Meknès is de kleinste van de koningssteden en wordt vaak bezocht als dagtrip vanuit Fez, dat slechts een uurtje naar het oosten ligt. Dat is ook zeker goed te doen, want in een dag kan je van Meknès heel wat zien. Zelf bezochten we Meknès als tussenstop tussen Rabat en Fez, met de auto. Ik moet zeggen dat ik, doordat we er niet hebben overnacht, wel net iets minder gevoel voor de stad heb gekregen dan voor de andere plaatsen die we deze reis bezochten. Meknès heeft zeker wel sfeer hoor, maar ik heb altijd even nodig om mijn draai te vinden in een stad en daarvoor is zo’n dag dan toch net te kort.
Aankomst in Meknès
Vanuit Fez gaan de hele dag door treinen naar Meknès, soms wel 2 in het uur. Let erop dat je aankomt op het grootste station, dus niet op Gare Al Amir Abdul Kader, dat ook in Meknès is. Vanuit dit hoofdstation is het een flinke trippel naar het El Hedim Plein, waar alle bezienswaardigheden in de buurt zijn. Een taxi kost je ongeveer 20 Dirham.
Ben je met de huurauto naar Meknès gekomen, dan kan het best een uitdaging zijn om een parkeerplaats te vinden in de buurt van daar waar ‘t allemaal gebeurt. Wij parkeerden op een kleine parkeerplaats net buiten Bab Tizimi Sghira, helemaal gratis en op slechts een kilometer lopen van ‘t El Hedim Plein en Bab El Mansour.
De bekendste plekken in Meknès – Bab el Mansour en El Hedim
Bab El Mansour en El Hedim
Dé highlight van Meknès is Bab El Mansour, een poort waarvan zelfs de doorgewinterde reiziger onder de inruk zal zijn. Het formaat en de details van de poort in één van de kilometerslange stadsmuren van Meknès zijn fenomenaal. Links van de poort, met de ingang in dezelfde stadsmuur, is een klein museum gevestigd, waar je voor 10 Dirham een indruk krijgt van de lokale klederdracht en sieraden. Leuk om even naar binnen te lopen, voordat je oversteekt naar het El Hedim plein. Op dit plein is altijd wel wat te beleven, of je nou overdag of ‘s avonds komt. Slangenbezweerders, aapjes in pak en struisvogels (alle 3 even zielig) delen het plein met sapstalletjes en snackverkopers. Loop ook zeker even naar de fontein op het verre eind van het plein, de mozaïeken daar zijn prachtig.
De souk van Meknès en Bou Inania Medressa
De souk van Meknès is, heel praktisch, pal aan het El Hedim plein te vinden. Een trap leidt naar de schemerig verlichte markt, waar locals en toeristen naast elkaar schuifelen, op zoek naar Marokkaanse kruiden, zoete dadels of een mooi theeservies.
De souk van Meknès is niet groot, wel sfeervol
Aan de overkant van El Hedim loop je, door de poort in de linkerhoek van het plein, zo naar de Bou Inania Medressa. Wat een schitterend bouwwerk is dit. Ik kan me er altijd over verbazen hoe verfijnd het houtsnijwerk en de mozaïeken zijn en hoeveel uren werk het gekost moet hebben om dit te maken. Als we, via de bovengallerij, naar het dak van de medressa klimmen worden we door Meknès getrakteerd op een cadeautje: precies op het moment dat wij daar uitkijken over de daken van de stad begint de ene na de andere moskee met haar oproep tot het middaggebed. Dat klinkt altijd al geweldig, maar helemaal als je hier zo, heel alleen, op dat dak staat.
De prachtige Bou Inania Medressa
Moulay Idriss en Volubilis
Wie het centrum van Meknès in de ochtend bezoekt heeft in de middag nog tijd om naar Moulay Idriss en Volubilis te gaan. Zeker als je een huurauto tot je beschikking hebt ben je er zo. Een goed alternatief is om een Grande Taxi te nemen. Ze vertrekken net ten zuid-westen van Bab Mansour, op het hoekje van de markt. Als je kan wachten tot de taxi vol is kost het je slechts 10 Dirham per persoon, maar als je haast hebt kan je ook 60 betalen voor de hele auto. Een dik half uur later stap je in Moulay Idriss uit.
Moulay Idriss Zerhoun is een stad met 15.000 inwoners, die verdeeld over 2 heuvels leven. Vanaf de ene heuvel heb je een geweldig uitzicht op de andere heuvel, en op het mausoleum van sultan Moulay Idriss, in het dal tussen de twee heuvels. Dit is een plek vol geschiedenis, waar we een klein stukje van meekrijgen door de verhalen die een inwoner van het stadje ons voor een paar Dirham vertelt. In de verte zien we ook al de resten van Volubilis liggen, een wandeling van zo’n 3 kwartier, of een kort ritje met de auto.
Moulay Idriss is slechts een dik half uur vanuit Meknès
Heel eerlijk had ik niet zulke hoge verwachtingen van Volubilis. Daarvoor heb ik te veel ruïnesteden gezien. Ik moet, achteraf, toegeven dat ik deze oudheden onderschat heb. Vooral de mozïeken zijn indrukwekkend goed bewaard gebleven en door de goede informatievoorziening is van veel bouwwerken nog heel goed te zien hoe ze eruit hebben gezien. Veel langer dan gepland dwalen we tussen de steenresten rond en de zon is al ver gezakt als we eindelijk afscheid nemen van deze bijzondere plek.
Volubilis had ik echt onderschat
Overnachten Meknès
Heb je wat ruimer de tijd dan wij dat hadden, dan zou je twee overnachtingen in Meknès kunnen doen en kan je wat meer de tijd nemen om ook nog rond te struinen door de medina en zou je ook de trip naar Volubilis en Moulay Idriss op een aparte dag kunnen maken. Overnachten dichtbij het oude centrum is natuurlijk het meest sfeervol, bijvoorbeeld in deze prachtige Riad. Bezoek je Meknès met een gezin, dan is een fijn appartement waarschijnlijk prettiger.
Voor ons was Meknes 10 jaar geleden de meest favoriete koningsstad. Een Marrakesh maar dan zonder toeristen. Heerlijk alleen tussen de Marokkanen. We sliepen meerdere dagen bij een local (wel getrouwd met een Nederlander) in de Medina. Af en toe mee eten met het gezin. Hun kindje over de vloer. Zo gastvrij.
Wat het mooiste was was de relaxte sfeer ‘s avonds met alleen Marokkanen om je heen. B.v. ‘s avonds rechts achterin op het plein bij een restaurantje een oude trap op en wat drinken of eten op het dakterras, met uitzicht over het plein. Volgens mij de favoriete hang en ontmoetingsplek van de bewoners.
Wat leuk om te lezen! Wij hadden dat gevoel in Taroudant, ook de medina en de sfeer van Marrakesh, maar veel minder toeristen. Ook wij sliepen daar bij een Marokkaanse familie met heerlijke maaltijden op het dakterras.