meest bijzondere plekken van India

De meest bijzondere plekken van India

Dat India een bijzonder land is, daarover bestaat volgens mij geen twijfel. Sommigen weten dat speciale van India te waarderen, anderen wat minder. Wij vinden India geweldig en ondanks dat we er al heel veel gezien hebben, reizen we er graag opnieuw naartoe. Vandaag deel ik de meest bijzondere plekken van India die wij tot nu toe bezocht hebben. Ook vertel ik je welke mooie of speciale plekken we tijdens onze volgende reis, of die daarna, hopen te bezoeken. En ik deel een route langs al mijn persoonlijke hoogtepunten van India.

Mijn meest bijzondere plek van India ever: Mehrangarh fort Jodhpur

Het Mehrangarh Fort torent hoog boven Jodhpur uit. Wie vanuit de blauwe stad naar de gigantische driedubbele toegangspoort loopt, kan niet anders dan zich heel klein voelen. Het Middeleeuwse fort, dat zo’n vierhonderd meter boven de stad ligt, is echter niet alleen vanwege het bouwwerk zelf mijn meest bijzondere plek in India. Na een tour door de museumvertrekken van het fort staan we vanaf de kasteelmuur uit te kijken over Jodhpur als ik nietsvermoedend ten huwelijk wordt gevraagd. Door Peter uiteraard, niet door één of andere Indiër. 😉 Twee weken later trouwen we in Pushkar. Het feest wordt georganiseerd door onze nieuwe vrienden van het Shakti Project, waar we de maand ervoor hebben meegeholpen. Hoe gaaf is dat!

met stip de meest bijzondere plek van IndiaMehrangarh fort: met stip de meest bijzondere plek van India voor ons

Ik noem Pushkar niet apart in deze lijst, hoewel het de enige plek in India is waar we al zo vaak geweest zijn. Dat heeft alleen meer met de mensen te maken die we er hebben leren kennen dan met de plaats op zich. Hoewel zeker leuk, maar ook best wel toeristisch, is Pushkar niet direct één van de meest bijzondere plekken van India.

Afgelopen jaar waren we trouwens terug in Jodhpur, om Holi in India mee te maken. De blauwe stad Jodhpur is altijd een uniek en prachtig stukje India, maar om door de nauwe, historische straatjes rond het indrukwekkende fort te lopen en samen met de inwoners hét festival van het jaar te vieren.. dat is wel echt heel bijzonder! Ook onze kinderen hebben daar enorm van genoten.

Holi in Jodhpur leuk voor kinderenHoli in Jodhpur is ook super leuk voor kinderen

Udaipur, één van de mooiste steden van India

Een stukje naar het zuiden vanuit Jodhpur ligt een andere Rajasthaanse stad waar ik warm van wordt. In Udaipur zijn we inmiddels twee keer geweest en ik vind dat zo’n heerlijke stad. Alleen al het paleis is een bezoek waard, maar de Rajasthaanse dansvoorstelling in Bagore ki Haveli en het culturele dop Shilpgram zijn mooie extra’s. Ten slotte kan ik me niet herinneren ooit ergens in India zo veel uitbundig gedecoreerde en met zorg ingerichte accommodaties gezien te hebben als in Udaipur. En het beste van alles? Ze hebben bijna allemaal een eigen dakterras; heerlijk om daar een hapje en een drankje te doen als de zon ondergaat en de lucht oranje kleurt.

Meer moois in Rajasthan: het Arravalli gebergte

Tussen Jodhpur en Udaipur kun je kennismaken met het dorpse leven van India in het Arravalli gebergte. Boeren werken op kleinschalige akkertjes en het droge Rajasthan is hier verrassend groen. Trekkers zie je weinig. In plaats daarvan lopen buffels voor een houten eg of ploeg. Water komt uit zelf geslagen putten, waar koeien worden ingezet om te pompen. In Ranakpur is één van de belangrijkste Jain tempels van heel india te zien. De karakteristieke koepels en torentjes staan majestueus bovenop een heuvel in het Arravalli gebergte. Van binnen tref je een enorm aantal pilaren en gedetailleerd marmerwerk aan. Het is prachtig om te zien hoe het zonlicht met de verschillende ruimtes speelt.

Arravalli Gebergte IndiaBoerenleven, Ranakpur en Kumbalgarh in het Arravalli Gebergte

Het Kumbalgarh fort is een korte autorit door meer heuvelachtig boerenland van de Ranakpur tempel verwijderd. Ook dit bouwwerk is op z’n minst indrukwekkend, zowel qua omvang als qua bouwstijl. De muur met haar enorme, ronde wachttorens lijkt maar steeds door te gaan.

Narlai, met haar tulbanden, sari’s en stoeterij

Wij zijn dol op de stoffige, traditionele woestijndorpjes van het échte Rajasthaanse platteland. Narlai is zo’n dorpje. Ongeveer halverwege tussen Jodhpur en Udaipur ligt Narlai, niet zo ver van het imposante Kumbalgarh fort en de Arravalli Hills. Een hoofdweg is er niet, om in Narlai te komen. Vanuit welke windrichting je ook naar Narlai reist, je zult altijd de kleine weggetjes door allerlei andere stoffige woestijndorpjes moeten nemen.

Onderweg zie je Rabari herders met hun kuddes schapen en geiten rond trekken door het droge, verlaten landschap. Hier dragen de dames nog kleurrijke sari’s en schitterende sieraden. Tulbanden worden door de meeste mannen nog gedragen. Ik hou van dit soort traditionele plekken. Onze meiden zijn dol op paarden. Laten ze díe nou ook nog hebben in Narlai en je begrijpt dat dit de perfecte plek voor ons is, om een paar dagen door te brengen. We slapen op een stoeterij met Marwari paarden! Het is één van de meest bijzondere plekken in India die we bezocht hebben.

traditioneel Narlai: tulbanden en sari'sIn traditioneel Narlai zie je nog volop tulbanden en sari’s

Ver weg van alles: woestijnstadje Jaisalmer

In het uiterste Noordwesten van India en tegen de grens met Pakistan ligt Jaisalmer. Na een rit door eindeloze dorre vlaktes, met hier en daar wat doornige struiken en slechts afgewisseld door kleurrijke sari’s van vrouwen die water halen, ben je er. De oude stadsmuur, opgetrokken uit het gele steen dat in de omgeving volop voorradig is, maakt zeker indruk. Als je dan door de enorme toegangspoorten naar binnen loopt, vergezeld door traditionele muziek van één van de mannen met tulband, heb je het idee een stap terug in de tijd te doen.

De stenen grafmonumenten van Bada Bagh, op tien minuten buiten Jaisalmer, zijn zeker ook een bezoek waard. Zo fotogeniek als hier vind je het zelfs in India niet gauw. In Jaisalmer heb je tenslotte ook de mogelijkheid om op een kameel de woestijn in te trekken. Ten Westen van de stad vind je een echte zandwoestijn, met van die prachtige duinen. Zeker de moeite, zo tegen zonsondergang. Of ga voor een meerdaagse tocht en kampeer in de woestijn.

Jaisalmer IndiaJaisalmer: uithoek, maar één van de meest bijzondere plekken van India

Mahansar en de rest van Shekhawati

Een weinig bezochte regio met een keur aan schatten op cultureel gebied is Shekhawati. Hier vind je eeuwenoude haveli’s en vergeten forten, beiden in verschillende stadia van verval. De haveli’s zijn rijkelijk versierde koopmanshuizen, die in Shekawhati uitbundig beschilderd werden. Sommigen zien er nog steeds schitterend uit, anderen zijn niet meer dan een ruïne. Geweldig om erin rond te struinen en de kamers te bewonderen. Buiten de stadjes met hun haveli’s ontmoet je de herders, die met hun kuddes door het droge landschap rond trekken.

Verblijf in Mahansar, een dorpje dat redelijk centraal in de regio ligt. Hier kun je slapen in een heus Middeleeuws kasteel. Nooit heb ik stillere nachten meegemaakt in India en nergens in India heb ik de sterrenhemel helderder gezien. Het beste is het kasteel zelf, dat altijd nog door een nazaat van de oorspronkelijke eigenaar bewoond wordt. De Thakur heeft zijn bezit deels opengesteld voor toeristen en als je daar gebruik van maakt voel je jezelf een echte Maharadja. Een Maharadja die z’n beste tijd gehad heeft, dat dan weer wel. Het kasteel lijkt al jaren geen groot onderhoud meer gehad te hebben. Daarmee vormt het een groot contrast met alle Heritage Hotels in India, die perfect gerestaureerd zijn en verse muurschilderingen hebben. Wij vonden dat juist bijdragen aan de charme van de plek en de prijs was er zeker ook naar. Wil je betaalbaar overnachten in een echt kasteel, dan is dit je kans.

Shekawhati en ons kasteelHaveli’s en herders in Shekawhati en “ons” kasteel

De Rabari en Junagadh in Gujarat

Ten Zuidwesten van Rajasthan vind je een staat die een heel stuk minder bezocht wordt. De Rajasthaanse woestijn loopt door in Gujarat en wordt er zo mogelijk nog een stukje droger. Hier vind je enorme, dorre vlaktes waar werkelijk niks groeit. Er wordt zout gewonnen, door de kleurrijk geklede bewoners, in de Rann of Kutch. Nomaden trekken met hun vee rond. Deze Rabari zijn misschien wel het kleurrijkste volk van India en ik zou ze graag ontmoeten, om van dichtbij te zien hoe ze wonen en leven. Ook de stad Junagdh, met haar sprookjesachtige tempels en moskeeën, lijkt me geweldig om te bezoeken. Hopelijk gaat dat er later dit jaar van komen.

Heerlijk, ongecompliceerd Orchha in Maddhya Pradesh

In Madhya Pradesh, een volle reisdag ten zuiden van New Delhi, ligt een heerlijk, enigszins slaperig stadje aan de Betwa rivier. Er is één drukke kruising, waar alles lijkt te gebeuren en verder kun je hier heerlijk rond struinen. Onderwijl kun je genieten van twee schitterende paleizen, de oude tempels en de makaken die hier net zo brutaal zijn als in de rest van India. De huizen in Orchha zijn deels nog de eenvoudige, lemen hutten van weleer. Voor de ingang zitten de kleurrijk geklede dames chapati’s te maken voor de lunch, terwijl verlegen meisjes zich verschuilen achter hun rokken. Stromend water is er lang niet, daarvoor wordt de waterput volop benut. De markt in de omgeving van de tempels verkoopt offers, armbanden, souvenirs, groenten en fruit. En heb je daarmee ook de laatste bezienswaardigheid van Orchha gezien, dan kan ik een wandeling door de bijzonder mooie omgeving alleen maar aanraden. Je vindt er kleine dorpjes en nog meer bijzondere tempels.

India off the beaten track - Orhhha

Orccha IndiaHeerlijk, ongecompliceerd Orchha, midden in India

Khajuraho, maar niet alleen vanwege de tempels

Reis je vanuit Orchha verder naar het Oosten, dan is Khajuraho één van de bekendste bezienswaardigheden van Madhya Pradesh. Hier vind je de beroemde Kama Sutra tempels, de grootste trekpleister van deze regio in India. De sculpturen op de tempels zijn inderdaad heel gedetailleerd en knap gemaakt. Toch is het juist het lokale leven in de dorpjes rond Khajuraho dat me speciaal is bij gebleven. Hier ga je echt een stap terug in de tijd. Onvoorstelbaar, op zo’n korte afstand van een enorme toeristentrekpleister.

De vrouwen verzamelen takken om hun eten op te koken en om het ’s avonds warm te houden. In de wintermaanden worden de eenvoudige huisjes waarin de mensen hier wonen behoorlijk fris. Bij de waterput wassen de dames gezamenlijk hun wasgoed en kinderen en op de dorpspleinen staan eeuwenoude, gigantisch dikke bomen. Waterbuffels worden gebruikt om het land te bewerken en spullen te vervoeren. Geweldig om deze kant van India van dichtbij mee te mogen maken.

Madhya Pradesh KhajurahoJuist het lokale leven maakt Khajuraho zo bijzonder

Bijapur en Badami, historie en een compleet ander India

Ook in het noorden van Karnataka kun je tijdreizen in India. Hier ben je veelal de enige Westerse toerist en je zult dan ook zeker met belangstelling bekeken worden. In de stad Bijapur is de houten ossenkar nog altijd niet uit het straatbeeld verdwenen. De eenvoudige, maar bontgekleurde huisjes in de stad geven het straatbeeld wat vrolijks. Dé trekpleister van Bijapur is de Gol Gumbaz, een eeuwenoud mausoleum met in eerste instantie een pompeuze aanblik, maar verrassende details van dichtbij.

In Badami zijn het de tempelruïnes en grottempels rond het meer die je verblijf onvergetelijk maken. Deze plek ademt geschiedenis en dit is dan ook zeker een stukje Karnataka dat je niet mag overslaan. Met de lokale boemelbus kan je ook het Unesco Werelderfgoed Pattadakal bezoeken. Verbaas je niet als er kippen en geiten op het dak worden gehesen en jij eindigt met de baby van een ander op schoot.

Bijapur en BadamiTijdreizen en cultuur in Zuid-India – Bijapur en Badami

Het hoogtepunt van Karnataka: Hampi

Ondanks dat Karnataka niet bijzonder veel toeristen krijgt, vind je een aantal uur ten Zuiden van Badami een plek die erg geliefd is onder reizigers. Die grote bezoekersaantallen zijn overigens helemaal terecht en Hampi mag eigenlijk niet ontbreken in een rondreis door India. Wat een indrukwekkende ruïnes, zo enorm groot en vol details.

Sommige tempels, of delen ervan, zijn mooi bewaard gebleven, ondanks dat ze vele eeuwen oud zijn. Anderen zijn gesneuveld in de strijd aan het einde van een bloeiend tijdperk. Allemaal liggen ze in een enorm mooi en gevarieerd landschap, zo groen en vol enorme rotsen. Het is dan ook super om de tempels wandelend te bezoeken. De sfeer in Hampi is bijzonder relaxt, dus houd er rekening mee dat je weleens langer zou kunnen blijven hangen dan je oorspronkelijke plan was.

Hampi KarnatakaHampi is echt een hoogtepunt in het Zuiden van India

Munnar: thee en kruiden in het zuiden van India

De eindeloze, groene heuvels van Munnar zijn begroeid met thee, kruiden en eucalyptusbomen. Als er één plek in dit land is waar je nog echt schone lucht kunt ademen, dan is het Munnar. Alleen daarom al is het één van de meest bijzondere plekken van India. 😉 Hier kun je fantastisch wandelen en de theepluksters aan het werk zien. Met een auto-rikshaw kun je de bergen in rijden, naar top station. Deze hoogste theeplantage van Munnar is vaak in wolken gehuld, maar alleen al de weg er naartoe, langs meren, riviertjes en meer groene heuvels is de moeite waard. Bezoek zeker ook een theefabriek, om te ontdekken hoe de thee verwerkt wordt en ga eens kijken in een kruidentuin. Hier zie je met eigen ogen hoe peper, kaneel, cacao en nog veel meer groeit en geoogst wordt.

Een Kathakali voorstelling in Kerala

India is een land met een enorm veelzijdige cultuur en bijzonder veel subculturen binnen dit grote land. Aan elk geloof en deelgeloof hangen weer eigen tradities en gebruiken. In Kerala is er een oude cultuur van zang, dans en toneel, die Kathakali heet. Het is eigenlijk een gedanst drama, een klassieke dansvorm vol rituelen. Een uitvoering duurt vele uren, maar voor de toeristen die India en Kerala bezoeken is er een verkorte variant. Je kunt vooraf komen kijken hoe de spelers zichzelf schmincken en aankleden, erg boeiend om te zien. De artiesten oefenen zo’n tien jaar om het kathakali te leren. Er wordt zonder een woord te spreken, vooral door gezichtsuitdrukkingen en handgebaren, een verhaal gespeeld. Zo mooi en bijzonder. Als je geen Kathakali uitvoering bezocht hebt, ben je eigenlijk niet in Kerala geweest.

thee en Kathakali in Keralathee en Kathakali in Kerala – een must in het Zuiden van India

Koeien op het strand in Mamallapuram

Heb jij al eens koeien op het strand gezien? Ik ook niet, totdat we in Mamallapuram kwamen. Wat een bijzonder gezicht. Hier in Tamil Nadu deel je de strandjes met lokale vissersfamilies en koeien. Volgens mij vrij uniek op de wereld en daarom zeker een bezoek waard. Overigens zijn ook de tempels hier de moeite, in de rotsen en van de rotsen gemaakt. Geweldig mooie en uitgebreide beeldhouwwerken zijn er uit de rotsen gehakt en er zijn verschillende grotten die van binnen een museum op zich zijn. Toch is Mamallapuram ook nog altijd een plaats waar het lokale leven gewoon haar gangetje gaat. Onderweg komen we bijvoorbeeld in een processie terecht van mannen die op weg zijn naar de tempel, even verderop.

Mamallapuram Zuid-IndiaKoeien op het strand en bijzondere tempels in Mamallapuram

Een compleet ander India in de Himalaya: Ladakh

Ladakh is een deel van India dat we al lang willen bezoeken, maar waarvan het nog altijd niet gekomen is. De fenomenale berglandschappen, de Tibetaanse cultuur en het lokale leven hoog in de bergen trekken me. Al verschillende keren zouden we naar Ladakh afreizen, maar toen we er eindelijk werk van maakten, bleek ik zwanger te zijn. Met jonge kinderen is Ladakh, vanwege de grote hoogte, geen ideale reisbestemming. En dus wachten we.. tot onze meiden nog net een stukje groter zijn. Maar dat we deze bijzondere plek in het uiterste Noorden van India zullen bezoeken, dat staat vast.

Route langs mijn persoonlijke hoogtepunten van India

Zou je een route door India willen doen, waarbij je alleen deze meest bijzondere plekken van het land bezoekt, dan kan dat. Ergens is het misschien een beetje zonde, want om al deze plekken te bezoeken in één reis, zul je flink moeten door reizen en bovendien heel veel andere mooie plekken moeten overslaan. Mocht je het afgelegen Ladakh voor een andere reis bewaren, dan kun je echter al bovenstaande plekken combineren tot één magische route van een dikke maand. Je zult dan het best veelal met nachttreinen kunnen reizen, om tijd te besparen. Ook zul je twee binnenlandse vluchten moeten maken: van Ahmedabad naar Hyderabad en van Kochi in Kerala naar Delhi. Voor Jodhpur – Jaisalmer – Udaipur – Rann of Kutch – Junagadh reken ik op twee weken, net als voor Hyderabad – Bijapur – Badami – Mamallapuram – Munnar – Kochi. Het rondje in Noord-India doe je dan in nog eens een week.

route meest bijzondere plekken IndiaEen route van een dikke maand langs de meest bijzondere plekken van India

Meer bijzondere plekken in India

Misschien verbaast het je, dat Agra en de Taj Mahal niet in mijn lijstje met meest bijzondere plekken van India staat. Ik vond dat echter zo’n voor de hand liggende keus, dat ik die niet genoemd heb. Iedereen die naar India gaat lijkt de Taj te willen bezoeken. En terecht natuurlijk. Ondanks dat het een heel bijzonder bouwwerk is, vond ik het zelf trouwens niet het mooiste dat India te bieden heeft. Zelfs van de Baby Taj kon ik meer genieten, vanwege alle knappe details en het geringe aantal medetoeristen waarmee we het bouwwerk moesten delen waarschijnlijk. Mocht je naar Agra gaan, sla dan de Baby Taj zeker niet over.

Ook Goa staat niet in deze lijst van meest bijzondere plekken van India. Ik denk dat Goa prachtig is en wil er zeker ooit een kijkje nemen. Echter zijn de stranden, ondanks dat ze vast heel mooi zijn, niet unieker dan heel veel andere stranden op de wereld. Goa lijkt me echt zo’n plek om een paar weken in alle rust neer te strijken en te genieten van zon, zee en strand. In een lijst van meest bijzondere plekken hoort het echter niet thuis, denk ik.

Heb jij nog tips voor bijzondere plekken in India, die ik tijdens een volgende reis zeker moet bezoeken? Dan hoor ik die graag in de comments. En mocht je jezelf afvragen op wat voor bijzondere plek ik de headerfoto van dit blog maakte: dat was een dorpje tussen Bikaner en Shekawhati, dat we toevallig vanaf de weg zagen liggen. Veel bijzondere plekken ontdek je spontaan, onderweg in India. Het blijft immers de reis die het meest bijzonder is en niet de bestemming. 😉

Ga naar al mijn India blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

14 reacties op “De meest bijzondere plekken van India

  1. Aniek zegt:

    India is intrigerend. Al heb ik me nog nooit zo slecht gevoeld als toen ik twee weken in India voor mijn gevoel alleen maar aan het overgeven was. Maar als ik dat eenmaal een beetje vergeten ben, wil ik vast weer terug 🙂

    • Yvonne zegt:

      Oh jee, was dat zo erg?! Dat klinkt niet fijn. Wij zijn de eerste keer in India gelukkig helemaal niet ziek geweest (de enige reden die ik daarvoor kan bedenken is dat we op dat moment al ruim een jaar aan het reizen waren), maar in daarop volgende reizen wel, dus ik weet hoe slecht je jezelf dan kunt voelen.

  2. Janet zegt:

    Ik ben nog nooit in India geweest, omdat ik het toch nooit goed heb aangedurfd. Ik heb eigenlijk altijd op reis heel erg last van mijn darmen enzo, daarom heb ik India altijd overgeslagen. Het lijkt me wel een heel mooi land.

    • Yvonne zegt:

      Ik kan het me helemaal voorstellen, dat dit een reden is om India niet te bezoeken. Het is zeker een uitdaging om er geen darmklachten te krijgen, haha.

  3. Jenny zegt:

    Ik word elke keer weer blij van je blogs over India. Ik ben er nooit geweest en heel nieuwsgierig naar het land. Ik vind het alleen lastig waar te beginnen – er is te veel moois.

    • Yvonne zegt:

      Rajasthan is een hele fijne plek om te beginnen als je van kleurrijk en intens houdt. Wil je het liever wat meer mellow, dan is het zuiden een betere optie voor een eerste kennismaking. 🙂

  4. Kelly zegt:

    India staat al jaren op mijn wensenlijstje 🙂 Volgens mij kan ik daar helemaal losgaan met fotograferen. Dit jaar was ik al van plan om in Europa te blijven en de kans is aanwezig dat ik dit jaar Nederland niet eens verlaat 🙁 Ik heb nog drie weken vrij in oktober, maar durf nog nergens op te hopen.

    • Yvonne zegt:

      Dat denk ik ook, dat je in India enorm veel zult fotograferen. Het is een enorm fotogeniek land. Ik hoop dat je in oktober toch nog een mooie reis kunt maken.

  5. Linda zegt:

    India lijkt mij sowieso een heel bijzonder land met heel veel mooie en bijzondere plekken. Wij hebben het er over gehad om deze zomer te gaan, we hebben nu een huis gekocht en corona zorgt er ook voor dat we thuis blijven. Maar deze bijzondere plekken wil ik zeker eens bewonderen. Het klinkt echt heel gaaf en indrukwekkend. Die route klinkt ook top!

    • Yvonne zegt:

      In de zomer is India wel heet, vooral in Rajasthan, dat is wel iets om rekening mee te houden. Zeker kamers met airco boeken dus, haha. Maar ik denk dat jullie het zeker prachtig zullen vinden. Voor nu: geniet van jullie huis!

  6. bestemmingpuravida zegt:

    Geweldige herinnering natuurlijk die op de eerste plaats staat. Je hebt me met al deze bijzonder plekken wel kunnen overtuigen. India is nooit een bestemming geweest waar ik me echt in heb verdiept eerlijk gezegd. Als alleen reizende vrouw koos ik dan toch voor andere bestemmingen. Na het lezen van jouw meest bijzondere plekken lijkt het me prachtig om er een rondreis te maken.

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen. India is heel divers en zo groot.. er is denk ik altijd wel iets dat je aanspreekt. Voor een eerste reis is het zuiden wat relaxter om te beginnen. Mocht je die kant op gaan: veel plezier!

  7. Sander Krietemeijer zegt:

    Leuk verslag.
    Wij zelf zijn recent in Orissa geweest. Je hebt daar de heilige steden met onder andere Bhubaneshwar, Puri en de Karnak tempel en je hebt in Orissa het stammen gebied, waar je vooral voor de mensen heen moet gaan: elke stam zijn eigen soort kleding en super leuke markten.
    Sikkim en Darjeeling vonden wij ook bijzondere provincies, mooi gelegen tussen Nepal, Bhutan en Tibet in.

    • Yvonne zegt:

      Oh, Orissa klinkt echt als een bestemming voor ons! Ik ga dat zeker onthouden voor een volgende reis, lijkt me zeker de moeite waard. En Sikkim en Darjeeling lijken me ook mooi.. wat heeft India toch veel te bieden hè?!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *