wandeling Valkenburg door natuur en langs kastelen

Mooie wandeling Valkenburg door natuur en langs kastelen

Tijdens een weekend in Zuid-Limburg verblijven we niet ver van Valkenburg. We besluiten een wandeling door de omgeving te maken, die ook door het centrum van Valkenburg zelf gaat. Zo kunnen we genieten van de mooie natuur in het heuvelland, de indrukwekkende kastelen in Oud Valkenburg en de sfeer in het centrum zelf proeven. Hoewel het centrum van Valkenburg zelf ons niet heel erg trekt, kunnen we er zo toch even een kijkje nemen en ondertussen lekker wandelen. Wij beginnen onze wandeling overigens hoog bóven Valkenburg, op een kleine parkeerplaats aan een onverhard pad. Zo is meteen het parkeerprobleem opgelost.

Wandeling rond Valkenburg vanuit De Kluis

Op de Schaelsberg, een heuvel net buiten Valkenburg, starten wij onze wandeling. Vanuit De Kluis dalen we af om de wandelroute “Kastelen in het Geuldal” van Visit Zuid-Limburg op te pikken. Maar we starten niet met lopen voordat we eerst bij De Kluis hebben rond gekeken. De Kluis is een fotogeniek zeventiende-eeuws gebouw, waar zestien kluizenaars hebben gewoond. Het kerkje en de woning zijn van half mei tot en met juni elk weekend geopend en van juli tot en met oktober ook door de weeks. Op de open plek in het bos achter De Kluis is een kruisweg, die eind negentiende eeuw aan deze bijzondere plek in het bos is toegevoegd. Als je vanaf de parkeerplaats het geheel voor het eerst ziet denk je dat je een sprookje bent binnengewandeld.

De Kluis ValkenburgDe Kluis – Een magisch plekje in het bos rond valkenburg

Zoals gezegd hebben wij onze auto geparkeerd op de kleine parking vlakbij De Kluis. Wil je liever niet eerst afdalen en aan het eind van je wandeling nog moeten klimmen, dan kun je ook kiezen voor de parkeerplaats aan de Oosterweg, net achter Kasteel Oost. Let op: je mag hier (met parkeerschijf) drie uur blijven staan!

Afdaling naar de Drie Beeldjes

Vanaf De Kluis kun je de Schaloens Molenweg naar beneden nemen. Je komt dan, na een minuut of tien door een mooi bos, beneden aan de Oosterweg uit. Neem bij de Y-splitsing halverwege trouwens het linker pad, zo kom je bij de Drie Beeldjes uit, waar je de wandeling “Kastelen in het Geuldal” kunt oppikken. Deze beeldengroep staat tegenover de houten brug richting Oud Valkenburg en kasteel Schaloen. De Geul stroomt er precies voor langs. Pal achter De Drie Beeldjes vind je een mergelwand, waar onze kinderen echt even aan willen voelen, voordat we verder kunnen wandelen. Deze mergelwand is trouwens een geologisch monument en heet De Groeve bij de Drie Beeldjes.

De Drie Beeldjes ValkenburgDe Drie Beeldjes en de Mergelwand, aan het begin van de wandeling

Volgens de legende heeft de heer van kasteel Schaloen de beelden hier geplaatst. Hij wilde met zijn paard de Geul oversteken maar werd daarin verhinderd door een boze geest. De kluizenaar van de Schaelsberg adviseerde hem om de beeldjes op te richten ter ere van Jezus, Maria en Johannes. in het vervolg kon hij ongehinderd de Geul oversteken.

Verder naar kasteel Schaloen en Oud Valkenburg

Als we de houten voetgangersbrug bij De Drie Beeldjes oversteken, komen we op een statige bomenlaan uit en zien we kasteel Schaloen al staan. Het kasteel staat in Oud Valkenburg en dateert uit de twaalfde eeuw. We passeren een oud toegangshek dat wel uit een sprookje ontsnapt lijkt en krijgen het kasteel steeds beter in beeld. Tegenwoordig zijn in kasteel Schaloen, naast een brasserie, twaalf hotelkamers en vier vakantiewoningen. Wij hebben de hele wandeling nog voor de boeg, dus we lopen het kasteel voorbij. Ook de bomen aan de oprijlaan van het kasteel zijn indrukwekkend. De leilindes hier zien er oud uit en vormen een bladerendrug. Daardoor ziet kasteel Schaloen er nog schilderachtiger uit.

kasteel Schaloen ValkenburgEigenlijk lijkt de hele omgeving van kasteel Schaloen wel een sprookje

Overnachten in Kasteel Schaloen is een stuk vriendelijke geprijsd dan je wellicht zou verwachten. Voor een vergelijkbare ervaring over de grens kun je trouwens ook in Frankrijk in een kasteel slapen.

De echte wandeling rond Valkenburg begint

Vanaf de oprijlaan steken we de drukke toegangsweg naar Valkenburg over, naar de Sint-Jans Bosweg. Aan de linkerkant staat een oude, statige boerderij. Voor ons strekken graanvelden en grasland zich uit over de heuvels rond Valkenburg. Het voelt een beetje alsof de echte wandeling nu pas begint. We klimmen omhoog in een zee van groen; bovenop de heuvels zijn gevarieerde bossen. De rode beuken voegen net een beetje extra kleur toe aan al dat groen. Al gauw wordt het bos dichter. Als in de buurt van de Sibbergrubbe het bos weer meer open wordt, zien we ook ineens heel veel wilde bloemen, in alle kleuren van de regenboog.

wandeling Valkenburg door natuurDe echte wandeling rond Valkenburg begint: door de natuur

Door het bos terug naar Valkenburg

Na een meer open deel met volop “blaasbloemen”, waarbij de kinderen onophoudelijk hun best doen om eindelijk een wens te mogen doen, slaan we weer een smal bospaadje is. Kleine, steile heuvels begroeid met vele soorten struiken en prachtige bomen volgen. Als we even later opnieuw bij een verharde weg komen, zijn we het Sprookjesbos van Valkenburg al dicht genaderd. We passeren de Wilhelminatoren en de rodelbaan, voordat we via een trap de Heunsberg afdalen naar het centrum van Valkenburg. Leuk dat deze wandeling de natuur met het stadje combineert.

natuur rond ValkenburgDe natuur rond Valkenburg is echt prachtig

Een ijsje en veel historische gebouwen in Valkenburg

In het centrum van Valkenburg genieten we van de mooie, oude gebouwen. Overal zijn nissen en Heiligenbeelden en torentjes en loggia’s. Natuurlijk is het extra sfeervol dat de Geul door het centrum stroomt. Wij eten ons beloningsijsje voor de wandeling alvast even. Helaas hebben we pas te laat in de gaten dat je daarvoor eigenlijk bij Botterweck, de ijsmakerij. De ijsjes die we daar naar buiten zien komen zien er zo lekker uit. Dan hebben we ons eigen ijsje inmiddels net bijna op. We volgen de Geul weer, Valkenburg uit.

Laatste deel wandeling Valkenburg

Nadat we een park en een kinderboerderij zijn gepasseerd, staan we ineens in de weinig onderhouden tuin van Kasteel Oost. De roestige zonnewijzer weet onze aandacht te trekken. We ontdekken dat hij, zelfs op wintertijd, niet erg goed de werkelijke tijd aangeeft. Het gele gebouw van Kasteel Oost steekt fel af tegen de blauwe lucht. Het is duidelijk te zien dat het onderhoud alleen naar het gebouw zelf uitgaat, waarschijnlijk omdat er een restaurant in gevestigd is. We verbazen ons over de witte beukenbladeren aan de bomen hier. Ook het laatste stukje van de wandeling gaat langs de Geul, alvorens we vanaf De Drie Beeldjes weer omhoog klimmen naar De Kluis. De kastelen wandeling rond Valkenburg is minder spectaculair dan de Trage Tocht Gulpen, maar zeker de moeite waard. En Valkenburg en omgeving zijn een mooie basis om Zuid-Limburg verder te ontdekken (en van daaruit dan ook die Trage Tocht te lopen).

Valkenburg en kasteel OostHet centrum van Valkenburg en kasteel Oost

Handig om te weten over deze wandeling rond Valkenburg

De wandeling start officieel in het centrum van Valkenburg, maar als je gratis wil parkeren kun je dat in de omgeving van kasteel Oost doen. Met parkeerschijf mag je hier drie uur gratis staan. Dat is ruim voldoende voor deze wandeling.

Valkenburg heeft ook een treinstation. Vanuit heel Zuid-Limburg rijden er bussen naar en door Valkenburg, Als je liever met het openbaar vervoer komt, is dat geen enkel probleem.

De wandeling gaat over een mix van verharde en onverharde paden en is ruim zeven kilometer lang. Parkeer je net als wij bij De Kluis, dan komt er nog een kleine twee kilometer bij.

Kasteel Oost en Kasteel Schaloen hebben beiden een restaurant. Een leuke combi als je je wandeling wilt combineren met een uitgebreide lunch of diner dus. In Valkenburg passeer je een heleboel catering. Normaal gesproken is dit de start en het eindpunt van je wandeling.

Ga naar al mijn Nederland blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!