Bij de security check van onze laatste vlucht heb ik me weer enorm verbaasd over hoe slecht mensen nog steeds op de hoogte zijn over of iets mee in het vliegtuig mag als handbagage of niet. Enorme flacons shampoo, een spuitbus van ’t één of ander, grote tubes haargel en een schaartje moesten de mensen voor ons achterlaten. Zo zonde! Van de extra wachttijd die het iedereen in onze rij opleverde! 🙂 En ook een beetje van die weggegooide spulletjes natuurlijk. Om ervoor te zorgen dat jij precies weet wat wel en niet mee in het vliegtuig mag zet ik alle regels hier nog even voor je op een rij.
Vloeistoffen in de handbagage
Je zou verwachten dat inmiddels algemeen bekend is dat grote hoeveelheden vloeistof niet in de handbagage meegenomen mogen worden. Toch zie ik keer op keer een groot aantal flesjes drinken en flacons met shampoo die je bij de security check achtergelaten worden. Vloeistoffen mogen dus niet mee in het vliegtuig als handbagage, tenzij ze in een flacon van minder dan 100 ml zitten. Dit geldt behalve voor drinken en shampoo ook voor parfum, tandpasta en scheerschuim, make-up, gels, lotions en spuitbussen. Voor pindakaas, smeerkaas, jam en vergelijkbare producten geldt hetzelfde. Bij de security check word je verder geacht alle vloeistoffen in een apart, doorzichtig zakje aan te bieden. De maximaal toegestane inhoud van zo’n zakje is 1 liter per persoon. Een goed idee is om bij de drogist van die mini’s te halen van shampoo, tandpasta e.d. Zo hoef je alleen alles in zo’n doorzichtig zakje te stoppen en ben je geen uur bezig om alles van je eigen flacon over te “knijpen” in een speciaal klein flesje.
Groter dan 100 ml mag niet mee in het vliegtuig als handbagage
Babyvoeding en medicijnen mag je wel mee aan boord nemen. Er geldt geen maximum hoeveelheid voor deze vloeistoffen. Zolang het logisch is dat het voor eigen gebruik is zal het nooit een probleem zijn. Biedt deze vloeistoffen wel apart aan, zodat je de boel niet onnodig ophoudt. Zorg ook voor een doktersverklaring als het om medicijnen gaat.
Wapens en scherpe voorwerpen ook niet in de handbagage
(Onderdelen van) Wapens van wat voor soort dan ook, inclusief nepwapens, mogen (uiteraard) niet mee in het vliegtuig. Maar denk ook aan scherpe voorwerpen, zoals scharen, schroevendraaiers, grote scheermessen, gereedschap en je Zwitserse zakmes. Van die laatste hebben wij er helaas ooit één moeten achterlaten op de luchthaven van Delhi. We hadden het de hele reis gebruikt, zoals gewoonlijk, om broodjes te smeren onderweg, een fles mee open te maken en een splinter te verwijderen. We waren alleen compleet vergeten dat hij nog in een broekzak zat. Helaas pindakaas dus. Tijdens onze wereldreis met het gezin heeft onze oudste dochter “the hard way” ook geleerd dat een zakmes niet mee mag als handbagage.
Grote scheermessen zijn bijvoorbeeld van die messen die je open klapt, waar dan zo’n enorm scheerblad uit tevoorschijn komt. Kleine scheermesjes in een houder, zoals bijvoorbeeld van Gilette, zijn wel toegestaan.
Sigaretten meenemen
Sigaretten mag je gewoon meenemen in je handbagage. Ik ben geen roker, maar kan me voorstellen dat je in landen waar sigaretten een fractie kosten van wat je in Nederland betaalt, flink wilt inslaan als je dat wel bent. Je mag 800 sigaretten invoeren. In principe mag dat ook gewoon in je handbagage, maar als je het kan inchecken in je ruimbagage is dat uiteraard praktischer.
Gek genoeg mag je ook één (echt maar 1!) aansteker mee in het vliegtuig. Op zich logisch, want hoe steek je anders je sigaretje aan, maar ook weer erg onlogisch, want hoe zit dat dan met die “voorwerpen waarmee ernstig letsel aan mens of vliegtuig kan ontstaan” uit het volgende kopje?
Dit mag helemaal niet mee in het vliegtuig
Explosieven, brandgevaarlijke stoffen en apparaten waarmee ernstig letsel aan mens of vliegtuig kan ontstaan mogen helemaal niet mee in het vliegtuig, ook niet als ruimbagage. Gelukkig maar. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, munitie, mijnen, granaten, dynamiet, buskruit en kneedspringstoffen.
Maar veel mag gewoon mee wel in het vliegtuig
Welk eten mag je meenemen?
Onze kinderen hebben op de gekste tijden honger, zeker als we op reis zijn. Ik neem daarom standaard ons eigen eten mee in het vliegtuig. Zo hoeven we nooit te wachten tot het eten gebracht wordt en bij lowcost maatschappijen als Ryanair scheelt het weer eten kopen aan boord. Ik heb me er in het begin over verbaasd welke etenswaren er allemaal mee mogen, want ik dacht altijd dat veel niet was toegestaan. Dit blijkt reuze mee te vallen. Broodjes met wat voor broodbeleg dan ook mag je altijd meenemen, net als mueslirepen, snoepjes, fruit en groente. Iets wat heel erg stinkt zou ik thuis laten, daar maak je geen vrienden mee in het vliegtuig, net als een grote zak krakende chips. 🙂 Let ook op dat je niet onbewust vloeistoffen meeneemt in verpakkingen groter dan 100 ml, zoals jam of yoghurt. Eten dat snel bederft, zoals vlees, eieren en zuivel (dus ook kaas) mag officieel niet mee in het vliegtuig. Als broodbeleg is het bij ons echter nog nooit een probleem geweest. We hadden zelfs een keer gekookte eitjes mee en ook daar hoorden we verder niks over.
In sommige landen mag je geen dierlijke producten, groente of fruit meenemen vanuit het vliegtuig. Zorg er daarom wel voor dat deze producten, als je die meeneemt, op zijn bij aankomst op je bestemming.
Maximale afmetingen handbagage
Elke maatschappij heeft zijn eigen regels wat betreft maximale afmetingen en gewicht voor handbagage. Hier een overzicht van een aantal veel gebruikte maatschappijen in Nederland:
Maatschappij | Handbaggage (cm) | Cabin baggage (cm) | Max. gewicht (kg) | Opmerkingen |
KLM, Air France | 40 x 30 x 15 | 55 x 35 x 25 | 12 | |
Transavia | 40 x 30 x 20 | 55 x 35 x 25 | 10 | Alleen met Priority tickets, zolang er plaats is, anders alsnog in het ruim |
Ryanair | 40 x 20 x 25 | 55 x 40 x 20 | 10 | Alleen met Priority tickets, max 90 plaatsen anders alsnog in het ruim |
easyJet | 45 x 36 x 20 | 56 x 45 x 25 | 15 | Alleen Plus-leden, Flexi-tickets, of bijboeken. Max 90 plaatsen anders alsnog in het ruim |
Wizz Air | 40 x 30 x 20 | 55 x 40 x 23 | 10 | Alleen met Priority tickets, zolang er plaats is, anders alsnog in het ruim |
Wil je de handbagage afmetingen van veel meer maatschappijen zien, dan kan dat hier.
Handbagage bij Ryanair – goed om te weten!
Eigenlijk wisten we het ook wel, maar toen we een paar jaar terug voor ’t eerst zonder kinderen vlogen en ons dus ook niet konden verschuilen achter “er zitten spullen in voor onze baby / peuter” werd zonder pardon onze handbagage gelabeld toen we ergens achteraan in de rij aansloten om te boarden. Tegenwoordig mag bij Ryanair één kleine persoonlijke tas, of een laptoptas (40 x 20 x 25 cm) mee aan boord die onder de stoel voor je moet passen. Wil je meer meenemen zonder het in te checken, dien je een Priority Boarding ticket te kiezen. Dat betekent dat je naast een losse handtas of laptoptas, een klein koffertje of rugzak van maximaal 10 kilo ook mee in de cabin van het vliegtuig mag.
Vlieg je met een prijsvechter als Ryanair? Let dan extra op de handbagage regels.
Let op: bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen is gratis handbagage alleen nog maar een kleine tas van ongeveer 40x25x20 cm. Steeds vaker moet je extra betalen als je een groter stuk handbagage wilt meenemen en ook betalen voor ingecheckte bagage is al lang niet meer iets van alleen de budgetmaatschappijen.
We waren er niet meer bezig dat er bij Ryanair maar ruimte is voor 90 stuks handbagage aan boord. Er is dus een kans dat jouw handbagage wordt gelabeld en ingenomen, om lastminute toch nog onderin het ruim te worden gestopt. Die bewuste vlucht hadden wij een laptop en andere elektronica in onze handbagage zitten en toen er ongevraagd een bagagelabel aan ons koffertje werd vast gemaakt, zodat het personeel buiten wist dat ze het er tussenuit moesten pikken en onder in het vliegtuig leggen, vroegen we nog of ze een uitzondering wilden maken. Het personeel was echter onverbiddelijk. Er zat dus niets anders op: zodra we uit het zicht waren van het grondpersoneel en de buitenlucht in liepen richting het vliegtuig haalde ik het bagagelabeltje er in één snelle ruk weer vanaf en frommelde het in mijn jaszak. De mannetjes in oranje hesjes bij het vliegtuig kijken alleen maar welke bagage een labeltje heeft en zodoende wandelden we alsnog met ons koffertje het vliegtuig in. Wel iets om een volgende keer rekening mee te houden, ook nu onze kinderen groter worden en er niet meer vanzelfsprekend oogluikend van alles wordt toegestaan.
Heb jij nog aanvullende tips over wat wel of juist niet mee in het vliegtuig mag als handbagage?
Hey Yvonne
Als ik mijn habdbaghan gratis incheck, mag ik dan wel vloeistoffen meenemen die groter zijn dan 100ml? 🙂
Groetjes Lisa
Ik neem aan dat je bedoelt: mijn handbagage gratis incheckt (zoals bij bv Ryanair tot november nog kan)? Ook dan mag je max 100 ml x 10 mee in de handbagage.
Handig artikel! Het verbaast mij elke keer weer hoeveel mensen spullen in moeten leveren bij de douane.
Ja gek is dat hè. Je zou verwachten dat je jezelf goed voorbereid als je niet vaak vliegt. 🙂
Ik vlieg niet zo vaak, maar manlief wel….en die heeft vaak al de gekste dingen meegemaakt! Zo had hij eens een heel klein Zwitsers zakmesje (voor zijn werk om verpakkingen open te maken) in zijn handbagage…hij is toen zonder problemen gaan vliegen, en zelfs met een tussenstop/overstapt kon hij gewoon verder. Eenmaal op bestemming aangekomen (Korea) moest hij door de douane, en nog was er niets aan de hand. Pas eenmaal op de terugweg werd hij door de douane aangehouden en toen werd er ineens ontdekt dat er een zakmesje in zijn tas zat! Niets aan de hand, hij heeft het mesje gewoon achter moeten laten….maar wat beveiliging betreft: oh zo slordig overal!!
Ohhh, hadden wij die mazzel maar gehad van dat zakmes. Ik vond het zo erg dat we dat toen moesten achterlaten. Hadden ’t al zo lang en waren er echt aan gehecht, gek genoeg. Maar ze waren onverbiddelijk.
Ik vind het nog steeds lastig of een statief wel of niet mee mag als handbagage. Het mag geloof ik wel, maar ik zou er best iemand mee kunnen meppen 🙂
Ik heb standaard een inbussleutel bij me. Daar kwam ik pas na een aantal vluchten achter, dus het zal wel mogen.
Ja, daar zeg je zoiets. Maar met krukken ook en die mocht ik ook meenemen 😉 (had toen zelfs niet zonder gekund) Waarvoor heb je die sleutel bij je trouwens? Ze zijn maar heel klein ook, toch?!
Goed overzicht! De verzamelbakken voor flessen en vloeistof net voor de douane zitten altijd mega vol. Je zou zeggen dat iedereen na al die jaren wel op de hoogte zou zijn. Niet helemaal dus. 🙂 Ik moet zeggen dat ik het wel altijd lastig vind om met alleen handbagage te reizen. Je hebt dan zoveel mini’s nodig!
Ja dat zou je wel verwachten inderdaad. Als je langer weg gaat heb je wel wat meer mini’s nodig ja, maar voor een lang weekend valt het mee, toch?!
Ja, daar kwam ik ook laatst achter. Ik vond al die mensen die zo extreem vroeg bij de gate gingen staan altijd een beetje zielig, maar ik had dat dus ook inderdaad. Wel een goeie van je dat je het eraf hebt gehaald. Dat zou ik dan weer niet durven, ha ha.
Dat mensen grote flessen vloeistoffen meenemen is volgens mij niet dat ze het niet weten, maar dat ze het gewoon proberen, maar weggooien is wel zonde ja.
Ik vlieg deze week en ik moet nog even uitzoeken of je Gaviscon/antagel gewoon mee mag nemen. Dat zit namelijk in een glazen flesje… En of je het anders in zo’n mini shampoo verpakking mag doen. Meestal heb ik geen last (van mijn maag/slokdarm), maar tijdens de laatste vlucht naar Thailand wel heel erg (toen heb ik iets vergelijkbaars in Dubai kunnen kopen gelukkig), en laatst thuis weer een hele nacht. Zo irritant!
Haha, ja dat vond ik dus ook… wat een gedrang voor niks dacht ik… die weten zeker nog niet dat tegenwoordig iedereen gewoon al een stoelnummer heeft bij Ryanair. 🙂 🙂 En, mocht je het gewoon meenemen??
Ik heb bij de laatste reis bagage mogen inchecken dus toen heb ik het daar in gedaan, maar voor de Portugal-persreis die er nu aankomt mag ik alleen handbagage, dus misschien moet ik het maar eens uitproberen, in een eigen kleine verpakking, hoewel het er dan wel vaag uit ziet (als een soort yoghurt). Of ik zou het echt via de dokter moeten doen en dan de info meenemen. Laat ik dat anders maar proberen.
Ik zou gewoon een doktersbrief regelen denk ik… kan je het in de toekomst altijd gewoon meenemen als dat nodig is. 🙂
Wat een handig artikel Yvonne! Reizen met handbagage kan inderdaad soms echt een drama zijn ;p Ik word sowieso altijd gecontroleerd dankzij al die apparatuur die ik meesjouw haha… De shampoo en conditioner bars van Lush zijn trouwens ideaal, aangezien die niet tot de vloeistoffen gerekend worden. Ik ben echt helemaal fan!
Ja, dat herken ik Jessica. Ik haal tegenwoordig de camera met de grote lens al standaard uit de tas en leg hem apart in een bak. Soms moet ik de lens er dan ook nog afschroeven en willen ze erdoor kijken. :)Klinkt heel handig, die Lush… ik hoorde het al eens eerder, maar was het weer vergeten.