Marsa Matrouh stranden

Waarom Marsa Matrouh de tofste badplaats van Egypte is

Marsa Matrouh, ook wel als Mersa Matruh geschreven, wordt slechts door weinig buitenlandse toeristen in Egypte bezocht. De piramides en de tempels in Luxor staan op ieders routeplanning. Ook de stranden en snorkel- en duikplekken rond Hurghada en Sharm El Sheik weten veel mensen te vinden. Zelf hebben we eens een geweldige tijd aan het strand bij Dahab gehad. Van Marsa Matrouh had ik tot onze laatste reis naar Egypte eigenlijk nooit gehoord. En met mij veel andere mensen. Dát en de ongelooflijk blauwe wateren en mooie witte zandstranden en rotskusten maken Marsa Matrouh juist wel een geweldige badplaats. Om te duiken en snorkelen moet je hier niet zijn, maar échte strandliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Niet voor niets worden sommige stranden wel de Maledieven van Egypte genoemd. En kom je buiten de maanden juni, juli en augustus, dan zijn die stranden ook nog eens bijna verlaten.

Agiba beach: één van de mooiste stranden van Marsa Matrouh

Zie je foto’s van een strand in Marsa Matrouh, dan is de kans groot dat het foto’s van Agiba beach zijn. Dit is één van de mooiste stranden van deze fijne Egyptische badplaats. Op een half uurtje rijden van het centrum is een grote parkeerplaats. Die doet ons vermoeden hoe druk het hier in de zomermaanden kan zijn met lokale toeristen. Marsa Matrouh is een geliefde zomerbestemming voor Egyptenaren uit Caïro en Alexandrië. Wij zijn hier eind april. Het weer is al aangenaam, maar we zijn bijna de enige auto op de parkeerplaats. Zodra we het wandelpad vanaf de parkeerplaats op stappen hebben we een gaaf uitzicht over de intens blauwe wateren van Marsa Matrouh. Onder ons zien we de perfecte baai van Agiba beach liggen, aan beide kanten met een rotskust afgeschermd voor golven.

Marsa Matrouh Agiba beachHet bekendste strand van Marsa Matrouh: Agiba beach

Sowieso is de zee bij Marsa Matrouh vaak kalm en ideaal om te zwemmen. In het voorseizoen is er vaak iets meer wind en zijn er wel wát golven bij Agiba beach. Dat is vandaag ook zo. Daarom besluiten we pas op het volgende strand te zwemmen en bouwen we nu zandkastelen en we verkennen de rotskust rond het strand. De zachte, gele zandsteen is mooi gevormd en het is super om de kust een stukje te volgen. Het turquoise water en de blauwe lucht steken mooi af bij de gele rotsen.

Lagouna beach: ons favoriete strand van Marsa Matrouh

Na een uurtje chillen op Agiba beach rijden we een stukje terug in de richting van Marsa Matrouh. Ik heb op google maps gezien dat er een strand moet zijn dat Lagouna beach heet en de paar foto’s die ik ervan kan vinden zien er veelbelovend uit. Als we de verharde weg verlaten en een zandweg in rijden vraag ik me af of we er wel komen, zeker als op den duur de weg abrupt eindigt bij iemand z’n omheinde stukje grond. Onze chauffeur belt een vriend en vertelt ons dat het mogelijk moet zijn om lopend in een paar minuten Lagouna beach te bereiken. We lopen dwars door een stukje van iemands land en over een nieuw aangelegde oprijlaan met palmbomen. Na nog een zandpad zien we een werkelijk paradijselijk stukje strand voor ons opdoemen.

Lagouna beach Marsa MatrouhLagouna beach: ons favoriete strand van Marsa Matrouh

De perfecte, maanvormige baai heeft hagelwit zand. Het water is zo turquoise als we het alleen op Borneo eerder gezien hebben. Direct naast het platte strand gaat het witte zand in een heuvel omhoog. Wat een plaatje. En het beste: er is helemaal niemand! We zijn de enigen. Ruim anderhalf uur zwemmen de meiden in het kalme water. We picknicken nog en verlaten dan met moeite dit adembenemende strand.

Obayed beach en Rommel Beach: niet onze favorieten

We rijden opnieuw een eindje terug richting Marsa Matrouh en komen halverwege de middag bij Obayed beach. Dit lange, rechte strand mist de sfeer van de stranden die we eerder bezochten. Het zal de ligging aan de lange weg met smalle boulevard wel zijn en het gebrek aan andere bezoekers. Bovendien is de wind opgestoken. We besluiten direct door te rijden naar het Oog van Cleopatra, waar ik een stukje verder naar beneden meer over vertel. Ook Rommel beach kan ons niet bekoren, het enige strand ten oosten van Marsa Matrouh dat we bezoeken. Het zou er paradijelijk moeten zijn. Wij vinden het vies. Het water is niet helder en mooi van kleur. Overal ligt afval. Misschien moet het voor het seizoen echt begint nog worden opgeruimd. Al gauw vertrekken we hier weer.

Obayed beach en Rommel Beach en Rommel museumObayed beach, Rommel Beach en Rommel museum

Wij hebben gelezen dat de grot waar Erwin Rommel zijn hoofdkwartier had in de 2e Wereldoorlog, nog altijd te bezoeken is als een museum. Wat een tegenvaller. We moeten 6 euro betalen om een grot met een uniform en enkele vergeelde kaarten te zien. In 5 minuten staan we buiten.

Het oog van Cleopatra en Cleopatra’s bad

Na onze korte stop bij Obayed beach rijden we verder naar een plek die “het oog van Cleopatra” wordt genoemd. Onderweg er naartoe, langs Obayed beach, komen we een herder met zijn kudde kamelen tegen. Die dieren zo op het strand is wel een heel cool gezicht. Bij “het oog” zijn we direct enthousiast: wat een gave rotsformaties hier overal. Waar het écht om gaat is een rots met een gat erin. Als de zee er zo nu en dan even flink tegenaan beukt, komt een grote golf water door dat gat naar binnen. Het lijkt wel alsof Cleopatra huilt. Links van het oog is een stukje strand waar de zee kalm genoeg is om te zwemmen. Wij vinden het leuker om lekker rond te struinen.

Cleopatras Eye Marsa MatrouhCleopatras Eye is één van de mooiste plekjes rond Marsa Matrouh

Cleopatra’s bad ligt zo’n anderhalve kilometer verder naar het westen, op een landtong die naar Marsa Matrouh toe buigt. We betalen een paar cent entree om de boulevard naar het “bad” te mogen betreden en komen vervolgens bij een steiger waar alle glasplaten uit zijn gehaald. 🙂 Via het stalen frame van de steiger balanceren we naar het bad. Dit is een volledig door rotsen afgeschermd stukje zee, met ook weer een gat waar water naar binnen spoelt bij elke golf. De zee rondom heeft ook hier weer een schitterende kleur.

Cleopatra’s bad is één van de populairste plekken van Marsa Matrouh. In de zomermaanden kan het hier enorm druk worden. Ga dan vroeg op pad. De Egyptenaren slapen pas rond 2 of 3 uur ‘nachts en komen ‘s ochtends pas rond 10 uur hun bed uit!

Cleopatra's bad Marsa MatrouhCleopatra’s bad is één van de populairste plekken van Marsa Matrouh

Laila Murad rock en stranden in de omgeving

Vanaf Cleopatra’s strand wat verder naar het westen vind je bijna aan het einde van de landtong Laila Murad rock. Doordat het strand hier overal is afgeschermd door privé accommodatie, een legerbasis en woonhuizen en omdat de officiële parkeerplaats gesloten is, lukt het ons niet om dichtbij deze bijzondere rots te komen. Gelukkig zijn wij niet voor één gat te vangen en dus lopen wij vanaf het dichtstbijzijnde strand dat wel bereikbaar is een kilometer langs zee om toch bij Murad en Laila te kunnen komen. Onderweg van een schitterend, natuurlijk zwembassin dat door lage rotsen wordt afgeschermd van de golven naar Murad en Laila passeren we weer prachtige rotsformaties.

De Laila en Murad rots stelt op zich niet zoveel voor, het is een flinke rots in zee. Wij hebben echter hoge verwachtingen van het strand vlakbij, op de punt van de landtong. Dat gaat echter anders: we worden benaderd door 2 soldaten die op wacht staan bij de legerbasis die hier gevestigd is. Dat strand is verboden toegang. Ik speel de “kinder-kaart” en leg uit dat onze meiden zo graag in zee willen zwemmen, maar dat die op deze plek te wild is. Wij hebben gisteren vanaf een strand bij een hotel gezien dat er mensen op dat mooie zandstrand op de landtong liepen. Ze zijn echter onverbiddelijk. Wel komt één van hen met een alternatief: tussen de rotsen aan de linkerkant van het strand is een soort natuurlijk zwembad. Daar kunnen de kinderen zwemmen. Gek genoeg mogen we aan die kant wel gewoon lopen en de zwemplek blijkt een pareltje!

Laila en Murad rots en omgevingDe Laila en Murad rots en omgeving, waar je absoluut geen foto mag maken richting de legerbasis

Huur een taxi voor een dag om je langs de mooiste stranden van Marsa Matrouh te rijden

De stranden van Marsa Matrouh liggen niet op loopafstand van elkaar. De stranden die wij bezochten bevinden zich, op Rommel beach na, allemaal ten westen van het centrum. Agiba beach is het verst rijden, wel 25 kilometer. Aan de oostkant van Marsa Matrouh zijn ook nog een aantal mooie stranden. Eén van de mooiste is wel 40 kilometer buiten de stad. Dat klinkt voor ons als een flinke afstand, maar in een groot land als Egypte is dat peanuts. De stranden waar wij geweest zijn, kun je in 2 dagen prima bezoeken. Je hebt dan wel eigen vervoer nodig. Een auto met chauffeur is hier echt heel betaalbaar. Wij hebben direct bij aankomst geluk en treffen een hele aardige chauffeur, die een prima prijs voor zijn diensten vraagt en eerder een vriend dan een chauffeur lijkt. Met hem gaan we de dagen erna ook op pad. Mocht je zijn gegevens willen, stuur dan even een privébericht! Ik beveel hem van harte aan.

Betaalde stranden van de hotels

Huur je geen auto of taxi, dan kun je in Marsa Matrouh op het openbare strand zwemmen. Dit is wel het minst mooie strand van de stad. Wij krijgen van de eigenaar van onze accommodatie een tip: voor een paar euro entree mag je op de mooie zandstranden van de hotels ten westen van het centrum de hele dag zwemmen. Je krijgt er dan zelfs een strandhanddoek bij. We kunnen het strand van het Beau Site hotel van harte aanbevelen!

Marsa Matrouh accommodatie en stranden bij hotelsSlaap in een mooi penthouse en zwem bij een privéstrand van een hotel

Overnachten in Marsa Matrouh

Marsa Matrouh is geen goedkope bestemming, zeker niet naar Egyptische maatstaven. Het valt niet mee om een goede en betaalbare accommodatie te vinden. Veel accomodatie wordt alleen in het Arabisch aangeboden ook. Wij overnachten in Marsa Matrouh in een enorm appartement met zeezicht en een geweldig dakterras. We voelen ons een beetje Koninklijk, met zo’n luxe en groot appartement. Het is alleen een eindje lopen (of met de taxi) naar het centrum. Slaap je graag in een vergelijkbaar, heel gaaf en groot appartement met daktuin, maar dan in het centrum zelf, dan is dit volgens de reviews een enorme aanrader. Kies dan voor het Roof Garden Apartment en voel jezelf ook een paar dagen de koning(in) van Marsa Matrouh.

Vanuit Marsa Matrouh reis je makkelijk verder de woestijn in, naar nog zo’n geweldige, onontdekte parel: de Siwa oase.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Egypte blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *