Atlas Marokko

Mis over Marokko

Soms ga je met een bepaalde verwachting naar een bestemming toe en blijkt het totaal anders te zijn dan je had gedacht. Dit had ik met Marokko. Na onze ervaringen met de Egyptenaren hadden we verwacht de hele dag belaagd te zullen worden door opdringerige verkopers en mensen die iets van je nodig hebben. Hoe anders was het. Ondanks de vele negatieve verhalen die we hoorden gingen we toch, want waar anders vind je in februari een beetje lekkere temperaturen op een paar uurtjes vliegen van Nederland in een compleet andere wereld? Van begin tot eind heb ik rondgelopen met een big smile. Nog altijd geen idee of het feit dat ik zwanger was, maar dit daar nog niet wist, invloed heeft gehad op die smile, maar nog steeds word ik blij als ik terugdenk aan Marokko.

Geen opdringerige verkopers

Allergisch is nog zacht uitgedrukt als je het hebt over verkopers die als vliegen op stroop op je afkomen. Schreeuwen en je aandacht proberen te trekken zijn dan nog tot daaraan toe, maar als ze ook nog aan je gaan zitten… In Egypte was dit, samen met het liegen en bedriegen van in het toerisme werkzame mannen, onze grootste ergernis. We gingen dus die eerste dag in Marrakesh enigszins op onze hoede de straat op. Tot onze verbazing worden we met rust gelaten. Natuurlijk proberen de kooplui hun spulletjes aan de man te brengen, maar er wordt nooit aan ons getrokken en als we geen interesse hebben worden we nooit minachtend of agressief bejegend of boos de rug toegekeerd. En zo zijn we na die eerste dagen Marrakesh nog steeds aardig relaxt.

mensen MarokkoDe verkopers in Marrakesh waren stukken relaxter dan ik had verwacht

Chaotisch verkeer valt reuze mee

Op dag 3 gaan we onze huurauto ophalen, want we willen graag wat meer van Marokko zien dan de souks van Marrakesh. Over het zelf rijden in deze drukke stad hebben we allerlei horrorverhalen gehoord. Misschien dat het komt doordat we al heel wat kilometers hebben ‘meegereden’ in India, maar het valt ons zo enorm mee. Het is druk, het is chaotisch, maar de chaos lijkt een soort van georganiseerd en iedereen gaat globaal dezelfde kant op. We zijn Marrakesh zo uit en buiten de stad heb je de weg praktisch voor jezelf.

Heerlijk weer, zelfs in de winter

Een graad of 20 met wisselend bewolking en wat zon, misschien soms zelfs een regenbui. Daar hadden we op gerekend. En sneeuw in de Atlas. Goed in de gaten houden of de Tizi n’Tichka pas wel open zou zijn, vanwege mogelijke sneeuwval van december tot en met februari. Het weer is echter veel beter dan waarop gerekend: we zien de hele week geen enkel sneeuwvlokje, sterker nog, we hebben een week lang zonovergoten hemels. Ook de temperatuur is zeer aangenaam, ruim boven de 20 graden. Uiteraard speelt de factor geluk hier behoorlijk mee, maar de weergoden waren ons in ieder geval zeer gunstig gezind.

zonovergoten MarokkoOok in de winter zijn de luchten vaak zonovergoten in Marokko

Hoge Atlas aaneenschakeling van hoogtepunten

Zodra je begint te klimmen en je de Atlas in rijdt ben je meteen in een andere wereld. De dorpjes langs de kant van de weg doen haast Nepalees aan en zijn prachtig. Regelmatig deel je hier nog de weg met ezels en hun eigenaars, op weg naar de markt. Als de bergen hoger worden en de sneeuwtoppen dichterbij komen wordt je na elke haarspeldbocht weer door een ander indrukwekkend uitzicht verrast. Het laatste stukje naar de Tizi n’Tichka pas is fenomenaal, een bergkam met aan beide kanten een steile afgrond en geweldige uitzichten. Ook de weg een stuk naar het Westen, over de Tizi n’Test pas kan ik iedereen van harte aanbevelen. Dit gebied is letterlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten.

hoge Atlas MarokkoDe hoge Atlas is een aaneenschakeling van hoogtepunten

Levendige markten met een prettige sfeer

Niet alleen in Marrakesh, maar ook in de iets kleinere steden en zelfs op het platteland vind je levendige markten, met volop verse producten en leuke souvenirs. Het voelt allemaal authentiek aan, de echte Marokkaan komt hier ook z’n boodschappen doen. Je hoeft hier niet de hele tijd bang te zijn om je portemonnee kwijt te raken. Uiteraard moet je goed op je spullen letten, zoals overal op drukke plekken, maar we hebben ons nergens bedreigd gevoeld of het idee gehad dat er iemand op onze spullen uit was.

markt MarokkoJe vindt in Marokko veel leuke markten

Niet helemaal zonder gevaar

Toch is een rondreis door het zuiden van Marokko niet alleen maar onbezorgd rondtuffen. Over de weg ten zuiden van Ouarzazate, na de Tizi n’Tinififft pas doen nare verhalen de ronde. Het landschap is hier desolaat, je komt soms tijden lang geen andere auto’s tegen. Wees je bewust van wat er kan gebeuren als je hier rijdt en neem geen risico. Er gaan onder andere verhalen over gewapende overvallen van kleine bendes. Ook worden reizigers hier soms benaderd door lifters die dan, vrij onschuldig, met je mee willen naar het volgende gehucht, waar hun broer je thee aanbiedt en zogenaamd toevallig een tour kan aanbieden. Iets minder onschuldig willen ze er soms ook met je auto vandoor.

In ons geval springt er ineens iemand de weg op, wild zwaaiend met zijn armen, gebarend dat we moeten stoppen. “Dacht het niet…” is wat er als eerste in me opkomt. Ik til mijn voet van het pedaal, rem echter niet, maak een keuze en ga voor links, omdat daar de meeste ruimte is. Blijkbaar is de uitdrukking op mijn gezicht duidelijk, want een paar meter voor we hem eventueel aan 1 kant zullen raken besluit hij de berm in te springen. Bedenk van te voren wat je in een situatie als deze zou doen, dat scheelt een hoop.

lege wegen MarokkoIn het zuiden van Marokko kom je weinig ander verkeer tegen

Rondje Zuid gehad, terug voor Noord

Marokko heeft ons dus positief verrast en gelukkig was ons eerste beeld van het land compleet verkeerd. We hebben het zuiden als gezien en zijn na het schrijven van dit blog nog een tweede en een derde keer terug geweest. Ook onze 9 dagen door de Anti-Atlas en onze rondreis langs onder andere Fez en Chefchaouen waren positieve ervaringen. We denken zelfs alweer aan een vierde reis naar Marokko!

Heb je nog tips wat we zeker niet moeten missen in het noorden van Marokko?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “Mis over Marokko

 1. Jenny - ikreis.net zegt:

  Wat heb je geluk gehad met het weer! Ik herinner me vooral de koude nachten, binnen zitten met je dikke fleece en muts en de ijskoude douche. Ik heb de budget accommodatie vaarwel gezegd die reis….

  Maar Marokko is prachtig. Marakech vond ik wat tegen vallen, de rest is geweldig.

  • Yvonne zegt:

   Op de 1 of andere manier hebben wij dat vaak. Exact wat je nu schrijft zei een vriendin laatst nog over Valencia… waar wij het toen ook heerlijk hadden in februari. Net als jij hebben wij de budget accommodatie wel gezien, gaan meestal nu voor duurdere budget of middenklasse, bevalt uitstekend en meestal met warm water. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Hier precies net zo Daphne. Ik wil ook echt terug om meer van het land te zien, lijkt me super en er is nog genoeg te ontdekken. Erg fijn dat het relatief dicht bij huis is ook.

  • Yvonne zegt:

   Ja, de Atlas vond ik echt zo mooi. Ik hou wel van die desolate landschappen. En inderdaad is Marrakesh ook super, ik wil ook best nog een keer terug om nog meer van het land te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *