Mijn 10 meest bijzondere reismomenten

Sommige reizen zijn meer bijzonder dan andere, dat kan aan de bestemming liggen, maar ook aan de dingen die je er doet, of wat er net op je pad komt. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig dingen meegemaakt die zo gaaf waren dat ik ze jullie niet wil onthouden. Deze 10 dingen waren mijn meest bijzondere reismomenten:

#10 Uitstappen op een verlaten station aan de Transmongolië spoorlijn, om in een oude Russische auto naar Suzdal gebracht te worden. Peter speelt ballalaika op de achterbank. In Suzdal is niet alleen de grote verzameling Russische kerken en kloosters de moeite waard. Ook de baboeschka’s die hun zelfgebakken brood en groente en fruit uit hun tuin verkopen uit hun kinderwagens zijn bijzonder fotogeniek.

Suzdal RuslandSuzdal Rusland

#9 In een minivliegtuigje boven de Nascalines rondcirkelen in Peru. Het hangt een beetje van het weer af en soms moet je er even op wachten, maar de ervaring is echt super. Helaas minder geschikt voor mensen die snel wagenziek zijn. 🙂 Het blijft een raadsel hoe deze indrukwekkende verzameling lijnen hier ooit ontstaan is en ook wij hebben er na afloop een paar theorieën aan gewaagd. 🙂

Nazca lijnenNazca lijnen, Peru

#8 Klimmen naar de gletsjer op Mei Li Xue Shan, in het noorden van Yunnan, China. De hele omgeving van Deqin en Feilai Si is een aaneenschakeling van hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk, maar de Meili Xue Shan is waar het hier voor de Chinezen om gaat. Deze heilige berg is echt een pelgrimsoord en wij beklimmen hem tot aan de gletsjer en van daaruit nog een stukje hoger over een smal bergpad dat ons naar een afgelegen kloostertje brtengt.

Meili Xue ShanMeili Xue Shan, China

#7 Met de boot van Nong Kiaw naar Muang Ngoi Neua. In een volgepakte, houten boot, in prachtige kleuren beschilderd, vaar je de Ou-rivier over, af en toe door een spannende stroomversnelling meegenomen. Deze boten zijn alleen de eerste maanden echt waterdicht en daarna is het een kwestie van hozen, waarvoor dus altijd een speciaal mannetje mee gaat. De boottocht gaat tussen schitterende bergen door, begroeid met jungle in alle kleuren groen. Muang Ngoi is een eenvoudig dorp, maar op zo’n prachtige plek, dat je ook niet meer nodig hebt dan een simpele hut. Hoewel de koude douche ‘s ochtends wel even slikken was.

Laos Nong Kiaw naar Muang NgoiLaos: Nong Kiaw naar Muang Ngoi

#6 Overnachten in een yurt bij Song-Köl in Kyrgyzstan en paardrijden over de uitgestrekte graslanden en heuvels in de omgeving. De rit met de auto naar Song-Köl vanuit Kochkor is al prachtig, maar eenmaal bij dit grote bergmeer aangekomen is het genieten van de geweldige uitzichten over de heuvels en het meer zelf. Hier slaap je ’s avonds bij de locals in een yurt en ga je overdag paardrijden over de graslanden om het meer.

Song Kul KyrgyzstanSong Kul Kyrgyzstan

#5 Een coupé delen met Mongoolse handelaren in de tweede klas van de Trans Mongolië Express. Veel toeristen kiezen voor de comfortabelere eerste klas, maar in de tweede klas maak je het leven mee van de mensen die in feite in deze trein leven. Ze reizen heen en weer tussen Moskou en Beijing, om op de stations hun koopwaar aan de man te brengen. Bij elke grensovergang gebeuren de meest wonderlijke dingen om de douane te slim af te zijn en geen belasting te hoeven betalen. Verborgen luikjes, waarvan je daarvoor geen weet had dat ze bestonden, gaan open en kilo’s koopwaar verdwijnen erin, om aan de andere kant van de grens weer tevoorschijn te komen.

Trans Mongolië ExpressTrans Mongolië Express

#4 Met de boot over het hoogst bevaarbare meer ter wereld varen, om te overnachten bij een lokale familie op Amantani eiland in Peru. Tijdens de boottocht kun je heerlijk onthaasten, je bent 3 uur onderweg. Op Amantani verblijf je echt bij een lokale familie en ben je voor eventjes onderdeel van het gezin, terwijl je het mooie eiland leert kennen.

Amantani PeruAmantani, Titicaca Meer, Peru

#3 In een oude, Russische vrachtwagen de grens tussen China en Kyrgyzstan oversteken en afdalen naar Sary Tash. De grens bij de Irkeshtam Pass is een door buitenlanders weinig gebruikte grens, maar o wat is het mooi op die route. Het beste neem je een taxi vanuit Kashgar tot de Chinese kant van de grens. Na alle (bijzondere) grensformaliteiten loop je door het mooiste niemandsland dat ik ooit gezien heb naar de Kyrgische kant, om daar een lift te zoeken op één van de vrachtwagens die deze route afleggen. Je mag vaak mee tegen betaling van een pakje sigaretten en anders een kleine financiële bijdrage. De chauffeurs vinden het maar wat gezellig dat ze weer eens iemand hebben om tegenaan te kletsen. De landschappen zijn bizar mooi, maar de weg is zo slecht dat je er uren over doet om af te dalen naar het gehucht Sari Tash. Houd in Sary Tash rekening met Spartaanse overnachtingsplekken.

Irkeshtam Pas tussen China en KyrgyzstanIrkeshtam Pas tussen China en Kyrgyzstan

#2 Op de motor over de onverharde paden door de bergen van het verre noorden en het diepe zuiden van Laos rijden en dorpjes van de verschillende bergstammen bezoeken. Deze 2 gebieden zijn compleet verschillend, maar beide hebben ze nog van die echt afgelegen dorpjes, waar de mensen hun dorp amper ooit verlaten en ze eigenlijk nooit buitenlanders zien. Huizen zijn niet meer dan simpele hutten en bijna iedereen loopt nog in traditionele kleding. Als je geluk hebt is er een traditioneel feest of festival gaande en krijg je een bijzonder kijkje in de lokale cultuur. De wegen zijn vaak bar slecht en als onervaren rijder kun je niet overal komen.

Motorrijden LaosMotorrijden in Laos

#1 Met een propellorvliegtuigje tussen de hoogste besneeuwde toppen van de Himalaya doorvliegen van Pokhara naar Jomsom en de aansluitende trekking naar Kagbeni en Muktinath. We zaten meteen achter de piloot en hadden vol zicht op de hoge, besneeuwde toppen links, rechts en voor ons. Om het dal van Jomsom in te vliegen vlak voor de landing scheerden we rakelings over de boomtoppen van één van de lagere bergkammen, spectaculair, net als de landing zelf. Het stuk dat we lopend aflegden tot Muktinath is bizar mooi en wat voel je jezelf klein tussen al die hoge pieken om je heen. Hier ben je één met de natuur en de elementen, binnen een uur gingen we van een stralend zonnetje naar een sneeuwbui. Een reiservaring die me altijd bij zal blijven.

Pokhara naar Jomsom met vliegtuigjeVliegen vanPokhara naar Jomsom

Wat is jouw beste reismoment ever?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “Mijn 10 meest bijzondere reismomenten

 1. Antonette Spaan zegt:

  Stuk voor stuk mooie momenten! Wij hebben de Nazca lijnen helaas niet kunnen doen toen we in Peru waren. We wilden eigenlijk met de bus van Lima naar Ica, maar net 2 weken voordat wij gingen, was er een zware aardbeving waardoor de weg was afgesloten en we Nazca over moesten slaan, we zijn toen rechtstreeks naar Arequipa gevlogen. Jammer maar helaas, wie weet krijgen we ooit een herkansing…

 2. Denise - Follow my footprints zegt:

  Superleuk om te lezen! Wat een mooie reizen! De boot naar Muang Ngoi heb ik ook genomen! Ik heb er zelfs een heel blog over geschreven, één op Followmyfootprnts en één op Reisomdewereld, had je die wel eens gezien? Ik vind het misschien wel mijn mooiste verhalen. Leuk dat jij er ook bent geweest. Mooie foto met die eendjes. Heb je de film ‘The banana pancakes and the children of sticky rice’ afgelopen jaar ook gezien? Die ging over Muang Ngoi en de invloed van de komst van backpackers op de lokale gemeenschap.

  • Yvonne zegt:

   Ja Muang Ngoi is super (was super iig, in 2008, geen idee hoe het nu is) en die film… daar ben ik dus reuze-benieuwd naar… dank je voor de tip. Ik heb jouw verhalen nog niet gelezen, maar je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt, dus dat ga ik zeker nog doen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *