Jaipur te zien heb je minimaal 2 volle dagen nodig. Jaipur is druk en één van de meest bezochte steden in Rajasthan. Niet voor niets maakt deze stad deel uit van de zogenaamde Gouden Driehoek van India. In 3 dagen kun je net wat rustiger aan doen én kun je ook enkele van de minder platgetreden bezienswaardigheden van Jaipur bezoeken. Ik vertel je welke plekken ik de moeite waard vind en deel enkele geheime plekjes in en vlakbij één van de mooiste steden van Rajasthan.

City Palace – één van de bekendste bezienswaardigheden van Jaipur

Als je één van de bezienswaardigheden van Jaipur niet kunt overslaan is het wel het City Palace. Dit paleis is met recht één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Jaipur. Ondanks dat ik graag buiten de gebaande paden reis, kijk ik toch maar wat graag ook hier mijn ogen uit. Dat begint direct al met de gave toegangspoort met de enorme, stenen olifanten ervoor. Dat dit paleis privébezit is en waar de behoorlijk forse entreeprijs naartoe gaat, is hier ook direct duidelijk. De huidige maharadja houdt er een indrukwekkende autoverzameling op na en meer dan voldoende bewakers met rode tulbanden, zien we algauw.

Jaipur City PalaceJaipur City Palace

De beroemde binnenplaats met de 4 uitbundig versierde poorten die elk een jaargetijde symboliseren is mijn favoriet. Hier blijven we lang hangen. Telkens als we net willen vertrekken, zie ik weer wat nieuws in één van de decoraties. Die met de pauwen blijf ik maar fotograferen. Ook de verschillende tentoonstellingen met wapens, kleding en schilderijen zijn mooi om te zien. Die laatste is een grote inspiratiebron voor onze creatieve tiener.

Hét symbool van Jaipur: Hawa Mahal

Je kunt Jaipur niet bezoeken zonder de Hawa Mahal te zien. Het roze paleis met de vele raampjes en fantastische gevel is hét symbool van Jaipur. Wij hebben alleen de eerste keer de Hawa Mahal van binnen gezien. Heel eerlijk vinden we de buitenkant mooier. Kamers zijn er niet echt in deze top bezienswaardigheid van Jaipur. Het paleis met de bijna 1000 ramen diende slechts één doel: de vrouwen die deel uitmaakten van het harem van de Maharadja van Rajasthan moesten de jaarlijkse parade kunnen zien, zonder zelf vanaf de straat opgemerkt te worden.

Hawa Mahal Jaipur bezienswaardighedenHawa Mahal behoort tot meest bekeken bezienswaardigheden van Jaipur

De Hawa Mahal staat aan één van de drukste kruisingen van Jaipur. Voor het beste uitzicht op de schitterende, roze gevel ga je bij één van de restaurantjes of bij de souvenirwinkel aan de overkant van de straat naar boven. Van daaruit kun je de mooiste foto’s maken.

Verwonder je bij de Hanuman Ji Temple, de apentempel

Als je slechts één van de bezienswaardigheden van Jaipur gaat zien buiten deze twee highlights, dan kan ik de Hanuman Ji Temple zeker aanraden. Deze apentempel ligt in de heuvels aan de oostkant van de stad en de wandeling er naartoe vanaf de poort is al de moeite. De uitzichten over Jaipur en de heuvels er rondom zijn super, zeker in de late namiddag, in het gouden zonlicht. Verschillende tempels staan langs de steile, hobbelige weg naar boven. Als we de hoogste tempel bereikt hebben, zien we aan de andere kant in het dal de Monkey Temple al liggen. Apen zien we nog niet, dus we genieten nog even van de rust tussen de heuvels, die dit jaar groener lijken dan toen we ze de eerste keer bezochten.

Hanuman Ji Temple JaipurHanuman Ji Temple Jaipur

Als we bij de ingang van de tempel komen, betalen we onze entreekaartjes, een unicum. Normaal gesproken zijn de tempels in India altijd gratis toegankelijk. In Jaipur lijkt alles een prijs te hebben en hier moeten we zelfs de portemonnee trekken om foto’s te mogen maken. We geven aan dat maar met 1 camera te gaan doen, om zo de financiële schade wat te beperken, hoewel het enorm meevalt t.o.v. het City palace. Je wordt hier dan ook nog eens vanaf het allereerste moment vermaakt door de makaken, die in groten getale aanwezig zijn. Brutaal klimmen ze over de reling de loopbrug naar de eerste tempel. Een andere bezoeker heeft wat nootjes in zijn hand, die er ruw uit getrokken worden. Wij hebben het niet zo op makaken en houden afstand.

Als we vanaf die eerste tempel, die niet zo heel interessant is, naar beneden lopen, wordt afstand houden lastiger. De trappen gaan tussen een muur en een rotswand door en de apen zitten aan beide kanten. Ze houden goed in de gaten of er wat te snaaien valt en zitten druk achter elkaar aan. De apen zitten zelfs boven ons, maar uiteindelijk lukt het ons om zonder gedoe de trap af te komen. We zijn dan een schitterend beschilderde tempel halverwege gepasseerd, waar de lokale schooljeugd een (al dan niet ritueel) bad neemt. Beneden staan aan een plein meer tempels. Een koe is het gelukt de trap naar één daarvan op te komen en eet de geofferde Afrikaantjes. Makaken in de baby-, peuter-, en kleuterfase buitelen over elkaar heen.

Monkey temple JaipurTwee soorten apen bij de Monkey temple in Jaipur

Vanaf de achteringang komt een grote groep langoers door de bomen springend het terrein op. Bijzonder om te zien hoe anders deze apen zijn. Waar de makaken als een soort bandieten de boel lijken te domineren en haast terroriseren, gaan de langoers rustig hun gangetje. We genieten nog even van het tafereel van deze apenkooi in een decor van ooit uitbundig beschilderde tempels, met inmiddels langzaam afbladderende verf. In de stilaan ondergaande zon klimmen we eerst terug naar het hoogste punt, om dan af te dalen naar Jaipur. Op de daken van de bouwwerken langs de route staan kinderen met gekleurde, papieren vliegers gebruik te maken van het kleine zuchtje wind dat er is.

Mooiste minder bekende bezienswaardigheden van Jaipur

Aan de noordkant van de stad vind je één van de minder bekende bezienswaardigheden van Jaipur. Onze riksjachauffeur heeft zelfs nog nooit van Gaitor Ki Chhatriyan, oftwel de Royal Cenotaphs, gehoord. Gelukkig brengt google maps ons er probleemloos naartoe. Het entreeticket van het City Palace geeft gratis toegang. Normaal gesproken is dit kaartje 2 dagen geldig, maar er wordt niet heel streng op gelet. Zonder combinatiekaartje betaal je 50 roepies per persoon entree. Deze koninklijke graftombes zijn verdeeld over 3 verschillende pleinen. Elk plein ligt een verdieping hoger en is nóg mooier dan het vorige. De graftombes van het derde plein zijn enorm gedetailleerd bewerkt met uitgehouwen Goden, paarden en olifanten. De plafonds zijn echt fantastisch.

Gaitor Ki Chhatriyan - minder bekende bezienswaardigheden JaipurGaitor Ki Chhatriyan is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Jaipur

Mocht je ook deze kant op komen met een riksja, spreek dan af dat hij wacht tot je bent uitgekeken. Er zijn geen autoriksja’s of andere vormen van transport die in deze redelijk afgelegen wijk komen. In een half uur kun je alles zien, dat kost je ongeveer 80 roepies wachtgeld.

Amber Fort, net buiten Jaipur

Amber fort is, naast het City Palace, één van de toeristische trekpleisters van Jaipur. Amber is één van de grootste forten van Rajasthan en ligt een paar kilometer ten noorden van de stad. Je kunt bij Hawa Mahal in stadsbus 5 stappen om er te komen, maar met ons vieren is het vanaf onze accommodatie net zo voordelig om er met de autoriksja naartoe te rijden. Al van een afstand zien we het hooggelegen okergele fort liggen op de heuvels. Rondom leiden indrukwekkende muren, over de grillig gevormde bergruggen, naar andere forten, in de directe omgeving. Amber fort staat bekend vanwege de Indiase olifanten, die er met toeristen naar boven lopen vanaf de parkeerplaats. Wij vinden het treurig dat dit tegenwoordig nog steeds gebeurt en slaan over.

De klim naar de indrukwekkende toegangspoort is ook in de ochtend al behoorlijk warm en het zonlicht is nu al fel. We vinden het dan ook helemaal niet erg om een paar uur in de schaduwrijke ruimtes binnen de paleismuren te zijn. Direct na binnenkomst staan we al ademloos te kijken, naar de pracht en praal van de Ganesh poort en vervolgens het spiegelpaleis. Ongelooflijk hoe mooi en gedetailleerd deze ruimte bekleed is met spiegeltjes en kleurrijke decoraties. Behalve deze binnenplaats zijn er nog 3 andere binnenplaatsen, met elk hun eigen bezienswaardigheden.

Amber Fort JaipurAmber Fort is één van de grootste bezienswaardigheden van Jaipur

Baradari is het centrale punt op de binnenplaats waar de vrouwen van de maharadja hun vertrekken hadden. Een bewaker laat ons hier een geheime gang zien en een aantal schitterend gedecoreerde plafonds. Vanaf één van de kamertjes hebben we een gaaf uitzicht op de mooist beschilderde torentjes aan de buitenkant van het paleis.

Onderweg naar het Amber Fort passeer je ook Jal Mahal, één van de bekendste bezienswaardigheden van Jaipur. Wat mij betreft kun je dit waterpaleis overslaan. Je kunt er niet naartoe, omdat dit paleis midden in het meer privébezit is en er is een grote toeristenkermis aan wal.

Amber één van de mooiste bezienswaardigheden van JaipurAmber is één van de mooiste bezienswaardigheden van Jaipur

Jaigarh fort via de oude stadsmuren

Als we bijna de uitgang van het Amber fort bereikt hebben, zien we een bordje dat naar een tunnel en de oude stadsmuren leidt. Inderdaad gaan we eerst naar beneden, de grond in door een tunnel. Wat later klimmen we omhoog en lopen we tussen twee muren, ongeveer een meter uit elkaar. Het smalle pad stijgt steeds verder en het dak boven ons hoofd verdwijnt. Twee wachters vertellen ons dat we inderdaad hierlangs naar Jaigarh fort kunnen lopen, in een klein half uurtje. Het voelt haast alsof we in een spannende, Middeleeuwse film beland zijn. Ik verwacht elk moment bewapende ridders achter de volgende bocht te zien verschijnen. Na een minuut of 20 verschijnt een eeuwenoude stadspoort en klimmen we over een breder pad vol keien de laatste paar honderd meter naar Jaigargh fort. De uitzichten op de ruige heuvels rond Amber fort zijn top.

Ook bij de imposante toegangspoort van Jaigarh laten we ons toegangsbewijs van het City Palace weer zien. Officieel is het een dag te oud, maar we worden ook hier weer gratis doorgelaten. Zonder dit kaartje kost Jaigarh 150 roepies per persoon. In verschillende ruimtes hier zijn poppen neergezet om de functie duidelijk te maken. We krijgen een beetje het gevoel in de Fata Morgana in de Efteling te zijn beland. De ronde langs de hooggelegen wachttorens is meer de moeite. We zien het Amber fort en de gigantische verdedigingsmuren weer vanuit een geheel andere hoek. Het enorme kanon, dat het grootste ter wereld zou moeten zijn, vinden we maar matig interessant.

Jaigarh Fort JaipurJaigarh Fort hoog boven Jaipur

Wij lopen vanuit Jaigarh terug naar het Amber fort, om Panna Meena Ka Kund te bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om bij de hoofdingang een autoriksja naar Nahargarh fort te nemen, of er in een dik uur naartoe te wandelen. Vanaf Nahargarh kun je weer afdalen naar het centrum van Jaipur.

Panna Meena Ka Kund, onbekend buiten India

Op minder dan een kilometer wandelen van het beroemde Amber fort vind je een geweldig mooie “stepwell”. Deze put met een duizelingwekkend aantal trapjes wordt door Indiase toeristen al wel gevonden, maar buitenlanders zie je er nog maar weinig. Ook de wandeling er naartoe is al de moeite. Je passeert schitterende muurschilderingen en ziet het alledaagse leven in het dorpje dat zich net buiten de toeristische drukte van het Amber fort bevindt. Vooral in het namiddagzonlicht is dit echt één van die typisch Indiase bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan.

van Amber Fort naar Panna Meena Ka KundWe dalen weer af van Amber Fort naar Panna Meena Ka Kund

Op alle 4 de hoeken van de put staan van die sierlijke torentjes, waar je eigenlijk even in moet gaan zitten om de pracht van deze plek in je op te nemen. Wacht tot de luidruchtige Indiase families vertrokken zijn, om in rust van deze plek te genieten. Er tegenover staat een eeuwenoude Hindoeïstische tempel met indrukwekkende architectuur, ook de moeite van een kijkje waard.

Accommodatie Jaipur

Wij slapen in Jaipur in een oude villa, in een rustige buitenwijk, vlakbij de toegangswegen naar de stad. In de tuin staat een hele gave, oude Ambassador en de meiden vinden de schommelstoel heel fijn. In 10 minuten tot een kwartier staan we met de autoriksja in het centrum van Jaipur. Slaap je liever dichter bij de bezienswaardigheden in het noorden van de stad, maar toch kleinschalig, dan wordt deze homestay heel goed beoordeeld. Of kies ervoor om in een echte gave, oude haveli te verblijven met zwembad en superluxe kamers. In India is dit soort luxe heel betaalbaar en super om een keer te ervaren. In de beschilderde en schitterend gedecoreerde kamers voel je jezelf een echte maharadja.

Reizen in India kan vermoeiend zijn, zeker in een drukke stad. Plan voldoende tijd om de mooiste bezienswaardigheden van Jaipur te bezoeken!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *