meer van Bohinj

Meer van Bohinj – bezienswaardigheden en activiteiten rond het meer

Bohinj is een betoverende plek van watervallen, bergen en natuurlijk het meer. Wij zijn echt bofferds, om het meer van Bohinj voor 5 dagen onze uitvalsbasis te mogen noemen in onze rondreis door Slovenië. Er zijn rond het meer van Bohinj bezienswaardigheden genoeg om jezelf een aantal dagen te vermaken, maar er zijn ook verschillende gave dagtrips mogelijk. Slovenië is een compact land en in een half uur ben je bij het meer van Bled en de Vintgar kloof. Binnen een uur sta je bijvoorbeeld ook in hoofdstad Ljubljana of het indrukwekkende berggebied rond Kranjska Gora. Er is echter ook genoeg te zien en doen in Bohinj zelf. Ik laat je in dit blog de mooiste bezienswaardigheden rond dit prachtige meer zien.

Savica waterval: één van de bekendste bezienswaardigheden bij het meer van Bohinj

Eén van de bekendste bezienswaardigheden bij het meer van Bohinj is de Savica waterval. Daardoor kan het in de zomermaanden wel druk worden op het pad naar de waterval toe, maar zeker ook bij de waterval zelf. Daar zijn alleen een uitkijkplatform en een smal paadje van waar je Slap Savica kunt bewonderen. Vol is vol. Ga daarom in de ochtend, als je de Savica waterval wilt bezoeken in de zomervakantie. De ideale tijd om bij de waterval te arriveren is in juli en augustus zo rond 10 uur. Dat is namelijk het moment dat de zon op de waterval begint te schijnen. Tot een uurtje of 11 blijft de zon de waterval en het meertje eronder verlichten, daarna draait deze weg. Wil je de Savica waterval op haar ruigst zien? Kom dan in de late lente of aan het begin van de zomer, als er nog genoeg smeltwater is.

Savica waterval BohinjDe Savica waterval en haar omgeving in Bohinj zijn prachtig

De wandeling naar deze waterval is een hele eenvoudige en duurt niet te lang. In ongeveer 20 minuten ben je boven, als je de auto parkeert bij Koča Pri Savici, een slaap- en eetgelegenheid precies aan de start van het wandelpad. In de zomermaanden betaal je 5 euro voor een dagticket op de parkeerplaats. Bij de kassa aan de start van het wandelpad betaal je nog eens 4 euro per persoon entreegeld in juli en augustus en 3 euro voor de rest van het jaar. Tijdens de klim naar de waterval heb je af en toe zicht op het mooie berglandschap rond het meer van Bohinj. Verder zie je vooral veel groen en de 500 trappen naar boven. Vanaf het platform bij de waterval heb je een schitterend uitzicht over de omgeving van het meer.

Met de Julian Alps Bohinj Card heb je gratis entree tot de Savica waterval en veel andere bezienswaardigheden in Bohinj en omgeving. Bovendien kun je gratis parkeren rond het meer. Deze kaart betaalt zichzelf echt terug als je een aantal dagen in Bohinj bent.

parkeerplaats en wandeling Savica watervalDe parkeerplaats bij de berghut en de wandeling naar de Savica waterval

Maak een wandeling door de sprookjesachtige Mostnica gorge

Een parkeerplaats die ook bij de gratis plekken met de Julian Alps Bohinj Card hoort is die bij de start van de wandeling door de sprookjesachtige Mostnica Gorge. Ook bij het kassa-huisje aan de start van het echte wandelpad hoef je slechts je kaart te laten zien en bespaar je jezelf de entree. De wandeling door de Mostnica Gorge is één van die dingen die je zeker moet doen in Bohinj. Je wandelt door een groene omgeving, langs een helderblauw riviertje (groen na hevige regenval) vol poelen, rotsen, stroomversnellingen en watervalletjes. Eén van de mooiste plekjes van deze wandeling is de Olifantenrots. Een rots in de rivier lijkt inderdaad een slurf te hebben, die tot de bodem reikt. Dit is een fijn plekje om even lekker te zitten en te genieten van de mooie natuur in Slovenië.

Wat verderop heeft de rivier een steeds dieper wordende kloof uitgesleten. Zo nu en dan steken we een brug over, waardoor je nog beter kunt zien hoe het water de rotsen gevormd heeft. De wandeling langs de Mostnica Gorge is niet al te lastig. Je kunt zelf kiezen hoe ver je het pad omhoog volgt. Je kunt zelfs helemaal doorlopen naar de Voje vallei, met gelijknamige waterval. Op ongeveer een halfuur lopen van de parkeerplaats is de kloof al mooi uitgesleten en raast het water door de smalle openingen. Onze meiden zijn niet erg in wandelstemming, dus bij een grote waterval besluiten wij om te keren. Op de terugweg volgen we de andere oever van het riviertje door de kloof, wat weer voor hele andere uitzichten zorgt.

Mostnica Gorge meer van BohinjDe wandeling door Mostnica Gorge is één van de mooiste rond het meer van Bohinj

Zeker doen op het meer van Bohinj – suppen of roeien

Om echt van de natuurpracht van het meer van Bohinj en de bergen rondom te genieten, moet je het meer op. Met een sup of roeiboot ben je zo een eindje weg van de oever en wordt je omringd door helder water en berglandschappen. Huur je een sup bij het bedrijfje vlakbij de brug in Ribčev Laz, dan kun je ook het fotogenieke kerkje en de brug vanaf het water bewonderen. Dit deel van het meer is wel het drukste. Wil je wat meer rust, dan is er in de zomermaanden op twee derde van het meer ook nog een sup-verhuur, bij de parkeerplaats tegenover de blokhutten op deze plek. Je kunt dan naar de overkant van het meer varen en de rustige oever langs gaan. De uitzichten rondom zijn geweldig hier. Als er één ding is dat je zeker moet doen op het meer van Bohinj dan is het dit!

Zie je het niet zitten om zelf het water op te gaan, of is het weer te wisselvalig? Elk half uur gaat er ook een rondvaartbot van Ribčev Laz in het Oosten naar Ukanc in het Westen. Tickets koop je bij de steiger en zijn gratis met de Julian Alps Bohinj card.

suppen meer van BohinjRoeien of suppen op het meer van Bohinj

Leuke activiteit met en zonder kinderen: een wandeling langs de Fairy Trail

Het gebied rond Ukanc is werkelijk schitterend. De Zlatorog Fairy Trail is een thematische wandeling die eigenlijk is opgezet voor gezinnen. Je wandelt langs oude, houten hutten in groene weiden, over bruggetjes over de snelstromende, ongelooflijk heldere rivier, langs reusachtige, bemoste rotsblokken en smalle steigertjes aan de oever van het meer van Bohinj. Onderweg zijn allerlei leuke spelletjes voor kinderen, waarbij ze kunnen ruiken, voelen en proeven. Ervaren aan de hand van sprookjes is hier het thema. Zo zijn er een spiraaldoolhof van keitjes, muziekinstrument van boomstammen en een magnetische knikkerbaan waar ze al doende de kringloop van het water leren. De sprookjes zijn terug te vinden in de figuren die op de houten opdrachtenborden staan, maar we komen ook een grote houten trol tegen en een houten speeltoestel-draak bij de speeltuin aan het eind.

Tijdens de Fairy Trail wandeling komen we langs verschillende vakantiehuisjes die werkelijk op een droomlocatie liggen. Een nachtje slapen is hier niet goedkoop, maar zo waanzinnig mooi! Dit geweldige huisje voor maximaal 4 of dit sprookjeshuisje bijvoorbeeld zijn echt té leuk, toch?!

Fairy Trail UkancOok schitterend om te overnachten: langs de Fairy Trail in Ukanc

Niet te missen uitzicht op het meer van Bohinj vanuit de kabelbaan

Als je slechts 1 activiteit kunt doen in Bohinj laat het dan de klim met de Vogel kabelbaan zijn. Deze kabelbaan neemt je in een bijzonder steile rit mee naar de top van de berg, met onderweg een steeds mooier wordend uitzicht op het meer van Bohinj. Met een beetje geluk neem je de kabelbaan op een wat mistige dag, waarbij je plotseling boven de wolken uit stijgt, naar de heldere berglandschappen boven. Wij hebben de pech om een aantal dagen erg bewolkt en regenachtig weer te hebben in Bohinj. Toch zien we vanaf het platform bij het topstation van de kabelbaan opklaringen, met hier en daar oplichtende bergtoppen. Het is ongelooflijk hoe klein het meer in de diepte lijkt vanaf hier.

Ga na het uitstappen niet direct door de schuifdeuren naar binnen, maar blijf nog even op het platform staan. Het uitzicht vanaf hier is niet te evenaren. Zodra je het platform verlaat, kun je niet meer teruglopen. Dit is de beste fotoplek om het meer van Bohinj van boven vast te leggen.

Vogel kabelbaan BohinjDe Vogel kabelbaan is een begrip in Bohinj en dat is niet voor niks

Ga wandelen in de bergen op Berg Vogel

In de omgeving van het topstation van de Vogel kabelbaan is een kleine kinderboerderij. De lama’s wachten met smart op het diervoer, dat in de automaat te koop is. Direct naast de dieren heb je ook een mooi uitzicht op de bergen aan de overkant van het dal. Dit is ook dé startplek voor een wandeling in dit deel van de Triglav bergen. De stoeltjeslift van het Vogel Ski resort is ook in de zomermaanden te gebruiken. Dat wil zeggen, als het de nogal ongeïnteresseerde personeelsleden belieft het ding aan te zetten. Op de dag dat wij er zijn moeten er 3 telefoontjes gepleegd worden, voordat ze zuchtend en steunend aan komen, om ons en 10 andere wachtende bezoekers te laten instappen. Je ticket voor de kabelbaan is ook geldig voor de stoeltjeslift. Door die lift naar boven te nemen, bespaar je een eerste klim van 30 tot 40 minuten. Ondertussen kun je lekker relaxt genieten van de puntige rotsformaties rondom en de nog hogere toppen in de verte.

Op het moment dat wij aan de wandeling naar hoger gelegen bergen willen beginnen, horen we in de verte een donderklap. De buienradar laat zien dat er inderdaad onweer onze kant op komt. We besluiten direct met de stoeltjeslift naar beneden te gaan. Spectaculaire, donkere wolken halen ons in rap tempo in. Exact op het moment dat we de lift uitstappen vallen de eerste druppels, die snel overgaan in een hoosbui. Precies als we gaan schuilen bij het huisje met de bedieningspanelen knalt de donder en de bliksem om ons heen. De stoeltjeslift wordt uit veiligheidsoverwegingen direct uitgeschakeld. Ongeveer 10 mensen zitten er nog in, met lichtflitsen en donderklappen overal.

stoeltjeslift wandelen Berg VogelMet de stoeltjeslift en dan wandelen op Berg Vogel

Gelukkig komt iedereen ongedeerd (maar volledig doorweekt) een halfuurtje later toch nog beneden. De Vogel kabelbaan wordt pas een half uur later weer opgestart. Onderweg naar beneden breekt de zon weer door, een magisch gezicht. Wil je hier uitgebreid wandelen, dan kun je overnachten bij deze erg goed gewaardeerde berghut en met wat geluk de zon zien opkomen bóven de wolken.

Bezienswaardigheden rond meer van Bohinj voor een korte stop

Niet alleen het kerkje bij de brug van Ribčev Laz is heel fotogeniek. Er is nog een tweede kerkje dat behoort tot de bezienswaardigheden rond het meer van Bohinj waar je echt even moet stoppen. Op ongeveer twee derde van de Zuidelijke oever staat het andere kerkje, onderaan een heuvelachtige weide. Het wit gestucte kerkje is versierd met kleurige details. De top van de klokkentoren en de rand van de muur rond het kerkje zijn nog van hout. Vanaf de weide heb je mooi zicht op het kerkje én het meer. Met een beetje geluk is de deur open en kun je even binnen kijken. Niet ver van het kerkje staat het monument van de “4 dappere mannen”, ter ere van de 4 mannen die als eerste de hoogste berg van het het Triglav gebergte beklommen. Een derde bijzonder fotogeniek kerkje staat trouwens net buiten Bohinj, aan de weg naar Bled, aan de rechterkant. In een gras- en bloemenzee staat dit kerkje tegen een achtergrond van bergen.

bezienswaardigheden meer van Bohinjbezienswaardigheden meer van Bohinj die een korte stop waard zijn

In Ribčev Laz staat nog een bijzonder standbeeld. Hét symbool van het meer van Bohinj is dit beeld van Goldhorn, een witte geit met gouden horens uit een beroemde legende in Bohinj. De geit met de gouden horens staat bovenop een rots, met daarachter het meer, dé perfecte fotostop als je in Ribčev Laz bent.

Dagtrip naar Bled vanuit het meer van Bohinj

In dezelfde regio in Slovenië liggen er maar liefst 2 mooie meren. Vanuit het meer van Bohinj rijd je in ongeveer een halfuur tijd naar her meer van Bled. Midden in het meer vind je het enige eiland van Slovenië. Rondom het meer zijn tal van mooie plekjes en activiteiten, die je in een dagtrip prima kan zien en doen vanuit Bohinj. Het meer van Bled is net iets minder koud dan dat van Bohinj, dus vergeet zeker je zwemkleding niet mee te nemen. Klim zeker naar één of twee viewpoints rond het meer. De uitzichten zijn het echt waard. Verder kun je ook hier suppen, of roeien. Met een traditionele pletna roeiboot kun je jezelf ook naar het kerkje op het eiland in het meer laten brengen. Bovenop één van de heuvels in Bled staat het majestueuze kasteel.

kasteel en eiland meer van BledHet kasteel en het eiland in het meer van Bled

Heb je nog voldoende tijd, dan kun je ook een wandeling maken door de Vintgar kloof, net buiten Bled. Reken er wel op dat je minimaal 3 uur nodig hebt voor deze extra activiteit. Deze kloof heeft veel ingrediënten waarin Slovenië uitblinkt: snelstromend, helderblauw water, groene, heuvelachtige en rotsachtige omgeving, genoeg bochten waar je steeds weer “WOW” roept. Overigens is het water tijdens ons bezoek niet zo helderblauw, vanwege de vele regenval in de dagen ervoor. Nog altijd zijn wij diep onder de indruk, zoals je leest in mijn uitgebreide blog over alle bezienswaardigheden rond het meer van Bled.

Van Bohinj naar Kranjska Gora of de Soča vallei

Andere plekken die je met een dagtrip vanuit Bohinj kunt bezoeken zijn Kranjska Gora en de Soča vallei. Vooral de Soča vallei is het echter waard om er zeker een paar nachtjes te blijven slapen. Vanuit Bohinj is dit net wat verder rijden en als je een beetje pech met het weer hebt, kun je hier niet alle mooie plekjes zien in een dagtrip. Bovendien kun je in de Soča vallei volop gave activiteiten doen, zoals raften, klimmen en ziplinen. Kranjska Gora is een uurtje rijden vanuit Bohinj en prima voor een dagtrip. Toch is een paar dagen extra hier niet verkeerd. Heb je de tijd, dan is dit wel één van de mooiste pareltjes van de Julische Alpen!

wandeling rond Jasna meer Kranjska GoraEen wandeling rond Jasna Lake in Kranjska Gora

Waar overnachten in Bohinj

Aan de westkant van Triglav en op steenworp afstand van het meer van Bohinj (nog geen 10 minuten) en het meer van Bled (20 minuten) is een fijn, comfortabel huis met 3 appartementen. Wij hebben in dit mooie appartement geslapen, op loopafstand van de winkels in het centrum. Dit appartement is nog ruimer, met maar liefst 3 slaapkamers en wordt ook erg goed beoordeeld. Heb je een wat ruimer budget? Dan is één van bovenstaande sprookjeshuisjes op droomlocatie met bergzicht natuurlijk ook fantastisch!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *