met de auto naar Roemenië

Met de auto naar Roemenië

Niet veel mensen gaan met de auto naar Roemenië, maar als je voldoende tijd hebt, is het helemaal geen gek idee. Ook al voelt ’t alsof je naar een compleet andere wereld bent afgereisd zodra je er bent; wie flink doorrijdt, is er in twee dagen. Om in één keer door te rijden, als je met de eigen auto naar Roemenië gaat, is trouwens niet echt aan te raden. Dan kom je geradbraakt aan. Bovendien is er onderweg te veel moois te zien om er geen gebruik van te maken dat je zomaar een stad of streek aan je Roemenië reis toe kunt voegen. Reis je met de auto, dan voelt het ook alsof je vakantie begint op het moment dat je instapt, het sleuteltje in het contact steekt en de radio aanzet. Heerlijk toch?! Eenmaal ter plekke is het vooral super om niet afhankelijk te zijn van het ov en lekker je eigen reistijden en stops te bepalen.

Ga alleen met de auto naar Roemenië als je minstens 3 weken hebt

Als je de reis naar Roemenië toe en weer terug naar huis puur als noodzakelijk kwaad ziet, is het een lange, vermoeiende rit. Beter las je één of meer extra stops in onderweg, zodat je nog wat meer van Europa kunt ontdekken. Is je eerste (of laatste) stop in Roemenië vrij zuidelijk, dan is een route via Oostenrijk en Hongarije de meest logische.

met de auto naar Roemenië rustig aanGa alleen met de auto naar Roemenië als je rustig aan kunt doen

Zo voegden wij een kleine citytrip Wenen aan onze rondreis toe. Als je minimaal twee nachten in Wenen blijft, heb je in elk geval één volle dag om de stad te ontdekken. Optimaal is een verblijf van drie nachten in Wenen, zodat je net wat meer rust hebt om rond te kijken. Vanuit de route Tsjechië, Slowakije en Hongarije is het noordelijke deel van Roemenië goed bereikbaar. Dan zou een stop in Praag een logische keus zijn, als je opnieuw voor een stad kiest. Wij vonden dat in elk geval een fijne afwisseling met het veelal plattelandse leven in Roemenië. Ook voor een volle dag in Praag heb je minimaal twee nachten nodig en zodoende duurt je heen- en terugreis met de auto al gauw een week samen. Voor minder dan drie weken naar Roemenië rijden, lijkt dan zonde van de tijd.

Roemenië is geen Schengen-land. Er wordt niet met de Euro betaald en aan de grens is een serieuze grenscontrole. Op drukke zomerse dagen kan de wachttijd daar flink oplopen, zeker iets om rekening mee te houden.

Praag met kinderen in de zomerEen stop in Praag op de heen- of terugweg naar Roemenië

Voorbereiding qua auto voor je reis naar Roemenië

Wie met de eigen auto naar Roemenië reist, maakt flink wat kilometers. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Onze eigen auto had twee maanden voor vertrek nog een beurt gehad, maar een zomercheck kan nooit kwaad. Het profiel op je banden en de remmen zijn prioriteit nummer één voor een veilige reis náár en in Roemenië. Waar je buiten Roemenië voornamelijk op snelwegen zult rijden, heb je eenmaal ter plaatse vooral te maken met bochtige en soms hobbelige wegen. Een lekke band is niet tof, maar als het je gebeurt, ben je beter goed voorbereid. Heb je geen reserveband achterin liggen, dan is een speciale reparatiespuitbus klein en handig om in te pakken. Een gevarendriehoek en gekleurde veiligheidshesjes voor alle inzittenden heb je waarschijnlijk niet eens nodig, maar ze zijn wel verplicht om bij je te hebben, net als een verbanddoos en een brandblusser.

De staat van de wegen in Roemenië

De wegen in Roemenië zijn waarschijnlijk een stuk beter dan je vooraf zou verwachten. En ze gaan er ook nog eens elk jaar op vooruit. Waar eerst zand- en gravelwegen waren, zie je nu steeds meer asfalt. Kuilen worden netjes dicht gemaakt. De meeste wegen zijn vooral erg bochtig en houden lang op, doordat er amper een snelweg te vinden is in het land. Het inhalen van langzaam verkeer is niet overal even makkelijk, dus soms rijd je kilometers achter een vrachtwagen of trekker. Overigens is het ook niet aan te raden het gaspedaal al te hard in te trappen op de momenten dat er helemaal niemand voor je rijdt. Paard- en wagen is in Roemenië nog een heel gebruikelijke vorm van vervoer. Achter elke bocht kun je daarom zo’n extreem langzame kar verwachten.

oponthoud onderweg RoemeniëOnderweg in Roemenië betekent oponthoud door andere weggebruikers, dieren en bochten

Ondanks de slechte naam die de Roemenen hebben wat betreft wegpiraterij, valt dat in de praktijk alleszins mee. Er wordt wel hard gereden, maar op de meeste wegen is het erg rustig. Als je Boekarest vermijdt hoef je jezelf om deuken in je auto weinig zorgen te maken.

Let extra goed op als je de bergen in gaat, of als er neerslag voorspeld is. Steile bergwegen van grind worden in een mum van tijd glad bij regen en zijn verre van relaxt om op te rijden. Dat er vee op de weg loopt is in het hele land gebruikelijk, maar in de bergen een nog groter risico. Geregeld steken herders met grote groepen schapen of geiten over. Langs de Transfagarasan, één van de mooiste bergwegen van Europa, kun je zelfs beren aantreffen.

Al met al is rijden in Roemenië best vermoeiend. Houd je afstanden relatief kort en zorg dat je vooral ook kunt genieten van het geweldige plattelandsleven en de adembenemende landschappen die je onderweg zeker zult zien.

autorijden in Roemenië vermoeiendAutorijden in Roemenië is best vermoeiend

Tol vignetten

Om met de eigen auto naar Roemenië te rijden, heb je voor verschillende landen een tol vignet nodig. Afhankelijk van de route die je neemt, zul je vignetten nodig hebben voor Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en natuurlijk Roemenië zelf. Al deze vignetten kun je vooraf, online bestellen. Alleen die van Tsjechië moet je direct aan de grens kopen. Online bestellen scheelt een hoop wachttijd bij de verschillende grenzen. Het Hongaarse vignet kan trouwens alleen maar digitaal gekocht worden en niet meer aan de grens. Het tolvignet van Roemenië is er voor 1, 7, 30, 90 dagen, of 12 maanden. In Oostenrijk kun je kiezen uit een vignet voor tien dagen of een maand, net als in Tsjechië. De geldigheid van het Slowaakse vignet is een week of een maand. Bij het ene vignet is er een wat langere verwerkingstijd dan bij het andere, dus begin op tijd met het regelen ervan. Twee weken voor vertrek is prima.

Denk er ook aan dat je voor veel steden en sommige gebieden in Duitsland een speciale milieusticker nodig hebt. Wil je hier overnachten op de heen- of terugweg, dan is het verstandig om vooraf te checken of dat voor de plek van jouw accommodatie ook geldt.

Plan je reis zeker niet te vol

Rondreizen door Roemenië is een feestje. Het land op eigen gelegenheid verkennen voelt als een relaxte reis terug in de tijd. Daar wil je maximaal van kunnen genieten, zonder een te strak schema. Begin goed en zorg ervoor dat je na de lange heenreis, bij aankomst voldoende rust kunt pakken. In Roemenië gaat sowieso alles een tandje langzamer en de toestand van de wegen dwingt je om onderweg ook direct je tempo aan te passen. Harder dan tachtig kilometer per uur zul je niet snel gaan. En de auto zo nu en dan inruilen voor een paardenkar is een goed idee, als je het land echt wilt ervaren.

op de paardenkar Roemenië verkennenOp de paardenkar Roemenië verkennen

Tijdens onze eigen rondreis is ’t ons erg goed bevallen om van begin tot eind een aantal dagen op een vaste plek te blijven en van daaruit de omgeving te verkennen. Na aankomst in Roemenië is Medias, midden in Transsylvanië, een fijne thuisbasis. Hier kun je makkelijk een aantal dagen tot een kleine week doorbrengen. Er is in de omgeving genoeg te zien en doen. Zo zijn er de fotogenieke stadjes Sibiu en Sighisoara en zijn er schitterende weerkerken en Transsylvanische dorpjes in de buurt. Ook Breb, in Maramures, is een fijne stop voor net na aankomst in Roemenië of voor vertrek het land weer uit. Je bent hier vrij dicht bij de grens met Hongarije. Je kunt in een dag of vijf de mooiste van de eeuwenoude houten kerkjes van Maramures bezoeken, net als de traditionele weekmarkten en de vakbekwame ambachtslieden van de regio.

Met kinderen in de auto naar Roemenië

Ondanks dat de reis met de auto naar Roemenië een flinke is, kun die je met de nodige voorbereidingen ook met kinderen maken. Plan genoeg stops in en maak je reisdagen niet al te lang. In Duitsland kun je via Spielplatznet.de zoeken naar leuke speeltuinen langs de route. Als je zo elke twee tot drie uur een stop maakt, wordt de reis voor hen een heel stuk leuker. Zorg voor genoeg vermaak op de achterbank en plan na elke langere reisdag minimaal één rustdag in. In Roemenië zelf is het prettig om het aantal stops minimaal te houden en wij hebben de grote stad Boekarest bewust vermeden. Dat doen we ooit nog weleens.

Lijkt het jou wel wat, zo’n rondreis door Roemenië met eigen vervoer? Lees dan vooral mijn andere Roemenië blogs voor meer inspiratie en foto’s.

Ga naar al mijn Roemenië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

14 reacties op “Met de auto naar Roemenië

  1. Cor van houwelingen zegt:

    Beste allemaal
    Vandaag zijn we de de grens gekomen ,en de douanebeambte wilde ons keuringsrapport zien van de auto.
    Maar deze is nog geen 4 jaar oud ,zodat we dit rapport niet bij ons hadden .omdat onze auto nog niet gekeurd hoeft te worden .
    Na een 15 minuten heen en weer praten kregen we gelukkig ons paspoort weer terug en zei hij oke next time you have to show it.
    Dus neem je keuringsrapport mee als je dit heb

    • Yvonne zegt:

      Bedankt voor de tip! Wij hebben zelf het keuringsrapport altijd bij ons, in het mapje met de autopapieren. Er kan in verschillende andere Europese landen ook naar gevraagd worden. In de praktijk gebeurt het niet vaak, dus jullie hadden waarschijnlijk pech, maar goed om het te melden. Een tja.. met een nieuwe auto heb je het niet.. wat een gedoe dan. Gelukkig goed afgelopen.

  2. Harrie van Lipzig zegt:

    Hoi Yvonne .
    We hebben bij toeval Penny getroffen maar zij kon op zo’n korte termijn niks voor ons regelen.
    Maar we hebben toch een heel mooie tind gehad in het dorpje Breb.
    Toch bedankt.
    Groetjes Harrie en Gerda

    • Yvonne zegt:

      Wij hebben niet in Breb overnacht, maar ik heb vooraf goed contact gehad met de lieve dame van The Village Hotel. Zij heeft ons meegenomen.

  3. DutchieontheRoad zegt:

    Wat een bijzondere reis zeg. Het lijkt me heerlijk om te roadtrippen door Europa, maar ik zou het dan prettiger vinden om met twee te reizen. Als je dan pech onderweg bent, sta je daar immers niet alleen langs de kant van de weg. Zo technisch ben ik nou ook weer niet, haha. Ik ben wel erg benieuwd naar Roemenië.

    • Yvonne zegt:

      Ik kan me ook voorstellen dat samen reizen ook gewoon gezelliger is en prettiger rijdt. Ook als je geen pech hebt is dat bij een verre roadtrip toch wel relaxt. Misschien eens zien of je met iemand kunt afspreken om samen te gaan?!

  4. Lizette zegt:

    Roemenië staat ergens hoog op ons lijstje! Maar vanwege de afstand komt het er niet van, omdat we 3 weken meestal gebruiken voor buiten Europa. En ik ben het met je eens, 2 weken is wel erg kort met zo’n afstand.

    • Yvonne zegt:

      Of een keertje niet buiten Europa gaan.. die keus hebben wij gemaakt om zo toch de reis naar Roemenië te kunnen maken. Is erg goed bevallen en vaak hadden we het idee niet meer in Europa te zijn, haha.. maar heel ver weg.

    • Yvonne zegt:

      Dat zou kunnen, hoewel de grenscontrole het enige is dat anders is. Betalen met de euro kunnen we nu in Polen en Tsjechië ook niet. Dat is overigens ook geen enkel probleem, want pinnen kan overal.

  5. Marcella zegt:

    Ik word echt steeds nieuwsgieriger naar Roemenië: de natuur, lieve mensen en leuke stadjes. Jouw artikel sla ik dan ook zeker op voor als we concrete plannen gaan maken. Fijne inspiratie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *