Marrakesh heeft bezienswaardigheden die zo uit de sprookjes van 1001 nacht lijken te komen. Kleurrijke souks, statige paleizen met gedetailleerd versierde poorten, medressa’s met schitterende fonteinen en alles aan elkaar geschakeld door een netwerk van smalle straatjes. Een stedentrip Marrakesh is dan ook een feestje voor al je zintuigen. In een paar dagen tijd hebben wij in Marrakesh kilometers gelopen door de smalle straatjes van de medina en de souks, op zoek naar al die magische bezienswaardigheden. Ik deel ze graag met je in dit blog.
Of Marrakesh bezienswaardigheden genoeg heeft vraag ik me af
Voor ons allereerste vertrek naar Marokko vraag ik me af of Marrakesh bezienswaardigheden genoeg heeft. We gaan een week naar Marokko en als ik de bezienswaardigheden van Marrakesh in een reisgidsje bekijk twijfel ik of we ons hier wel de eerste 2 volle dagen kunnen vermaken. Ik zie enkele historische gebouwen, de souks en heel veel smalle straatjes. Ik hou van langzaam reizen en oprecht genieten van elk plekje, maar vraag me af of we hier na een ochtend niet uitgekeken zijn. How wrong could I be! Als we op de derde dag verder reizen, de Atlas over, naar de Sahara, ben ik in m’n hoofd alweer bezig om een plan te bedenken de resterende bezienswaardigheden van Marrakesh te bekijken als we er onze huurauto weer hebben ingeleverd.
Het Atlasgebergte is perfect te combineren met een stedentrip Marrakesh
Bekendste bezienswaardigheid Marrakesh – Jemaa El Fnaa
Waarschijnlijk de bekendste van alle bezienswaardigheden in Marrakesh is het Jemaa El Fnaa plein, midden in de stad. Het is voor ons ook het eerste dat we van Marrakesh zien, aangezien we hier met de taxi worden afgezet, na aankomst op de luchthaven. Van hieruit moeten we lopen naar onze Riad; in de smalle straatjes rond het plein kunnen auto’s niet komen. De zon is net onder en de oproep voor het avondgebed schalt uit de luidspreker van de minaret aan het plein. We vallen met onze neus in de boter, want juist rond deze tijd is Jemaa El Fnaa op haar gezelligst.
Onze zintuigen worden aan alle kanten geprikkeld. Groepen mensen drommen samen rond muzikanten, slangenbezweerders en acrobaten. Vanuit verschillende stalletjes wordt vers sap en ander lekkers verkocht. Rond het plein zijn souvenirwinkeltjes vol kleurrijke koopwaar en heel veel lichtjes gevestigd. Verkopers lachen en roepen. Het lijkt wel of we op een feestje terecht zijn gekomen en ik begrijp helemaal hoe overweldigend een plek als dit is voor mensen die nooit in Azië of elders in Noord-Afrika of het Midden-Oosten zijn geweest. Voor mij is dit echter nu al één van de favoriete bezienswaardigheden van Marrakesh.
Jemaa Al Fna is al sinds het ontstaan van de stad het hart van Marrakesh
Overigens komend we er nog een paar keer overdag terug. De sfeer is dan heel anders, maar ook dan is het plein de moeite. Een aanrader is dan ook om bij bijvoorbeeld Zeitoun café op het dakterras een hapje en drankje te doen, met mooi uitzicht op het plein.
Het Jemaa El Fnaa plein is al sinds het ontstaan van Marrakesh, in de 11e eeuw, het bruisende Middelpunt van de stad. Die geschiedenis voel je als je over het plein loopt. Niet voor niets staat dit plein op de Unesco Werelderfgoedlijst.
De riads: niet alleen accommodatie, maar bezienswaardigheden op zich
Met moeite laten we Jemaa El Fnaa achter ons, om ons in de wirwar van steegjes er omheen te begeven naar onze accommodatie. Het is al donker als we er aankomen, maar zelfs dan kijken we onze ogen uit. Zo’n klein paleisje vol decoratie en details verwacht je haast niet achter de muren van die smalle straatjes. Het zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden op zichzelf, wat een rijkdom heeft deze stad achter haar voordeuren.
Het zijn vaak bezienswaardigheden op zichzelf, de riads van Marrakesh
Bijna allemaal hebben ze ook een dakterras. Sommigen hebben zelfs een eigen zwembadje, zoals deze, echt een luxe accommodatie, maar heel betaalbaar naar Europese begrippen.
Medressa Ben Youssef
Zonder twijfel voor mij één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Marrakesh: De Ben Youssef Medressa. Het kost enige moeite deze Koranschool te vinden in de wirwar van straatjes in het oude centrum, maar de moeite van het zoeken wordt dubbel en dwars beloond. Wat een schitterend gebouw, in Islamitische architectuur, met veel uit steen gehouwen muren en pilaren en fantastisch houtsnijwerk. Dit unieke bouwwerk uit de 16e eeuw was ooit één van de belangrijkste Koranscholen in de wereld en met 900 studenten ook één van de grootste van Afrika.
Marrakesh bezienswaardigheden met historie: Ben Youssef Medressa
Tegenwoordig is de Medressa Ben Youssef nog alleen een museum, maar als je er rond loopt heb je echt het gevoel een stap terug in de tijd te doen, zoals op zoveel plekken in Marrakesh. Probeer ’s ochtends net na de opening te komen, als je bijna het hele gebouw nog voor jezelf hebt. Het is heerlijk hier rond te dolen en elke ruimte in stilte te kunnen bekijken.
Bahia Paleis
Wil je in Marrakesh bezienswaardigheden zien zonder gepolijst laagje, dan mag je het Bahia Paleis zeker niet overslaan. Waar de Medressa Ben Youssef in 1950 weer in perfecte staat hersteld is, geldt voor het Bahia Paleis dat het juist hier en daar een beetje vervallen is. Bahia betekent glans en hoewel de echte glans er niet meer is, zie ik toch duidelijk wat voor pareltje dit is. De houten plafonds en het schilder- en stucwerk zijn mooi en ruime tijd vergapen we ons aan de kleuren die onder de afbladderende verf doorschijnen. Op andere plekken is het enorme paleis wel alweer opgeknapt. Het Bahia Paleis werd in de 19e eeuw gebouwd en was destijds het grootste paleis in typisch Marokkaans, Islamitische stijl.
Het Bahia Paleis is één van de minder gepolijste bezienswaardigheden in Marrakesh
De medina en souks van Marrakesh
Alleen al met rond dwalen door de medina, de historische binnenstad, en de souks van Marrakesh kun je jezelf een dag vermaken. Dit deel van de stad is vrijwel onveranderd sinds de Middeleeuwen en juist dát is de charme. Wil je in Marrakesh bezienswaardigheden zien die je écht laten kennismaken met de stad, dan moet je de medina en de souks zeker uitgebreid bezoeken. Honderden winkeltjes met de mooiste souvenirs zijn in verschillende marktgebouwen en smalle steegjes ondergebracht. Zelf koop ik op onze laatste dag in Marrakesh een prachtige, donkerrode leren jas.
Wil je wat kopen in de souks, wees dan bereid om flink te onderhandelen. Het is niet iets om je voor te generen, het hoort er echt bij in dit deel van de wereld. Weet je niet goed hoe je moet beginnen, kijk dan eens naar hoe de Marokkanen het zelf doen. Ook al kun je ze niet verstaan, je krijgt toch een idee van wat het hele onderhandelen eigenlijk is: een gezellige babbel, een bod doen dat natuurlijk te laag wordt bevonden, wat lachen, een tegenbod ontvangen en zo langzaam tot een prijs komen die voor beiden goed is.
Wie wat moois wil kopen in Marrakesh moet goed onderhandelen
Blijft de vraagprijs je te hoog, loop dan gewoon weg. In de meeste gevallen zal de verkoper je achterna komen en een beter eindbod doen. Bedenk altijd dat ze nooit iets zullen verkopen met te weinig winst, maar ga niet tot het uiterste en houd het gezellig.
Op sommige plekken in de medina kun je zien hoe wol geverfd wordt, in speciale wolververijen. Zie je mannen met gekleurde handschoenen boven enorme, stomende bakken staan, dan is de kans groot dat je er eentje hebt gevonden. Meestal vinden ze het gezellig als je even een kijkje neemt.
De wolververijen zijn wat verstopt in de souks van Marrakesh
Jardin Majorelle
Net buiten het echte centrum van Marrakesh vind je de Jardin Majorelle. Foto’s van deze tuin herken je direct aan de felblauwe kleur van de bouwwerken en fonteinen in de tuin. Dit is één van de populairste bezienswaardigheden van Marrakesh en als je deze kleurrijke tuinen graag in relatieve rust bezoekt, kom je er het beste heel vroeg op de dag. Koop je kaartje vooraf online, om je te verzekeren van entree en koop een voorrangsticket als je het grootste deel van de lange rij wilt omzeilen. Houd er rekening mee dat de tuinen van woensdag t/m zondag open zijn bij het plannen van je reis, als je er graag een kijkje wilt nemen. Wij waren 2 maandagen en een dinsdag in Marrakesh en hebben zodoende de Jardin Majorelle niet met eigen ogen gezien. Van andere reizigers hoor ik dat we wél wat gemist hebben, dus een volgende keer gaan we zeker een kijkje nemen.
Houd je van dit soort tropische tuinen, maar vind je de Jarin Majorelle te druk? Dan is de Jardin Secret een goed alternatief. Deze tuin is veel minder bekend, maar ook erg mooi en een stuk aangenamer qua bezoekersaantallen. Meer blauw vind je in Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko.
Foto’s van Hazy Momo en Fabian Moller, die Jardin Majorelle wel bezochten
Marrakesh bezienswaardigheden buiten de stad
Vergeet vanuit Marrakesh de bezienswaardigheden buiten de stad niet te bezoeken. De Ouzoud watervallen zijn een fijne excursie in het voorjaar, als er veel water naar beneden komt. Wil je een dag genieten van het strand in Marokko, dan is Essaouira een leuke dagtrip. Of huur voor een aantal dagen of een week een auto voor een roadtrip door Marokko vanuit Marrakesh. De stad is centraal gelegen voor een mooie ronde door het midden van Marokko. De Atlas, de Sahara én het strand zijn samen een prachtige mix van alles wat Marokko te bieden heeft.
Ken jij in Marrakesh bezienswaardigheden die niet in dit blog staan, maar wel de moeite waard zijn? Dan ben ik heel benieuw, voor een toekomstig bezoek.
2 comments
Ik ben zo benieuwd naar Marokko en dus ook echt naar Marrakesh, lijkt me heel bijzonder en gaaf om eens te zien. Je foto’s zijn ook echt geweldig, die architectuur is ook zo mooi en bijzonder.
Jemaa El Fnaa vond ik eerlijk gezegd heel erg tegenvallen en ik vond de mensen er zo opdringerig. Ik moest sowieso heel erg acclimatiseren in Marrakech en had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Kwam net uit de prachtige natuur en kreeg even te veel prikkels daar, haha. Jardin Majorelle vond ik echt schitterend. Ben Youssef Medressa en het Bahia Paleis vond ik ook heel tof.